Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája filmkritika

2021. szeptember 01.
99.2881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Újabb kevésbé ismert karakter teszi tiszteletét az MCU-ban, amiről a legtöbb néző alighanem azt gondolná, mindez a megszokott trend velejárója: ahogy fogynak a híresebb, populárisabb szuperhősök, úgy kerül elő egyre több "másodvonalbeli" figura a képregények birodalmából. Valójában azonban Shangi-Chi már a kezdeteknél tervbe vett tíz film, illetve karakter között szerepelt, mivel a Marvelnél úgy gondolták, érdekes produkciót lehetne tető alá hozni általa - bár talán az sem volt mellékes szempont, hogy kimondottan Disney-kompatibilis volt a története.
Advertisement


Noha nagy merészség volna azt kijelenteni, hogy a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája lényegében a Mulan és az MCU keresztezése, kétségtelenül akadnak hasonlóságok a két címszereplő között, még ha az általuk bejárt útban jelentős különbségek is mutatkoznak. Annyi bizonyos, hogy hősünknek újfent ki kell járnia az "élet iskoláját", hogy azután azzá válhasson, amire öröksége és képességei alapján hivatott.

Ilyen szempontból Shang-Chi eredetsztorija szintén párhuzamot mutat a Fekete Párducéval,, aki némi családi és politikai huzavona után apjától vette át a királyságot, illetve az azzal együtt járó hatalmat és felelősséget. Abban a tekintetben pedig úgyszintén mérföldkőnek számít, hogy bár már láthattunk ázsiai vonatkozású történetet Marvel filmben, ez az első, amiben egy ázsiai származású ember a főszereplő.

Shang-Chi (Simu Liu) és Katy (Awkwafina) különböző módon reagál a támadásra

Shang-Chi (Simu Liu) és Katy (Awkwafina) különböző módon reagál a támadásra


A cselekmény a Bosszúállók: Végjáték története után játszódik (ami egyébként egy elejtett utalásból ki is derül). A Kínában született Shang-Chi (Simu Liu) immár San Francisco-ban él, és egyszerű szállodai alkalmazottként dolgozik. Nincsenek nagy céljai, csak szeretné jól érezni magát a bőrében a barátnőjével, Katy-vel (Awkwafina), aki múltjáról nem sokat tudván csupán "Shaun"-ként ismeri őt.

Egy incidenst követően hősünk azonban mégis kénytelen szembenézni múltjával és megszállott apjával, Wenwu-val (Tony Leung), aki a Tíz Gyűrű nevű, titkos szervezet feje. A szervezet már ezer éve befolyásolja titokban a történelem menetét különböző fedett akcióival. Ezúttal viszont olyasmire ragadtatják magukat, amivel olyan erőket engedhetnek szabadjára, melyek egész világunkra veszélyt jelenthetnek.

Shang-Chi tehát végül kénytelen-kelletlen felkerekedik, hogy szembenézzen apjával és elfeledett örökségével. Küldetésében csak hátrahagyott húga, Xialing (Meng?er Zhang) jóindulatára számíthat, na meg folyton nyüzsgő barátnője kétes értékű segítségére...

Xialing (Meng

Xialing (Meng'er Zhang) sem megy a szomszédba egy kis bunyózásért


Alighanem a fentiek alapján is nyilvánvaló, hogy a film sztorija olyasmi, amit már számtalanszor láthattunk, legfeljebb más köntösben. A cselekmény folyamán az akciódús és a lassabb, párbeszédekkel teli részek jól kiszámított adagokban váltják egymást, az apránként csepegtetett visszatekintések pedig fokozatosan tárják fel előttünk a családi drámát.

Az utóbbit persze időről-időre, a jól bevált formula szerint ellensúlyozzák a Marvel mozikban szinte menetrendszerűen érkező poénbombák. A szokásos, laza humort tehát ezúttal sem kell nélkülöznünk, melyekhez ezúttal a komikus Awkwafina is hozzájárul - illetve egy másik meglepetésember, aki egyszer már feltűnt ugyanabban a szerepben az MCU-ban. A már megszokott, univerzumon belüli utalások szintén megvannak, és még Wong (Benedict Wong) a Doctor Strange-ből is feltűnik egyfajta összekötő kapocsként.

Jiang Li (Fala Chen) mindig is a jóságra nevelte kisfiát

Jiang Li (Fala Chen) mindig is a jóságra nevelte kisfiát


Mindez önmagában nem probléma, hisz manapság már nagyjából mindenki tudja, mit várhat egy ilyen produkciótól. Így például azon sem ütközünk fenn különösebben, hogy a végső cél, mint általában, újfent a világ megmentése (immár sokadjára), mint ahogy azon sem, hogy bizony vannak lukacskák a történetben, amelyek felett az alkotók simán szemet hunynak.

Az mondjuk már egy kicsit komolyabb gond lehet, hogy az egyszeri néző egyre nehezebben tud eligazodni a számtalan különböző szuperhős és csoport tevékenysége közepette, melyek látszólag egymástól függetlenül működnek, valahogyan mégis hatással vannak egymásra és szegény, mindenféle gonosz lénytől fenyegetett bolygónkra.

Viszont ha már a gonoszoknál tartunk, meg kell mondjam, a Tony Leung által kiválóan alakított Wenwu figurája távolról sem az a sablon antagonista, amit általában megszokhattunk. A forgatókönyvírók teljesen új szereplőt alkottak Shang-Chi képregényekben megismert apja helyett, aki sokkal inkább egyfajta tragikus, amolyan "félresiklott" hős, mintsem valóban egy rosszindulatú, mindenkin szó nélkül átgázoló gonosztevő.

Wenwu (Tony Leung) a Tíz Gyűrű uraként nem fél semmitől

Wenwu (Tony Leung) a Tíz Gyűrű uraként nem fél semmitől


Az apa-fia kapcsolat végig a narratíva középpontjában áll, és gyakorlatilag az szolgál Shang-Chi jellemfejlődésének legfőbb mozgatórugójaként. A fiú kiváló példája annak, hogy egy férfi lehet egyszerre férfias és sérülékeny, amit Simu Liu igen finoman, a maga egyszerű eszköztárával is képes érzékeltetni. "Shaun" és a szeleburdi Katy nagyszerűen kiegészíti egymást, ahogyan együtt keresik a helyüket egy új világban, amibe váratlanul belecsöppentek.

Ez a világ pedig, még ha nem is mentes a sablonoktól, felettébb figyelemreméltó, mivel a rendkívül gazdag és impozáns kínai mitológia és az MCU sajátos ötvözése remekül sikerült. Arra mindenképpen jó, hogy nyújtson némi változatosságot a már kissé unalmassá vált szuperhős-történetekbe, amitől - némileg érthető módon - azért egyre többen kezdenek megcsömörleni.

Odaát is sok volt az állat, csak kicsit más formában

Odaát is sok volt az állat, csak kicsit más formában


Itt lényegében ugyanúgy az ázsiai-amerikai kultúra van előtérben, mint ahogyan a Fekete Párducban az afroamerikai volt. Kulturális tekintetben a produkció nagyrészt sikerrel kerüli el a sztereotípiákat, így a bemutatott karakterek viszonylag frissnek és eredetinek hatnak. A Marvelnek és a Disney-nek természetesen nagyon kell vigyáznia, nehogy bárkit is megbántson, hiszen azzal akár sok millió nézőt veszíthetnek a mozikasszáknál...

A látványvilág rendkívül ambiciózus, a kínai legendák lényeinek színes kavalkádja roppant mutatós. A film végi csatajelenet grandiózus (bár egyesek számára túlságosan cicomásnak és zsúfoltnak bizonyulhat), és általában még a CGI is egészen meggyőző - a harci koreográfia azonban az egész produkcióban végig nagyon látványosnak és dinamikusnak mondható.

Ide nekem azt a sárkányt!

Ide nekem azt a sárkányt!


A sajátos kultúra és látványvilág mellett a Schang-Chi a szokásos üzenetekkel szolgál számunkra a felnövésről, az identitás- és útkeresésről, a felelősségről és hasonlókról, és még a családi és társadalmi elvárásokra is történnek utalások. Mindezt oly módon, hogy a filmnek van saját karaktere és lelke, még ha az nem is minden pillanatban hat teljesen őszintének.

Ennek ellenére, ahogy a Marvel mozik általában, ez a film sem veszi túlságosan komolyan magát. Egy látványos, agykikapcsoló mozinak bőven megteszi - néhány jelenetet leszámítva akár még az olyanoknak is, akik egyébként nem túl járatosak az MCU-ban. Akik pedig még mindig kíváncsiak a jövőbeni folytatásokra, ne feledjék: a stáblista közben, illetve után két plusz jelenetet is láthatnak, további utalásokkal meghintve.

Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája előzetes

 

Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája / Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Szuperhősfilm
  • Hazai premier: 2021. szeptember 02.
  • Rendezte: Destin Daniel Cretton
  • Hossz: 132 perc
  • 2021-09-01 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/shangchi-es-a-tiz-gyuru-legendaja_1.jpg
  • Szereplők: Simu Liu, Awkwafina, Tony Leung, Menger Zhang, Fala Chen, Michelle Yeoh, Benedict Wong, Florian Munteanu
  • Forgatókönyv: Dave Callaham, Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham
  • Operatőr: Bill Pope
  • Vágó: Elisabet Ronaldsdottir, Nat Sanders, Harry Yoon
  • Zene: Joel P. West
7.5
Destin Daniel Cretton 132 Joel P. West 2021-09-01 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/shangchi-es-a-tiz-gyuru-legendaja_1.jpg
7 hozzászólás

Mordorer

2 éve, 9 hónapja és 2 napja

Ebből nekem mozizás lesz, nagyon jó a kritika!

válasz erre

DNS

2 éve, 9 hónapja és 3 napja

DNS írta:
Na igen, azt hiszem, ez az állítás tényleg megállja a helyét. Nem mintha olyan sok Marvel film jött volna az utóbbi két évbenmosolygó smiley

Egyébként gondolkodtam is rajta, hogy 7,5 pontot adjak-e rá, mivel az sem lenne irreális. Persze végső soron nem a pontozás számít, az mindig csak egy hozzávetőleges iránymutatásként szolgál.
Végül mégis úgy döntöttem, hogy megérdemli a 7,5 pontotmosolygó smiley

válasz erre

VaPe

2 éve, 9 hónapja és 4 napja

Ez nem tűnik rossznak. Unom már a szuperhősös mozikat, viszont annyira ritka mostanában a film, hogy erre is rá fogok fanyalodni és talán nem is lesz annyira ****. röhögő smiley

válasz erre

DNS

2 éve, 9 hónapja és 4 napja

Patrik94 írta:
Ez így elolvasva az utóbbi idők egyik legjobb Marvel mozijának tűnik! meglepett smiley
Na igen, azt hiszem, ez az állítás tényleg megállja a helyét. Nem mintha olyan sok Marvel film jött volna az utóbbi két évbenmosolygó smiley

Egyébként gondolkodtam is rajta, hogy 7,5 pontot adjak-e rá, mivel az sem lenne irreális. Persze végső soron nem a pontozás számít, az mindig csak egy hozzávetőleges iránymutatásként szolgál.

válasz erre

Patrik94

2 éve, 9 hónapja és 4 napja

Ez így elolvasva az utóbbi idők egyik legjobb Marvel mozijának tűnik! meglepett smiley

válasz erre

muki

2 éve, 9 hónapja és 5 napja

Olyan szegényes a mozis felhozatal hogy még ezt is meg fogom nézni. röhögő smiley

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 9 hónapja és 5 napja

Hát ez sokkal jobb lett mint amire számítottam. mosolygó smiley Hétvégén megyek is moziba.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja