Kémesítve filmkritika

2019. december 26.
80.3981
DNS profilja, adatai
DNS
Bár nem kifejezetten karácsonyi film, a Kémesítve c. animációs akció-vígjáték sokak számára alkalmas lehet egy közös családi mozizásra az ünnepek táján. Amint már a címből is sejthető, a produkció elsősorban a kémkedés világának egyfajta könnyed és szórakoztató interpretációját nyújtja, s bár nem éppen az első eme kategóriában, a profi megvalósításnak köszönhetően egyszeri kikapcsolódásnak bőven megteszi a hasonszőrű hollywoodi alkotások kedvelőinek.


A történet középpontjában a híres szuperkém, Lance Sterling (Will Smith, magyar hangja: Nagy Ervin) áll, aki rutinszerűen menti meg a világot a különböző veszedelmektől, közben mindig adva a stílusra. Azonban bármennyire felkészült is legyen, még Sterling sem volna képes veszedelmes ellenségei legyőzésére a különböző ultramodern technikai kütyük nélkül, melyeket többek között a még nagyon fiatal, ám zseniális tudós, Walter Beckett (Tom Holland, magyar hangja: Puskás Péter) fejleszt ki a számára.

Kettejük sorsa váratlanul összekapcsolódik egy nem is olyan apró malőr következtében, miután a határozott, egocentrikus Lance és a találékony, ám visszahúzódó Walter kénytelen teljesen új módon egymásra támaszkodni. Ráadásul egy kibernetikus ámokfutó, a bionikus kézzel és szintén komoly technikai arzenállal rendelkező Killian (Ben Mendelsohn, magyar hangja: Pál András) igencsak feladja nekik a leckét. Amennyiben a furcsa pár nem képes hatékonyan együtt dolgozni, az egész világ komoly veszélybe kerül?

Walter kioktatja Sterlinget genetikából

Walter kioktatja Sterlinget genetikából


A történet tehát elég egyszerű: néha sablonos, máskor kicsit butácska, de a figurák alapvetően szerethetőek. A narratíva, illetve a humor savát-borsát az adja, hogy két teljesen különböző karakter a főszereplő, akik viszont a helyzetből adódóan kénytelenek együttműködni, ami egyrészt nyilván alapvető konfliktusforrás, másrészt viszont számos vicces (vagy annak szánt) szituáció forrása is egyben.

Azt éppen nem lehet állítani, hogy Lance, Walter vagy netán bármely más szereplő túlságosan árnyalt jellemmel vagy akár látványosan nagyívű jellemfejlődéssel rendelkezne a filmben, arra a feladatra azonban mindenképpen alkalmasak, amire az alkotók szánták őket. Míg a nagymenő ügynök önérzetét sérti minden olyan szituáció, melyben méltóságán alulra kellene leereszkednie, addig az ifjú feltaláló lelkesen áll elő az újabb és újabb, sokszor abszurdnak tűnő ötletekkel és megoldásokkal.

A nagymenő kémnek meg se kottyan egy standard gyilkológép

A nagymenő kémnek meg se kottyan egy standard gyilkológép


Mivel eme fordulatok időnként eléggé meseszerűek, a Kémesítve nem éppen a realitásával fog sikert aratni, ám részben pont ez teszi fogyaszthatóvá a kisebbek számára is. Miközben kellő mértékű cukiság található benne ahhoz, hogy ők is élvezhessék, a humor egy része az idősebbeknél is betalálhat - legfeljebb a kettő közötti egyensúly terén döcög néha a produkció.

Amellett, hogy akad egy kis Bond-paródia érzete a dolognak, van egy markáns akciófilm jellege agresszív drónokkal és az erőszak egyéb megnyilvánulási formáival, ami nyilván nem az óvodás korúaknak kedvez. Persze hasonlók a Hihetetlen családban is voltak, legfeljebb itt korántsem társul hozzájuk ugyanolyan mélység a narratívában, ami ahhoz képest eléggé felszínesnek és közhelyesnek mondható.

A tapasztalt ügynökök is csak ámulnak a látottakon

A tapasztalt ügynökök is csak ámulnak a látottakon


Ennek ellenére a film alapvetően pozitív üzeneteket igyekszik közvetíteni, így, a Galaxis útikalauzt idézve, nyugodtan be lehet sorolni a ?jobbára ártalmatlan? kategóriába. Összességében egy jópofa, szórakoztató kis ?mese? - persze nem a klasszikus, hanem a modern, manapság trendi fajtából, amin nem kell túlságosan sokat gondolkodni.

Ebből a szempontból pedig a Kémesítve akár az aktuális Star Wars mozi, a Skywalker kora reális alternatívájaként is szolgálhat. Még akkor is, ha valódi konkurenciáról világszinten aligha beszélhetünk - hiszen az időközben a Blue Sky animációs műhely disztribútoraként funkcionáló Fox stúdiót (is) felvásároló Disney sem lenne olyan csacsi, hogy önmagával versenyezzen, nem igaz?

Kémesítve előzetes

 

Kémesítve filmkritika / Spies in Disguise (2019)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: animációs film
  • Hazai premier: 2019. december 26.
  • Rendezte: Troy Quane, Nick Bruno
  • Hossz: 101 perc
  • Szereplők: Nagy Ervin, Puskás Péter, Pikali Gerda, Pál András, Seder Gábor, Radó Denise, Mészáros Máté, Nemes Takách Kata
  • Forgatókönyv: Brad Copeland, Lloyd Taylor
  • Operatőr:
  • Vágó: Randy Trager, Christopher Campbell
  • Zene: Theodore Shapiro
7
5 hozzászólás

muki

10 hónapja, 3 hete és 5 napja

Egynek jó lesz. Tévében.

válasz erre

WickedSick

10 hónapja, 3 hete és 5 napja

Patrik94 írta:
De régóta nem készült JÓ animációs film. Ez sem tűnik annak, a 7 pont ellenére sem.
A hihetetlen család 2, Pókember: Irány a Pókverzum!, Így neveld a sárkányodat 3, Toy Story 4, Kutyák szigete, Klaus - A karácsony titkos története, Ruben Brandt, Kicsi az ős de hős... végülis tényleg nem.

válasz erre

Direktor

10 hónapja, 3 hete és 5 napja

Na erre is mennem kell hétvégén! Nekem bejön.

válasz erre

Kekmedve

10 hónapja, 3 hete és 5 napja

Spider Man into the spider-verse, Coco, Így neveld a sárkányodat 3 (nem az 1, de jó) óta? 2018-17-19

válasz erre

Patrik94

10 hónapja, 3 hete és 5 napja

De régóta nem készült JÓ animációs film. Ez sem tűnik annak, a 7 pont ellenére sem.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt