Matrix 3 - Forradalmak filmkritika

2003. november 05.
74.2781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
A trilógia utolsó darabja. Sokan gondolják, úgy ez a rész nem lesz a haj’ de nagy film – mint az eslő volt, hiszen a második nem mindenkinél váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egy viszont biztos – így a harmadik rész megnézése után – a trilógia ettől lesz kerek és elmondhatom érdeme volt rá várni fél évet.

Elöljáróban elmondanám, hogy aki egy kicsit is fantáziált a folytatásról, az biztos sok véget elképzelt a filmnek. Én is így voltam ezzel. És ha lehet az mondani, igencsak elrugaszkodtam az eredeti koncepciótól. Ennek ellenére a valós folytatás és végkifejlet (a maga puritán módján ) jóra sikerült.


Matrix 3 - Forradalmak filmkritika - 2. kép

A képi trükkök most is a helyükön voltak, de sajnos most is találni kisebb hibákat. Például, ha követjük az eddigi logikát a mátrix színvilága abban különbözik a valóvilágétól, hogy egy zöld árnyalat van mindenre húzva. Ez a filter valahogy nem minden mátrixban játszódó jelenetnél jön elő. Én, ezen kívül nem találtam egyéb hibát a filmben. A látványvilág a csatajelenetekben mutatja meg mire is képes. Olyan képeket láthatunk, melyek valóban jobbra sikerültek, mint azok amiket az előző két részben láthattunk. Rég nem volt olyan, hogy film csatajelenetében izgultam volna, hisz egyértelmű, hogy a végén ha csak pár jó, de biztos a pozitív oldal győzedelmeskedik. Ez a film ismét kiváltott bennem egy olyan kis belső feszültséget, melyet csak az igazán nagy akciófilmek válthatnak ki.


Matrix 3 - Forradalmak filmkritika - 3. kép

Lássuk akkor a filmet:
A történet pont onnan folytatódik ahol a második rész véget ért. Vagyis, hogy Neo és a kudarcba fulladt támadás egyetlen túlélője kómában fekszik a egyetlen épen maradt hajón.
A film első felében megijedtem, mivel egy kissé elvontnak tűntek a jelenetek, de gyorsan kitisztult a egész és visszaváltott a történések sebessége az eredeti, már megszokottra.
Neo felébred egy metróállomáson, melyesen tök üres. Mindössze egy három személy van rajta kívül az állomáson. Egy kislány és annak édesapja és édesanyja. Neo gyorsan megállapítja róluk, hogy ők bizony programok. Beszélgetésük során Neo furcsa megállapítást teszt. A programok is képesen szeretni. Persze maximum a szeretet matematikai szintjére lemodellezett változatban.

Matrix 3 - Forradalmak filmkritika - 4. kép

Megtudjuk továbbá, hogy most egy átmeneti síkon van. A valóság és a mátrix között. Ezt a helyet a vasutas irányítja, öt pedig a „francia program”, akivel Neoék a második részben egy kisség negatív kapcsolatba kerültek. Trinity-ék természetesen már el is indultak, hogy kiszabadítsák a kiválasztottat, és egykét kellemes verekedős jelenet után – melyben feltűnik Monica Belucci, mint vizuális pozitívum (megjegyzem, mikor ő feltűnik a vásznon, valahogy minden másodlagos lesz. El tudtam volna képzelni, úgy másfél órával több jelenetet vele). A lényeg viszont annyi, hogy Trinity igen jó érvelőképességének köszönhetően Neo visszatérhetett sajátvilágába. Ezzel ez a rész el is zárunk.

Matrix 3 - Forradalmak filmkritika - 5. kép

A fő szál ugyebár Zion megmentése, mivel a gépek még mindig fúrják az alagutat, és rövidesen elérik a kupola tetejét. A probléma annyi, hogy a városban nincs olyan bomba, mely kiüti az elektromosságot igen nagysugarú körben. Ezek használata esetén a gépek mindössze egy halom vas lenne semmi egyéb. Ilyenek csak a hajókon vannak, melyek a kudarcba fulladt csata után csak két darabra redukálódtak. Ebből az egyiket egy rövid keresgélés után sikerült megtalálni. Niobes parancsnok hajója, kisebb zárlatok következtében egy eldugott helyen várta, hogy Morpheusék megtalálják. A két hajó kapitánya, és természetesen Morpheus azon tanakodni, hogyan tudnának minél gyorsabban visszajutni Zionba, hogy segítsék az összecsapást. Eközben egykét Matrixos jelenetből megtudjuk, hogy Mr. Smith névre hallgató program már olyan nagyra nőtt, hogy még a Teremtő sem tudja irányítása alatt tartani. Neo – belső késztetést érezve – megkéri a három kapitányt, hogy adják oda neki az hajót, hogy eljuthasson a gépek városába. Morpheus tanúbizonyságot tesz Neoba vetett hitéről és ehhez csatlakozik Niobes is. Így aztán Trinity és Neo elindul az egyik hajóval a gépek városába, a másik hajó pedig a három kapitánnyal, felmentő seregként elindul Zionba.

Matrix 3 - Forradalmak filmkritika - 6. kép

Három szálra bomlik a történések fonala. Zion, felkészült a nagy csatára (ami igen látványos), majd a gépek betörnek és megkezdődik a nagy csata.
A három kapitány óvatosan próbál átjutni a Zion felé, de egy apró hiba folytán kiszúrják őket a gépek és elindul az üldözés. Niobe nem éppen rossz pilóta és úgy irányítja a nagy hajót a kis járatokon mintha mindennap ezt gyakorolta volna. Ez a száll is igen mozgalmas, hiszen miközben csúcssebességgel száguldanak a keskeny manuális járatokban, a gépek folyamatosan támadják őket.
A harmadik szál Neo és Trinity útja a gépek városába. Itt egy kis affér alakul ki a magához tért férfi és Neoék között. Ugyanis a férfi Mr. Smith ügynök tudatát hordozza. Vagyis Mr Smith ügynök költözött bele egy bűzölgő húscafatba. A verekedés folytán Neo megvakul, de még így is képes felvenni a harcot bárkivel, hiszen valami csoda folytán a valóvilágban is képes emberfeletti dolgokra.
Vissza az első két szálhoz. Zion-t ostromolják és ostromolják. A felmentő hajó, hihetetlen út után megérkezik a városba, így a gépek felső támadása meghiúsul egy elektromos bomba bevetésének köszönhetően. Ettől persze az emberi szerkezetek is leállnak.

Matrix 3 - Forradalmak filmkritika - 7. kép

És sajnos kis idő után megindul a második támadás.
Eközben Neo megérkezik a gépek városában, ahol sajnos elveszti Trinity-t. Itt találkozik a Teremtővel akivel megegyezik, hogy kiiktatja Mr Smith ügynököt – mivel ez a program már a mátrixot is el akarja pusztítani, cserébe viszont békét köt ember és gép.
Ekkor természetesen a gépek felhagynak Zion támadásával. És a két végtelen jel találkozik. Neo és Mr. Smith hatalmas csatába kezd, melyből természetesen egyik sem kerül ki győztesen, hiszen végtelen egyenlő végtelennel. Viszont mindkettő megsemmisül, melytől a gépek és az emberek békéje létrejöhet.
Váltunk a mátrixba, ahol a Teremtő és az Orákulum arról beszél, mi lesz innentől. A Teremtő szavát adja, hogy aki el akar menni, az elmehet.
Matrix 3 - Forradalmak filmkritika - 8. kép


- De mi a garancia arra, hogy betartja a szavát?
- Ez nem kétséges. Én nem vagyok ember.
Tehát ennyi volt a történet. És az én véleményem az 5ös lett.
Pozitívum a Mátrix feeling.
Negatívum: olyan elenyésző a pozitívumhoz képest, hogy nincs is.
Egyet viszont nem lenne rossz megtudni. Ha nem Mr. Smith-et játszó Hugo Weaving kapta legnagyobb gázsit a filmben akkor ez nem jó film .
Vagyis irány a mozi, majd a DVD kölcsönző. Hiszen ez a három film az évtized egy legnagyobb trilógiájává nőtte ki magát.

Matrix forradalmak
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció-Sci-fi
Hossz: 129
Készült: 2003
Premier: 2003-11-05
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: The Matrix Revolutions
Rendező: Andy & Larry Wachowski
Szereplők: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving
Fényképezte: Bill Pope
Díszlet: Kym Barrett
Írta: Andy & Larry Wachowski
Producer: Joel Silver
 

Matrix 3 - Forradalmak filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
9 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 4 hónapja és 14 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 6 napja

matrix a leg kiraiab

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 2 napja

a filmet folytathaták volna?

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 2 napja

Amátrix egy nagyon jó film

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 6 napja

köszi

válasz erre

kimke

16 éve, 7 hónapja és 27 napja

Egyetértek.
Így nem érte meg a folytatás. Ennyi erővel maradhatott volna csak az első rész. Annak még volt története.....

válasz erre

Vendég

17 éve, 10 hónapja és 27 napja

SirGawain

Mátrix 3 szerinted 5-ös? MOziból kiövet ennyi csalódott emberrel még életembe nem találkozotam! Majd mindenki anyázott, hogy ilyen egy ****t! Találó megfogalmazás hogy ez nem Mátrix Revolutions hanem Mátrix Recycling. Olyan messze van az első rész által bemutatott, elképzeltett világtól mint Makó Jeruzsálemtől. Végén grandiózus harc jelent, hogy az akció film kedvelők csorgassák a nyálukat, de a Mátrix fanek nem ilyen tipusú emberek!
Srác ideje lenne már egy tényleg jó filmet megnézned!

válasz erre

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 17 napja

Ki tudja hogy hol tudom letölteni?

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljarDAVE profiljaManiac profiljaM.O.R.P.H. profilja5t3v3nk3 profiljaBvektor profiljaSándorkolbász profiljagery1113 profilja