Kong: Koponya-sziget filmkritika

2017. március 09.
71.0981
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Hollywood imád visszanyúlni a múltba, ami azt is jelentheti, hogy a dollármilliókért fizetett zsenik nem elég kreatívak vagy akár azt is, hogy tudják, mi kell a népnek, hiszen amit már ismerünk vagy talán még szeretünk is, azzal kapcsolatban elég csak megszellőztetni, hogy készül valami, máris nagy a figyelem.


A teljesen új filmekhez azonban komoly háttérkampányok kellenek és rengeteg plusz marketingre van szükség még az első trailer megjelenése előtt, arról nem is beszélve, hogy a tíz, húsz vagy akár 30 évvel ezelőtt készült filmekhez még nem állt rendelkezésre az a technológia, ami ma elérhető, illetve sokan még nem is éltek a régi klasszikusok idejében, így a régit is el lehet adni újnak.

Nos, a Kong: Koponya-sziget kapcsán szinte minden közrejátszik, a fentebb sorolt indokok között, hiszen sok olvasónk bizonyára nem élt még 1933-ban az első rész bemutatásakor és a legtöbbek számára King Kong inkább csak egy nagyra nőtt gorilla, miközben a kezdetekben nem erről volt szó. King Kong eredetileg egy szörny, egy óriás, aki nem túl kedves és nem azzal tölti a napjait, hogy a banánok ezreit vadássza a fákon.

A film szerencsére ezt nagyon jól át is adja nekünk, King Kong az egész vásznat beteríti, félelmetes és egyben csodálatos. Csakúgy, mint a Koponya-sziget többi lakója, az óriáspók, az óriáspolip és kedvenc majmunk családját kiirtó gyíkszörnyek. Ezt egyértelműen annak köszönhetjük, hogy a régi klasszikus hangulatát szerették volna újra felidézni és ehhez nagyon komoly technológia állt a rendelkezésükre.

A film története tényleg nem több annál, mint amit a következő pár sorban olvashattok. 1973-ban az amerikai hadsereg már éppen a vietnami kivonuláson dolgozik, de egy osztagnak még akad némi rutinfeladata, hiszen egy sziget tudományos felfedezését kell biztosítaniuk. A Koponya-szigetről van szó, melyről nagyon hamar kiderül, hogy Kong szép kis paradicsoma, amit nem kellett volna már az első percekben szétbombázni.

Spoiler: nem lesz szerelem a King Konggal de szerencsére a sikítozástól is megkímélnek minket

Spoiler: nem lesz szerelem a King Konggal de szerencsére a sikítozástól is megkímélnek minket


Innentől kezdve pedig adják magukat a dolgok, a majom mérges lesz, meghal pár katona, a többi bosszút akar állni, de közben ott van a többi félelmetes szörny és végső cél pedig a hazajutás. Történetileg sokkal izgalmasabb dolgokat is ki lehetett volna hozni ebből a filmből, ez így faék egyszerű és igazából nem éppen határozottságra utaló kotyvassz lett.

Nem kell írói vénánknak lennie ahhoz, hogy már az elején kitaláljuk azt, hogy a többség bizony nem juthat haza, ha már vannak szörnyek, velük is kell valamit kezdeni, illetve mégiscsak ott van Kong neve a film címében, ezért néha ő is bukkanjon fel. Az előzetesek után is bizonyára lesz olyan, aki azt hiszi, hogy a film célja megint King Kong befogása és cirkuszi showjának megtervezése, de itt egyáltalán nem erről van szó.

Úgy is mondhatnánk, hogy hála az égnek nem erről van szó, mert így maradt tiszta két óra arra, hogy nevessünk a vicceken, sírva nevessünk a rémkínos jeleneteken és végül hálát adjunk azért, hogy egyszer sem kellett egy szőke maca sikoltozását hallgatnunk, sőt szerelmi szálak sincsenek.

Packard ezredes "kicsit" megszállottan üldözi Kongot

Packard ezredes "kicsit" megszállottan üldözi Kongot


Ettől függetlenül nehéz lenne megfelelő kategóriába sorolni a filmet, hiszen volt, hogy én is megijedtem, de sokszor elkalandoztam a tájon és jókat nevettem a vicces beszólásokon. Maradjunk annyiban, hogy a 16-os karika helytálló, gyerekeket ne vigyünk erre a filmre vagy különben soha többet nem akar majd állatkertbe menni. A látványvilág tehát csillagos ötös, egyedül a 3D-t nem kellene erőltetni, mert néhány erőltetett próbálkozáson kívül nem volt haszna és összességében rontott is a film élvezhetőségén.

A főszereplőknek ugyan nem kellett hatalmas színészi teljesítményt nyújtaniuk, de összességében mindenki jól teljesített. Pocsék színészi alakítást nem emelhetnénk ki, ahogy kimagaslót sem és ez vélhetően az írók hibája, hiszen azért lehetett volna mit kezdeni a Tom Hiddleston - Samuel L. Jackson párossal és a többi srác is egészen tehetségesnek tűnt. A női főszereplő, Brie Larson is jól hozta a szerepét, amely szerencsére nem a sikoltozó maca volt.

Persze ő is elég csinos ahhoz, hogy Kong se bántsa, sőt még meg is mentse, de hát ki ne tenné meg ezt érte. A karakterek semmit sem fejlődnek a történet során, ami sokakat bosszanthat, ha nem látják be, hogy itt nem róluk van szó, de még nem is annyira King Kong-ról. Itt magáról a titokzatos világról, nagyra nőtt állatok helyett szörnyekről és néhány apró elvi vitáról. A látványvilág mellett a zenei vonal is minden dicséretet megérdemel. Nem egyszer dobta fel az egész jelenetet a bevezető vagy aláfestő zene, mely természetesen az 1970-es évekre jellemző stílust képviseli.

King Kong nem annyira örül a szigetére látogatóknak, ennek megfelelően üdvözli őket

King Kong nem annyira örül a szigetére látogatóknak, ennek megfelelően üdvözli őket


A film végén sokan bizonyára nem fogják majd tudni hova tenni ezt az egészet. Joggal lehetünk mérgesek, joggal mosolyoghatunk és joggal nevezhetjük ezt egyben pocsék és egészen jó filmnek. Akinek tetszett az előzetes hangulata, az mindenképpen nézze meg, menjen vele az is, aki végre igazi King Kong-ot akar látni és egy kicsit viccesen a vietnami háború hangulatát is felidézné.

Aki viszont néhány határozott szálon futó, komoly filmre számít, az ne nagyon próbálkozzon vele és még egyszer: gyerekeket ne vigyetek!

Kong: Koponya-sziget előzetes

 

Kong: Koponya-sziget filmkritika / Kong: Skull Island (2017)

  • Műfaj: Kalandfilm
  • Hazai premier: 2017. március 09.
  • Rendezte: Jordan Vogt-Roberts
  • Hossz: 118 perc
  • Szereplők: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, John Goodman, Brie Larson, Jing Tian, Toby Kebbell, John Ortiz, Corey Hawkins, Jason Mitchell, Shea Whigham, Thomas Mann, Terry Notary, John C. Reilly
  • Forgatókönyv: Dan Gilroy
  • Operatőr: Larry Fong
  • Vágó: Richard Pearson
  • Zene: Henry Jackman
9 hozzászólás

rDAVE

3 éve, 6 hónapja és 13 napja

Pozitív:
-Nincs benne felesleges szerelmi szál - szeretem a romantikus filmeket(komolyan ), de egy ilyen filmben soha nem volt még említésre méltó történet. Mindegyik halál gagyi vagy nyálas.
-Tulajdonképpen nonstop akció az egész, egy-két magyarázó párbeszéddel vagy humoros párbeszéddel szakítják csak meg. Külön pacsi, hogy a párbeszédek többnyire működnek és nem akartam falba verni a fejem, mint az új Resi filmnél.
-Nem tudom kit dicsérjek a kamerakezelésért, de sok olyan nézetet sikerült belerakni, ami hollywoodi produkcióba nem nagyon szokott belekerülni.

Negatív:
Az égadta világon semmi mélysége(értsd: nem gondolkoztat), azonban egy CGI orgiától elvárható kötelezőt hozza.

A film elején feltűnt egy kínai logó és a szép, viszont jelentéktelen, de mégsem halandó kínai lány. Itt már sejtettem, de a film végén megnéztem; ez fullosan kínai bevásárlás volt. A két produkció cég közül az egyik a Tencent Pictures kínai cég. A másik, vagyis a Legendary Pictures amerikai központú, de ezt felvásárolták a kínaiak. A lényeg, hogy ez a film valódi bizonyítéka annak, hogy a kínaiak iszonyat keményen bevásárolják magukat Hollywoodba, bár igazából a Wonder Woman is az. Ott is feltűnik a Tencent Pictures és a Legendary-t is felvásárló Wanda.

válasz erre

1000feri

3 éve, 10 hónapja és 7 napja

Korrektül megcsinált 1x nézős film

válasz erre

Eltohn

3 éve, 10 hónapja és 9 napja

A legjobb a hetvenes években készült verzió (szerintem azt többen ismerik mint a 2000-es förmedvényt totyak , ha annak a stílusát hozza, akkor már jó. Meg persze ha újra elég nagy Kong akkor is.

Ahh kötelező mozi...

válasz erre

WillThaWheel

3 éve, 10 hónapja és 9 napja

Szerettem a KingKong filmet és játékot is. Ha ez hozza azt a hangulatot, rossz nem lehet.

válasz erre

marco

3 éve, 10 hónapja és 9 napja

Nekem határozottan tetszett, minden perce. A 73-as filmet szeretem a legjobban, de ez vetekszik vele.

válasz erre

Patrik94

3 éve, 10 hónapja és 9 napja

Oké hát ezt látnom kell!

válasz erre

totyak

3 éve, 10 hónapja és 9 napja

Rengeteg King Kong feldolgozás van, legtöbben talán a 2005-öst ismerik, ami szerintem nem volt rossz. Ebből a témából igazán rossz filmet nem lehet kihozni, ha meg egyszeri szórakozásra jó, az már elég.

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 10 hónapja és 9 napja

petike737 új szerepben!

Igen jó kritikát kapott, a maca rikoltozásának mellőzéséért én is hálás vagyok!

válasz erre

Direktor

3 éve, 10 hónapja és 9 napja

Húúúú ez most nehéz ügy! Nagyon ránk bízod annak eldöntését hogy milyen a film.

Szóval el kell menni és meg kell nézni. Értem.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

darkomen profiljagery1113 profilja