Páncélba zárt szellem filmkritika

2017. március 30.
70.8711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A japánok mindig is imádták a high tech cuccokat (főleg a XX. század óta), mint ahogy a képregények - vagy, ahogy arrafelé nevezik, a mangák - is igen komoly hagyományokkal rendelkeznek a szigetországban. A Ghost in the Shell, avagy a Páncélba zárt szellem szintén a kettő találkozásából jött létre még a 80-as és a 90-es évek fordulóján, hogy azután animációs filmek (anime-k), tévésorozatok, regények és videójátékok is készüljenek belőle, idővel majdhogynem popkulturális státuszba emelve a kultikus brandet.


A szigetországon kívül persze jóval kevesebben ismerik a Páncélba zárt szellem univerzumát, akik azonban fogékonyak az ilyesmire, azok máshol is hamar beleszerettek ebbe a sajátos hangulatú cyberpunk világba. A történet pszichés vetülete, az emberi és gépi lét ellentmondásos volta kétségkívül izgalmas lehetőségeket kínált egy mozgóképes verzióhoz - még akkor is, ha tudjuk, hogy jelen alkotás hiába az eredeti manga adaptációja, ez még korántsem jelenti azt, hogy minden részletében megegyezik az alapanyaggal.

A közeli jövő egyik gigametropoliszában szolgálatot teljesítő Őrnagy (Scarlett Johansson) nem szokványos ember: egy szörnyű baleset után megmentették az életét és tökéletes robotkatonává fejlesztették, akinek immár az a dolga, hogy a 9-es Részleg ászaként elfogja a világ legveszélyesebb bűnözőit. Amikor a terrorizmus szintet lép azzal, hogy már be lehet hatolni az emberek tudatába, s ezáltal irányíthatóvá válnak, egyedül ez a látszólag érzelemmentes, szuperképességekkel bíró kiborg képes arra, hogy szembeszálljon a fenyegetéssel.

Miközben arra készül, hogy legyőzze az új, Kuze néven futó ellenséget (Michael Pitt), az Őrnagy azonban megtudja, hogy addig hazugságban élt: az életét nem megmentették, hanem ellopták. Az emberi voltára fokozatosan visszaemlékező, létezése értelmét megkérdőjelező hősnőnket semmi sem tudja megakadályozni abban, hogy fényt derítsen a múltjára - hogy megtudja, ki tette ezt vele, és hogy meggátolja, hogy mások is hozzá hasonló sorsra jussanak.

Hősnőnk elsősorban Dr. Ouélet-nek (Juliette Binoche) köszönheti életét és emberfeletti képességeit

Hősnőnk elsősorban Dr. Ouélet-nek (Juliette Binoche) köszönheti életét és emberfeletti képességeit


Amiért az alkotás eleve némi hátránnyal indult más filmekhez képest, az ama ellentmondás volt, hogy vajon miért kellett egy japán színésznő helyett Scarlett Johanssonra osztani a főszerepet.

Ezen azonban nem igazán érdemes fennakadni, mivel utóbbi világszerte ismert arca "kicsivel" jobban eladhatóvá teszi a filmet a nemzetközi piacon, a hollywoodi produkciók még mindig legfőbb fogyasztóinak számító Egyesült Államokról már nem is beszélve. Ráadásul a probléma effajta megoldása még a japánokat sem különösebben zavarja, hiszen lehetőséget kínál ahhoz, hogy egyik kedvenc hősüket, illetve történetüket az egész világ megismerhesse.

Hogy nagyobb vonzerőt jelent-e Scarlett Johansson szexuális kisugárzása, mint a karakter intellektusa, azt mindenki döntse el saját magának - az mindenesetre elmondható, hogy a sztárszínésznőhöz illik a szerep, melyhez a hűvös, lényegre törő gépiesség mellett az emberi emóciók visszafogott, de jól átérezhető megjelenítésére is szükség volt. S bár akad néhány fontosabb mellékszereplő, a filmet egyértelműen az Őrnagy figurája viszi el a hátán, így tettei és gondolatai mindvégig középpontban állnak.

Aramaki főnök (Takeshi Kitano) nem szereti, ha beosztottjai nem teljesítik parancsait

Aramaki főnök (Takeshi Kitano) nem szereti, ha beosztottjai nem teljesítik parancsait


Való igaz, a Páncélba zárt szellem megtekintése során az embernek akaratlanul is eszébe jutnak a Robotzsaruval és a Mátrix-szal mutatott hasonlóságok, és Johanssont akció közben elnézve alkalomadtán könnyen a Fekete Özvegy képe is bevillanhat. Ennek ellenére a produkció elegendő egyediséget képes felmutatni ahhoz, hogy megálljon a saját lábán, és az elénk tárt világ mind külső megjelenésében, mind tartalmában igen hatásosnak bizonyul.

A 3D-nek kevés igazi szerep jut, de az IMAX nagyvásznon való megtekintés, mint általában, ezúttal is sokat hozzáad a moziélményhez.

Amit elénk tárnak az alkotók a jövő zsúfolt, felhőkarcolókkal teli metropoliszában, az egyértelmű disztópiának nevezhető, melyben a mindenféle művégtaggal, implantátumokkal és egyéb, sokszor szörnyű kiegészítőkkel ellátott emberek a gyengébb idegzetűeket akár le is sokkolhatják. A sötét jövőképen azonban, ha haloványan is, de szerencsére átdereng a humanitás és az annak fennmaradásához kapcsolódó reménysugár.

Vajon tényleg ilyenek lesznek a jövő nagyvárosai?

Vajon tényleg ilyenek lesznek a jövő nagyvárosai?


A fő téma az identitás és az önazonosság kérdése, illetve, hogy hogyan befolyásolja az emberi pszichét - vagy, ha úgy tetszik, lelket -, amikor valaki egy kiborg testében kell éljen. Mivel kibernetikus implantátumok, kezdetleges formában ugyan, de már ma is léteznek, így az emberi természet, illetve a humán lét és a technológia ellentétének problematikája egyre aktuálisabbá válik, s ezáltal a lehetséges válaszok keresése is sarkalatos pontja kell legyen a hasonló sci-fi alkotásoknak.

Noha a narratíva következetesen végigjárja az utat a protagonista történetének és jellemének fokozatos felépítésével, a dolgok mögött húzódó (keleti) filozófia nem igazán került kibontásra.

Így sajnálatos módon az olyan, a jövőre nézve nagyon is fontos problémák, mint például az embereknek az implantátumok jelenlétével együtt járó "meghackelése" is csupán érintőlegesen kerülnek bemutatásra, és az Őrnagyon kívüli, potenciálisan érdekes karakterek, mint a hűséges bajtársként látható Batou (Pilou Asbaek) vagy az etikai szempontból rendkívül fontos szerepet betöltő tudós, Dr. Ouélet (Juliette Binoche) is csak keveset tudnak megmutatni magukból és dilemmáikból.

A csak részben kiborg Batou (Pilou Asbaek) nem csupán a kiberbűnözők üldözésében megbízható partner

A csak részben kiborg Batou (Pilou Asbaek) nem csupán a kiberbűnözők üldözésében megbízható partner


Emiatt a produkció, bár egy szimpla látványos akciófilmnél több, egy igazi tanmesének a technológia és az emberi természet találkozásáról aligha tekinthető. A látottak ugyan képesek gondolatokat ébreszteni a nézőben, még ha a tárgyalásmód nem is tér ki a felvetett dilemmák minden aspektusára, de többnyire nem is hatol elég mélyre ahhoz, hogy maradandónak vagy netán korszakalkotó moziélménynek nevezhessük.

Amennyiben a népszerű videójátékokhoz kapcsolódó mozikat vesszük górcső alá, akkor annyit azért el kell ismerni, hogy a Páncélba zárt szellem az általában nem túl acélos adaptációk közül valamivel mindenképpen az átlag fölé emelkedik, a legutóbbi Assassin's Creed-féle fiaskónál pedig egyértelműen magasabb szintet képvisel.

Páncélba zárt szellem előzetes

 

Páncélba zárt szellem filmkritika / Ghost in the Shell (2017)

  • Műfaj: sci-fi
  • Hazai premier: 2017. március 30.
  • Rendezte: Rupert Sanders
  • Hossz: 106 perc
  • Szereplők: Scarlett Johansson, Takeshi Kitano, Michael Pitt, Pilou Asbaek, Chin han, Juliette Binoche
  • Forgatókönyv: Jamie Moss, William Wheeler
  • Operatőr: Jess Hall
  • Vágó: Billy Rich, Neil Smith
  • Zene: Lorne Balfe, Clint Mansell
9 hozzászólás

totyak

3 éve, 6 hónapja és 13 napja

Megnéztem tegnap a filmet, szerintem teljesen elfogadható darab lett. Nem mondom, hogy Oscart érdemel, vagy többszöri megnézést egymás után, de kellemes szórakozás volt, még azt leszámítva is, hogy az eredeti anime történetéhez kb. semmi köze nem volt.

válasz erre

totyak

3 éve, 6 hónapja és 14 napja

Ma el is pattanok moziba, megnézem magamnak élőben mit tud a film. Szerintem nem fogok csalódni.

válasz erre

DNS

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

totyak írta:
Láttam az animét és nagyon tetszett. És természetesen Scarlett kisasszonyt is igencsak csípem, így ez a film tökéletesen nekjem való.
Annak a boncolgatása, hogy az implantátumok látványa milyen érzelmeket kelt a nézőben, meg hogy valami tanulságot le kell e vonni, szerintem teljesen felesleges. Nem gondolom, hogy az alkotóknak, akár az eredeti animében, mangában, akár itt a filmben, a fejükben megfordult, hogy erre kellene kiélezni a filmet. Ez egy steampunk akciófilm, nem is akar több lenni és annak valószínűleg nagyon is jó.
Ahogy a cikkben is írtam, a produkción azért jól látható, hogy szeretne több lenni egy szimpla akciófilmnél. Ezzel annyi a gond, hogy csak hellyel-közzel sikerül neki... De nyilván sokan úgy vannak vele, mint te, hogy ez őket egyáltalán nem érdekli.

válasz erre

fighterlaci

3 éve, 6 hónapja és 16 napja

Tök jó kritika lett és alapvetően pozitív is. Megnézem napokon belül!

válasz erre

totyak

3 éve, 6 hónapja és 16 napja

Láttam az animét és nagyon tetszett. És természetesen Scarlett kisasszonyt is igencsak csípem, így ez a film tökéletesen nekjem való.
Annak a boncolgatása, hogy az implantátumok látványa milyen érzelmeket kelt a nézőben, meg hogy valami tanulságot le kell e vonni, szerintem teljesen felesleges. Nem gondolom, hogy az alkotóknak, akár az eredeti animében, mangában, akár itt a filmben, a fejükben megfordult, hogy erre kellene kiélezni a filmet. Ez egy steampunk akciófilm, nem is akar több lenni és annak valószínűleg nagyon is jó.

válasz erre

rDAVE

3 éve, 6 hónapja és 16 napja

muki írta:
Végre akkor ennek a filmnek sikerült valamennyire megdöntenie a rossz óment amit a játék feldolgozások jelentenek. Megnézős.
De ez nem videojáték feldolgozás, tehát nem döntötte meg. Azért szerintem könnyebb úgy elfogadhatót alkotni, ha manga az alapja és anime is készült belőle. Komplett sztorik, ellentétben a játékkal, aminél a játékmenet dominál. Talán azért ganék a játékfeldolgozások, mert a készítők többsége életében nem játszott vele 5 percnél tovább, csak elolvassa miről szól és így képtelen visszaadni azt az érzést, amit a játékos elvár.
Erre a filmre imdb-n írt valaki tökéletes leírást: McDonald's version of Sushi

válasz erre

Mordorer

3 éve, 6 hónapja és 16 napja

Na jó hát akkor hétvégén ebből mozi lesz.

válasz erre

muki

3 éve, 6 hónapja és 16 napja

Végre akkor ennek a filmnek sikerült valamennyire megdöntenie a rossz óment amit a játék feldolgozások jelentenek. Megnézős.

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 6 hónapja és 16 napja

Az utolsó bekezdésben foglaltak miatt adok neki egy esélyt.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja