King Kong filmkritika

2005. december 15.
72.4741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Hát nem egy rövid film. Mondhatni igen hosszúra sikerült. Pontosítva talán egy kicsit túl hosszúra. A 188 perc néhol igencsak hosszúnak tűnt, de persze voltak hosszabb rövidebb szakaszok, mikor a néző belefeledkezik a filmbe. Sajnos egy kissé keserű volt a számíze a film végén, így e kritika se fogja, a magasban elterülő Gyűrűk Ura trilógiáig emelni eme művet. Nos, Peter Jackson nevét már nem igen kell bemutatni azoknak akik az elmúlt években jártak moziba.

/>
King Kong filmkritika - 2. kép

A Gyűrűk Ura-trilógia méltán lett sikeres és így Peter Jackson neve is roppant ismerté vált. Vagyis innentől kezdve, ha ő filmet rendez akkor biztos, hogy kasszasiker lesz. Nem lesz ez másként legújabb filmjénél sem, a King Kongnál. Bár a film számomra nem jelentett akkora élményt, mint a már említett trilógia, biztos vagyok benne, hogy a nagyközönség jobban figyel a rendező nevére, a vele járó pluszokra és a média dicséretére, mint a filmben megbúvó apró hibákra, túlzásokra, közhelyekre és egyéb problémákra.
Aki látta anno az 1976-os King Kongot, még Jessica Lange főszereplésével, az igen magasra helyezi a mércét, hiszen az akkori film nagyon jóra sikerült. A szépség és a szörnyeteg kapcsolatát nagyon jól alkották meg, és persze a színésznő és a bábú is jól szerepelt.
Sajnos, aki ezt várja a mostani filmtől, az nagyot fog csalódni. Persze a cél itt is az volt, hogy erős vonzalmat láttassanak Kong és lány között, valahogy ez nem jött össze. Kétségtelen hogy az új technológiának köszönhetően a szörny lemosta a vászonról a régi kollégát, ellenben az új szépség most igencsak alul maradt a régivel szemben. Bár lehet hogy rendezés hibája. Ezt döntse el mindenki maga.


King Kong filmkritika - 7. kép

Persze a film nem minden tekintetben szerepelt gyengén. Az alaptörténet megfűszerezése és egy kis kavarás a dátumokkal, igen jó hatással volt a feldolgozásra. Ugyebár ha egy filmet újra feldolgoznak, az csak ritkán lesz akkor sikeres, ha pontról pontra másolja le az eredetit. Hát itt ettől nem kell tartanunk. Hiszen hol láthattunk ezidáig King Kong filmben dinoszauruszokat vagy óriás férgeket... Lássuk akkor a történetet.
Amerika nem mindig volt olyan virágzó ország, mint napjainkban. Voltak nagyon is kemény időszakok, mikor a szegénység és munkanélküliség hihetetlenül magas volt. Ezt hívták akkor a nagy gazdasági válságnak. Ebben az időben próbált megélhetést találni magának Ann Darrow színésznő is, aki kabarékban kamatoztatta tudását. Csakhogy a kabaré bezárt és ő munka nélkül maradt. Pár utcával odébb Carl Denham rendező próbálta bemutatni producereinek új művét, sajnálatos módon nem sok sikerrel. Viszont volt egy utolsó lehetősége. Egy térkép, amin ott volt a sziget. A sziget, amin még nem járt ember, és amin leforgathatná minden idők egyik legnagyobb filmjét. Bár az ötlet jó volt a producerek már nem hittek benne, hogy Carl képes valami jót készíteni, ezért megvonták tőle a bizalmukat. De még mielőtt ezt megtehették volna Carl már el is indult a sziget felé egy gőzhajóval, fedélzetén egy frissen szerzett színésznővel Ann-el és a hajón ragadt (ott tartott) íróval Jack Driscoll-al. No meg persze a stáb több tagjával és a legénységgel.


King Kong filmkritika - 4. kép

A film egyharmada eddigre le is ment, annak ellenére, hogy még csak a szereplők háttértörténetével ismerkedhettünk meg. De sebaj, így jobban sajnálhatjuk majd őket ha esetlegesen meghalnak.
Az út nagy része simán ment. Forgatások a hajón, hiszen a készülő film fele egy hajón játszódik, majd a szigeten folytatódik. Nos a forgatás alatt Ann és Jack egyre közelebb kerül egymáshoz, míg végül ők alkotják majd a film szerelmes párját. A szigetre való megérkezés egy kissé problémásan sikerül a fránya ködnek köszönhetően, de végül a stáb minden tagja partot ér. Míg a kapitány a zátonyon rekedt hajóval bíbelődik, addig kalandvágyó csapatunk felderíti a nem túl barátságos szigetet. Itt természetesen összefutnak a roppant barátságtalan őslakókkal, akik nagy nehezen a már menekülőben lévő hajóról rabolják el Ann-t. Több se kell a Jack-éknek. Indul is mentőakció. De mire ismét partot érnek, a szörnyeteg már magával vitte a szépséget.


King Kong filmkritika - 6. kép

Ami innentől következik, az üldözés a dzsungelen keresztül, menekülés dinoszauruszok elöl, harc óriás férgekkel és egyéb hihetetlen kalandok. Volt egy jelenet, mikor Jack egy hegyre mászik fel. A kamera és az egész szituáció erősen hasonlított arra, mikor anno Frodó mászott meg egy nagyon is hasonló szírtfokot. No de mindegy...
Végül Jack-nek sikerül megmentenie a lányt, pedig Kong és Ann nagyon is jó kijöttek egymással.
Míg Jack és Ann menekültek vissza a hajóhoz, Carl és a legénység kieszeltek egy tervet, miként kapják egy Kong-ot, hogy majd aztán New-York-ba vigyék bemutatni a nagyközönségnek. Végül sikerül is a tervük, de ami ott vár rájuk a bemutató estéjén azt egy producer sem kívánná magának. És a film vége sajnos ismét az, ami az összes King Kong film vége. A szépség végül legyőzi a szörnyeteget.
Tehát zárásul talán annyit lehetne elmondani a filmről, hogy talán ismét belefutottak abba a hibába, hogy túlságosan beharangoztak egy olyan filmet, ami valójában nem olyan nagy durranás. Ez persze azért volt, mert a rendező az, aki. De talán a Gyűrűk ura nem csak a rendezés miatt érte el azt a sikert, amit elért.

King Kong
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció, Kalandfilm
Hossz: 188 perc
Készült: 2005
Premier: 2005. december 14.
Forgalmazza: UIP Duna

Eredeti cím: King Kong
Rendező: Peter Jackson
Szereplők: Naomi Watts, Jack Black, Adrian Brody
Fényképezte: Andrew Lesnie
Díszlet: -
Írta: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens
Producer: Jan Blenkin, Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh
 

King Kong / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2005-12-15 22:20:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/051214ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2005-12-15 22:20:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/051214ga0101.jpg
6 hozzászólás

fnx

9 éve, 10 hónapja és 14 napja

Kemény arc lett benn az új majom. A t-rex fight meg brutális röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

15 éve, 11 hónapja és 22 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 13 napja

naon faxa csak nem bitam tovőábjutni a tutajos pályán -.-meglepődött smileymeglepett smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 16 napja

de a játék is nagyon jó

válasz erre

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 16 napja

nagyon jó játék és a grafikája is nagyon jó röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 17 napja

röhögő smileynyelvnyújtó smileyszia en vagyok Sur Tamas Levente 13eves,Romaniaba elek es nagyon szeretem ezt a filmet aminek a neve King-Kong a nagy gorillamenő smileymosolygó smileyröhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljafighterlaci profiljaDav2377 profilja