Örökkévalók filmkritika

2021. november 02.
117.5321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Alig két hónappal a Shang-Chi után máris itt az újabb Marvel film, ami egyrészt újfent annak köszönhető, hogy a világjárvány miatt mostanság igencsak összetorlódtak a premierek. Másrészt viszont a Disney által irányított, kiválóan jövedelmező MCU gépezet nem áll meg egy pillanatra sem, hiába érezték sokan már így is túlságosan sűrűnek a felhozatalt a közönség soraiban. Noha ezek a produkciók szinte mindig hoztak egy bizonyos színvonalat, várható volt, hogy ha ilyen sok szuperhősfilm jelenik meg annyiféle különböző karakterrel és történettel, előbb-utóbb valamelyest felhígul a minőség.
Advertisement


Az Örökkévalók egy újabb olyan társaság az MCU-ban, akikkel eddig még nem találkozhattunk a mozikban, a Marvel azonban komolyabb szerepet szán nekik (is) az eredeti Bosszúállók csapatának felbomlása után. Eme (természetes halállal) halhatatlan lények küldetésük szerint a Deviánsok ellen védelmezik a Földet immár hétezer éve.

Habár mindkét fajt az Égiek alkották, akik gyakorlatilag a teremtők szerepét töltik be a Marvel Univerzumban, az Örökkévalókkal szemben a Deviánsok a legenda szerint csupán az Égiek által elindított teremtési és evolúciós folyamat leszármazottai, akik korántsem tisztelik úgy magát az életet, és az emberiségre is fokozottan veszélyesek.

Az alkotók a filmben a képregényektől eltérően ábrázolták a Deviánsokat, sokkal inkább vérszomjas vadállatoknak beállítva őket, mintsem szuperképességekkel rendelkező, humanoid mutánsoknak. S bár ők is fontos szerephez jutnak a cselekményben, a központi konfliktus mégsem hozzájuk kapcsolódik.

Az Örökkévalók már régóta saját UFO-val rendelkeznek

Az Örökkévalók már régóta saját UFO-val rendelkeznek


A történet szerint a Bosszúállók: Végjáték eseményei után, amikor is a hősök egyetlen csettintéssel visszahozták a Thanos által eltűntetett népesség felét, a Föld belsejében beindult az "Ébredés" folyamata, ami a Deviánsokat is újra előcsalogatta. Ezért az időközben a bolygó különböző pontjaira visszavonult Örökkévalóknak ismét egyesíteniük kell erőiket, hogy szembenézzenek jól láthatóan továbbfejlődött ellenségeikkel.

A hősök között azonban nézeteltérés támad valódi céljaikkal kapcsolatban, ami veszélybe sodorja egységüket. Vezetőjük, a bölcs Ajak (Salma Hayek) a szelíd, empatikus Szirszét (Gemma Chan) jelöli ki utódjaként - ennek ellenére akadnak olyanok, akik szerint inkább a legnagyobb erővel bíró Ikariszt (Richard Madden) kellene választania. Az Örökkévalóknak azonban nincs sok idejük a perlekedésre, mivel a Deviánsok támadásai mellett egy még nagyobb, globális katasztrófával kell szembenézniük...

Ikarisz (Richard Madden) és Szirszé (Gemma Chan) több ezer évig járt egymással

Ikarisz (Richard Madden) és Szirszé (Gemma Chan) több ezer évig járt egymással


A történet közben visszatekintések formájában derül fény az Örökkévalók múltjára, illetve az emberiséghez fűződő viszonyukra. Ennek köszönhetően azonban a cselekmény olyan, mint egy rendkívül hosszúra nyújtott expozíció. Így persze nem véletlen, hogy a játékidő is túlságosan hosszúnak tűnik, pláne a lassú és időnként unalomba fúló történetvezetés fényében.

A sztorival kapcsolatban azon már meg sem ütközik az ember, hogy akad még olyan gonosz, akitől meg kell menteni az univerzumot. A magyarázatok viszont, melyek arra hivatottak, hogy valahogyan összehozzák az MCU eddigi történéseit az aktuális film cselekményével, itt már tényleg sokszor erőltetettnek tűnnek. Így az, hogy a földi történelem számos eseménye mögött az Örökkévalók álltak (már amikor nem a Tíz Gyűrű vagy valamely más csoport tette ugyanezt), kissé már tényleg belemagyarázásnak hat.

A bölcs Ajak (Salma Hayek) rúzst is alig használ a modern időkben

A bölcs Ajak (Salma Hayek) rúzst is alig használ a modern időkben


A sok-sok magyarázkodás közben sok-sok kérdés és ellentmondás is felmerül. Ilyen többek között, hogy a halhatatlan lények is beilleszkednek a végletekig anyagias fogyasztói társadalomba. Az alkotók szerint az Örökkévalók lényegében ugyanazokkal a problémákkal, dilemmákkal (identitás, életcél, hit, személyes szabadság) küzdenek, mint mi, emberek - ami részben akár igaz is lehet -, de az, hogy hozzánk hasonlóan sekélyessé váljanak, már jóval kevésbé tűnik hitelesnek.

Alkotói szempontból persze mindig fontos, hogy a nézők találjanak valamiféle kapcsolódási, azonosulási pontot a bemutatott karakterekkel, mint ahogyan a szórakoztatásuk biztosítására is szükség van egy ilyen filmben.

Ezért újfent szerződtettek egy komikust, Kumail Nanjianit, aki Kingo szerepében egyértelműen a hangulat humorral való oldását szolgálja. A figura a maga módján valóban vicces, ugyanakkor az, hogy halhatatlan földönkívüli létére hasonlít egy ázsiai fazonhoz, akit megérint a hírnév szele és magába szippantja Bollywood (az Indiai Hollywood), újfent a sokat látott sztereotípiák számát gyarapítja.

Kingo (Kumail Nanjiani) nem veti meg a feltűnő ruhákat és a népszerűséget

Kingo (Kumail Nanjiani) nem veti meg a feltűnő ruhákat és a népszerűséget


Szerencsére azért akad némi változatosság a hősök karaktere és képességei között. Egyrészt minden Örökkévaló másféle szupererővel bír, másrészt jellemvonásaik is gyökeresen különböznek egymástól, ami nézeteltéréseik révén még akkor is nyilvánvaló, ha nem ők a legmélyebb jellemábrázolással megáldott figurák a filmtörténelemben.

A történetben talán Szirszé embersége a legnagyobb pozitívum (ezért is választja Ajak utódjául), de végül a vívódó Ikarisz belső konfliktusa is kellőképp átjön, részben az Oscar-díjas Cloé Zhao (A nomádok földje) rendezésének köszönhetően. Ennek ellenére szinte mindegyik karakter szenved valamennyire az egysíkúságtól, és talán még a hasonló moziktól megszokotthoz képes is több pózolást láthatunk, a büszke, bár kissé zavarodott harcossal, Théné-vel (Angelina Jolie) az élen.

S bár azt még véletlenül sem állíthatjuk, hogy a filmnek nincs lelke, sajnálatos módon tényleg már ezerszer látott sablonokat ismételget. Az egyetlen, potenciálisan érdekes téma az emberiség (lehetséges) fejlődése, melynek kapcsán az Örökkévalók is folyamatosan azzal a dilemmával küzdenek, hogy vajon milyen mértékben szabad beavatkozniuk.

Théné (Angelina Jolie) felettébb büszke fegyverteremtő és -forgató képességeire

Théné (Angelina Jolie) felettébb büszke fegyverteremtő és -forgató képességeire


Ránk, emberekre vonatkoztatva ez abból a szempontból elgondolkodtató, hogy mennyire kell kézben tartanunk a saját jövőnket. Mivel azonban a be-bedobott gondolatok túlságosan is felszínesek ahhoz, hogy az áltagnéző fantáziája magától beinduljon, jó eséllyel a többségnek nem lesz különösebb hiányérzete ezzel kapcsolatban.

Ami magát a prezentációt illeti, az Örökkévalók egy igazi multikulturális egyveleg, ami önmagában egyáltalán nem baj, sőt inkább örvendetes. Az már más kérdés, mennyire kívánatos az újabb LMBTQ lecke gyerekeknek (ezt már a szülőknek kell megítélniük) - az mindenesetre tény, hogy Faisztosz (Brian Tyree Henry) az első nyíltan homoszexuális karakter az MCU-ban.

Habár a kapcsolat, illetve egy kisgyermekkel együtt alkotott család lényegében ugyanúgy normális és természetes módon került bemutatásra, mint egy átlagos família (amiben néha csókolóznak), az sokak számára továbbra sem világos, miért éppen a Disney-nek kell lennie a gender-ideológia zászlóvivőjének.

Szirszé aktuális pasija, Dane (Kit Harington) nem igazán vágja, mi miért történik

Szirszé aktuális pasija, Dane (Kit Harington) nem igazán vágja, mi miért történik


A látvány a többnyire külső helyszíneken zajlott forgatás eredményeként természetesebbnek hat, mint a legtöbb hasonló szuperprodukció esetében, e téren tehát nem lehet panaszunk. Az már kevésbé pozitív, hogy a film ugyan hozza a már megszokott Marvel humort, de összességében ez sem teszi sokkal élvezhetőbbé a produkciót, legfeljebb némi színt visz a komolykodásba, a sok tényszerű információ biflázása közepette.

Annyit összegzésképpen leszögezhetünk, hogy egyre nehezebb egyben tartani a szerteágazó Marvel Univerzumot, mint ahogy ahhoz sem fér sok kétség, hogy Zhao-t legközelebb biztosan nem ezért az alkotásért fogja díjazni az Akadémia. Ez persze a stúdiót egyáltalán nem zavarja, szóval az Örökkévalók még tutira visszatérnek, amint az a stáblista után látható jelenetből, illetve szöveges információból is kiderül.

Örökkévalók előzetes

 

Örökkévalók / Eternals (2021)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: Szuperhősfilm
  • Hazai premier: 2021. november 04.
  • Rendezte: Chloé Zhao
  • Hossz: 157 perc
  • 2021-11-02 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/orokkevalok_1.jpg
  • Szereplők: Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie, Salma Hayek, Kumail Nanjiani, Kit Harington
  • Forgatókönyv: Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo, Kaz Firpo
  • Operatőr: Ben Davis
  • Vágó: Dylan Tichenor, Craig Wood
  • Zene: Ramin Djawadi
6.5
Chloé Zhao 157 Ramin Djawadi 2021-11-02 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/orokkevalok_1.jpg
6 hozzászólás

VaPe

2 éve, 6 hónapja és 26 napja

Szerintem ezzel a filmmel egy baj van, nagyon más akart lenni mint a többi. És ebe fog belebukni.

válasz erre

Patrik94

2 éve, 6 hónapja és 26 napja

Számomra teljesen ismeretlen volt ez a szál. meglepett smiley

válasz erre

muki

2 éve, 6 hónapja és 27 napja

Hát ezért biztos nem fogok a moziba rohanni... röhögő smiley

válasz erre

fighterlaci

2 éve, 6 hónapja és 27 napja

Olyan címe van, azt hittem ez valami dráma. röhögő smiley

válasz erre

Gólem

2 éve, 6 hónapja és 27 napja

Jó lesz ez majd streamingen...

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 6 hónapja és 27 napja

Nem ez lesz a legélesebb kés a Marvel fiókban. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profiljaM.O.R.P.H. profilja