Némó nyomában filmkritika

2003. november 16.
80.2671
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Ha rajzfilmekről beszélünk, biztos a Walt Disney produkciói jutnak eszünkben. Gyerekek millió nőttek fel ezeken filmeket és a felnőttek között is sokan kíváncsiak ezekre az alkotásokra. A technika fejlődésével egyre nőttek a lehetőségek a rajzfilm készítésben és úgy tűnik megszületett a XXI-XXII század rajzfilmgyártó csapata. Ők, a Pixar névre hallgatnak és legújabb alkotásukkal a Némó nyomában-nal megmutatták, hogy valóban a jelen Walt Disney csapat.

A film első pillanatától az utolsóig komputeres grafikát láthatunk, melyek sok esetben nagyon is megközelítik a valóságos képek adta látványvilágot. Olyannyira, hogy néha, még az avatott szemek is megbotlanak, vajon ez a képsor nem valós felvétel.
A csapat fő feladata a víz lemodellezése volt, mivel 99%-ban a vízben vagy a víz felett játszódnak az események. A vízfelszín elkészítése az egyik legnehezebb feladat, mivel nincs olyan matematikai algoritmus, mert pontosan lemodellezné a víz mozgását és a rajta megtörő fény csillogását, visszaverődését. A Pixar animátorainak, úgy néz ki mégis sikerült valami tökéletest alkotni, mivel a látvány olyan gyönyörűre sikerült, hogy elvésznek az esetleges valóságtól elérő mozzanatok.

Némó nyomában filmkritika - 2. kép

Egy másik nagy probléma volta halak mozgása. Hogyan látassák a nézővel, hogy egy objektum – jelen esetben egy hal – nem lebeg, hanem úszik. Az egész probléma megoldódott azzal, hogy a halak teste és uszonya ritmikusan mozgatni kell, melytől olyan hatást érünk el, mintha a test nyomná előre magát. Valahol a valóságban is hasonlóról van szó.
Ezek mellé társul a rendkívül sokszínű és részletes háttérvilág. A színek kompozíciója olyan hatást kell, mely bár a vizek mélyén nem pontosan így néznek ki, mégis elhisszük ilyen is lehetne.
Persze ezek mindegyik nem lenne elég ahhoz, hogy a film nagy sikereket érjen el. Folytos tényező a karakterek kialakítása. Hogyan ábrázoljuk egy hal nemét? Vagy azt hogy éppen milyen kedvében van. Szomorú, vidám, mérges. A szem a lélek tükre! Szokták volt mondani. És úgy tűnik, itt valóban előjön ez a megállapítás. Egy halnak csak szeme és szája van, melyek alakításával elérhető mindenfajta grimasz, kedélyállapot.
Vagyis amit el lehetett készíteni komputer grafikával, azt a Pixaros fiuk elkészítették.
Lássuk akkor a történetet, ami bár egyszerű, könnyen emészthető, mégis jelenetekben megbúvó poénok az egész filmet egy magasabb szintre emeli.

Némó nyomában filmkritika - 3. kép

A tenger mélye sok érdekességet rejt, köztük egy kis halvárost melyben Pizsi – a bohóc hal – él élete párjával. Házuk egy nagy korall melynek lábánál kicsinyik várják a születés pillanatát. Sajnos, Pizsi élete egykettőre megváltozik, mikor egy ragadozó hal elragadja tőle élete párját és kicsinyei 99%-át, csak egy marad melynek a Némó neved adja. A kicsi nagyon is életrevaló, bár jobb uszonya kacska, így – az apa szerint – az úszás nem az erősége.
Pizsi óvta, védte mindentől, hiszen már csak ő maradt neki. Egyek voltak és jó barátok.
Elérkezett a nagy nap és Némónak iskolába kellett mennie. Az első oktatáson Némó elbarangolt újonnan szerzett barátaival és a nyílt víz veszélyeit mérlegelték amikor megtörtént a tragédia. Emberek jelentek meg és Némó-t elragadták a tengerből. Elvitték egy fogorvos akváriumába került.

