Pancser police filmkritika

2010. szeptember 28.
74.1161
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Will Ferrell neve hallatán a moziba járók többségének azonnal a vígjátékok juthatnak eszébe, azok közül is leginkább a kissé abszurd, elvontabb humort képviselő darabok, melyek poénjai néha abszolút betalálnak és egy-egy jellegzetes karakter vagy szituáció kifigurázásával önfeledt nevetésre késztetnek, máskor meg annyira célt tévesztenek, hogy inkább sírni volna kedvünk. A magyarul Pancser police-ra elkeresztelt filmben azonban rajta kívül olyan válogatott sztárok játszanak, mint Mark Wahlberg, Eva Mendes, Samuel L. Jackson vagy Dwayne "The Rock" Johnson, ami azért szolgál némi reménnyel egy jó, de legalábbis élvezhető akció-komédiára. A reményt csak fokozza, hogy a felütés igen kecsegtető - a sikeres és népszerű zsarupáros árnyékában dolgozó balfékek kitörési kísérlete ötletes kiindulópont, hiszen mind az irigység, mind pedig az ambíció egy olyan emberi tulajdonság, mely az élet minden területén általánosnak mondható. Innentől kezdve már csak a forgatókönyv és a rendezés minőségén múlik, milyen lesz a végeredmény.



Pancser police filmkritika - 2. kép

A történet természetesen New Yorkban, a világ legnyüzsgőbb és legakciódúsabb városában játszódik, ahol Allen Gamble (Ferrell) és Terry Hoitz (Wahlberg) a rendőrségen irodisták, szinte kizárólag csak papírmunkát végeznek egymással szemben elhelyezett íróasztaluknál. Míg Gamble a galamblelkű palimadár szerepében tetszeleg, aki jóformán mindent elhisz, amit mondanak neki, Hoitz egy elégedetlenkedő, önmagát nagyra tartó, ám lefokozott járőr, amiért tévedésből rálőtt Derek Jeterre, egy közkedvelt sportolóra. Miközben "hőseink" a számítógép előtt görnyedve írják helyettük a jelentéseket, a nagymenő Highsmith (Samuel L. Jackson) és Danson (Dwayne Johnson) szinte állandóan a terepen tölti az idejét: rendre ők az elsők, akik kiérkeznek a legveszélyesebb - és persze presztízs szempontjából a legjelentősebb - bűnesetekhez, erősítés nélkül üldözőbe veszik a túlerőben lévő rosszfiúkat, és általában el is kapják őket mindenáron, a new yorkiak kitörő ünneplése közepette. Habár a sztárzsaruk ténykedését és népszerűségét bemutató jelenetek nagy része végtelenül felnagyított és hatalmas túlzásokba esik - elég csupán a hetente kettő vagy annál több elhasznált szolgálati kocsit, vagy az akciók során megrongált jónéhány járművet, buszt, épületet és egyebeket említeni -, ezek még bőven beleférnek egy hasonlóan laza hangvételű filmbe. Jackson olyannyira jól hozza a tőle már megszokott, nagyszájú és kemény "feka" figuráját, hogy mellette még a szerényebb színészi adottságokkal megáldott Johnson is jónak tűnik. Velük szemben éles kontrasztot képeznek az irodában kuksoló és helyettük is csendben dolgozó társaik, akik legfeljebb álmodozhatnak a két szuperzsarut övező elismerésről.


Pancser police filmkritika - 3. kép

A csendes könyvelőnek látszó, ám valójában nagyon is öntudatos aktakukac szerepében Will Ferrell itt még nem annyira a ripacs, mint inkább az intellektuálisabb énjét nyújtja, ami a hollywoodi átlaghoz képest helyenként intelligensnek, de mindenesetre kulturáltnak számító poénokban is megmutatkozik. "Marky Mark" Wahlberg pedig úgy játszik, ami számára alighanem az egyetlen reális lehetőséget jelenti arra, hogy hitelesnek tűnjön egy laza vígjátékban: a jókedvnek vagy mosolygásnak rendszerint halovány jelét sem adva, halálosan komolyan veszi magát, ahogy társát noszogatva, sőt alkalomadtán terrorizálva igyekszik feljebb jutni a ranglétrán. A macsó stílust képviselő, vagy legalábbis előnyben részesítő Hoitz folyamatosan beleköt Gamble motiváció nélküli hozzáállásába és fura szokásaiba, melyek közül még a hiszékenységénél és a szókimondásánál is jobban idegesíti társa tipikusan nők által preferált színű és típusú kocsija, illetve a menet közben hallgatott, "férfiatlan" zenék ismételt lejátszása, amivel Gamble szerint nincs az égvilágon semmi probléma. Kétségtelen, hogy kettejük ellentétes személyiségének kibontakoztatása és összeütköztetése jó lehetőség a humoros helyzetek kiaknázására, ami hellyel-közzel meg is történik - annak ellenére, hogy néha előfordulnak inkább ötlettelennek vagy fárasztónak ható megnyilvánulások, mint például a partnerségük nulláról történő újrakezdésének pár percen belüli többszörös megismétlése. Azt viszont kellőképpen sikerül érzékeltetni kettejük viszonyában, hogy olyannyira szerencsétlenek együtt, hogy párosuknak látszólag esélye sincs a felemelkedésre.

Pancser police filmkritika - 4. kép


Pancser police filmkritika - 5. kép

A lehetőség tehát megvan, hogy a profi és a pancser zsaruk közti feszült, ugyanakkor vicces felállásból, illetőleg rivalizálásból egy remek kis komédia kerekedjen, a folytatás azonban sajnálatos módon felettébb kiábrándító. Aki abban reménykedik, hogy egy tökös, Sam Jacksonra jellemző mozit kap a pénzéért, csalódni fog, mert egyáltalán nem ez a helyzet. A világért sem szeretném lelőni a poént, de azt hiszem, tartozom annyival a tisztánlátás végett, hogy eláruljam: Jackson és Johnson kettőse nagyon hamar kilép a filmből, ráadásul olyan banális módon, ami még egy ilyen könnyed vígjátékban is abszolút övön alulinak számít. Ezen a ponton hasal el először - de végérvényesen - a forgatókönyv, és utána nagyon hamar rá kell jönnünk, hogy amit látunk, az valójában nem más, mint egy Will Ferrell-féle "fapisztolyos" mozi, melyben a másik két sztárszínész csupán asszisztált Wahlberg és Ferrell felettébb esetlen, az utóbbi által - nem véletlenül - társproducerként is jegyzett történetéhez. A Highsmith és Danson helyére lépő, hamarosan az új mintakopók szerepét betöltő Martin (Rob Riggle) és Fossie (Damon Wayans Jr.) pedig hiába cukkolja és szívatja állandósult jelleggel Gamble-éket, igyekezvén megtestesíteni az "alfa hímeket", Sam Jackson és Dwayne Johnson halovány, az éterbe vesző árnyékai csupán. Így sajnos már sohasem tudjuk meg, mi lett volna, ha utóbbiak egész végig szerepeltek volna a filmben... Azt azonban megtudjuk, mire jutott a történet nélkülük.

Pancser police filmkritika - 6. kép


Pancser police filmkritika - 7. kép

Maga a bonyodalom - mármint a főszereplők karrierépítésén és ellentétein kívül - jóformán említésre sem méltó: egy kétes beruházásokban érdekelt, azonban köztiszteletnek örvendő üzletember, David Ershon (Steve Coogan), illetőleg a hozzá kapcsolódó bűnözők piszkos gazdasági ügyleteit kell felgöngyölíteni, ami nem egyszerű feladat a befolyásos ismerősök, politikusok, államügyészek és egyéb hivatalnokok miatt. A sztori meglehetősen kesze-kusza - vagy legalábbis annak tűnik a történet különböző szálai összekavarodásának és a meglehetősen hektikus rendezésnek köszönhetően -, ezért nem is igazán képes felkelteni az érdeklődésünket. A film ráadásul annyira leül a végére, hogy már nem túlságosan foglalkoztat bennünket az ügy megoldása sem - legfeljebb abból a szempontból, hogy mikor állhatunk már fel végre. A poénok is egyre ritkábbá válnak és ellaposodnak - itt már sajnos jóformán nyoma sincs a kezdetben tapasztalható viszonylagos intelligenciának. Annál több jut viszont az olcsó humorból, az erőltetett gegekből és a szánalmasan bugyuta szituációkból, melyeken már nagyon nehéz őszintén nevetni - ez már ugyanis javában a vizelési és a szexuális szokásokkal kapcsolatos, igénytelen viccek territóriuma.


Pancser police filmkritika - 8. kép

A mélypontot valószínűleg az olyan, ismétlődésen alapuló jelenetek képezik, mint például amikor a két szerencsétlen zsaru egymást követően újra meg újra meglátogatja Ershont az irodájában, ahol annak ellenére, hogy tisztában vannak a megvesztegetés tényével, mégis ismételten hagyják magukat lekenyerezni egy-egy koncertjeggyel vagy kosármeccs-belépővel. Ugyanez a szisztéma érvényesül Gamble és valószerűtlenül szemrevaló felesége szexuális témájú üzengetései során, melyet az utóbbi anyján keresztül közvetítenek ide-oda járatva az asszonyt, ami alighanem az övön aluli poénok terén is viszi a pálmát. Dr. Sheila Gamble szerepében Eva Mendes igencsak felemás, de leginkább kiforratlan karakterként tündököl: alapvetően egy diplomás, intelligens és öntudatos bombanő, aki viszont néha visszaavanzsál buta cicababává és szexuális "segédeszközzé", ami minden bizonnyal csak Will Ferrell hatása lehet. Ebből a szempontból Sheila figurája csupán a központi megtestesítője annak a megmagyarázhatatlan rejtélynek, hogy miért buknak a jobbnál jobb nők Ferrellre, vagyishogy a filmben általa játszott, esetlen és nem túl férfias jelenségre. A választ azonban ugyanúgy nem kapjuk meg, ahogy a hasonló alkalmak során leesett állal bámuló Mark Wahlberg, azaz Terry Hoitz sem, aki annak ellenére, hogy még mindig reménytelenül szerelmes az ex-barátnőjébe, sosem rest a figyelmével és mindenféle bókokkal Sheilát elhalmozni.


Pancser police filmkritika - 9. kép

Habár a filmben sosem találkoznak, Eva Mendes faramuci karakterének szinte tökéletes ellenpontja Michael Keaton kiegyensúlyozott alakítása Gene Mauch kapitány szerepében, aki itt is bizonyítja remek támogató színészi képességeit. Annak ellenére, hogy tulajdonképpen nem csinál semmi különöset, és nem is ontja magából a poénokat, mindvégig hihető és kellemes, konszolidáltan vicces alakítást nyújt Gamble és Hoitz jóval kevésbé statikus, sokkal inkább csapongónak mondható figurájával szemben. Ha úgy vesszük azonban, a főszereplők esetében nagyon is beszélhetünk jellemfejlődésről - noha jónéhány momentum inkább visszafejlődésről, semmint előrelépésről tanúskodik. A film előrehaladtával megtudjuk, hogyan lett Will Ferrell karaktere striciből könyvelő, majd nyomozó, miközben még mindig rendelkezik egy "sötét oldallal", ami hátráltatja őt az előrelépésben. Ez azonban szinte semmi Wahlberg lúzer Hoitzához képest, aki folyamatosan hangoztatja, hogy repülni szeretne, mint a páva, és társa közönyét látva alig bírja visszafogni az indulatait. Ennek fényében felettébb érdekes - vagy inkább furcsa - ama fordulat, amikor egyszercsak váratlanul beletörődik a helyzetébe, és korábban teljesen reménytelennek tűnő és ambíciótól mentes partnere veszi át helyette a kezdeményezést. Így hát aligha véletlen, hogy a film jelentős részében banálisnál banálisabb akciókat és inkoherens történetvezetést kapunk, melyek viszont eredendően a gyenge forgatókönyv és a következetlen rendezés számlájára írhatók.

Pancser police filmkritika - 10. kép

A Pancser police a nagynevű szereplőgárda ellenére és a jó kezdés után gyakorlatilag egyáltalán nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és legfeljebb a futószalagon gyártott tucatkomédiák táborát szaporítja, mely távolról sem érhet a nyomába mondjuk a Halálos fegyver filmeknek. Annak ellenére, hogy abszolút vígjátéknak készült, azért bele-belekotnyeleskedik olyan húzós témákba, mint az amerikai nagyvállalatok háza táján zajló hatalmi játszmák és visszaélések, azonban ezt is csak rendkívül felszínesen és bizonytalanul teszi. Egy idő után olyan benyomást kelt az egész, mintha az alkotók elveszítették volna a komédia egyébként adott fonalát, és nem tudták, milyen irányba is akarják elvinni a produkciót. Így nemcsak hogy semmi konkrét üzenete nincs a filmnek - amit mellesleg senki sem várt tőle -, de az integritás és az élvezeti faktor is alaposan lecsökken. Will Ferrellt illetően pedig újfent megállapíthatjuk, hogy bár nem kizárt, hogy a nagydarab komikusban valahol mélyen egy zseni rejtőzik, az általában sajnos benne is marad. Aki megelégszik az agyatlan kikapcsolódással, és mindenre vevő, ami Ferrell, annak esetleg merem ajánlani a Pancser police-t, amennyiben nem sajnálja rá a mozijegy árát, az igényesebb szórakozásra vágyókat viszont inkább óvnám a megtekintésétől.


Pancser police előzetes

 

Pancser police / The Other Guys (2010)

  • Műfaj: Vígjáték
  • Hazai premier: 2010. szeptember 30.
  • Rendezte: Adam McKay
  • Hossz: 107 perc
  • 2010-09-28 21:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/pancser_police_1.jpg
  • Szereplők: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Samuel L. Jackson, Dwayne Johnson, Michael Keaton, Rob Riggle, Damon Wayans Jr, Steve Coogan, Ray Stevenson
  • Forgatókönyv: Adam McKay, Chris Henchy
  • Operatőr: Oliver Wood
  • Vágó: Brent White
  • Zene: Jon Brion
Adam McKay 107 Jon Brion 2010-09-28 21:00:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/pancser_police_1.jpg
8 hozzászólás

marco

13 éve, 5 hónapja és 1 napja

Mindig ronggyá röhögöm magam ezen a filmen.mosolygó smiley Most is megy HBO-n, nem tudok tőle dolgozni.mosolygó smiley

válasz erre

Tibit

14 éve, 8 hónapja

Will Ferrel egy óriási figura. röhögő smiley Mindegyik filmje tuti poén, kihagyhatatlan a film.

válasz erre

totyak

14 éve, 8 hónapja és 1 napja

Tegnap láttam a Fókuszban, hogy milyen jól elhülyültek a riporterrel a színészek, meg néhány jelenetet a filmből is mutattak. Nagyon megtetszett.

válasz erre

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

hatalmas film, szétröhögtem az agyam!röhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

akárki akármit mond, ez nagyon nagy film lehet!röhögő smiley

válasz erre

skyman

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

Az ilyen filmet nem szabad kihagyniröhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

nagy lehet!röhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 2 napja

Látnom kell!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljarDAVE profilja