Logan - Farkas filmkritika

2017. március 02.
73.4041
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A Logan az utolsó Farkas (helyesen természetesen Wolverine vagy Rozsomák) film az X-Men: Kezdetek (2009) és a Farkas (2013) után, egyben Hugh Jackman búcsúja a közkedvelt karaktertől. Ennek megfelelően nem egy szokványos X-Men epizóddal van dolgunk, ami még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy a Logan egyik legfontosabb mellékszereplője nem más, mint maga Charles Xavier, azaz X Professzor (Patrick Stewart).
Advertisement


A cselekmény 2029-ben, egy disztópikus jövőben játszódik - mármint disztópikus a mutánsok szempontjából, amúgy külsőségeiben lényegében minden tökugyanolyan, mint amilyen a világ napjainkban. A történet az Old Man Logan képregényen alapszik, még ha nem is tekinti sokkal többnek azt puszta inspirációnál - a hangvétel mindenesetre a világ megmentése helyett ezúttal elsősorban a személyes drámára és a családra helyeződött.

Miután nem születik többé mutáns, és a fajtájának látszólag végleg leáldozott, a megfáradt, magányos Logan a mexikói határ közelében, egy isten háta mögötti porfészekben bujkál a világ elől, és amellett, hogy sofőrködésből tartja fenn magát, reggeltől estig iszik. Társa a száműzetésben Caliban (Stephen Merchant), a csavargó mutáns, és a nagybeteg X professzor, kinek tömegpusztító fegyverré minősített elméjét egyre súlyosabb rohamok gyötrik.

A rejtőzködésnek egy kétségbeesett mexikói nő, Gabriela (Elizabeth Rodriguez) látogatása vet véget - az asszony egy különös kislánnyal érkezik, akit Logannak kéne biztonságba juttatnia. Laurát (Dafne Keen) azonban bőszen üldözi egy Pierce nevű, mindenre elszánt, robotkezű fickó (Boyd Holbrook) és kompániája, akik egy felettébb sötét intézménynek dolgoznak, és nem tartják túl sokra a mutánsokat.

Logan a Professzor unszolására kénytelen-kelletlen rászánja magát, hogy segítsen, és újra megküzdjön a gonosz erőkkel, melyeken túl azonban önmagán is felül kell kerekednie, ha életben akarja tartani a reményt a mutánsok számára...

A védelemre szoruló Laura (Dafne Keen) már nehezebben képes meghatni hősünket

A védelemre szoruló Laura (Dafne Keen) már nehezebben képes meghatni hősünket


A sztori mögött az a James Mangold volt a fő észkombájn, aki egyben a rendezői feladatokat is magára vállalata, de már a legutóbbi Farkas mozit is ő dirigálta. Túl sok újdonságot azonban ő sem tudott (vagy talán nem is akart?) kitalálni: az öregedő Logan újfent nehezen képes regenerálódni, és lényegében ugyanúgy nem találja a helyét, mint előző különálló filmjében, miközben jónéhány évet ugrottunk előre az időben.

A fő cél nyilvánvaló módon a karakter történetének lezárása volt, amit Mangoldék el is értek, minden egyéb előzményt vagy szempontot gyakran félresöpörve. Az igen tág X-Men univerzumra csupán néhány utalást kapunk, tényleg csak a minimumot, ami ahhoz elég, hogy az alapszituációt felállítsa a Logan eseményei számára.

Hogy mi lett a többi mutánssal, azt elintézik egyetlen mondattal, de hogy például konkrétan mi történt az X-Men csapattal és X(avier) Professzor iskolájával, illetve tanítványaival, azt teljesen a képzeletünkre bízzák.

Xavier professzor (Patrick Stewart) is segítségre szorul, na meg a gyógyszereire

Xavier professzor (Patrick Stewart) is segítségre szorul, na meg a gyógyszereire


Tény, hogy az X-Men moziuniverzummal kapcsolatban már eddig se nagyon beszélhettünk igazi kontinuitásról - példának okáért hiába teremtett tiszta lapot néhány éve Az eljövendő múlt napjai, most annak következményeit, illetve lehetőségeit is szinte tökéletesen figyelmen kívül hagyták az alkotók. De ami a Professzort illeti, először ő is meghalt (Az ellenállás vége c. epizódban), majd minden magyarázat nélkül felélesztették, hogy most ismét egy abszolút másfajta kontextusban kerüljön elő.

Sajnos nagyon meglátszik, hogy eme franchise esetében nincs senki a stúdiónál, aki olyan határozottan a kezében tartaná a szálakat, mint Kevin Feige a Disney-féle Marvel produkcióknál. (A visszatérő producer szerepét magára vállaló Lauren Shuler Donner nem a Marvel kötelékében, hanem a saját, The Donners' Company nevű produkciós cégének színeiben játszik, ami bizony nem ugyanaz.) Ennek eredménye pedig nem csupán a kellő kontinuitás hiányán, hanem a filmek igencsak ingadozó minőségén is meglátszik.

Donald Pierce (Boyd Holbrook) nem nyugszik, míg kézre nem keríti Laurát és társait

Donald Pierce (Boyd Holbrook) nem nyugszik, míg kézre nem keríti Laurát és társait


Mangold és írótársai úgy próbálták valószerűbbé tenni az eseményeket, illetve mélyebbé tenni azok hatásait, hogy majdhogynem mindent teljes valójában megmutatnak (vagyis folyik a vér literszám), másrészt a szereplők nem egyszer kocsis módjára káromkodnak. Ez Farkashoz még illik is alapvetően, ám a mindig kifinomult, úriemberként viselkedő professzor számára annyira karakteridegen, hogy még az öregkori elbutulás vagy a részleges őrület sem ad rá igazán magyarázatot - különösen, hogy egy pont után minden további nélkül elillannak az öreg mentális problémái, és csak úgy ontja magából a bölcsességet és a nosztalgiát.

A tapasztalt Mangold és társai pedig már igazán tudhatnák, hogy egy mozi a sok vértől és káromkodástól, még ha realisztikusabbnak tűnik is, nem feltétlenül lesz gazdagabb a tartalom terén - lásd a korai X-Men részeket, melyek többnyire remekül működtek a maguk alacsonyabb korhatár-besorolásával. A gondokat csak tovább tetézi néhány olcsó húzás, ami újfent bizonyítékát adja Mangoldék fantáziátlanságának - összességében az egész produkció nagyon kevés olyan dolgot mutat, amit ne láthattunk volna már valamilyen formában, akár a franchise keretein belül.

A 11 éves Laura a jelek szerint azért nem teljesen védtelen

A 11 éves Laura a jelek szerint azért nem teljesen védtelen


De, hogy ne csak a negatívumokat nézzük, annyi kétségtelenül kijelenthető, hogy a Logan egy karakterközpontú alkotás, ami, ha vontatott és félre is siklik néha, azért igencsak erős és szuggesztív narratívával párosul. Xavier próbálja rábírni Farkast a változásra, hogy élvezze az életet, találja meg a helyét és telepedjen le valahol - ami persze nem könnyű feladat, hiszen hősünk mindig is nehézkes és rugalmatlan típus volt, így újfent makacs, mint egy öszvér -, mindazonáltal még ő is képes a fejlődésre a dolgok aktuális állása és a segítségére szoruló kislány miatt.

Amint hanyagolni kezdik Charlesnál az őrület megnyilvánulásainak erőltetését, annál inkább kezd hasonlítani igazi önmagára, vagyis arra a bölcs, öreg nagyapa figurára, akit megszerethettünk benne. Ahogy haladunk előre az időben, úgy körvonalazódik egyre határozottabban a szereplők közötti kapcsolat, megtöltve a sztorit érzésekkel, illetve az olykor a néző számára is elgondolkodtató üzenetekkel.

Jackman és Stewart mindketten nagyon odatették magukat, ami teljesítményükön is meglátszik, így mindenképpen a produkció erősségei között említendő. A narratíva film közbeni vontatottságától eltekintve a rendezéssel sincs különösebb gond, sikerül megteremteni, majd a végére kellőképp fokozni a feszültséget, és annyiban a sztori is rendben van, hogy alapvetően hű marad Wolverine mitológiájához.

Elvileg Patrick Stewart is utoljára bújt X Professzor bőrébe

Elvileg Patrick Stewart is utoljára bújt X Professzor bőrébe


A problémák felett ugyanakkor nehéz lenne szemet hunyni, melyek közül - a sablonosság és kiszámíthatóság mellett - az egyik legnagyobb, hogy a kulcsszerepet betöltő kislány karakterfejlődése szinte nulla, illetve a film végén olyan hirtelen zajlódik le, ami minden előzmény ismeretében is igencsak nehezen hihető.

A hangulat nemhogy szimplán sötét tónusú, amilyennek az alkotók szánták, hanem szinte végig rendkívül depresszív, amit csak néha dob fel egy-egy jól vagy kevésbé jól sikerült geg, és a befejezés sem feltétlenül kielégítő, még ha adekvát módon le is zárja a címszereplő történetét. Az utolsó jelenet ugyan meghagy némi reményt és optimizmust a néző számára, ugyanakkor a mutánsok szemszögéből totálisan sötét jövőt vázol, míg az emberek részéről újfent csak azt bizonyítja, mennyire elvetemült és javíthatatlan lények vagyunk.

Érdekes módon a rengeteg felsorolt negatívum ellenére maga a sztori megindító és képes gondolatokat ébreszteni, sőt még néhány igazi bölcsességgel is szolgál, a narratíva jelentős része azonban annyira szenvedős, hogy aki egyáltalán képes ráhangolódni, az teljességgel letaglózva jön ki a moziból. Mindazonáltal azok a Wolverine fanok, akik élnek-halnak a figuráért, egészen biztosan értékelik majd a mindent megmutató harci jeleneteket, melyekben még egyszer, most már tényleg utoljára, akció közben láthatják kedvencüket a mozivásznon.

Logan - Farkas előzetes

 

Logan - Farkas / Logan (2017)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2017. március 02.
  • Rendezte: James Mangold
  • Hossz: 137 perc
  • 2017-03-02 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/logan--farkas_1.jpg
  • Szereplők: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Richard E. Grant, Elizabeth Rodriguez, Eriq La Salle
  • Forgatókönyv: Scott Frank, James Mangold, Michael Green
  • Operatőr: John Mathieson
  • Vágó: Michael McCusker, Dirk Westervelt
  • Zene: Marco Beltrami
James Mangold 137 Marco Beltrami 2017-03-02 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/logan--farkas_1.jpg
12 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 7 hónapja és 9 napja

[Tiltott felhasználó!]

Gólem

7 éve, 7 hónapja és 9 napja

5t3v3nk3 írta:
Eszetlen jó film. Brutális nem csak fizikai hanem lelki síkon is. A legjobb X-Men film és a AMrvel univerzumra épülök közt is ott van a legjobb háromban.
Nagyon más az ízlésünk. Ritka fos film, közelít a nézhetetlen kategóriához. röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 7 hónapja és 9 napja

[Tiltott felhasználó!]

DNS

7 éve, 7 hónapja és 24 napja

marco írta:
DNS-sel dumáltunk is róla hogy mi a fene van. Mert hogy egyikünknek sem tetszett. Összesen öten láttuk a csapatból és egyikünknek sem jött be, tehát elég keményen borítottuk a jelenleg látható statisztikát. röhögő smiley

Nyilván vannak értékei a filmnek, a verekedések *****jók, de valószínűleg a pozitív hangot az adja meg sokaknál hogy ez az utolsó ilyen film...
Én a legjobban még azon szórakoztam, hogy Logan kimentette Eriq La Salle-t a vészhelyzetből. Értitek?! A Vészhelyzetből!!!röhögő smiley

