Kingsman - A titkos szolgálat filmkritika

2015. február 11.
71.1991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Mivel e mozi műfaji és egyéb besorolása igencsak összetett feladat, első körben talán annyit érdemes tudni róla, hogy egy vagány és meglehetősen beteg képregényadaptációról van szó, mely számos extrém és néhány emlékezetes momentummal rendelkezik. Amint arra már a címből is következtetni lehet, a cselekmény középpontjában egy fiktív brit kémszervezet áll, illetve annak ifjú újonca, a magyar fordításban nemes egyszerűséggel Tökinek becézett Gary Unwin (Taron Eggerton), akiből a veterán ügynök, a Galahad kódnéven ismert Harry Hart (Colin Firth) igyekszik szintén szuperkémet faragni.


Miközben az anyja által egyedül felnevelt, hányattatott sorsú, ám talpraesett és éles eszű fiatalember és néhány társa mindenre kiterjedő kiképzésben részesül Galahad, valamint a fanyar humorú és mindig szigorú Merlin (Mark Strong) vezényletével, a világ közvéleményét egyre inkább aggasztja az egymás után sorozatban eltűnt tudósok, politikusok és egyéb hírességek rejtélye. Az ügyben folytatott nyomozás szálai végül a különc milliárdoshoz, Richmond Valentine-hoz (Samuel L. Jackson) vezetnek, aki minden aljasságra képes annak érdekében, hogy eszement, az egész világ sorsát megrengető tervét megvalósítsa.

Amint már e rövid összefoglalóból is kitűnik, a forgatókönyv tele van sablonokkal, a realitástól igencsak elszállt sztori és a narratíva pedig több sebből vérzik - persze mindannyian tudjuk, hogy az ilyen moziknál nem is ez a lényeg. Ebben az esetben alighanem sokkal fontosabb, hogy a filmnek van egy saját, jellegzetes stílusa, mely egyrészt magában a legmodernebb és legképtelenebb eszközökkel dolgozó Kingsman titkos ügynökség, illetve tagjai mindig elegáns és kifinomult megjelenésében, másrészt az ügynökök, közülük is elsősorban Harry Hart modorosból egyetlen pillanat alatt halálossá változó viselkedésében érhető tetten.

A tökéletes úriemberre utaló külső néha megtévesztő lehet

A tökéletes úriemberre utaló külső néha megtévesztő lehet


Az egyébként közhelyes narratívát sikeresen megalapozza az apró adagokban elhintett Kingsman-mitológia a szervezet múltjáról és működéséről, a klasszikus mester és tanítványa felállás pedig ahhoz mindenképp elegendő, hogy kölcsönözzön némi mélységet a történetnek, még ha e mélység általában nem is igazán komoly természetű. Szintén a néző bevonására szolgál a kapcsolat bemutatása a kémügynökség és Töki személye között, lévén a srác apja maga is a szervezet tagja volt, ám egy akció közben hősiesen feláldozta magát társaiért. A hősi halált halt ügynöktől oly módon kerül át a "stafétabot" a fiához, hogy az kap egy különleges érmet egy bizonyos Kingsmantől egy telefonszámmal, melyet vész esetén bármikor felhívhat, de csak egyetlen egyszer egész életében.

A különc mágnás Valentine (Samuel L. Jackson) szívélyessége úgyszintén

A különc mágnás Valentine (Samuel L. Jackson) szívélyessége úgyszintén


A cselekmény egyes szálai és a főbb karakterek tehát kellőképpen kidolgozottak, sorsukért néha még izgulni is lehet, lévén a könnyed hangvétel ellenére a feszültségépítést egészen ügyesen kezelték az alkotók. A tanoncok vizsgáztatása és rivalizálása tovább építi a mitológiát, s miközben növeli a tétet és úgy-ahogy megismerjük a szereplőket, számos jelenet pusztán a nézői derültség kiváltására szolgál. Vagyis a siker titka a komoly és komolytalan hangvétel megfelelő adagolása a filmben, melyben a tényszerűen előadott események amolyan tartóoszlopokként támasztják alá cselekményt, melyet időről időre megszakítanak a - többnyire legalábbis - jól időzített poénok és a kellőképp váratlan, a megszokottól eltérő vagy épp megdöbbentő fordulatok.

A mindenes koordinátor Merlin (Mark Strong) a múlt és a jövő ügynökeivel

A mindenes koordinátor Merlin (Mark Strong) a múlt és a jövő ügynökeivel


A stílusjegyek sajátos elegyítésének köszönhetően a film kém- és akcióparódiaként egyaránt megállja a helyét, miáltal néha az lehet az érzésünk, mintha egy modern, ám a széria korai epizódjainak könnyedségét megidéző James Bond verziót néznénk. Matthew Vaughn rendező és társ-forgatókönyvíró saját bevallása szerint a Kingsman lényegében egy Bond-film, egy Guy Ritchie-féle gengszterfilm és egy képregényadaptáció keverékeként értelmezhető, melyek ismertetőjegyei, jellegzetes megoldásai valóban mind felfedezhetők a produkción - elég, ha csupán a Bond-féle kütyükre, a Ritchie-féle sötét humorra, valamint a képregényszerű vágásokra és akciójelenetekre gondolunk.

A Kingsman-főnök Arthur (Michael Caine) és Töki nagyjelenete

A Kingsman-főnök Arthur (Michael Caine) és Töki nagyjelenete


Tény, hogy a komoly-komolytalan akciójelenetek rendkívül aprólékosan megkomponáltak és látványosan lettek fényképezve, a vizuális effektusok pedig rendre nagyot szólnak, szinte tökéletessé varázsolva számunkra az illúziót. A Kingsman előtt az X-Men: Az elsőkön dolgozó Matthew Vaughn képregényfilmek terén szerzett tapasztalata meglátszik az eredményen, csakúgy, mint csípős humorérzéke, melynek már többek között a magyar mozikban Ha/Ver címmel vetített Kick/Ass kapcsán is tanúbizonyságát adta (mely produkció mellesleg szintén egy képregény alapján készült).

Valentine a maga vicces módján instruálja jobbkezét, a látszatra ártalmatlan Gazelle-t (Sofia Boutella)

Valentine a maga vicces módján instruálja jobbkezét, a látszatra ártalmatlan Gazelle-t (Sofia Boutella)


Szókimondó komédiázásból tehát nincs hiány, a fekete humor és a vér kéz a kézben járnak, amire a szinkron még inkább ráerősít - különösen Samuel L. Jackson magyar hangja csalhat újra meg újra mosolyt az arcunkra. Valentine a klasszikus kémfilmek főgonoszainak némileg aktualizált változata, a nagyvállalati tőke uralmának rendhagyó képviselője, akinek mániája a Föld megmentése, akár az emberiség kiirtása árán is. Mark Hamill cameo szerepe úgyszintén a geek - na és persze a Star Wars rajongó - énünk számára nyújt plusz nyalánkságot, még ha sajnos nem is láthatjuk túl sokat a filmben.

Arnold professzor (Mark Hamill) alighanem tudja, hogy az Erő nem vele van

Arnold professzor (Mark Hamill) alighanem tudja, hogy az Erő nem vele van


Noha Colin Firth szuperügynökként való feltűnése már önmagában is abszurd ötletnek tűnik, éppen ezért olyan vicces látni őt az akciójelenetekben, amint öltönyös és szemüveges, finom modorú úriemberből egy pillanat alatt átvedlik legyőzhetetlen harcossá, ezáltal pellengérre állítva a tipikus angol kémfigurákat. A szatirikus vonal ugyanakkor közel sem olyan erős Galahad tanítványa, Töki esetében, amennyiben annak nem csupán riválisait és ellenségeit kell legyőznie, hanem önmagát, illetve bűnös múltját is, hogy igazi ügynök legyen. Ez lényegében ugyanis nem más, mint a klasszikus "a hős útja" egyfajta butított, a célnak mégis megfelelő, jelen körülmények között elegendőnek bizonyuló változata.

Egy igazi Kingsman mindig makulátlan öltözékben indul bevetésre

Egy igazi Kingsman mindig makulátlan öltözékben indul bevetésre


A filmnek tehát a történet mellett a jellemábrázolás sem a legfőbb erőssége, mégis eladja magát, mert van stílusa, és a szokatlan megoldások, fordulatok révén képes újat mutatni az akciófilmek és a képregények rajongóinak. Összességében a Kingsman - A titkos szolgálat hamisítatlan popcorn mozi, melyet a műfaj kedvelőinek egyszer mindenképpen érdemes moziban megnézni a látvány és az effektek miatt, azután szilveszterkor vagy csak úgy, baráti társaságban, seggrészegen újra elővenni.

Kingsman - A titkos szolgálat előzetes

 

Kingsman - A titkos szolgálat / Kingsman: The Secret Service (2015)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2015. február 12.
  • Rendezte: Matthew Vaughn
  • Hossz: 129 perc
  • 2015-02-11 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/kingsman__a_titkos_szolgalat_1.jpg
  • Szereplők: Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Taron Egerton, Michael Caine, Mark Hamill
  • Forgatókönyv: Jane Goldman, Matthew Vaughn
  • Operatőr: George Richmond
  • Vágó: Conrad Buff IV, Eddie Hamilton, Jon Harris
  • Zene: Henry Jackman, Matthew Margeson
Matthew Vaughn 129 Henry Jackman, Matthew Margeson 2015-02-11 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/kingsman__a_titkos_szolgalat_1.jpg
7 hozzászólás

Mordorer

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

Mindenképp megnézem! DNS is dicséri, hshsz-ekben is dicséritek, biztosan nagyon jó!

válasz erre

RyutheStaR

9 éve, 11 hónapja és 27 napja

Tegnap néztem meg moziban. Csak is ajánlani tudom mindenkinek! kacsintó smiley

válasz erre

VaPe

10 éve, 1 napja

Abból amit olvastam nagyon tetszik!mosolygó smiley

Marha jó kis kritika lett!mosolygó smiley

válasz erre

bekecs

10 éve, 1 napja

Ezt meg kell néznem, marha jó lehet!röhögő smiley

válasz erre

csirkee

10 éve, 1 napja

Ez egy isten király film, legszívesebben még egyszer megnéztem volna. röhögő smiley Mindenkinek ajánlom. Vicces, pörgős, akciós. röhögő smiley

Jah és Samuel L. Jackson-on életemben nem röhögtem még ennyit. Nagyon jól eltalálták a szinkronhangját.

válasz erre

rDAVE

10 éve, 1 napja

Elolvasva, videó megnézve, Ha/Ver-t már láttam... Ezt is egyértelműen látnom kell! röhögő smiley Mindig is tetszettek a laza és stílusos filmek, bár krimiben jobban szeretem, ennek jó példája a Kiss Kiss Bang Bang. röhögő smiley

válasz erre

ENCELADUS

10 éve, 1 napja

Ezt mindenképpen látni kell

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások