Kingsman: Az Aranykör filmkritika

2017. szeptember 21.
72.4711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Két esztendővel ezelőtt a Kingsman: A titkos szolgálat képében egy tökös, helyenként parodisztikus, de mindenképpen a fiatalabb generáció ízlésére alakított kémtörténetet sikerült filmre adaptálnia Matthew Vaughn-nak és lelkes csapatának. Habár a produkció tele volt a zsánerre és a hasonló mozikra jellemző klisékkel, az újszerű körítés és a könnyed hangvétel egy igen szórakoztató alkotást eredményezett, ami a kasszáknál is elég szépen termelt.
Advertisement


A folytatásra még az első résznél is népesebb sztárkollekció állt össze a főbb és a mellékszerepekben, persze ez önmagában még egyáltalán nem jelent garanciát semmire. Lássuk hát, sikerült-e az alkotóknak új szelet fújni a vitorlába, vagy ismét csak egy újabb bőrlehúzásban lehet részünk, mint ahogy az mostanság oly gyakran előfordul Hollywoodban.

Miután egy évvel korábban a vagány Töki (Taron Egerton) sikerrel vette a kiképzést, és néhai apja nyomdokain járva igazi Kingsman lett, újabb világméretű fenyegetéssel kell szembenéznie. Miután a titokzatos, ám mindenre elszánt Aranykör elpusztítja főhadiszállásukat, az ifjú szuperügynök kénytelen a Kingsman addig ismeretlen amerikai társszervezete, a Champ (Jeff Bridges) vezette Statesman segítségét kérni.

Miközben szerelme, Tilde svéd hercegnő (Hanna Alström) alig várja, hogy hazatérjen, Tökinek nem csupán más nők csábításával, hanem a gonosz tervet szövő, agyament Poppy Adams-szel (Julianne Moore), valamint annak zsoldosaival és technikai szörnyszülöttjeivel is szembe kell néznie. A bajban azonban ezúttal sem marad magára - a szigorú és merev, de mindig megbízható Merlin (Mark Strong) mellett ugyanis a halottnak hitt mentor, Harry Hart (Colin Firth) is hamarosan visszatér a Kingsman kötelékébe.

Kicsit ugyan megváltozott, de Harry Hart (Colin Firth) még mindig él

Kicsit ugyan megváltozott, de Harry Hart (Colin Firth) még mindig él


Habár a sztori nem mondható sem túl acélosnak, sem túl eredetinek, amitől mégis működik, az a sajátos stílus, ami miatt az első részt megkedveltük. Nagy ritkán még arra is képes a narratíva, hogy valós témákat és problémákat vessen fel, mint amilyenek például a párkapcsolati hűtlenség vagy a politikai visszaélések, ám azokat nem igazán bontja ki, ami nyilvánvalóan soha nem is volt célja.

Ugyanakkor az alkotók még mindig kellő időt fordítanak a fontosabb karakterek, azon belül is elsősorban a protagonista Töki lelki világára, anélkül, hogy amiatt hosszabb időre leülne a cselekmény. Hogy fenntartsák, illetve növeljék a tétet, váratlan halálesetekben ezúttal sincs hiány, ám Vaughn és stábja tisztában voltak vele, hogy ez önmagában valószínűleg nem lesz elég a fiatalok figyelmének és elégedettségének fenntartására.

Gyömbérke (Halle Berry) ugyanaz a Statesmannek, mint Merlin a Kingsmannek

Gyömbérke (Halle Berry) ugyanaz a Statesmannek, mint Merlin a Kingsmannek


Ezért A titkos szolgálathoz képest a különféle kütyük és hipermodern eszközök száma megszaporodott, de a látványos és túlzásokba eső akciókat szintén még inkább felturbózták Az Aranykörben. A humor és a gegek terén még merészebb, intimebb és - az érzékenyebbek számára legalábbis - gyomorforgatóbb pillanatokban lehet részünk, és az antagonista is betegebb, mint amilyen Sam Jackson milliárdos karaktere volt az első részben.

Valentine és Poppy Adams között egyértelmű hasonlóság mutatkozik, amennyiben mindkettő igencsak egydimenziós és elcsépelt főgonosz - lényegében egy megzakkant és rossz útra tért "globális vállalkozó", aki a modern technikával hódít -, de a maguk módján mindketten vicces figurák. Az Aranykör esetében azonban kétségtelen, hogy Julianne Moore önfeledt játéka a film egyik fénypontja, lévén egyszerűen hátborzongatóan alakítja a simliskedő és negédes, ám annál veszélyesebb pszichopatát.

Poppy Adams (Julianne Moore) imádja a régi cuccokat, az új kütyüket és a kivégzéseket

Poppy Adams (Julianne Moore) imádja a régi cuccokat, az új kütyüket és a kivégzéseket


A tény, hogy Poppy rajong az ötvenes évekért, a hipermodern eszközökkel és robotokkal keveredve igen sajátos elegyet alkot, ami valahogy mégis működik, és látványosságnak sem utolsó. Ehhez a furcsa miliőhöz még hozzáadódik a foglyul ejtett Elton John (igen, az igazi Elton John!) jelenléte, kinek cameoja a film másik fénypontját szolgáltatja. S bár a karizmatikus Channing Tatum szerepe sem nevezhető sokkal többnek puszta cameonál, legalább a belépője királyra sikeredett.

A többek között általa képviselt Statesman ügynökség ugyanakkor kevés pluszt ad néhány derűs pillanatnál, mivel a külsőségeken kívül lényegében egy az egyben egy Kingsman-utánzatról van szó. Részben emiatt, de általánosságban is elmondható, hogy Az Aranykör önmagában nem igazán állja meg a helyét, lévén igen gyakoriak a visszautalások az első Kingsman filmre - vagyis nem árt annak előzetes megtekintése, annak hiányában ugyanis nehezen állhat össze a kép a néző fejében.

Tequila ügynök (Channing Tatum) a Statesmannél szintén szemüvegen keresztül nézi a többieket

Tequila ügynök (Channing Tatum) a Statesmannél szintén szemüvegen keresztül nézi a többieket


Összességében nem sok újdonságot tud felmutatni a folytatás: a sztori ugyanolyan elcsépelt és sablonos, amit az alkotók leginkább az extrémitások feltekerésével próbáltak kompenzálni. Ennek ellenére Az Aranykörben akad néhány klassz ötlet, és a filmnek vannak nagyon jó pillanatai, valamint a főbb karakterekhez is hozzátesz valamicskét, akik már eddig is alapvetően menő fazonok voltak.

Habár nagy szükség nem volt a második részre, nagyon nem bánjuk, hogy elkészült, hiszen ezúttal is egy jópofa kis akciómozit kaptunk. Akinek tetszett A titkos szolgálat, az jó eséllyel most sem fog csalódni, sőt talán még a tervezett harmadik részt is várni fogja.

Kingsman: Az Aranykör előzetes

 

Kingsman: Az Aranykör / Kingsman: The Golden Circle (2017)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2017. szeptember 21.
  • Rendezte: Matthew Vaughn
  • Hossz: 141 perc
  • 2017-09-21 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/kingsman-az-aranykor_1.jpg
  • Szereplők: Taron Egerton, Colin Firth, Mark Strong, Julianne Moore, Halle Berry, Channing Tatum, Jeff Bridges, Elton John
  • Forgatókönyv: Jane Goldman
  • Operatőr: George Richmond
  • Vágó: Eddie Hamilton
  • Zene: Henry Jackman
7
Matthew Vaughn 141 Henry Jackman 2017-09-21 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/kingsman-az-aranykor_1.jpg
3 hozzászólás

totyak

7 éve, 18 napja

Első részt szerettem, egyszer megnézni egy kellemes szórakozás volt, legközelebb majd a tv-ben, ha adják. Ezzel is ugyanez lesz.

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 18 napja

Jó hogy visszatérnek régi arcok benne. mosolygó smiley Mindenképp mozizás lesz hétvégén!

válasz erre

Hentes

7 éve, 18 napja

Első részt nagyon bírtam. Megnézős! mosolygó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljaM.O.R.P.H. profiljamarco profilja