Na persze, ha úgy vesszük, alapvetően miatta került igazán vészhelyzetbe. Mert ez a Logan már csak ilyen: akihez hozzácsapódik, az mind megszívja, legyen szó akár mutánsokról, akár emberekről. De ezzel a résszel már vége, senkinek sem kell szenvednie többékacsintó smiley

válasz erre

DNS

7 éve, 7 hónapja és 24 napja

totyak írta:
Láttam az összes X-Men részt, nekem mindegyik tetszett. Bár az való igaz, hogy lazán kezelik a történéseket és simán eltörölnek eseményeket, amik már megtörténtek. Ebben az új részben pl. hogy öregedett meg Logan? Nem úgy van, hogy ő nem öregszik? Valamikor ezt is meg fogom nézni, tuti.
A kritikában olvasottak után én a helyedben nem csodálkoznék rajta, ha a filmtől erre a kérdésre sem kapnék magyarázatot, mint ahogy szinte semmit sem igazán indokolnak meg, egyszerűen csak öncélú módon felhasználják, és kész. A cél pedig nem más, mint a karakter történetének végleges lezárása, amit 100%-ban el is értek. Hogy hogyan, az elsősorban már egyéni megítélés és ízlés kérdése...

válasz erre

marco

7 éve, 7 hónapja és 24 napja

Imperator írta:
Itt olvasok először negatív véleményt a filmről, kicsit elbizonytalanított. Meglepően jó a kritikai visszhangja, olyan filmnek festik le, mint amilyenre a Rozsomák rajongók mindig is vártak. Egyébként én nagyon szeretem az X filmeket, a 3. rész az aminél éreztem hogy nagyon félresiklott, A Wolverine spinoff-okkal meg az volt a baj, hogy gyerekbaráttá tették, itt a Loganben legalább a vér visszatér, ami eléggé fontos a karakter történeteiben. Mindenképp megnézem majd, szerintem nem fogok csalódni.
DNS-sel dumáltunk is róla hogy mi a fene van. Mert hogy egyikünknek sem tetszett. Összesen öten láttuk a csapatból és egyikünknek sem jött be, tehát elég keményen borítottuk a jelenleg látható statisztikát. röhögő smiley

Nyilván vannak értékei a filmnek, a verekedések *****jók, de valószínűleg a pozitív hangot az adja meg sokaknál hogy ez az utolsó ilyen film...

válasz erre

Imperator

7 éve, 7 hónapja és 24 napja

Itt olvasok először negatív véleményt a filmről, kicsit elbizonytalanított. Meglepően jó a kritikai visszhangja, olyan filmnek festik le, mint amilyenre a Rozsomák rajongók mindig is vártak. Egyébként én nagyon szeretem az X filmeket, a 3. rész az aminél éreztem hogy nagyon félresiklott, A Wolverine spinoff-okkal meg az volt a baj, hogy gyerekbaráttá tették, itt a Loganben legalább a vér visszatér, ami eléggé fontos a karakter történeteiben. Mindenképp megnézem majd, szerintem nem fogok csalódni.

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 7 hónapja és 25 napja

A harmadik X-Men film óa nincs nézhető X-Men sztori, se spinoff, se normál film. Ezek szerint ez sem módosít ezen.

válasz erre

totyak

7 éve, 7 hónapja és 25 napja

Láttam az összes X-Men részt, nekem mindegyik tetszett. Bár az való igaz, hogy lazán kezelik a történéseket és simán eltörölnek eseményeket, amik már megtörténtek. Ebben az új részben pl. hogy öregedett meg Logan? Nem úgy van, hogy ő nem öregszik? Valamikor ezt is meg fogom nézni, tuti.

válasz erre

Eltohn

7 éve, 7 hónapja és 25 napja

Kár érte nagyon. szomorú smiley Sejtettem hogy nem lesz valami egetrengető vidám akciófilm de ennél jobbra számítottam azért.

válasz erre

Mordorer

7 éve, 7 hónapja és 25 napja

Bejött azok félelme akik tartottak tőle hogy nem lesz jó film. szomorú smiley Megnézem mert végülis "kötelező" de nem várok tőle sokat én sem.

válasz erre

marco

7 éve, 7 hónapja és 25 napja

De jó hogy nem én írtam ezt a kritikát. Nem tudtam volna ilyen szépen levezetni hogy mekkora ****. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja