Kis Vuk filmkritika

2008. április 23.
78.6821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Marjanka profilja, adatai
Marjanka
Talán nincs olyan ember Magyarországon aki ne ismerné Vukot. Én gyakorlatilag tőle, általa tanultam meg énekelni, és esküvőkön torkom szakadtából daloltam a főcímdalt, a felszolgálók örömére. Mentségemre legyen mondva, hogy alig múltam 4 éves. Mesék, és mítoszok keringtek arról, hogy az embereket mennyire elbűvölte Fekete István kis róka figurája, mondanivalója, hiszen hallhattunk olyanokat is, hogy a vadász apuka drágán kikészíttetett rókabőrét a gyerekek sírva-ríva temették el a kertben. Igen, ez volt a VUK. Igaz hagyományos technológiával készült, az akkori kornak megfelelően, de imádtuk.Kis Vuk filmkritika - 2. kép

Rá 25 évre elkészült a folytatás Kis Vuk néven, és már 3D-s technikát használtak hozzá hazai szakembereink. Kérdés, hogy imádjuk e ugyanúgy, mint elődjét. Vitathatatlan, hogy a 'mi' gyerekünk ez is, még ha Kis Vuknak túlontúl nagyra sikerült fejet kreáltak az alkotók, akkor is. Akkor is a 'mi' gyerekünk ha már nem Fekete István, hanem ifj. Fekete István regényéből készült, akire igencsak hatnak a nemzetközi viszonyok, hiszen Chicagóban él. De lesz e akkora hatással a mai gyerekekre, felnőttekre, mint elődje? Az alkotók elmondása szerint feltett szándékuk volt, hogy életben tartsák Fekete István hagyományát, hogy megismertessék, megszerettessék a természetet a mostani gyermek generációval. (Elvégre én is a Tüskevár hatására kezdtem el ladikban evezni. Halálos balesetet ugyan nem okoztam, de egyik másik tóról végérvényesen kitiltottak. )

Kis Vuk filmkritika - 3. kép

Szóval a hagyományba az is beletartozna, hogy állati szemszögből mutassa be a történetet. Ez a Kis Vuknál nem igazán sikeredett. Talán a történettel lehetett baj; talán azzal, hogy nemzetközi piacra szánták, és túlságosan meg akartak felelni az elvárásoknak, közben pedig elveszett az a bájos, igazi állat ? embert bemutató kapcsolat, ami olyannyira jellemezte Fekete István regényeit. A Kis Vuk azért is készült oly sokáig - 4,5 évig - , hogy megmutassák a Nagy Világnak Magyarországon is akadnak jó animátorok, és érdemes beinvesztálni honi animációs filmekbe is.


Kis Vuk filmkritika - 4. kép

Ez kétségtelen, hiszen ha megnézzük a figurákat, a hátteret, a textúrákat alig akad kivetnivalónk. Talán a figurák mozgása az ami némiképpen sántít picit. Utalok itt pl. a rókák menésére, ami inkább hullámmozgásnak tűnik, mint amolyan rókás battyogásnak. Vagy amikor a cirkuszos lány ( Carmella ) rögtönzött artista gyakorlatába pillantunk, csak némiképpen tűnik szaggatottnak, esetlennek. Némelyik ember alak kissé degeneratív lett, talán ezzel akartak utalni esetlen, kamasz mivoltára. Viszont aki a motorok, autók mozgásáért felelt, az nagyon élethűen, dinamikusan adta vissza a látványvilágát. Bizony sokan már sejtettük, hogy nem egy ember alkotja meg a figurákat, hátteret stb.. Minden karakterért más-más szakember felelt.

Kis Vuk filmkritika - 5. kép

A figuraterveket Ivicz Rudolf grafikusművésznek köszönhetjük, ám a szereplőket alapvetően a színészek keltették életre, akik a hangjukat kölcsönözték a figuráknak. Először a szöveget mondták fel neves művészeink, úgy, hogy az kellőképpen használható legyen az animátoroknak, hiszen a figurák a hangokhoz képest keltek életre. Amikor rászánjuk magunkat, hogy vászon elé üljünk, és megtekintsük a Kis Vukot, jó ha előtte nem a Final Fantasyval tuningolunk. Úgyis csak össze hasonlíttatást szülne, amiből egyértelműen az utóbbi sok részt megért 3D-s animáció nyerne.


Kis Vuk filmkritika - 6. kép

A történet a leírás szerint arról szól, hogy a helyi vadőr tolókocsihoz kötött fia, és az ő nagyothalló kutyája a Természetvédelmi Területen megpróbálja megállítani a vadorzókat. Na ezt felejtsük el. Igaz van benne tolókocsihoz kötött fiú, aki egy hajdani balesetben megsebesült, de nem a vadőr fia, hanem a helyi állatorvosé. Nem a számítógép előtt ül, hanem a tolókocsival az erdőt járja folyamatosan. Azt az erdőt, ahová a nyúlnak látszó kis állatkák is elbarangolnak, mert ott nem szemetes az erdő. Némiképpen az idilli képet megzavarja Kárkár a varjú folyamatos rappelése, ami egyébként legalább feldobja az első képkockákat. Persze, hogy Ganxsta Zolee produkálta magát.

Láthatjuk ahogy nagy Vuk ( Gálvölgyi János ) elmenne vadászni, és Kis Vuk ( Csőre Gábor )vele akar menni.. Persze elviszi, és a történelem ismétli önmagát, mert akkor jön a galiba.


Kis Vuk filmkritika - 9. kép

De ezt a vadászatot ne úgy képzeljük, ahogyan annak idején Karak tanította Vukkot.. Nem. Itt egy vadászni megtanulni nem akaró kis jószágot láthatunk, aki idétlenül viselkedik, az apjától pedig folyamatosan azt halljuk: ' kisfiam, kisfiam'. Útközben valahol elveszett a 'Vadászom Utamból Kotródj' jellem. Na itt kezdett letörni a kezdeti lelkesedésem. Az igazi események ott kezdődnek, hogy Vukot elfogják a vadászok, a többi állatot pedig leöldösik, illetve szintén rabságra kényszerítik. Vukot a cirkuszosok magukkal viszik, mert ők is belépnek a képbe, majd jön Kis Vuk aki valamilyen oknál fogva Suttal barátkozik, de úgy, mintha kenyeres pajtások lennének, olyan természetesen, mintha nem is lenne előzménye Sut hajdani viselkedésének.

Kis Vuk filmkritika - 7. kép

Vuk az erdő legokosabb, legtapasztaltabb rókája a rabságba képtelen beletörődni, és folyton szabadulni akar- érthető. Kis Vuk pedig folyton azt képzeli magáról, hogy ő a legkülönb róka az erdő kerekségén. Van benne valami, legalábbis ilyen folytatásoknál elvárja az ember, ám semmi látszata nincs. A kiscsákó csupán a hírnevéből akar élni. A történet kavarog Kis Vuk körül, a cirkusz körül, és a cirkuszi állatok körül. Össze össze folynak, hiszen Kis Vukot megmenti Alex (Simonyi Balázs) a tolókocsis srác, aki szimatol a vadászok után. Így találkozik a cirkuszosokkal (is), meg a csinos korabeli Caramellával ( Gubás Gabi), akibe kezd beleszeretni, csak úgy kamaszosan. Persze találkozik Caramella apjával a cirkuszi igazgatóval (Reviczky Gábor ), aki esténként hipnotizálja az embereket, kivéve második feleségét Arcadonnát (Borbás Gabriella), mert ha az ő szemébe néz elönti minden félsz.


Kis Vuk filmkritika - 8. kép

Részt vesz még a történetben Jobbfék és Balfék Arcadonna jobb-bal kezei, velük végeztetné a piszkos munkákat, ha nem lennének erre is alkalmatlanok. A karakter elképzelések egészen jók, sikerült a többségét jól megvalósítani, de a történet folyása, a párbeszédek olyan 'egy a tucat közül'-re sikerültek. Nyoma sincs a 'magyar humornak, jellemnek'. Néha rá akarnak venni, hogy vegyem elő a papírzsepimet, hogy körmömet rágjam izgalmamban, de ezek egyikére sem éreztem igazi késztetést. Még első látásra is feltűnt, hogy Alex a kis kamasz a végén Kis Vuként emlegeti a kis rókát, noha nem beszéli az állatok nyelvét. Elméletileg. De azért nem csak rókák vannak a történetben. Akadnak szereplők, amikkel a sztorit színesebbé próbálták tenni.


Kis Vuk filmkritika - 9. kép

Vegyük például Csimpit ( Dörner György) a cirkuszi majmot, aki általában mindent ellop, és üres óráiban forradalmi terveket szövöget, lázít, és szabadságra buzdít. Vagy ott van a fogatlan oroszlán, aki mintha a Madagaszkárból lépett volna elő, hiszen annyira meg van rettenve az igazi erdőtől. Láthatunk még medvét, kígyót, békát. Szemtanúi lehetünk milyen gonoszak is egyes emberek, főként a nők, mennyire papucs tud lenni egy férfi, és az erdőkerülőnek (Bodrogi Gyula) milyen sok dolga van. Nincs mesefilm - bocsánat animációs film, boldog vég nélkül. A jó elnyeri jutalmát, a rosszt pedig lesittelik. Minden kiderül, mindenre fény derül, emberek és állatok együtt örülnek egymásnak.

Jön a szokásos főcímzene, amit nem fogunk megtanítani a gyerekeinknek, mert inkább felnőtteknek szól, mintsem a lurkó korúaknak. De azért érdemes még a vége felirat után is benn ülni a moziban, mert legalább láthatjuk az előkészületeket, hogyan is keltették életre a karaktereket a színészek.

Kis Vuk filmkritika - 10. kép


Kis Vuk filmkritika - 11. kép

Bennfentesek elmondták, hogy a számtalan forgatókönyv vázlatot amíg a mozi készült, érdemes lenne méterben mérni, nem darabra, oly sok volt. Talán ha nem engednek befolyást, és megalkotják azt, ahogyan eredetileg megálmodták a történetet, és nem paráztak volna, hogy tetsszen külföldön is, talán akkor jobban élvezhetővé, maradandóvá válhatott volna a Kis Vuk, úgymint elődje tette. Hiszen ez tette volna igazán egyedivé. Ehelyett jól bevált klisékkel tarkították, és nyoma sincs a jó öreg állat szemszögből mutassuk meg a történetet dolognak. A kisállatokat úgy állították be, mintha emberek lennének, és úgy is gondolkodnának. Hol van ez Fekete István nyomdokaitól? Egyszer szeretném megérni, hogy a magyaroknak szabad kezet adnak, mert abból mindig csak jó sül ki.

Kis Vuk előzetes

 

Kis Vuk filmkritika / Kis Vuk (2007)

  • Műfaj: animációs film
  • Hazai premier: 2008. április 17.
  • Rendezte: Gát György, Uzsák János
  • Hossz: 85 perc
  • Szereplők: Gálvölgyi János, Gubás Gabi, Csőre Gábor, Bodrogi Gyula, Ganxsta Zolee, Borbás Gabriella, Dörner György, Mikó István, Reviczky Gábor, Kulka János, Simonyi Balázs, Forgács Gábor
  • Forgatókönyv: Gát György, Dóka Péter, George Hencken, Quentin Masters
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene: Wolf Péter
13 hozzászólás

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 9 napja

minden szempontból borzalmas bukás

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

az eredeti rajzfilm jobb...

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 10 napja

hmm. . .

válasz erre

Vendég

11 éve, 4 hónapja és 10 napja

Hát érdekes vagyis szerintem.

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 10 napja

Hurrá 3-dimenzio. XXI évszázadban élünk. Igaz hogy az erdeti sokkal erdetibb és a compjuterek nem godolkodtak, rajzoltak annak idején.

válasz erre

nemabob

11 éve, 9 hónapja és 12 napja

ÉN SE LÁTTAM DE SZINTE MINDEN ISMERÖSÖM AKI LÁTTA AZT MONDTA CSALODOTT BENNE ÉN NEM TUDOM MILYEN LEHET

válasz erre

Angyalka89

11 éve, 10 hónapja és 3 napja

Még nem láttam ezt az animációs filmet,de úgy hallottam,hogy nem aratott sikert.
Most karácsonykor lesz a tvben is ,lehet,hogy akkor megnézem

válasz erre

Dante576

12 éve, 6 hónapja és 20 napja

FutuRetrO írta:
Kéne egy anime változat is, akkor lenne gyomrom megnézni!
De ha lenne anime változat az csak akkor lenne jó ha hasonlítana a Pom Poko-ra Igaz Tomodachi??

válasz erre

Vendég

12 éve, 6 hónapja és 20 napja

éjjenamerika

válasz erre

FutuRetrO

12 éve, 6 hónapja és 21 napja

Kéne egy anime változat is, akkor lenne gyomrom megnézni!

válasz erre

marco

12 éve, 6 hónapja és 21 napja

Hmmm... Szomorú.

válasz erre

-bejja-

12 éve, 6 hónapja és 21 napja

egyetérteni tudok csak az elöttem szólóhoz. Szényen amit Vukkal tettek

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaWarriorAutobot profiljamarco profiljaRobi022 profiljakylx profiljaManiac profiljaWickedSick profiljaSándorkolbász profiljagery1113 profilja