Némó nyomában filmkritika - 4. kép

Pizsi, mindent maga mögött hagyva elindult, hogy felkutassa elveszett egyetlen szülött gyermekét.
A történet innentől két szálon folytatódik.
Némó az fogorvos akváriumában megismerkedik az ott lakókkal, akinek vezetője elhatározza, mindent megtesz annak érdekében, hogy Némó visszajuthasson a tengerbe. A kis halacskába, magát véli felfedezni, mivel ő is mint Némó a tengerből való.
Eközben Pizsi megismerkedik Szenillával, egy kékszínű hallal, aki bár nagyon kedves, mégis idegesítően feledékeny és párosul azzal a ténnyel, hogy levegővétel nélkül képes folyamatosan beszélni. Ők ketten – egy csapatként – indulnak felkutatni Némó és lejutni Sydneybe. Az út során számos élményben van részük.
Találkoznak három igen félelmetes cápával, akik a hiedelmek ellenére nem esznek halat. Antihalevők. A hal nem táplálék hanem társ jeligével.

Némó nyomában filmkritika - 5. kép

Ezek után találkoznak csoportosan úszó halakkal, aki – mint tudjuk – csoportos mozgásukkal képesek megtéveszteni bárkit, arról, hogy ők valójában nem is halak, hanem mondjuk irányt mutató reklám nyilak, vagy akár egy óriás bohóchal.
Ezek után átverekedik magukat a medúzáktól hemzsegő területen, melyben Szenilla majdnem meghal.
A film egyik legmókásabb figurájával ezek után találkozunk. Teknős uraság, vagy inkább Coool.
A teknősök csoportosan járnak az áramlatokba úszva, vagy inkább szörfözve tesznek meg nagy távolságokat. A két kis halacska, az ő segítségüket felhasználva közelebb kerülnek végcéljukhoz. Emellett a tengerek össze élőlénye, plusz még az azokra vadászó halak is értesülnek a keresésről, és mindenki drukkol, hogy Pizsi sikerrel járjon.
Eközben Némóra nagy pácban van. A fogorvos lányának szánják, aki inkább halgyilkos, mint a halak barátja. Az ő keze által már igen sok halacska vesztette életét.
Természetesen a végén minden megoldódik, Pizsi megtalálja Némó-t és boldogan élnek tovább, mint hal a vízben.
Megjegyezném, hogy akinek aranyhala van otthon, az a film után ne engedje szabadon, mert jobb nekik az akváriumba, mint a nem túl tiszta folyókban.

Némó nyomában filmkritika - 6. kép

Pozitívumok: Mesefilm 10 pont, minden tekintetben. Ezen érdemes a gyerekeknek felnőni. (nem pedig az egyéb rajzhiányos, értelmetlen vakokon)
Negatívum: 0 (mért felejtettem a poénok felét, pedig mind nagy ült)
Tehát aki csak teheti, és persze érdeklik az ilyen filmek, mindenképpen nézze meg. Gyerekek és felnőttek mind együtt szórakozhatnak ezen a páratlan mesterművön.

Némó nyomában
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Animációs mesefilm
Hossz: 100
Készült: 2003
Premier: 2003-11-20
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Finding Nemo
Rendező: ANDREW STANTON
Szereplők:
Fényképezte:
Díszlet: Ralph Egglestop
Írta: Bob Peterson, David Reynolds, Andrew Stanton
Producer: Graham Walters
 

Némó nyomában / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2003-11-16 09:31:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/031116ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2003-11-16 09:31:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/031116ga0101.jpg
19 hozzászólás

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 6 napja

nagyon jokacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 1 napja

a cápa nem gonosz csak ragadozoröhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 1 napja

ja hogy ez nem játéknyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 1 napja

ez játék ?????
ha ha nem akor nem kelmenő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 1 napja

nagyon jo ez a mese es meg tanusaga is van mint mindegyiknekkacsintó smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

16 éve, 1 hónapja és 6 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

16 éve, 2 hónapja és 3 napja

tök cuki az egészröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 2 hónapja és 9 napja

Némó(L)röhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 19 napja

Nem szerettem a cápa gonosz!meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 19 napja

Nagyon aranyos Némó!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 15 napja

nagyon aranyos a dévédé

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 24 napja

ja el megy szóda vízzel

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljarDAVE profilja