Pompeji filmkritika

2014. február 20.
71.4461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Paul W.S. Andersont nem annyira a minőségi, kritikusok által is elismert filmjeiről ismerjük, mint inkább a kommersz, túlnyomórészt akcióorientált alkotásairól, azok közül is elsősorban a Resident Evil (magyarul A kaptár címmel ellátott) széria véget nem érő, egyre alacsonyabb színvonalat képviselő epizódjairól. Hogy, hogy nem, Anderson nemrég rákapott a történelmi témákra (lásd A három testőr legújabb, 2011-es feldolgozása) - e vonal mintegy folytatásaként tekinthetünk az ókori Pompeji vulkánkitörés adaptációjára, melynek megfilmesítése amúgy is csupán idő kérdése volt Hollywoodban.


I.sz. 79-et írunk, amikor is Pompeji jelentős kikötőváros és kedvelt nyaralóhely volt a Római Birodalomban, így annak minden szegletéből érkeztek emberek az ivókba, fürdőkbe, na és persze a gladiátorjátékokra. Az egykor virágzó település neve azonban elsősorban azért maradt fenn a köztudatban, mert a közelben magasodó Vezúv hirtelen jött kitörése rövid idő alatt teljesen elpusztította a várost, melynek épületeit és meglepett lakóit valósággal konzerválta a rájuk zúdult forró hamutömeg.

Noha e rendkívüli esemény kétségkívül izgalmas premisszául szolgál, a Pompeji esetében újfent be kell érnünk a szokásos katasztrófafilmes forgatókönyvvel: a gazdag város elkényelmesedett és elbizakodott lakói vígan élik mindennapjaikat, amikor váratlanul kitör a közelben magasodó tűzhányó. A sztorit kiagyaló, s egyben produceri és rendezői feladatokat is ellátó Anderson és alkotótársai ehhez egy másik klisét társítottak, nevezetesen az alacsonyrendű szolga és a számára elérhetetlen, gazdag arisztokrata családból származó lány szerelmét, mely plátói kapcsolatból igazi romantikus hősszerelmes históriába torkollik. Ami pedig a rabszolgából lett gladiátor történetét illeti, azt úgyszintén láthattuk már jónéhányszor a filmvásznon - ha más nem is, ehelyütt a Ridley Scott-féle, a filmkedvelő közönség körében immár klasszikussá avanzsált Gladiátor juthat az eszünkbe.

Cassia (Emily Browning) és Ariadne (Jessica Lucas) a békés Pompeji kényelmét élvezi

Cassia (Emily Browning) és Ariadne (Jessica Lucas) a békés Pompeji kényelmét élvezi


Noha az Anderson által készített produkciókban többnyire modellből színésznővé avanzsált felesége, Milla Jovovich is fontos szerepet kap, ezúttal ő teljesen kimaradt a buliból, hogy átadja a helyet az olyan, ifjú tehetségeknek, mint Kit Harington (Trónok harca) vagy Emily Browning (Sucker Punch - Álomháború). Míg utóbbi viszonylag könnyen elfogadható öntudatos, a korrupt Rómából kiábrándult és romantikus lelkű úrilányként, az már más kérdés, hogy a dolgát egyébként szintén becsülettel teljesítő Harington mennyire hiteles a legyőzhetetlen gladiátor szerepében - pláne a nála sokkal masszívabb testfelépítésű Russell Crowe jóval karizmatikusabb, kőkemény és sziklaszilárd Maximusa után. Hiába tesz meg mindent az egyébként nem tehetségtelen színészpalánta, romantikus hősként még csak-csak elmegy, az arénák királyaként azonban még ő sem képes eladni a figurát.

Kelta, a rettenthetetlen

Kelta, a rettenthetetlen


Mivel a cselekmény lényegi része pusztán 48 óra leforgása alatt zajlik, így nincs túl sok idő a jellemek kibontakoztatására sem - annak ellenére, hogy már onnantól nyomon követhetjük a rómaiak által lemészárolt kelta törzs egyetlen túlélőjének, majd rabszolgasorba kényszerített Milo-nak a történetét, hogy kisfiúként elhurcolják otthonából. Miközben protagonistánk az életben maradásért küzd az arénában, a szerelem és a katasztrófa mellett egyfajta mellékszálként megjelenik bosszúvágya szülei gyilkosán, illetve saját sorsáért, ez azonban olyannyira sután és súlytalanul kerül felvezetésre, hogy teljességgel elmarad a kívánt dramaturgiai hatás. Így a cselekményben még leginkább az okoz némi izgalmat, hogy vajon ki hal meg és ki marad életben a végén - ám sajnálatos módon a befejezés is annyira hiteltelen, hogy az utolsó képsorok által közvetített pátoszon már csupán kínosan mosolyoghatunk.

Corvis szenátor (Kiefer Sutherland) megmutatja, hogy csinálják ezt Rómában

Corvis szenátor (Kiefer Sutherland) megmutatja, hogy csinálják ezt Rómában


A produkciót sajnos a korrupt római szenátort alakító Kiefer Sutherland sem tudja megmenteni, hiába vívja ki hatékonyan maga ellen a néző zsigeri unszimpátiáját. Ahogy egyre közeledünk a végkifejlet felé, Corvis jelenetei ugyanúgy egyre kínosabbakká és túljátszottakká válnak, mint a Milo tagbaszakadt és sokak által félt, mégis becsületes gladiátortársát játszó fekete színész, Adewale Akinnuoye-Agbaje erőltetettnél erőltetettebb szcénái. Az egyébként szintén illusztris múlttal rendelkező Carrie-Anne Moss sem fog erre a filmre karrierje egyik csúcspontjaként visszaemlékezni, és nem pusztán azért, mert Cassia anyjaként csupán statisztaszerep jutott neki.

Cassia szülei: Marcus Cassius Severus (Jared Harris) és felesége, Aurelia (Carrie-Anne Moss)

Cassia szülei: Marcus Cassius Severus (Jared Harris) és felesége, Aurelia (Carrie-Anne Moss)


Konklúzióként kimondhatjuk, hogy a Pompeji összességében olyan produkció lett, mint amit Paul Andersontól immár megszokhattunk: teátrális, valószerűtlen jelenetek halmaza, melyre túlnyomórészt mesterkélt drámaiság, unalmas és közhelyes dialógusok jellemzők. Ráadásul azon momentumokat, melyeket ennek ellensúlyozására írtak bele a forgatókönyvbe - vagy forgatás közben improvizáltak, az eredmény szempontjából lényegtelen -, egyszerűen máshonnan nyúlták, s mindezt olyan pofátlanul, hogy még csak egy pillanatig sem próbálják leplezni. Amikor az ember már tucatszorra tapasztalja, hogy egy adott mozzanat feltűnően gyakran idézi fel egy az egyben a Gladiátor jeleneteit, akkor már sejthető, hogy az egész csupán a végső kataklizma körítéséül, annak teljességgel alárendelt szerepet szolgál.

Gladiátorok az arénában - némi deja vu kíséretében

Gladiátorok az arénában - némi deja vu kíséretében


Ami magát a vulkánkitörést illeti, azt el kell ismerni, hogy az erupció egyes mozzanatainak ábrázolása tudományosan korrektre sikeredett. Itt és a díszletek felépítésében meglátszik, hogy Anderson és stábja hat teljes esztendőn át tanulmányozta Pompeji történelmét, hogy minél hitelesebben adhassák vissza az eseményeket, illetve külső szakértő tanácsát kérték a katasztrófa hiteles megjelenítése érdekében. Az elsősorban nyilván CGI-eszközöket alkalmazó vizuális effektusok terén is kellően színvonalas munka született, magára a látványra tehát alapvetően nem lehet panasz - legfeljebb a 3D-technológia kihasználása hagy maga után kívánnivalót, mivel annak ellenére, hogy a filmet 3D kamerákkal forgatták, de a térhatás csak elvétve érvényesül.

A Vezúv pusztító haragja lesújt Pompeji városára

A Vezúv pusztító haragja lesújt Pompeji városára


Hiába törekedtek azonban hitelességre az alkotók, a vulkánkitörés jelenségének tudományos megalapozottsága mellett a befejezés csupán a katasztrófa szándékos és átlátszó elnyújtása a szereplők hősiességének kihangsúlyozására, ami egyértelmű dramaturgiai kudarcnak tekinthető. A befejezést talán még a megalomán katasztrófafilmjeiről elhíresült Roland Emmerich is kikérné magának - aki, bármilyen valószerűtlennek tűnjék is, alighanem jobb, vagy legalábbis stílusosabb produkciót tudott volna kerekíteni a témából. Paul W.S. Anderson interpretációjában azonban a Pompeji egy minden eredetiséget és egyediséget nélkülöző, kellőképp látványos, ám üres, jellegtelen és mondanivalójában teljességgel félresiklott alkotás.

Azt hiszem, itt az ideje megpattanni!

Azt hiszem, itt az ideje megpattanni!
Pompeji előzetes

 

Pompeji filmkritika / Pompeii (2014)

  • Szereplők: Kit Harington, Emily Browning, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kiefer Sutherland, Carrie-Ann Moss, Jared Harris, Jessica Lucas
  • Forgatókönyv: Janet Scott Batchler, Lee Batchler, Michael Robert Johnson
  • Operatőr: Glen MacPherson
  • Vágó: Michele Conroy
  • Zene: Clinton Shorter
12 hozzászólás

rDAVE

6 éve, 6 hónapja és 19 napja

marco írta:
Akkor csak benne maradt a szerepben?
Megijedt biztos, mert itt csajozhat, de a Trónok Harcában az Éjjeli Őrség tagjaként tiltott dolog, bár nem mintha ott ez sokáig zavarta volna.
A csajra meg csak sok festék és lenge ruha kell, mint az Álomháborúban.
Szerk.: Ahogy olvasom itt se nagyon szabad neki, akkor ez az oka. Na lassan megnézem már én is a filmet, bár lehet nem a legjobb ötlet...

válasz erre

marco

6 éve, 6 hónapja és 19 napja

rDAVE írta:
A tag mindig bamba, de a Trónok harcában illik hozzá.
Akkor csak benne maradt a szerepben?

válasz erre

rDAVE

6 éve, 6 hónapja és 19 napja

marco írta:
Nagyon sötét tónusú a film szinte végig, alig látni valamit.

Hangulatban nem rossz, de nem izzadtam magam rommá a szereplőkért.

A csaj bitang rusnya benne, a pali meg bamba.

5 / 10. Max.
A tag mindig bamba, de a Trónok harcában illik hozzá.

válasz erre

beni9915

6 éve, 11 hónapja és 5 napja

Holnap moziba megyek!

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 11 hónapja és 6 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

6 éve, 11 hónapja és 6 napja

Bemutató alapján nagyon jó de a kritikák alapján.... Hát nem is tudom...

Megnézem de félő hog megbánom.

válasz erre

csirkee

6 éve, 11 hónapja és 8 napja

Én csak azért nem aludtam a film alatt, mert kényelmetlen volt a moziszék. Nekem nagyon nem tetszett. Én maximum 2 pontot adnék rá a 10-ből. Látványilag többet vártam. 3D-nek semmi értelme nem volt. Le is vettem a szemüveget.
Unalmas a történet, a szereplők. Semmi izgalom.

Egy jelent volt jó, ahol összerezzentem, amikor egy fa vagy nem tudom mi kidőlt és megijedtem, hogy rám esik Ennyi. Egyedül ott volt 3D.

Ezért pénzt adni...nem tudnék. Mondjuk elég szeptikusan ültem be a moziba, mert már a trailer alapján gondoltam, hogy nem fog tetszeni. Így is lett, de nem gondoltam volna, hogy ennyire nem fog tetszeni.

válasz erre

DNS

6 éve, 11 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
Nincs túldícsérve azt látom, de amúgy ilyen esti mozinak azért jó? Látványos legalább?
Ahogy írom is a cikkben, látványosnak tulajdonképpen látványos, de néha az egész annyira valószerűtlenül van bemutatva, hogy csak nevetni/sírni lehet rajra (mindenkinek saját vérmérséklete, illetve habitusa szerint).

Az biztos, hogy erről már nem érdemes az Asylumnak is még egy bőrt lenyúznia

válasz erre

DNS

6 éve, 11 hónapja és 8 napja

Ja, amúgy a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott, csak nem találtam normális trailert ilyen jelöléssel

Mondjuk nem annyira a vér(telenség) és az explicit erőszak művi ábrázolása indokolja a magasabb korhatárt, mint inkább a bemutatott pusztítással és halállal kapcsolatos lelki tényező.

válasz erre

Vendég

6 éve, 11 hónapja és 8 napja

Nincs túldícsérve azt látom, de amúgy ilyen esti mozinak azért jó? Látványos legalább?

válasz erre

DNS

6 éve, 11 hónapja és 8 napja

marco írta:
Nagyon sötét tónusú a film szinte végig, alig látni valamit.

Hangulatban nem rossz, de nem izzadtam magam rommá a szereplőkért.

A csaj bitang rusnya benne, a pali meg bamba.

5 / 10. Max.
Hát kb

Lehet az jön le a cikkből, hogy nagyon lehúztam, de az az igazság, hogy konkrétan elég kevés pozitívumot tudnék mondani a filmmel kapcsolatban... Hacsak nem olyan nyilvánvaló dolgokat, mint hogy pl. nem volt benne transzvesztita

Viszont nem elég, hogy Gladiátor-koppintás az egész, annak is csak egy olcsó, kiherélt, PG változata.

válasz erre

marco

6 éve, 11 hónapja és 8 napja

Nagyon sötét tónusú a film szinte végig, alig látni valamit.

Hangulatban nem rossz, de nem izzadtam magam rommá a szereplőkért.

A csaj bitang rusnya benne, a pali meg bamba.

5 / 10. Max.

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profilja