Legendás állatok: Grindelwald bűntettei filmkritika

2018. november 14.
73.5391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Manapság, vagyis a folytatások, átdolgozások, újraértelmezések és mellékhajtások korában az univerzumépítés az egyik legfontosabb varázsszó Hollywoodban. A Legendás állatok és megfigyelésük egy a Harry Potter Varázsvilágában játszódó történet, melynek forgatókönyve a franchise regényváltozataival és a megfilmesítési jogokkal magát agyonkereső J.K. Rowling tollából született, s mely nem mellesleg sikeresen elérte a Potter-filmek igen combos bevételeit a mozikasszáknál.


A Grindelwald bűntettei ennek közvetlen folytatásaként szolgál, és tény, hogy volt miből építkeznie, lévén a Rowling által megálmodott, látványos, izgalmas és nem mellesleg jópofa lényekkel benépesített fantáziavilágban még rengeteg a potenciál. A kérdés csupán az, mit tudott ebből kihozni az írónő és a filmes alkotógárda, melynek munkáját a Potter-univerzumban immár veteránnak számító, az előző részt is levezénylő, tapasztalt direktor, David Yates irányította.

Az 1920-as években, néhány hónappal az első rész eseményei után járunk, amikor a szigorú őrizet alatt álló sötét mágus, Gellert Grindelwald (Johnny Depp) - némi segítséggel - megszökik az USA Mágikus Kongresszusának fogságából. A nagyhatalmú varázsló feltett szándéka, hogy véget vet a varázsosok és a varázs nélküli emberek közötti gyűlölt békességnek, ezért követőket toboroz, hogy az utóbbiakat végleg szolgasorba hajthassa.

Grindelwald veszélyes terveit meghiúsítandó, Albus Dumbledore professzor (Jude Law) egykori tanítványa, Göthe Salmander (Eddie Redmayne) segítségét kéri, aki különleges állatai közreműködésével már a New York elleni támadás elhárításában is jeleskedett.

Az ifjú varázslónak nem csak a veszélyes Credence-t (Ezra Miller) kell megtalálnia, mielőtt Grindelwald rábukkanna, de közben még egykori szerelmével, Leta Lestrange-dzsel (Zoe Kravitz) és az auror Tina Goldsteinnel (Katherine Waterston) kapcsolatos érzéseit is tisztába kell tennie, miközben bátyja, Theseus (Callum Turner) aggódó törődése hátráltatja.

Göthe ésTina Goldstein (Katherine Waterston) nem szeretne aliennel találkozni

Göthe ésTina Goldstein (Katherine Waterston) nem szeretne aliennel találkozni


Bevallom, az első rész eddig kimaradt az életemből, mint ahogy az egész Harry Potter univerzum sem hozott lázba különösebben. Éppen ezért nem voltak nagy elvárásaim a filmmel kapcsolatban, mindössze egy látványos és hangulatos mesét vártam, ami képes két óra könnyed kikapcsolódást nyújtani.

Tény, hogy a Grindelwald bűntettei helyenként igencsak magával ragadó audiovizuális élményt nyújt IMAX 3D-ben, és az első részhez hasonlóan cukiság is akad benne a fantáziadús kis (és nagyobb) lényeknek köszönhetően, amit ráadásul nem toltak túl az alkotók. Mindez azonban önmagában kevés az üdvösséghez, mivel éppen az a fajta könnyedség és játékosság hiányzik a produkcióból, ami elvileg egy ilyen családi kalandfilm savát-borsát adná.

Egy kis víz alatti lovaglás nem árt a testnek és a léleknek

Egy kis víz alatti lovaglás nem árt a testnek és a léleknek


Mondom ezt annak ellenére, hogy az 1920-as évekre jellemző díszletek, helyszínek és a kosztümök tökéletesek, teljességgel autentikussá téve a hátteret, ahol az események játszódnak. A CGI sem különösebben zavaró, még ha néha talán túl is tolták kissé, a lények és a varázslatok szervesen illeszkednek a valós elemekhez. David Yates rendező tapasztalata a franchise-zal kétségtelenül átüt a megjelenésen, ezzel az aspektussal nincs is semmi probléma.

A szomorú helyzet ellenben az, hogy a látványon és egy-két színész játékán kívül sajnos nem sok említésre méltó dolog akad a filmben. Eddie Redmayne-hez továbbra is illik a kétballábas, ám nagy tudású és jószándékú fiatal varázsló figurája, Jude Law pedig képes némi frissességet hozni az ehelyütt kevésbé előrehaladott korú Dumbledore szerepébe.

Gellert Grindelwald (Johnny Depp) a faji megkülönböztetést promotálja

Gellert Grindelwald (Johnny Depp) a faji megkülönböztetést promotálja


A másik oldalon viszont ott van Johnny Depp Grindelwaldja, kinek láttán ugyan végigfut a hideg az ember hátán, ennek ellenére meglehetősen üres és sablonos főgonoszt kapunk a személyében. Az egy dolog, hogy a valódi mélység hiányzik, és hogy jellemfejlődésről úgy általában a produkció egésze kapcsán sem nagyon beszélhetünk - egy ilyen blockbusternél ez adott esetben beleférhet. A probléma inkább az, hogy túlságosan sok a szereplő, a cselekmény körülményes és túlbonyolított, hiányzik a valódi izgalom és kalandérzet.

Az írónő sokmindenbe belefogott a karakterekkel és történetükkel kapcsolatban, azonban nem tudta eléggé vagy kellőképpen érdekesen kidolgozni azokat. A varázsosok a varázstalanok ellen koncepcióját is láthattuk már más köntösben, jobban felépítve (lásd X-Men), itt azonban meglehetősen a levegőben lóg a dolog. Habár a felütés nem rossz, utána igencsak leül és vontatottá válik a narratíva, amit csak hosszabb idő után tör meg egy-egy pörgősebb szekvencia.

Amíg csak lehet, Dumbledore inkább a Roxfortban marad tanítani

Amíg csak lehet, Dumbledore inkább a Roxfortban marad tanítani


Emiatt a Grindelwald bűntettei játékideje legalább olyan hosszúnak tűnik, mint amilyen valójában, miközben kevés az izgalom és az igazán érdekes momentum. Az események lassan csordogálnak, az alkotók pedig túlságosan spóroltak a humorral és a játékossággal, a közhelyes megoldások és fordulatok javára.

A Harry Potter világára korábban jellemző varázs tehát sajnos elszállt, illetve csak nyomokban fellelhető a produkcióban. Ezek után csak reménykedhetünk, hogy az elmaradhatatlan folytatásban Rowling és alkotótársai visszatérnek ahhoz a hangvételhez, ami oly sokak egyik kedvencévé tette a franchise-t az évek során...

Legendás állatok: Grindelwald bűntettei előzetes

 

Legendás állatok: Grindelwald bűntettei filmkritika / Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

  • Műfaj: fantasy
  • Hazai premier: 2018. november 15.
  • Rendezte: David Yates
  • Hossz: 134 perc
  • Szereplők: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Jude Law, Johnny Depp, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoe Kravitz
  • Forgatókönyv: J.K. Rowling
  • Operatőr: Philippe Rousselot
  • Vágó: Mark Day
  • Zene: James Newton Howard
5 hozzászólás

Tommy

2 éve, 4 hónapja és 16 napja

Megnéztem hétvégén. Ez valami iszonyat **** lett.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 4 hónapja és 20 napja

Várható volt, már az előzetesek alapján is. A Harry Potterek túl magasra tették a mércét, mindenki azt várja az új filmektől is.

válasz erre

Hentes

2 éve, 4 hónapja és 21 napja

Kihagyni nem fogom, de durva hogy a külföldi kritikák után magyarul is ezt olvasom. Azt hittem túloznak...

válasz erre

Patrik94

2 éve, 4 hónapja és 21 napja

Ezt szomorúan olvasom. Megnézem, mert na, Harry Potter vagy mi, de így már nem számítok sok jóra.

válasz erre

Direktor

2 éve, 4 hónapja és 21 napja

Óbakker. Féltem ettől.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljamarco profilja