Ocean's 8: Az évszázad átverése filmkritika

2018. június 21.
70.7551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Azzal alapvetően nincsen semmi gond, ha férfiakkal befutott filmeknek elkészítik az ún. női változatait. Mi magunk is abszolút hívei vagyunk az egyenjogúságnak és a talpraesett, tudatos nőkről szóló történeteknek, mint ahogy mellékesen a gamer lányok pályafutását, illetve effajta szórakozását is maximálisan támogatjuk. Az örömünk csak akkor lanyhul kissé, amikor a stúdiók és az alkotók egy korábbi sikercímről újfent annak jól hangzó nevével akarnak még egy bőrt lehúzni, a jelenlegi hollywoodi trendeknek mondhatni megfelelő módon...
 


Tény, hogy egy ilyen jellegű remake jól és rosszul egyaránt elsülhet. Az előbbire példa lehet a Mad Max: A harag útja, melyben, bár névleg nem ő volt a fő karakter, lényegében a Charlize Theron által alakított, karakán Furiosa tettei alakították a cselekményt. Kevésbé szerencsés esetben egy olyan, igencsak negatív reakciókat kiváltó produkciót kapunk, mint amilyen a szintén rendkívül népszerű Szellemirtók a kasszáknál leszerepelt női változata volt két évvel ezelőtt. Ugyanakkor az is egy lehetőség, mint az Ocean's 8 esetében, hogy a végeredmény inkább közömbösen hat, de sok vizet mindenesetre nem zavar.

Az Ocean's trilógia a 2000-es évek egyik közkedvelt szériája volt, ami egyébként már szintén egy 1960-as produkció átdolgozásaként született, s melynek minden epizódjában sztárszínészeket (Geroge Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia stb.) láthattunk. Az Ocean's 8 ennek spin-offjaként kíván szolgálni, azaz cselekménye elvileg csupán lazán kötődik elődei történetéhez.

Debbie Ocean (Sandra Bullock) ugyanolyan ügyes és megrögzött svindler, mint a bátyja, még ha Danny (Clooney) nincs is a közelben, hogy segíthessen összehozni egy ütős bulit. Hősnőnket még az sem tántorítja el, hogy egy félresikerült csalás miatt öt évet ült a sitten - sőt a rengeteg idő csak segít neki abban, hogy alaposan kitervelje "az évszázad átverését" a New York-i Met Gála milliomosoktól, hírességektől és sznoboktól nyüzsgő estéjén.

Legjobb barátnője és régi cinkostársa, Lou (Cate Blanchett) támogatásával Debbie összehoz egy vegyes, de ütős, csupa női csapatot, hogy bepalizzák az egyik legnagyobb ékszerházat, valamint a csillogást imádó, ám igencsak naiv sztárszínésznőcskét, Daphne Klugert (Anne Hathaway). Ám az esten szintén részt vesz a Debbie-t egykor cserben hagyó pasija, Claude Becker (Richard Armitage), ami kicsit megkavarja a történetet...

Debbie (Sandra Bullock) és Lou (Cate Blanchett) kellemesen elcseverésznek a rablásról

Debbie (Sandra Bullock) és Lou (Cate Blanchett) kellemesen elcseverésznek a rablásról


Azon kívül, hogy a fent vázolt sztori átlagosnak nevezhető, maga a cselekmény sablonokkal teli, a narratíva meglehetősen lapos, sőt helyenként már-már unalmas. A hangulatot az sem dobja fel, hogy elég kevés a humor, a lazaság néha erőltetett, és a fordulatok sem ütnek igazán.

A főbb karakterek ugyan nem rosszak, a bennük lévő potenciált nem igazán sikerült kiaknázni, így Debbie sem képes kitölteni hírhedt bátyja néhány számmal nagyobb cipőjét. Ami pedig a nagyszámú mellékszereplőt illeti, habár van stílusuk, többségük egydimenziós figura tele sztereotípiákkal.

Ma már minden ütős bulihoz dukál a számítógépes segítség, bárkik is csinálják

Ma már minden ütős bulihoz dukál a számítógépes segítség, bárkik is csinálják


Ugyanakkor pozitívum, hogy a karakterekhez hasonlóan a produkciónak legalább van stílusa, és azoknak, akik szeretik a divat és a sztárok világát, komoly vizuális élményt tud nyújtani. A kulturális utalások tömkelegén kívül elmondható, hogy az Ocean's 8 igazi női film (girl power rulez, ahogy a hölgyek mondanák), rengeteg színésznő és női híresség cameo-jával.

A nemi egyenjogúsággal kapcsolatos szigorra egyébként jellemző lehet, hogy Matt Damon jeleneteit, aki szintén szerepelt volna a filmben, állítólag azért vágták ki, mert ellentmondásos nyilatkozatokat tett a nők filmiparban való szexuális zaklatásának mostanság igen kényes témájában.


Rose Weil dizájner (Helena B. Carter) Daphne (Anne Hathaway) szépségéről (is) gondoskodik

Rose Weil dizájner (Helena B. Carter) Daphne (Anne Hathaway) szépségéről (is) gondoskodik


A végeredmény mindazonáltal nem eléggé szórakoztató ahhoz, hogy nyugodt szívvel elmondhassuk: igen, valóban megérte elkészíteni az Ocean's filmek női változatát. A Clooney-féle trilógiához, és úgy általában sem igazán képes újat mutatni, összességében mérsékelt szórakoztatást nyújtva.

A pasik primitív agyával gondolkodva azonban annyit bizton állíthatok, hogy Anne Hathaway még mindig az egyik legbájosabb női lány, aki valaha filmben szerepelt - amit még az őt sem elkerülő öregedés nyilvánvaló jeleit látva sem túlzás kijelenteni.

Ocean's 8: Az évszázad átverése előzetes

 

Ocean's 8: Az évszázad átverése filmkritika / Ocean's Eight (2018)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: krimi
  • Hazai premier: 2018. június 21.
  • Rendezte: Gary Ross
  • Hossz: 110 perc
  • Szereplők: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Rihanna, Awkwafina, Richard Armitage
  • Forgatókönyv: Gary Ross, Olivia Milch
  • Operatőr: Eigil Bryld
  • Vágó: Juliette Welfling
  • Zene: Daniel Pemberton
6.5
6 hozzászólás

Yanez

2 éve, 9 hónapja és 19 napja

Akkor tehát csajos Ghostbusters pipa, csajos Oceans Eleven pipa. Mi lesz a kövi nőiesített muvi? A Bad Boys aka Bad Girs, avagy mire jók a rossz lányok?

válasz erre

rDAVE

2 éve, 9 hónapja és 19 napja

Gyenge vagy max középszerű filmekkel nem segítik az egyenjogúságot, különösen akkor nem, ha az egy feldolgozás és gyengébb az eredetinél. Az egyetlen, ami eszembe jut és működik az Lucy Liu Dr Watson szerepében. Az Elementary nagyon szerethető, csak nem szabad a zseniális angol Sherlockhoz hasonlítgatni. Egy Gilmore Girls epizód többet tesz az egyenjogúságért, mint egy ilyen film, pedig azok nem rabolnak, hanem csak össze-vissza dumálnak. Nekem úgy tűnik a sztereotípiák tudatos rombolását hollywoodban a sztereotípiák tudattalan felhasználásával kezdik... Mondjuk még nem láttam a filmet, de az előzetes és kritikák alapján ez jön le.

válasz erre

zender

2 éve, 9 hónapja és 20 napja

Jól néznek ki a csajok, de még egy ilyen pozitívabb kritika sem tud rávenni hogy elmenjek rá. Majd egyszer, tévében...

válasz erre

Eltohn

2 éve, 9 hónapja és 20 napja

Szóval csináltak egy csajos filmet, csajoknak. Hát ők tudják.

válasz erre

Patrik94

2 éve, 9 hónapja és 20 napja

Viszonylag jó pontot kapott. Meg is lepődtem, azt hittem, NAGYON **** lesz.

válasz erre

Direktor

2 éve, 9 hónapja és 20 napja

Rettenetesen irritál az ilyen csajos verziós film. Biztos nem megyek el rá.

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt