Need for Speed filmkritika

2014. március 13.
73.4241
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az erőteljes szabadságérzettel, individualista versenyszellemmel és benzingőzzel átitatott autós kultúrának komoly hagyományai vannak az Egyesült Államokban, így nem véletlen, hogy a témát már számtalan különböző formában feldolgozták. Az évtizedek során jónéhány film mellett rengeteg videojáték is született, mely a sebesség megszállottjainak igyekezett kedvezni, ezek közül pedig alighanem világszerte a Need for Speed brand a legismertebb. Egy ilyen márkanév természetesen úgyszintén rendkívül vonzó a hollywoodi stúdiók és filmesek számára, akik ráadásul minden bizonnyal megirigyelték a Halálos iramban-széria egyre nagyobb sikerét - így mondhatni törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb megérkezik az Electronic Arts nagymúltú autóversenyes videojáték-sorozatának mozgóképes adaptációja.


Míg azonban a Vin Diesel és a tavaly éppen egy tragikus autóbalesetben elhunyt Paul Walker nevével fémjelzett Halálos iramban-filmek egyre inkább elkanyarodtak az illegális utcai versenyek világától, hogy egyfajta heist és buddy movie keverékké transzformálódjanak, a Need for Speed alkotói kizárólag a több millió dolláros autócsodák felvonultatására és a féktelen száguldozásnak, illetve magának az életérzésnek az átadására koncentráltak. Mindez többé-kevésbé sikerült is nekik, lévén a mozi technikai megvalósításáról leginkább csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a magas oktánszámú üldözések, a sebesség érzése, a gyönyörű gépszörnyek egymásnak feszülése és valóságosnak ható törésmodellje;) egészen látványosra és élvezetesre sikeredett. Ugyanakkor a technikai kivitelezésen kívül a Need for Speed-ben az egyetlen, ami A-kategóriásnak mondható, azok a csúcsverdák, minden más - az alkotókat és a színészeket is beleértve - legfeljebb a B kategóriába sorolható.

Sorsdöntő találkozás a nagy riválissal, Dino Brewsterrel (Dominic Cooper)

Sorsdöntő találkozás a nagy riválissal, Dino Brewsterrel (Dominic Cooper)


Már maga a forgatókönyv is innen-onnan összeollózott sablonokból építkezik, a történet pedig részben a Need for Speed: The Run című játékból eredeztethető, melyben főhősként az egész Egyesült Államokat kellett átszelnünk annak érdekében, hogy visszanyerjük életünket és becsületünket. Jelen mozi esetében a szerelőműhely-tulajdonos Tobey Marshall (Aaron Paul) kényszerül hasonló cselekedetre - melynek végén ráadásul egy mindent eldöntő verseny várja legfőbb riválisával és ellenségével, az egykori Nascar-pilóta, ám immáron a kocsiépítési és tuning üzletben ténykedő Dino Brewsterrel (Dominic Cooper) -, miután ártatlanul megvádolják és leültetik egy olyan bűnért, amit nem ő követett el. A bivalyerős Ford Mustang mellett Tobey társául kapja a belevaló autókereskedő lányt, Julia Maddont (Imogen Poots), akivel számos akadályon és riválison kell átverekedniük magukat, míg végül megérkeznek a végső leszámolás helyszínére.

Julia Maddon (Imogen Poots) nem hagyja lerázni magát

Julia Maddon (Imogen Poots) nem hagyja lerázni magát


A sztori tehát nagyjából olyan szinten mozog, mint egy átlagos videojáték esetében, még ha akad is benne bőven csűrés-csavarás, csak hogy ne tűnjön az egész olyan faék egyszerűségűnek, mint amilyen valójában. Mindazonáltal a gyakorta erőltetett cselekményszálakon, az öncélú vagy épp nehezen hihető, életszerűtlen fordulatok alkalmával jól érzékelhető, hogy kizárólag azért van rájuk szükség, hogy bizonyos jelenetek úgymond kontextusba kerüljenek, illetve beilleszthetőek legyenek a tulajdonképpeni központi szerepet játszó autós üldözések. Ezekből viszont mindenfélének tanúi lehetünk a filmben, melyekkel eddig a különböző Need for Speed játékokban találkozhattunk: versenypályán, városi utcákon, országúton, autópályán, erdőn, mezők, hegyek között, rendőrök nélkül és rendőrökkel egyaránt zajlik a hajsza és az adrenalinserkentő akciózás.

A hajsza tetőfokán

A hajsza tetőfokán


Az ilyen jelenetekkel kapcsolatban el kell ismerni, hogy rendkívül profi módon kerültek kivitelezésre, és remekül visszaadják a játékok hangulatát - amiben persze a minden rajongó kedvencének számító csúcsjárgányok és az ismerős, mondhatni ikonikussá vált NFS helyszínek is nagyban segítenek. Az élményhez nagyban hozzátesz a kiváló fényképezés és hangzás - a utóbbi autentikussága, a praktikus effektusok alkalmazása és az innovatív kamerakezelés révén a néző is valósággal a volán mögött, az akció kellős közepében érezheti magát -, valamint a remekül megválasztott zenék és a többnyire jónak mondható vágás, mely legfeljebb néha zavaró kissé. Erős túlzások és fizikai képtelenségek persze elő-előfordulnak, egy ilyen, nem éppen a realizmust szem előtt tartó moziba azonban ez még pont belefér.

Ad-hoc üzemanyagfeltöltés Need for Speed módra

Ad-hoc üzemanyagfeltöltés Need for Speed módra


Az időről időre elejtett, helyenként kínos gegekről ugyanezt nem mindig lehet elmondani, mint ahogy az alkalmazott humor általában sem veszélyezteti a klasszikusokat - az amúgy sem túl nagy feszültséget azért alkalomadtán sikerül feloldani velük, a kívánt hatást tehát többnyire elérik. Ennél nagyobb gond, hogy a néző érzelmi bevonására tett kísérletek is felemás eredményt hoznak, és a szereplők, bár kielégítően hozzák a számukra megírt típusfigurákat, igencsak kevés mélységgel vagy kisugárzással rendelkeznek.

A képen az igazi badass a Lamborghini

A képen az igazi badass a Lamborghini


Míg a Halálos iramban-széria, ha világszínvonalú színészeket nem is, de legalább olyan, jónevű és karizmatikus sztárokat vonultatott fel, mint Diesel, Walker, The Rock vagy Michelle Rodriguez, addig erre a mozira az alkotók csupán egyetlen bejáratott nevet tudtak megnyerni maguknak. Azonban a jóval szebb napokat látott Michael Keaton karaktere is csak afféle narrátorként szolgál, végig egy helyben ül és szöveget darál - vagyis igazi szerepe nincs a történetben, csupán ismerős arcként, illetve "mesélőként", a látottakat kommentárral és magyarázattal ellátó eszközként funkcionál.

Monarch (Michael Keaton) frankón megmondja, mi a szitu

Monarch (Michael Keaton) frankón megmondja, mi a szitu


Ahogy tehát sejteni lehetett, újfent egy olyan játékadaptációval van dolgunk, melynél a középszerű karakterek, illetve szereplők részvétele középszerű és elcsépelt sztorival társul, vagyis a dolog humán része ezúttal sem kevés kívánnivalót hagy maga után. Ezzel szemben a technikai megvalósítás, a hangzás és a látvány egészen kiváló, s néha még a 3D-s felvételek is jól működnek - azzal együtt, hogy általában viszont semmi pluszt nem adnak hozzá a moziélményhez, így a 3D alkalmazása lényegében itt is szinte teljesen feleslegesnek tekinthető. Mindent összevetve a Need for Speed nem is igazán film, inkább technikai demonstráció, egyfajta kollázsa a játékokból ismert, jellegzetes momentumoknak - ami a franchise rajongóinak és a gyors autók kedvelőinek alighanem elnyeri majd a tetszését, az igazán minőségi (akció)filmek híveinek azonban könnyen csalódást okozhat.

A zúzás még jobb is, mint a játékban

A zúzás még jobb is, mint a játékban




Need for Speed előzetes

 

Need for Speed / Need for Speed (2014)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2014. március 13.
  • Rendezte: Scott Waugh
  • Hossz: 130 perc
  • 2014-03-13 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/need_for_speed_1.jpg
  • Szereplők: Aaron Paul, Dominic Cooper, Imogen Poots, Scott Mescudi, Dakota Johnson, Michael Keaton
  • Forgatókönyv: George Gatins
  • Operatőr: Shane Hurlbut
  • Vágó: Paul Rubell, Scott Waugh
  • Zene: Nathan Furst
Scott Waugh 130 Nathan Furst 2014-03-13 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/need_for_speed_1.jpg
21 hozzászólás

rDAVE

10 éve, 5 hónapja és 26 napja

Meglepő, de ez egy jó film. Oké, sok a sablon, a szereplők többnyire felszínesek és rengeteg a túlzás benne. Viszont ki az, aki egy ilyen filmtől mélységet és eredetiséget vár? röhögő smiley A sztori megteszi, a szereplők nem az izomagy és a ribi stílust követik, a tempó 2 órás játékidő ellenére megfelelő. Ez az a film, amit egy fárasztó nap után bekapcsolsz és nézel. Nem kell gondolkozni, csak szórakoztat és kész.

Defendor: Nem értem miért baj, ha olyan színészek vannak benne, akik nem minden második filmben szerepelnek. Film fele azzal menne el, hogy megszokja az ember, hogy ez nem a szereplő és film... Egyébként is, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a főszereplőt milliók ismerik! mosolygó smiley

Ja és a szöszi aranyos. röhögő smiley

válasz erre

Defendor

10 éve, 9 hónapja és 25 napja

Nekem egyáltalán nem jön be a főszereplő, egy ilyen filmbe szerintem valami híresebb szereplők kelletek volna nem ezen kellett volna spórolni. még nem láttam de nem is nagyon vagyok kíváncsi rá mert biztos nem tudja vissza adni azt az igazi need for speed hangulatot

válasz erre

rDAVE

10 éve, 10 hónapja és 1 napja

teglasdavid írta:
Mondjuk én Paul Walkert jobban el tudtam volna képzelni ehhez a szerephez ! röhögő smiley
Ezt picit nehéz lenne kivitelezni, plusz Jessie... vagyis akarom mondani Aaron jó színész. röhögő smiley

válasz erre

teglasdavid

10 éve, 10 hónapja és 1 napja

Mondjuk én Paul Walkert jobban el tudtam volna képzelni ehhez a szerephez ! röhögő smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 19 napja

1000feri írta:
Box Office-jelentés: Már a rajtnál beragadtak a versenyautók


Senki sem számított arra - a stúdió fejesei meg pláne nem -, hogy a Need for Speed játékadaptációt már a rajtnál fájdalmas érdektelenség fogja fogadni.

A 66 milliós költségvetésből készült film csak egy szolid 17 milliós nyitányt tud felmutatni, pedig az előzetes becslések alapján legalább egy 20 milliós startban reménykedtek a film házatáján.

Ezzel az eredménnyel a Need for Speed filmváltozata nemhogy a bevételi lista első helyét nem tudta megszerezni, de csúfosan el is vérezet a görög harcosokkal szemben, így mindösszesen a harmadik helyen tudtak leparkolni.

A nemzetközi eredmények ugyan kicsit kikozmetikázzák az eredményt, ugyanis a világ többi országában ? ahol már bemutatták a filmet ? sikerült további 45 milliót összelapátolnia Aaron Paul autósbandájának.
A készítők egyedül abban reménykedhetnek, hogy amerikai földön legalább a készítési költségeket visszahozzák, de ehhez az kell, hogy a következő hetekben ne essen drasztikusan az emberek érdeklődése a film iránt.
Százalékosan sokkal jobban teljesít mint a másik két film, ami megelőzi.röhögő smiley

válasz erre

1000feri

10 éve, 10 hónapja és 19 napja

Box Office-jelentés: Már a rajtnál beragadtak a versenyautók


Senki sem számított arra - a stúdió fejesei meg pláne nem -, hogy a Need for Speed játékadaptációt már a rajtnál fájdalmas érdektelenség fogja fogadni.

A 66 milliós költségvetésből készült film csak egy szolid 17 milliós nyitányt tud felmutatni, pedig az előzetes becslések alapján legalább egy 20 milliós startban reménykedtek a film házatáján.

Ezzel az eredménnyel a Need for Speed filmváltozata nemhogy a bevételi lista első helyét nem tudta megszerezni, de csúfosan el is vérezet a görög harcosokkal szemben, így mindösszesen a harmadik helyen tudtak leparkolni.

A nemzetközi eredmények ugyan kicsit kikozmetikázzák az eredményt, ugyanis a világ többi országában ? ahol már bemutatták a filmet ? sikerült további 45 milliót összelapátolnia Aaron Paul autósbandájának.
A készítők egyedül abban reménykedhetnek, hogy amerikai földön legalább a készítési költségeket visszahozzák, de ehhez az kell, hogy a következő hetekben ne essen drasztikusan az emberek érdeklődése a film iránt.

válasz erre

marco

10 éve, 10 hónapja és 23 napja

PaulMarloW írta:
Unokaöcsémmel néztem meg és mi is toltunk egy poénta korházas jeleentre.

Amikor bemegy a főszereplő a hölgyhöz:
"-Hogy vagy?
*válaszként egy 5 másodperces nyögés*"
Erre unokaöcsém: aham, értem.
Ezen azért röhögtünk mert nem lehetett hangosan röhögni, aztán meg azon hogy nem bírjuk visszatartani, ez a görcs kb addig tartott amíg a következő romantikus jelenett jött akkor már szipogtam a levegőért s mindenki hátrafordult mert azt hitte hogy bőgök. röhögő smiley
röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

PaulMarloW

10 éve, 10 hónapja és 23 napja

csirkee írta:
Hát az a kórházas laptopos jelent eszméletlen volt röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley
Unokaöcsémmel néztem meg és mi is toltunk egy poénta korházas jeleentre.

Amikor bemegy a főszereplő a hölgyhöz:
"-Hogy vagy?
*válaszként egy 5 másodperces nyögés*"
Erre unokaöcsém: aham, értem.
Ezen azért röhögtünk mert nem lehetett hangosan röhögni, aztán meg azon hogy nem bírjuk visszatartani, ez a görcs kb addig tartott amíg a következő romantikus jelenett jött akkor már szipogtam a levegőért s mindenki hátrafordult mert azt hitte hogy bőgök. röhögő smiley

válasz erre

csirkee

10 éve, 10 hónapja és 27 napja

Scoo írta:
Teljes mértékben egyetértek a kritikával. Amikor akció van akkor működik a film, a végén meg főleg. Hihetetlen drága kocsikat törnek szanaszét. Itt megjegyezném, hogy én sehol se láttam cgi-t, persze tuti volt. A Dreamworks 66 millió dolcsit rakott a filmbe, ami náluk nagy szó, az utóbbi évek legtöbbje, szóval sokat számít, hogy elhasal e a film vagy sem.
A negatívumokról:
Két órás a film. Ehhez képest túl sok benne az üres járat, túl kevés az akció. Sokszor temetői a hangulat. A film egy merő klisé. A főgenya nem valami badass genya, hanem egy kis suttyó.
A logikátlanságokkal nem foglalkozom ilyen film esetén, de bőven lenne fogást találni rajta mosolygó smiley

Egy jobb forgatókönyvvel elég jó film lehetett volna. Így csak közepes lett.

Ui: A kórházas laptop kérés minden magyarnak külön slusszpoén mosolygó smiley
Hát az a kórházas laptopos jelent eszméletlen volt röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Neurotic

10 éve, 11 hónapja

marco írta:
Nekem határozottan tetszett. Sokkal rosszabbat vártam, kellemesen csalódtam.

1000feri: kérlek ne linkelgess be olyan oldalakat, amik egyrészt egy rakás fossal sem egyenlők, másrészt irreleváns baromság, harmadrészt hobbilap, aminek a szava annyit sem ér, mint egy fingó kutya vakkantása a szélben.

Neurotic: voltak benne olyan jelenetek, nekem azok tetszettek a legjobban. Amikor a sofőr szemszögéből néztük a dolgokat és forgatta a fejét jobbra-balra meg nézte az utat, műszerfalat. Imádtam.mosolygó smiley

Scoo: Nekem is az volt a bajom, hogy a film közepén volt egy adag nyálcsorgatós romantikus vonulat, ami nem illett bele, meglettünk volna nélküle!mosolygó smiley

Összegezve: szerintem gamereknek kötelező mozi, autós filmek kedvelői a hangok és a többmillás verdák törése miatt kötelező mozi, a többieknek meg vagy tetszik, vagy nem. De hogy határozott véleménye lesz róla mindenkinek aki látta, az biztos!mosolygó smiley
Én nem belső nézetben szoktam autós játékot játszani, hanem a kocsi mögött van a kamera mosolygó smiley Nekem a romantikus szállal nem volt bajom, sőt. Kb az utóbbi idők legjobban kidolgozott románca volt. Nem az volt mint a legtöbb béna filmben, hogy összeeresztik őket és bumm a semmiből románc van. Voltak fokozatok benne és úgy bontakozott ki. Nem volt se túl nyálas se túl felszínes.

A több millás verdák törése azért vicces volt, látszólag senki le se ****ta ha rommá ment egy méregdrága verda. Kb annyi volt a reakció, hogy "kell egy másik" aztán minden ment tovább röhögő smiley

válasz erre

marco

10 éve, 11 hónapja

Scoo írta:
"Amikor a sofőr szemszögéből néztük a dolgokat és forgatta a fejét jobbra-balra meg nézte az utat, műszerfalat. Imádtam." - Jaja. Az szerintem is jó volt. Az autós részek szerintem nem hagynak kívánni valót maguk után. Nagyon bejöttek a verdák. Csak azt sajnáltam, hogy egy pöpec rendőrautó nem jelent meg ellenfélként.

Amúgy a Halálos iramban 6 tényleg 130 perces? (Nem láttam a filmet) Mi a franc van Hollywooddal?! Nem tudnak már másfél órás, pörgős filmet készíteni?
Halálos iram filmet nem néztem az első rész óta egyet sem. Kritikán aluli szvsz.

válasz erre

Scoo

10 éve, 11 hónapja

marco írta:
Nekem határozottan tetszett. Sokkal rosszabbat vártam, kellemesen csalódtam.

1000feri: kérlek ne linkelgess be olyan oldalakat, amik egyrészt egy rakás fossal sem egyenlők, másrészt irreleváns baromság, harmadrészt hobbilap, aminek a szava annyit sem ér, mint egy fingó kutya vakkantása a szélben.

Neurotic: voltak benne olyan jelenetek, nekem azok tetszettek a legjobban. Amikor a sofőr szemszögéből néztük a dolgokat és forgatta a fejét jobbra-balra meg nézte az utat, műszerfalat. Imádtam.mosolygó smiley

Scoo: Nekem is az volt a bajom, hogy a film közepén volt egy adag nyálcsorgatós romantikus vonulat, ami nem illett bele, meglettünk volna nélküle!mosolygó smiley

Összegezve: szerintem gamereknek kötelező mozi, autós filmek kedvelői a hangok és a többmillás verdák törése miatt kötelező mozi, a többieknek meg vagy tetszik, vagy nem. De hogy határozott véleménye lesz róla mindenkinek aki látta, az biztos!mosolygó smiley
"Amikor a sofőr szemszögéből néztük a dolgokat és forgatta a fejét jobbra-balra meg nézte az utat, műszerfalat. Imádtam." - Jaja. Az szerintem is jó volt. Az autós részek szerintem nem hagynak kívánni valót maguk után. Nagyon bejöttek a verdák. Csak azt sajnáltam, hogy egy pöpec rendőrautó nem jelent meg ellenfélként.

Amúgy a Halálos iramban 6 tényleg 130 perces? (Nem láttam a filmet) Mi a franc van Hollywooddal?! Nem tudnak már másfél órás, pörgős filmet készíteni?

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja