Salt ügynök filmkritika

2010. augusztus 10.
74.5581
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
Phillip Noyce direktor (Férfias játékok, Az Angyal, A csendes amerikai) legújabb, Salt ügynök című filmje figyelemreméltó felütéssel kezd: egy észak-koreai kínzókamrában járunk, ahol Angelina Jolie-t fehérneműre vetkőztetve, véresen, összeverve látjuk. Mindez Kim Jong Il, a könyörtelenségéről közismert diktátor titkosrendőrségének műve. A fogvatartói megpróbálják a nőt megtörni, mivel alapos gyanújuk van, hogy kémként dolgozik az amerikai államnak. A törékenynek látszó, mégis minden ütést bámulatos erővel viselő Jolie ragaszkodik hozzá, hogy ő nem az, akinek hiszik. De akkor valójában ki ő? Mint később kiderül, talán mi magunk is tévesen tudjuk a választ. Vagy az is lehet, hogy igazunk van. Jolie a címszereplő Evelyn Salt-ot játssza - a CIA egyik legokosabb, legtalpraesettebb ügynökét. Majhogynem mindenét feláldozta, hogy a hazája szolgálatában a lehető legjobb munkát végezhesse el. Azonban mikor egy orosz disszidens, bizonyos Orlov (Daniel Olbrychski) meggyanúsítja Salt-ot, hogy valójában egy mélyen beépült KGB ügynök, akkor hősnőnk menekülni kényszerül, ráadásul nem csak a vérmes Peabody ügynök (Chiwetel Ejiofor), de saját társa, Ted Winter (Liev Schreiber) elől is. Orlov állítása szerint Salt feladata, hogy az amerikai alelnök halálának apropójából éppen az államokba látogató orosz elnököt, Matyveyev-et (Olek Krupa) eltegye láb alól. Salt, üldözőit kijátszva, elindul a temetés színhelyére - de vajon azért, hogy elvégezze küldetését, vagy hogy tisztázhassa magát?



Salt ügynök filmkritika - 2. kép

A Salt ügynök egy nagyon ígéretes, szép reményekkel kecsegtető kémfilm, amely megpróbálja a műfaj tradicionális, klasszikus elemeit vegyíteni az utóbbi 5-10 év modernebb, és mondjuk úgy tökösebb megközelítéseiből kiszűrt újításokkal. Lehetett volna megváltó erejű produkció is, a Bourne-sorozat női változata, friss levegővételt jelentve az egyébként már igencsak áporodott levegőjű hollywoodi akciófilm színtéren belül. Épp ezért szomorú, hogy az amúgy teljesen életképes koncepció a kivitelezés közben valahol alaposan kisiklott. De kár azon leragadni, hogy mi minden lehetett volna a Salt, és végül mi nem lett belőle, inkább érdemes a vásznon is látható végeredményre koncentrálni - legyen az bármennyire is kiábrándító. A Salt ügynök ambíciózusnak ugyan nem nevezhető, de szép próbálkozás arra, hogy csokorba szedve, egy filmen belül bemutassa James Bond, A mandzsúriai jelölt, a 24 és Le Carré műveinek legjobb morzsáit és darabkáit. A Salt megtévesztő címe ellenére sokkal több, mint puszta ételízesítő; egy egész vacsorát magában foglal. A gond ott van, hogy étvágyunkat kellőképpen meghozó első fogást, vagyis a film első harmadát követően sajnos a minőség egyre csak romlik, míg végül a desszert (értsd: a finálé) megérkezésére már szinte minden kedvünk elmegy az elfogyasztástól, és végezetül émelygő gyomorral távozunk a moziteremből.

A Salt ügynök kellő mennyiségű akciót tartalmaz ahhoz, hogy ne aludjunk el egyszer sem a nézése közben, ami nem is akkora csoda, a "menekülő ember" motívum mindig is elég alkalmat biztosított mozgalmas üldözéses jelenetekre. A hiba inkább a történetben keresendő, ami közel sem elég erős ahhoz, hogy kiállja azon bizonyos nagybetűs kredibilitás próbáját, főleg úgy, hogy a játékidő előrehaladtával egyre abszurdabb húzások egész armadájával bombáz minket folyamatosan. Van egy határ, amin túl kifejezetten nehézzé válik komolyan venni a Salt ügynököt.

Salt ügynök filmkritika - 3. kép

Ezzel még nem is lenne semmi baj, ha a Salt ügynök szándékosan kitűzött célja lenne a kém-thrillerek kiparodizálása, ám nem így van. A film hangvétele kétkedővé teszi a nézőt, hogy száz százalékig komolyan kéne-e vennie mindent, amit elé tárnak. Lehet a készítők elképzelései között nem volt az, hogy önparódiába csapjanak át, mégis sikerült nekik bizonyos pillanatokban. A Salt ügynök akkora lyukakkal van tele, hogy azon egy tankot is át lehetne vezetni, az akciójelenetek pedig túlpörgetettek, és felrúgják a fizika minden létező szabályát. Mindeközben nehéz bekajálnunk azt a hiperrealista cselekményt, amit megpróbálnak letuszkolni a torkunkon.


Salt ügynök filmkritika - 4. kép

Angelina Jolie ugyan időről időre feltűnik drámai szerepekben, sőt, az utóbbi években inkább ezeket preferálta, nem hiszem, hogy bárki is elfelejtette volna, hogy egyáltalán nem idegen tőle az akciőhős-szerep sem - a Wanted, vagy a Mr. és Mrs. Smith mindössze pár évvel ezelőtti filmek, és ezeket megelőzte még két résznyi Tomb Raider is. A Salt ügynök címszereplőjének sokkal több közös vonása van Ian Fleming halhatatlan kémfigurájával, mint a leginkább női Indiana Jones-ként aposztrofálható Lara Croft-tal. Állítólag egyébként Tom Cruise volt kiszelemve eredetileg a Salt főszerepére, de ő inkább a jóval könnyedebb, ironikusra vett Kéjjel-nappalt választotta. Ez talán a legjobb dolog, ami a Salt ügynökkel történhetett, és nem csak azért, mert Cruise rajongótábora az elmúlt években drasztikusan megcsappant, hanem azért is mert vele egy sokkal generikusabb, klisés kémet kaptunk volna. A Salt ügynök egyik legfőbb értéke az, hogy egy nő, és nem is akármilyen, játssza el a központi karakterét. Férfi akciósztárt minden bokorban találhatunk, így viszont legalább egy kicsit más szemszögbe helyeződve láthatjuk az eseményeket. Jolie attraktivitását nem is kezdeném vitatni (körülbelül lehetetlen feladat lenne), még ha valakinek nem is az esete, be kell látnia, hogy jól fest a vásznon, és belátható, hogy van benne valami vonzerő, amiért szeretik az emberek (és most ez alatt nem csak a férfiakat értem). Ami fontosabb, hogy Salt nem csak gyönyörű, de fut, üt, rúg, ugrik, gránátokat dobál, rosszfiúkat fejel le, és mesterien álcázza magát.


Salt ügynök filmkritika - 5. kép

Más szóval Jolie tökéletes választás volt erre a szerepre, egyszerre csodálatos és félelmetes, olyasvalaki, akivel nem szeretnénk ujjat húzni, de ha már mindenképp el kell, hogy lássa valaki a bajunkat, akkor inkább őt választanánk. A cselekményt előremozdító, sőt katalizátorként funkcionáló kérdés - az, hogy Salt egy kettős ügynök-e, vagy netalán hármas ügynök - a film leginkább működő eleme. És, mint minden film esetében, amely egy ilyen központi szerepet betöltő rejtéllyel, illetőleg fordulattal operál, a Salt ügynök életképessége is azon a kritikus ponton áll vagy bukik, amikor a válasz kiderül, és bekövetkezik az adott fordulat. Sajnálatos módon, a megoldás jóval a film befejezte előtt világossá válik számunkra, kábé a játékidő elteltének felénél, és attól a pillanattól kezdve a Salt ügynök nem több, mint egy sehova se tartó, de piszok jól kinéző thriller. Bár meg kell vallani, egy olyan vén róka, mint Phillip Noyce kezei alatt a látványos akciójelenetek is jobban néznek ki, és jobban megkoreografáltak, mint ha egy tapasztalatlan és kevésbé adekvát újonc töltötte volna be a rendezői pozíciót. Pozitívum, hogy az akciók tisztán kivehetők, követhetőek, mivel felvételükkor Noyce inkább a régimódi, koherensebb módszert preferálta, nem a mostanában divatossá vált Paul Greengrass-féle vehemens kameraráncigálást (amivel amúgy semmi baj, ha észszerű kereteken belül marad, lásd: Bourne-sorozat második és harmadik része).

Míg olyat nem gyakran látunk manapság, hogy egy akciófilmben az ellenséget oroszok, vagyis egészen pontosan egykori hidegháború korabeli hatalmuk visszaszerzésére áhítózó ex-szovjetek, jelentik, minden más, amit a Salt ügynökben látunk a nagy könyv szerinti papírformát követi. Minimálus karakterfejlődés és flashbackek formájában előadott háttértörténet - a Salt ügynök nem karakter- vagy cselekményközpontú, sokkal inkább az atmoszféráról és az időzítésről szól. Nem egy kibogozhatatlan film, popcorn és üdítő illik hozzá, nem erős összpontosítás.

Salt ügynök filmkritika - 6. kép

A Salt ügynök egy erőszakos film - már amennyire egy hollywoodi kommersz film csak az lehet. Látunk brutalitást, kínzást és halált is. Mégis sikerült megúsznia egy PG-13-as korhatár besorolással (13 éves kor alatt csak szülői felügyelettel), mégpedig egész egyszerűen azért, mert az erőszak le van tompítva, nincs vér, nincs explicit tartalom, nincs semmi. A Salt ügynök átmenet egy képregényadaptáció és egy Daniel Craig-féle reboot-olt Bond között, az utóbbi keménysége nélkül. Ha egy film alapjában véve felnőtteknek szóló matériát mutat be (nem sok 13 évesről hallottam, akiket érdekelnének a politikai felhanggal fűszerezett kém-thrillerek), akkor annak semmilyen aspektusát sem kéne infantilizálni.


Salt ügynök filmkritika - 7. kép

A szabálynak annak kéne lennie, hogy ha a tartalom egy R (17 év alatt csak szülői felügyelettel) besorolást érdemel, akkor az a film kapjon is R-t, és így érdemleges produkciók születhetnek, nem pedig ehhez hasonló se ilyen, se olyan darabok, amiket csak a nagyobb bevétel által vezérelve puhítottak fel. A Salt ügynök központi problémája az, hogy a kémfilmes elemek, amik vitathatatlanul a legérdekesebbek lennének számunkra, háttérbe szorulnak, hogy helyet adjanak a színes-szagos-hangos akció- és üldözési jeleneteknek. Az expozíciók mimimumra vannak véve, mert a mai figyelemhiányos népnek több percnyi dialógust kibírnia kész tortúra ugyebár. A Bourne-trilógia sosem váltott akció üzemmódra csak az akció kedvéért, az ilyen öncélúság kerülendő, mert ha hisszük, ha nem, egy magával ragadó főszereplő és egy szövevényekkel teli cselekmény el tudja a hátán vinni a filmet. A Salt ügynök befejezése kiszámítható, semmi meglepetést nem okoz. Noyce próbálna valami rezonálót, mélyebbet beletuszkolni ebbe a másfél órába (ami egy sorozatpilotnak inkább beillene), például az Evelyn és a férje, Mike (August Dehl) közti kapcsolat bővebb feltárásával, de valószínűleg annyi minden a vágószoba padlóján végezte, hogy amit kapunk az édeskevés, nem több a kötelező körök lefutásánál, múló emlék, ami rögtön fakulni is kezd a film megnézése után.

Salt ügynök filmkritika - 8. kép

A Salt ügynökről sok minden elmondható, ide tartozik például az egyenetlen, félúton kisikló, vagy a látványt a történet felé helyező, de semmiképpen sem nevezném rossz filmnek. Valahol mélyen a Salt ügynökön belül megbúvik egy egészen kitűnő, kalandos és érdekfeszítő kém-thriller, amit sajnos elnyomott a multiplex közönség igényeinek kielégítésére irányuló, mindenek felett álló szükség. Angelina Jolie többször is bizonyította már, hogy illik rá az akcióhős szerep, de sajnos még egyszer sem sikerült megtalálnia a hozzá illő legtökéletesebb sztorit. Még van esélye (bár a korát tekintve már nem sok), hogy egy emlékezetes, klasszikussá érő akciófilm főszerepében ragyoghasson, de a Salt ügynök csak egy újabb elszalasztott lehetőség.

Salt ügynök előzetes

 

Salt ügynök / Salt (2010)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2010. augusztus 12.
  • Rendezte: Phillip Noyce
  • Hossz: 110 perc
  • 2010-08-10 19:15:44 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/salt_ugynok_1.jpg
  • Szereplők: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, Yara Shahidi
  • Forgatókönyv: Kurt Wimmer, Brian Helgeland
  • Operatőr: Robert Elswit
  • Vágó: Stuart Baird, John Gilroy
  • Zene: James Newton Howard
Phillip Noyce 110 James Newton Howard 2010-08-10 19:15:44 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/salt_ugynok_1.jpg
6 hozzászólás

s76zoolee

2 éve, 10 hónapja és 13 napja

Elképesztően jó kritikákat írsz! Ez is egy ilyen! Igényes, művelt, tökéletes! Respect!

válasz erre

gocsa

14 éve, 9 hónapja és 20 napja

Vendég írta:
Tegnap ott voltam a premieren , szerintem nagyon jó film volt...egy percet sem lehetett unatkozni rajta...peidg 13 éves lány vagyok , és mégis érdekelt...de az nem igaz h nincs benne vér , mert van bőven vér is , gyilkolás is...de mindenkinek csak ajánlani tudom..nagyon izgalmas film.!mosolygó smileypussziiröhögő smiley
Az dícséretes, ha 13 éves lány vagy és mégis érdekel egy politikai kém-thriller, de hidd el, a korosztályodból legtöbben nem ilyesmire vágynak. Az, hogy mennyire véres vagy sem a film valószínűleg szintén kor kérdése ismosolygó smiley Én ennél sokkal több vért és erőszakot el tudtam volna viselni, sőt, elvárnám egy ilyen jellegű filmtől.

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 20 napja

Tegnap ott voltam a premieren , szerintem nagyon jó film volt...egy percet sem lehetett unatkozni rajta...peidg 13 éves lány vagyok , és mégis érdekelt...de az nem igaz h nincs benne vér , mert van bőven vér is , gyilkolás is...de mindenkinek csak ajánlani tudom..nagyon izgalmas film.!mosolygó smileypussziiröhögő smiley

válasz erre

Tibit

14 éve, 9 hónapja és 21 napja

marco írta:
Van ami még eredeti rajta egyébként?mosolygó smiley
Inkább töröltem amit ide írtam, eléggé izléstelen volt, nem illett ide.

válasz erre

marco

14 éve, 9 hónapja és 22 napja

Tibit írta:
Szerinted öreg? Szerintem 50 évesen is ugyanígy fog kinézni, csak plusz pár kilónyi Botox-al az arcában. mosolygó smiley Van még ideje sztem... báris egy évtized még minimum.
Van ami még eredeti rajta egyébként?mosolygó smiley

válasz erre

Tibit

14 éve, 9 hónapja és 22 napja

Szerinted öreg? Szerintem 50 évesen is ugyanígy fog kinézni, csak plusz pár kilónyi Botox-al az arcában. mosolygó smiley Van még ideje sztem... báris egy évtized még minimum.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaXelosz profilja