Kaptár 2 filmkritika

2005. január 15.
81.0291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Az első rész végéből egyenesen következett, hogy lesz második rész. És hát most itt van a mozikban. És igen kellemesre sikerült. De azért – szerintem – nem szárnyalta túl az első részt semmilyen tekintetben, annak ellenére, hogy a költségvetés többszörös szorzóval dolgozott. Annyit mindenképpen fontos megjegyezni, hogy nem szokványos menekülés a lassú vagy – a mostanában kedveltebb – gyors zombik elöl, hanem került bele minden amit az elmúlt évek akciófilmjeiben láthattunk. Terminátor, Alien, Mortal Kombat. Minden mi szem-szájnak ingere.

/>
Kaptár 2 filmkritika - 2. kép

Egy barátommal sikerült megnézni ezt a zombis filmet, mivel ő ennek a műfajnak nagy rajongója. Szerény személyem inkább csak bíráló fintorgásokkal nézek végig ilyen filmeket.
Viszont ennél a filmnél nem kellett két órát azzal töltenem, hogy azt figyeljem miként menekül néhány szerencsétlen fejvesztve, lassan mozgó élettelen testek elöl. Igen erős herótom alakul ki olyankor, mikor egészséges férfiak és nők képtelen elmenekülni egy nyílt utcán, logikátlanul, csak a célt látva mozgó zombik elöl. Bár ebben a filmben is nem egyszer láthatunk ilyeneket, de szerencsére sikerült igen kellemesen megfűszerezni minden mással is a jeleneteket.
Nos, aki nem látta az első részt, az jobban teszi, ha megnézni és csak utána ül be a második részre. Nem mintha nem szórakozna jól az első rész ismerete nélkül, de talán célszerű ismerni az előzményeket.

Kaptár 2 filmkritika - 3. kép

Egy kis visszatekintés annak aki nem látta vagy látta, de nem igen emlékszik mi volt annó, az esernyőcégnél. Tehát ez az Umbrella cég egy igen titkos kutatóbázison igen titkos kutatással foglalkozott. Történt aztán hogy egy baleset vagy szabotázs követően egy kártékony vírus szabadult el és az egész bázist kiirtotta. Elindul egy csapat, pár potyautassal, hogy felderítsék mi is történet. Ami lent fogadta őket az túltesz mindenen. Zombik támadják meg őket. A potyautasok közt van egy nő Alice aki bár amnéziában szenved, mégis majdhogynem ő lesz az egyetlen túlélő. A másik egy hugát kereső férfi, akivel szintén találkozunk a 2. részben.
Az első részben továbbá megtudjuk hogy a cég igen negatív kutatásokat folytatott itt. Ebből van a vírus is.
És akkor jöjjön a második rész.

Kaptár 2 filmkritika - 4. kép

Körülbelül ott folytatódik a második rész ahol az elsőnek vége lett. Alice-t és Matt Addisont elkülönítették. Páran kíváncsiak mi is történt odalent és egy kutatócsoportot elküldenek. Nem voltak elég óvatosak és a vírus elszabadul. Ekkor lép életbe egy speciális evakuációs folyamat, mely abból állt, hogy a városban él – a cég számára – fontos embereket kimenekítenek. Mindenki ki is hoznak, csak egy kislány ragad bent. Dr. Ashford lánya. Dr. Ashford volt az aki valójában a vírust és az ellenszert előállította. Valójában a lánya betegségének meggyógyítása volt a cél, az elhalt szövetek regenerálása. Hát volt egy kis melléktermék.
Miután lezárták a várost és zombik sorra elkezdték szedni áldozataikat, elindították a Nemezis programot. Alice és Matt-et aktiválták. Alice és a bent ragadt emberek számára a kijutás volt a cél, Matt számára – pontosabban az irányított lény számára – akit Mattből állítottak elő Alice elpusztítása volt a cél. A cég pedig csak azt akarta tudni, hogy Alice vagy a Nemezis az tökéletes katona.

Kaptár 2 filmkritika - 5. kép

Látványtechnikailag nem lett túl durva a film, de talán nem is baj, hiszen ez egy zombis és nem sci-fi film. A jelenetek jól lettek kidolgozva és tökéletesen passzolnak egymás mellé.
Pozitívumok: Látszik hogy nagyobb költségvetéssel dolgoztak mint az első részben és megpróbáltak egy jó második részt csinálni. Ötletességből és fordulatokból nincs hiány, kár hogy utóbbi inkább csak a film végre jelentkezett.
Negatívumok: Sajnos aki sok filmet lát az előbb utóbb találkozik hasonlóságokkal. Itt is volt dögivel. Terminátorként harcoló lény. Mortal Kombatba illő verekedések. Alien 4 mutációk. Persze ha ezek a filmek tetszettek, akkor nincs okunk panaszra mert ezek most egy filmben jelentek meg egyszerre.

Kaptár 2 filmkritika - 6. kép

Én örültem hogy nem hagytam ki a filmet, bár véleményem szerint az első rész zseniális hangulatát nem tudta visszaadni, talán pont azért mert az egy elszeparált kutatóbázison zajlott, a föld alatt mindentől elzárva.

Kaptár 2
Nemzetiség: német, francia, angol
Jellemző: Horror
Hossz: 96
Készült: 2004
Premier: 2005-01-13
Forgalmazza: SPI

Eredeti cím: Resident evil 2: Aplocalypsis
Rendező: Alexander Witt
Szereplők: Milla Jovovich, Sienna Guillory, Oded Fehr
Fényképezte: Christian Sebaldt és Derek Rogers
Díszlet: -
Írta: Paul W.S. Anderson
Producer: -
 

Kaptár 2 / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2005-01-15 18:56:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/050115ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2005-01-15 18:56:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/050115ga0101.jpg
20 hozzászólás

fnx

9 éve, 10 hónapja és 15 napja

Nagy király film. Minden része tetszik.

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 4 napja

szimenő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 6 napja

gocsa írta:
Én meg Elisz mellett lakok, a szomszédban. Már egészen 24 éve. Khm. http://www.youtube.com/watch?v=NKNfb13vcDI
röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

gocsa

13 éve, 10 hónapja és 6 napja

marco írta:
Elisz vagyok. Miben segíthetek?röhögő smiley
Én meg Elisz mellett lakok, a szomszédban. Már egészen 24 éve. Khm. http://www.youtube.com/watch?v=NKNfb13vcDI

válasz erre

marco

13 éve, 10 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
A NEVE DANI ELISZKÉRLEKIRJ VISZAmosolygó smiley
Elisz vagyok. Miben segíthetek?röhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
jó a filmröhögő smiley
A NEVE DANI ELISZKÉRLEKIRJ VISZAmosolygó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 7 hónapja és 13 napja

kama

válasz erre

Vendég

14 éve, 11 hónapja és 20 napja

jó a filmröhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 19 napja

Imádom a Kaptárt!nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 9 hónapja és 5 napja

A hármat azt már láttam de a többi részét még nem valaki majd elküldi a többi részét frimélemre :Log:robfasrk@freemail.hu.

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 22 napja

Meglehet magyarázni mindent, de... Ha valamelyik film címét önkényesen megváltoztatjuk, akkor azzal a film készítőjét is megsértjük. Ez majdnem olyan, mintha ellopnánk valakinek a tulajdonát. És miért hozna le mást ez a cím?: bentlakó gonosz/ Állandó Gonosz ? Kb ezt jelenti a Resident Evil, miért nem maradhatott simán Resident Evil -A kaptár- ? Mert ez, hogy az elsőrész alcímét veszik a film címeként, hát... nagyon is fülsértő.

(Tigyi János)

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 23 napja

Vendég írta:
Hiszem, de nem értem.... Hogy lehet a Resident Evil-t Kaptárra fordítani?
Hát elég sok szándékos félrefordítás van, hogy miért, rejtély... Már sokszor meg lett magyarázva, az egyik legelfogadhatóbb érv az, hogy azért érdemes magyarítani, mert az eredeti cím nem illene bele a magyar ember látásmódjába, a cím alapján más jönne le, mint amit az eredeti cím sugall - mondjuk az USA-ban.
Az egyik legújabb HBO produkció eredeti címe például Studio 60 on the Sunset Strip, a magyar címe pedig a A színfalak mögött...

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Kisember001 profiljaManiac profiljamarco profilja