Körök filmkritika

2017. február 04.
73.1281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Körök kritikájának megírása ugyanolyan vontatottan ment, mint a film forgatása, bár míg én csak két napot csúsztam az elkészüléssel, addig a Körök két évvel később jelent meg mint ahogy azt eredetileg leforgatták. És míg esetemben jót tett a csúszás - hiszen több negatív hangulatú bekezdésemet is megváltoztattam -, a Körök esetében semmit nem sikerült csiszolni a végeredményen - pedig nagyon ráfért volna.
Advertisement


A film ugyanis évekkel ezelőtt elkészült, azonban még a Paramount is látta hogy itt nagy a baj, sok jelenetet újraforgattak, újravágtak és az utómunka is akadt bőven. Ha ezzel a sok "utó"-val lett ilyen a Körök, el lehet képzelni milyen volt szerkesztgetés előtt, ugyanis jelenlegi állapotában is nézhetetlen. Ezt bátran lehet szó szerint is érteni, többen kisétáltak a vetítésről.

A 2002-ben bemutatott Kör, ami a japán eredeti Ringu nyugatias stílusú újraforgatása, egészen kiváló volt a maga nemében, megjelenésekor azonnal a horrorrajongók kultuszfilmjévé vált és az is mind a mai napig. A misztikus sztori, a képernyőből kimászó démoni szellemmel annyira ijesztően volt megalkotva, hogy a legkeményebb legények is felkapcsolgatták esti pisikénél a villanyt. Mindenhol.

A folytatás kicsit más irányt vett, de egyáltalán nem volt rossz film, sőt, egy új irányt adott a történetnek, amit akár pozitívan is lehetne értékelni. Már itt is tetten lehetett érni azonban azt a problémát, hogy ez egyetlen epizódos paramozi valójában (igaz, a japánok nem álltak le három részig, plusz tévéfilmekig a Ringuval), de mégsem várhatjuk azt el egy filmstúdiótól hogy ne szorítsa addig egy történet nyakát amíg abban bármilyen halovány szusz is maradt.

Az alapfelállást nyilván egyetlen horrorszerető nézőnek sem kell bemutatni, de aki esetleg nem tartozna ehhez a körhöz: adott egy VHS felvétel, amelyet megnézve megcsörren a telefon, majd egy sejtelmes hang csak annyit mond: hét nap. 168 órája van a leendő áldozatnak, hogy megmutassa valakinek a felvétel másolatát, ellenkező esetben szörnyű halált hal, egy tévén keresztül fog a rémisztő kútból kimászni Samara szelleme aki elevenen felemészti a rettegő személyt.

Minden baj forrása ez a mozdulat

Minden baj forrása ez a mozdulat


Itt egy új éra, a videokazetta kora lejárt, mondhatnánk hogy Samara kimászását nem lehet mivel levetíteni, így a probléma megszűnt létezni. Azonban a fekete démon nem hagyja annyiban, egy Gabriel nevű tanárnak (Johnny Galecki) köszönhetően most pendrive-on és lapostévén (nameg monitoron és - nem röhög! - mobiltelefonon) kezdi meg csúszómászó tevékenységét.

Hogy megússzuk a csúnya halált, modern világunkban nem kell bíbelődni holmi videokazetta sokszorosítással, elég egy kopipészt a deskopon és annyi. Ezzel pedig el is veszíti egyik legszorongatóbb momentumát a film, hiszen semmi kihívás nincs abban hogy megszivassuk a haverunkat azzal a durva poénnal hogy ő dobja fel a bakancsát helyettünk.

A másik kérdésre miszerint ki legyen a kiválasztott, akinek megmutatjuk a másolatot, újabb illúzióromboló választ ad a film: Gabriel egy csoportosulás élére áll, ahol a tagok kézről kézre adják egymásnak a másolatot, így úszva meg folyamatosan a halált. Persze a cél nem volt nemes, a tanár csak a saját életét akarta menteni, de a végeredmény lehangoló, hiszen ez a vonal is egy elbagatellizált rész lett csupán, az alapvető rettegésért pedig épp ez felelt az előző részekben.

Nézd meg! No para, nem lesz semmi gááááz!

Nézd meg! No para, nem lesz semmi gááááz!


De hogy ne álljunk meg a hülyeségekkel, itt egy újabb: a videó módosul! Mondom, m-ó-d-o-s-u-l! Megtörténik a csoda, a túlvilág újravágja a filmet, így új elemek kerülnek bele, lecserélődnek régiek, ezzel megágyazva egy újabb vonalnak. Ezzel már nem csak Samara körül zajlanak az események, hanem az ő hirtelen előkerült édesanyjával kapcsolatban is. Sőt leginkább csak vele.

Két főhősünk, Julia (Matilda Lutz) és az egyik aktuális mozis szépfiú, Holt (Alex Roe) - akik egyébként szerelmesek egymásba de nagyon - próbál ebben a részben a misztikus titkok végére járni több - kevesebb sikerrel. A nyomozás közben előkerül azért egy érdekesnek is nevezhető karakter, Burke tiszteletes (Vincent D'Onofrio), aki egy laza cheattel oldotta meg hogy ne láthassa Samarát, megvakította magát.

Sőt, új helyszíneket is kapunk, van itt ijesztő templom és temető is, fellebbenhetnének a fátylak a legnagyobb titkokról is. De nem lebbennek. Bár a Körök próbálja ijesztően elmagyarázni, hogy ki kicsoda, hogy teremtődött a mítosz és miként jött létre a lény, aki a videokazikon keresztül üzen és a tévékből mászik ki emberi lelkeket eszegetni, nem képes megteremteni semmiféle atmoszférát.

Kiscsajra ráférne egy szépségszalon

Kiscsajra ráférne egy szépségszalon


A filmen végig látszik hogy koncepciótlan, hogy néhány ötlet felmerült, de nem sikerült kivitelezni, és hogy a rendező F. Javier Gutiérrez azt sem tudta milyen film forgatásán van. Az addig csak egy filmet jegyző direktor kezébe adni a gyeplőt maga volt az öngyilkosság, mert a Körök egyszerűen brutálisan gagyi, idegesítően unalmas és egyáltalán nem ijesztő. Márpedig a horror sava-borsa a rémület, a gyomorba maró félelem, anélkül mitsem ér az egész.

A helyzet viszont az, hogy nincs kiért izgulnunk, nincs mitől megijednünk, Samara pedig kevesebbet van a vásznon, mint az első rész trailerében összesen, mindemmellé pedig olyan bugyuta és unalmas történet párosul hogy az ember pulzusát az pörgeti fel, nem pedig az amit lát.

Körök előzetes

 

Körök / Rings (2017)

Ez egy Uwe Boll film?
  • Műfaj: Horror
  • Hazai premier: 2017. február 02.
  • Rendezte: F. Javier Gutiérrez
  • Hossz: 103 perc
  • 2017-02-04 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/korok_1.jpg
  • Szereplők: Matilda Lutz, Alex Roe, Vincent D'Onofrio, Johnny Galecki, Aimee Teegarden
  • Forgatókönyv: Jacob Estes
  • Operatőr: Sharone Meir
  • Vágó:
  • Zene: Matthew Margeson
4
F. Javier Gutiérrez 103 Matthew Margeson 2017-02-04 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/korok_1.jpg
7 hozzászólás

Gólem

7 éve, 8 hónapja és 15 napja

Nem akartam elhinni, hogy valóban annyira **** ahogy leírtad röhögő smiley, ezért tegnap megnéztem. Soha többet nem fogok kételkedni a szavadban röhögő smiley, a felénél kijöttem. Elviselhetetlenül ****.

válasz erre

WillThaWheel

7 éve, 8 hónapja és 19 napja

Rég láttam már horrort, ezért picit befostam mikor Samara fejéről a kép hirtelen bezoomolódott... röhögő smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 8 hónapja és 20 napja

Ez a Samara kiscsaj nem megmurdelt az első részben? Bár már jó rég láttam. Szerintem az sem volt nagy eresztés.

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 8 hónapja és 22 napja

De kár ezért a filmért, kiváló horror is lehetett volna belőle...

válasz erre

VaPe

7 éve, 8 hónapja és 23 napja

Kár érte. Pedig a színészek jók benne, a téma tök jó, csak el lett rontva. Tényleg kár.

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 8 hónapja és 23 napja

Sokkal rosszabb hangvételű kritikára számítottam, aki látta az azt mondta szörnyű.

Egész addig amíg nem értem ide:

"brutálisan gagyi, idegesítően unalmas és egyáltalán nem ijesztő". röhögő smiley

válasz erre

muki

7 éve, 8 hónapja és 23 napja

Nem is nagyon lett lehúzva. Enyhülsz Marco. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
totyak profiljaManiac profiljamarco profilja