Narnia krónikái - Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény filmkritika

2005. december 19.
91.5511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Fantasy vagy mesefilm. Az alkotóknak sikerült egy olyan pontra alakítani a filmet, mikor már nem mondható el az alkotásról, hogy fantasy kategóriába tartozik, de még nem éri el a mesefilmek egyszerüségét. Így aztán ismét egy kicsit kérdéses, hogy kinek is készült a film. Hiszen gyerekeknek egy kicsit talán túl durva, viszont felnőtteknek már túl meseszerű. Ezek ellenére a film minden képen sikerre van jelölve, hiszen mondanivalója és látványvilága magával ragadja az embert.

/>
Narnia krónikái - Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény filmkritika - 2. kép

A film végén minimális keserű szájízzel álltam, de tudtam megért leülni kétórása és betekinteni Narnia világába. Szerény személyen igencsak várta azt a napot mikor végre lehetőségem nyílt megnézni a filmet. És talán mert nem volt olyan nagy beharangozása a filmnek, csak abban reménykedhettem, lesz annyira jó amennyit elvárhatunk egy ilyen alkotástól. Mostanában sajnos nagyon sokszor elkövetik a forgalmazók azt a hibát - lehet hogy csak az én meglátásom szerint -, hogy jóval nagyobb dobot használnak egy film beharangozásához mint amilyen volumenű maga a film. Éppen ezért volt az a furcsa érzésem a film előtt, hogy most vajon mire számíthatok. Bár volt a bemutató előtt egy egy-két héttel egy a sajtónak szánt így készült, amiből szinte mindent megtudhattunk, mégis, csak a vetítés alatt lett teljes a megalkotható kép.


Narnia krónikái - Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény filmkritika - 3. kép

A film maga valamivel több mint két óra és meg kell hagyni igen tartalmasra sikerült ez az idő. Bár ahogy már a bevezetőben említettem egy kicsit néhol igencsak gyermeki szemmel kell tekinteni a filmre, mivel a mese elemek éppoly uralkodóak, mint a fantasy jelenetek.
Fantasy - Mese!
Bár az egyik angol a másik magyar kifejezés, mégis talán ez a két szó a legmegfelelőbb jelszó erre a műre. (és itt a fantasy szó nem az agyrém magyar megfelelőjére utal).
Fantasy. Ha egy ilyen filmről beszélünk, óhatatlanul is a Gyűrűk Ura juthat az eszünkben. Napjainkban ez a legnagyobb fantasy film(trilógia). Egy fantáziavilágot mutat be, az ott élő lényekkel és mindennapjaikkal.


Narnia krónikái - Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény filmkritika - 4. kép

Ezeket természetesen minél élethűbben. És ez az amitől eltérhet a mesétől. Hiszen ha meséről beszélünk, akkor nagy valószínűséggel az csak mese vagyis nem létezik és nem is törekszünk arra, hogy úgy próbáljuk bemutatni mintha az valóság lenne. Ezzel szemben a Fantasy esetén, esélyt adunk a nézőnek arra, hogy valóságosnak hihesse el a látottakat, noha tudjuk ez csak kitaláció.
Térjünk most vissza a filmre.


Narnia krónikái - Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény filmkritika - 5. kép

A világ gyönyörű, bár nem oly kidolgozott mint a már említett trilógia. Itt is vannak különleges lények, mesebeli szereplők, de azonkívül, hogy valamilyen állat mutációja vagy állat-ember keveréke semmi mást nem tudunk róluk. Természetesen itt is mint a valóságban a király az oroszlán. Aslan a jók csapatának vezetője. Ha vannak jók akkor kell hogy legyenek rosszak. Őket viszont a gonosz Fehér boszorkány, Jadisz vezet. Az emberek ebben a világban egy alig ismert faj. De ha valaki véletlenül találkozik egy ilyen lénnyel, annak azonnal szólnia kell Jadisznak. Különben halál fia.

Nos a világot testvér segítségével ismerjük meg. A Pevensie gyerekek a háború borzalmai elöl menekülnek. Londont bombázzák, így aki csak teheti vidékre küldi gyerekeit, a rokonokhoz. Ők négyen is egy vidéki rokon házába húzzák meg magukat, ahol bár biztonságban vannak, halálra unják magukat. Mígnem a legkisebbik Lucy egy csodálatos világra bukkan az egyik szobában letakart szekrény belsejében. Ahogy egyre többet tudnak meg erről a mesebeli világról, úgy tudatosul bennük, mekkora veszély is fenyegeti őket. A Fehér boszorkány el is rabolta Edmund-ot, a kisebbik fiút. Eközben a jók csapatai már készülődnek és végül Edmund-ot is sikerül visszaszerezniük. De az ár magas volt Edmund élete Alsanéért cserébe.

Narnia krónikái - Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény filmkritika - 6. kép

Persze a végén a csata a jóknak kedvez és a négy testvér elfoglalhatja helyét a királyi palotába. Ott éltek végül addig míg mindannyian felnőttek és a régi életüket szinte teljes elfeledték míg nem egyszer egy vadászat alkalmával visszataláltak a szekrénybe, melyből kilépve ismét gyerekek lehettek.
Igen mély mondanivalóval megáldott mese ez, melyen a gyerekek elszórakozhatnak a felnőttek pedig elgondolkodhatnak, milyen is volt régen a mesék világában élni gyerekként.

Narnia krónikái - Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző : Fantasy-mese
Hossz: 130 perc
Készült: 2005
Premier: 2005. december 22.
Forgalmazza: Fórum Hungary

Eredeti cím: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Rendező: Andrew Adamson
Szereplők: Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Tilda Swinton
Fényképezte: Donald McAlpine
Díszlet: SAmeer Bhardwaj
Írta: C.S. Lewis
Producer: Mark Johnson, Philip Steuer
 

Narnia krónikái - Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
87 hozzászólás

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 12 napja

Király ez a film!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

jo nagyon

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

nagyon zsir

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 11 napja

nemtudok dönteni met ****is meg jó

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 20 napja

Király!!Fúj jégkirálynö

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 21 napja

Rá kel ugtani a nyakára elkel takarni a szemét Pitörel ed mond el gán csoja el döl éskiaput legalábi én ekem igy sikerült

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 24 napja

Imádom ezt a filmet.

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 10 napja

sziasztok hogy lehet letölteni a narnia kronikályit a teljes játékot várom a választ

válasz erre

Vendég

12 éve, 7 napja

Öhm, kéne az 1. rész felirata. 2CD-s verzió. Pls vki segítsen!!!!
Mail: timellya1209@gmail.com

válasz erre

Vendég

12 éve, 12 napja

Hogyan lehet letölteni?

válasz erre

Vendég

12 éve, 14 napja

nagyon jó

válasz erre

Vendég

12 éve, 15 napja

ki tudja hogy hogy kel lehuzni

válasz erre
12345678a(z) 8 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

babem profiljaPajti24 profiljawazko profiljamarco profiljaWickedSick profiljagery1113 profiljaNeurotic profilja