Önkívület filmkritika

2015. július 24.
70.8621
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amikor azt említjük címszavakban hogy sci-fi, halhatatlanság, gazdatest, tudatátvitel, Ben Kingsley, akkor valami igazán ütős dologra számítunk: csavarokra, izgalomra, pörgésre, tudományra és fantasztikumra. Ebbe a felsorolásba piszkit bele az Önkívület néhány ripaccsal és szánalmas történettel. Részletezem.


Az alaptörténet nagyon jónak tűnik, adott egy haldokló, dúsgazdag üzletember, Damian (Sir Ben Kingsley), aki nem akarja elengedni az életet, szeretné tovább élvezni azt és anyagi körülményeinél fogva, lehetősége is van rá. A szupertitkosan működő Phoenix Biogenic tudatátvitellel foglalkozik, nyers testbe képesek áthelyezni bárki gondolatait, életét.

A laboratórium vezetője, Albright (Matthew Goodie) fűt, nameg fát is ígér Damiennek aki nehezen, de bevállalja, hogy egy fiatal testben (Ryan Reynolds) kezdi újra 35 évesen azt amit már majdnem elveszített: az életet.

Damien minden gondolata, emléke, egyszóval teljes tudata átkerül az új testbe, de valami nem stimmel: emlékképek ugranak be, idegen helyek, arcok, képek, olyanok amiket Damien sosem látott. Nem spoilerezek ha elmondom: az új test az ígéretekkel ellentétben nem egy mesterségesen létrehozott hús és vér üres tudattal, hanem egy élő ember aki feláldozta saját életét egy nagy cél érdekében, hogy megmentsen valakit aki fontos számára.

Ha egy ilyen sztorit adunk többek között az "A sejt" rendezőjének, Tarsem Singh-nek a kezébe akkor igazi sci-fire számítunk, éppen ezért hatalmas csalódás az amit kapunk. Igaz hogy a tudatátvitel mint olyan valóban a tudományos fantasztikus kategória, azonban minden más amit a film nyújt semmi más mint a romantika, romantika és egy csipet romantika. Érthetetlen, miért kell egy akció-sci-fit nyálcsorgatós sziruppá változtatni, bár el kell ismerni, nem lehetett könnyű.

Zárt szobában lángszóróval megolvasztani a falat? Nem tétel. És a haj még mindig tart.

Zárt szobában lángszóróval megolvasztani a falat? Nem tétel. És a haj még mindig tart.


Nem is indul rosszul a film, Ben Kingsley maga a megtestesült mozi, bármiben játszik, lehetne az egy trashcomedy is, akkor is elvinné a hátán az egészet, mert egész egyszerűen kiváló színész. Az ilyen kalibert ha meglátja az egyszeri néző, máris jó érzéssel tölti el amit lát, az Önkívület esetében sincs ez másként. A baj ott kezdődik, hogy az első negyed óra után már lekerül a színről, hiszen jön a harmincas éveit taposó Damien verzió. És ez a váltás fájó pont a történetben.

Ettől a pillanattól ugyanis elkezdődik az akció, csak éppen nem sikerül jól, mert nem izgalmas. Ellenben lapos, hangulatmentes, unalmas. Jön a sci-fi, csak épp sci és fi mentesen, mindenféle tudományos alapot nélkülözve, a fikció rész pedig nagyjából abban merül ki, hogy hogyan tudunk úgy egy 3X3 méteres helyiségben lángszórózni, hogy még csak meg sem izzadunk. Meg a másik kettő sem aki velünk együtt bent van a szobában. Hát persze hogy sehogy, de a filmben van ilyen jelenet, tudjuk be ezt a fikciónak.

A fiatal test - amiről ugyebár kiderült hogy egy eddig teljes életet élő ember volt, akinek az agyát nem sikerült megfelelően törölni - emlékképei kezdenek felszínre törni, amelyet egy tablettával ugyan könnyedén el lehet nyomni, de nem biztos hogy érdemes. A saját lányát is egyenesen utáló Damien érdekes módon az agyában időről időre felvillanó képeken látszó, számára teljesen idegen nő és kislány után kezd érdeklődni, az önző és gátlástalan üzletember féktelen nyomozásba kezd hát. Képzavart érzel? Nem véletlenül, valóban az van.

Tulajdonképpen ez a kép mindent elmond. Ennyire izgalmas.

Tulajdonképpen ez a kép mindent elmond. Ennyire izgalmas.


Persze idővel mindenre fény derül, lesz itt csittcsatt meg bimmbumm, sőt még autós üldözés is, de olyan hogy szem nem marad szárazon. Az ásítozástól. És igen, lelövöm a poént, mindenki meghal de Damien röhögve sétál ki a szituból. Ahogy alakul a történet, egyre többen halnak meg és élednek újjá, a múlt tisztulni kezd, az eredetileg egyenesen rohadék Damien meg maga lesz a megtestesült könyörület és jószívűség. Csak épp nem tudjuk, mért.

Amikor már azt kezdi figyelni az ember egy beszélgetős jelenetben hogy a karórán ide-oda ugrál az idő (nem, nem időutazásról van szó, szimpla forgatási probléma amit látunk) és a fél hétkor kezdődött, egyébként két perces monológ másfél órával korábban fejeződik be, akkor már érezzük, hogy itt bizony nagy a baj, megfulladt a történet. Igaz, nem ekkor hanem az embertelenül hosszú, közel két órás film tizedik percében.

Egy alapvetően jó sztoriból kliséktől hemzsegő, másodpercről másodpercre pontosan kiszámítható, nulla meglepetést okozó tini lánymozivá sikerült degradálni az Önkívület-et, amelybe szegény csajoknak még egy jóképű főhős sem jut, Ryan Reynolds valószínűleg a Ripacs for Dummies összes kötetét kiolvasva állt neki a forgatásnak, mert amit nyújt minden csak épp nem színészi teljesítmény.

Az egyetlen tehetség az Önkívület című filmben. A szobor.

Az egyetlen tehetség az Önkívület című filmben. A szobor.


Csak remélni merem, hogy Tarsem Singh nem kap többé rendezői széket, ha pedig mégis, akkor legalább jó színészeket kap. Meg egy jó forgatókönyvet. Áhh hagyjuk, rajta az sem segít. A hiba biztos bennem van, mert imdb-n (kapaszkodj meg!) 6,5-ön áll jelenleg a film.

Önkívület előzetes

 

Önkívület / Self/less (2015)

  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2015. július 23.
  • Rendezte: Tarsem Singh
  • Hossz: 117 perc
  • 2015-07-24 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/onkivulet_1.jpg
  • Szereplők: Ryan Reynolds, Sir Ben Kingsley, Matthew Goode, Natalie Martinez, Michelle Dockery
  • Forgatókönyv: David Pastor
  • Operatőr: Brendan Galvin
  • Vágó:
  • Zene: Dudu Ara
Tarsem Singh 117 Dudu Ara 2015-07-24 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/onkivulet_1.jpg
12 hozzászólás

totyak

9 éve, 2 hónapja és 26 napja

Ma jutottam el odaáig, hogy megnéztem a filmet. Nekem korántsem olyan lesújtó a véleményem, mint marco-nak volt. Egyszer nézős mozi, de annak kiváló. Az meg, hogy a gonosz Damien-ből miért lett idegen gyerekért aggódó jótét lélek, egyszerű. Mert feltölrtek a test eredeti emlékei, érzései, ergo érezni kezdett a nő és a lány iránt is. Mivel korábban elolvastam már ezt a kritikát, tisztában voltam vele, hogy van egy rész, ahol ugrál az idő a karórán. Na most én ezt nem vettem észre, szóval ezt betudom annak, hogy számomra ez egy igenis nézhető film volt.

válasz erre

marco

9 éve, 4 hónapja és 22 napja

rDAVE írta:
Hogy őszinte legyek nem tántorított el a kritika, sőt most már érdekel a film! röhögő smiley
Na, akkor már megérte! röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

9 éve, 4 hónapja és 22 napja

Hogy őszinte legyek nem tántorított el a kritika, sőt most már érdekel a film! röhögő smiley

válasz erre

marco

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

totyak: beszélget egy 35 éves testben élő 75 éves egy 10 éves kislánnyal. Túl sok izgalom volt ez így egyszerre röhögő smiley

Santonio: sőt... mosolygó smiley

válasz erre

petrovicsz

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

De jó hogy valahol normális kritikát is olvasok végre róla. Eddig összesen két magyar nyelvű írást találtam és mindkettő össze vissza kertel.

Külföldi oldalak még ennél is jobban lehúzzák amúgy. röhögő smiley

válasz erre

DNS

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

Na azért az sokat elmond a filmről, hogy IMDb-n 34%-on áll a film Metascore (kritikai) értékelésemosolygó smiley

Persze nem azt mondom, hogy ez mindig feltétlenül mérvadó, de önmagában a mezei userek tömegei által adott pontok átlaga sem igazán tekinthető annak... Sok esetben valahol a kettő között kell keresni az igazságot.

válasz erre

csirkee

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

A legnagyobb jelenet az volt, amikor a 3 négyzetméteres ZÁRT szobában elkezd lángszórózni röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley És a haj még mindig tart!!!!

Kár, hogy a Ryan Raynolds nem gyúrta ki magát és nem szedte le a mellszőrzetet, ahogy tette a Penge 3-ban....legalább lett volna valami "izgi" a filmben...

válasz erre

kpal

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

Én már a melegtől vagyok Önkívületbe röhögő smiley

válasz erre

miertkellettaregbevezetes

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

Na akkor ez ****a lesz várom BR-en!

válasz erre

Santonio

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

Elég szigorú voltál a filmmel! röhögő smiley Tényleg ENNYIRE ****?

válasz erre

Ronalddo

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

Sejtettem hogy nem egy nagy durranás, de köszi hogy keményen az arcba is toltad. röhögő smiley

válasz erre

totyak

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

Míg ezt el nem olvastam, azt hittem, hogy meg akarom nézni a filmet. Kösz szépen marco!!! röhögő smiley Lényeg a lényeg, én így is letöl..., izé, megveszem majd dvd-n, bírom a terhelést. Tényleg mocskosul unhattad, ha a karórát nézted röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja