Kapitány és katona filmkritika

2003. november 30.
73.4101
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
0 pont. Ha röviden kellene jellemeznem, akkor így festene a film az én szemszögemből. Furcsa, hogy a külföldi visszajelzések nem egyeznek ezzel, de hát ők is tévedhetnek. Ebben az évben, ez a második kosztümös, tengeren játszódó film, és meg kell hagyni ez is éppolyan jóra sikerült, mint a másik. Russell Crowe talán egy kicsit kilógott a szerepből, de színészi alakítása ellensúlyozta. Végre láthatunk egy olyan filmet, mely igencsak realisztikusan mutatja be az akkori korok tengerészeit és véres csatáit.

/>
Kapitány és katona filmkritika - 2. kép

Ahogy a bevezetőben említettem nekem ez a film nagyon tetszett. Lehet hogy csak azért, mert szeretem, ha egy film a realitás talaján marad, és nem jelennek meg rendezői allűrök a jelenetekben. Egy kis hibát mindenképpen kellett találni, de ez elhanyagolható. A tisztek sorai között fiatal fiúk is vannak, akik még a 10. életévüket sem töltötték be. Egy vacsora során azt látjuk, hogy a sokat megért veterán tisztek énekszóval múlatják az idejüket, hiszen nem is lehet mással a hosszú esték során. Ezek a nóták, pedig a múlt képeit elevenítik fel. Véleményem szerint, egy 9 éves fiúcska – abban az időben – nem tudta volna akkor átéléssel énekelni azokat nótákat, hiszen ő nem érzi át ezek mondanivalóját. Mégis azt látjuk, hogy ezekek fiatalok nagy átéléssel követik idősebb tárasaikat a nóták sorai közt.

Kapitány és katona filmkritika - 3. kép

A negatívumokról ennyit. Mivel nincs is több!
A film, Napóleon idejébe repít vissza minket. A hadszíntér úgy tűnik, kiterjed a tengerekre. Bár Napóleonnak nagyon kevés hajója van, egyet, a legerősebbet dél felé küldi, hogy ezzel elvigye a háború szelét oda, ahol eddig béke honolt. Ezt természetesen nem hagyhatták az angolok és egyik legjobb kapitányukat Jack Aubrey kapitány (Russell Crowe) küldték az ellenséges hajó nyomába, hogy állítsa meg és hozza el egy angol kikötőbe. Aubrey kapitány hajója, a Surprice, az egyik legjobb angol hajó volt, se még így sem tudta felvenni a versenyt az új, francia csodahajóval.

Kapitány és katona filmkritika - 4. kép

A film eleje rendkívül hangulatkeltően indul. Éjszaka a tengeren, közepes köd, néma csönd, csak a hajótest nyikorgása és szél fúvása hallatszik a kötelek között. A legénység nagy része alszik, csak az ügyeletes tiszt figyeli a horizontot, pontosabban bambul bele a ködbe. Hírtelen mintha látna valamit. Riadót fúj. A kaptány és megjelenik. Hírtelen villanások a ködből majd hallani a távolból indított ágyúlövéseket. Elkezdődött az első összecsapás a két hajó között. A Surprice hiába lőtte az ellenséges hajó törzsét, mivel a lövedékek nem tudtak komolyabb kárt okozni. Végül Aubreynek sikerült elmenekülnie a köd felhasználásával. Másnap veszélyes húzásra szánta el magát. Nem mennek vissza a kikötőbe, hanem a nyílt tengeren javítják ki az igen komoly károkat. Ezek után indultak tovább a francia hajó üldözésére.

Kapitány és katona filmkritika - 5. kép

Az üldözés során elhaladtak egy gyönyörű sziget mellett, melyet a hajóorvos Stephen Maturin igencsak szemügyre akart venni. Maturin, amellett, hogy az hajó orvosa volt, tudós is egyben és a kapitány legjobb barátja. A film során gyakran kerülnek nézeteltérésbe, mivel Aubrey mindent megtesz annak érdekében, hogy eltudják kapni az ellenséget, ezzel szemben Maturint jobban érdeklik a természet szépsége, csodái. Pont egy ilyen csoda folytán kapott majdnem végzetes sebet az orvos, mikor egy balga tiszt egy sirályt készült lelőni, mely éppen alábukott a tatt fölött. A lövés az orvos hasába fúródott. Mivel más orvos nem volt a hajón, csak egy részeges szanitéc, így az orvosnak magának kellett operálnia. De hát ugye ezt nem lehet kivitelezni egy mozgó hajón. A kapitánynak döntenie kellett, vagy visszafordulnak a nem oly régen maguk mögött hagyott szigetre, vagy folytatják az üldözést. Természetesen a barátság volt az erősebb, így francia hajóval szemben szerzett előnyük most szertefoszlott.

Kapitány és katona filmkritika - 6. kép

Természetesen az orvos sikeresen műti meg saját magát, de az üldözés most félbeszakadt. Ezzel lehetősége nyílik a Maturinnak, hogy mihelyst lábra kap, elinduljon felfedezni ez az új lakatlan szigetet. Rengeteg új fajt ismernek meg, és sokukat be is gyűjtik. Egy véletlen folytán kiszúrják, hogy az ellenséges francia hajó a sziget túloldalán horgonyoz. Vagyis kutatás vége és ismét indul az üldözés. A kapitány a orvostól vett ötlettel becsapja az ellenséget, és így ismét előre tesz szert ellenségeivel szemben. Az utolsó csata hatalmas és nagyon kemény. Természetesen a Aubrey-ék nyernek a francia csodahajóval együtt visszaindulnak Anglia kikötői felé.
Pozitívumok: Az egész film nagy sikerre számíthat. Meg merem kockáztatni, hogy a Gladiátor sikereivel vetekedhet.
Negatívum: Ha valaki talál szóljon.
Én mindenesetre mindenképpen megnézem még egyszer a filmet, mivel a mostani filmek között egy mindenképpen egy igazi gyöngyszem.

Kapitány és katona
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Kaland
Hossz: 137
Készült: 2003
Premier: 2003-11-27
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Master and Commander: The Far Side of the World
Rendező: Peter Weir
Szereplők: Russell Crowe, Paul Bettany
Fényképezte: Russell Boyd, ACS
Díszlet: Wendy Stites
Írta: Ratrick O
Producer: Samuel Goldwyn, JR., Peter Weir
 

Kapitány és katona / ()

  • Műfaj:
  • Hazai premier: nincs még időpont
  • Rendezte:
  • Hossz: 0 perc
  • 2003-11-30 13:49:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/031130ga0101.jpg
  • Szereplők:
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr:
  • Vágó:
  • Zene:
  • IMDb:
  • Gyártó:
  • Forgalmazó:
  • Honlap:
0 2003-11-30 13:49:00 https://www.gamechannel.hu/movie_channel/pictures/031130ga0101.jpg
7 hozzászólás

BDSAeron

13 éve, 5 hónapja és 3 napja

Shade írta:
Majd talán egyszer folytatják, lehet hogy 10évvel késöbb, kitudja. Vagy nem, a Godzilla filmet is úgy fejezték be, hogy nem igen akartak folytatást, de úgy lett vége, hogy hagytak egy nyitott szálat, ha esetleg mégis folytatnák.
Nem is az a baj, a baj az hogy csak azért folytatják/vagy nem mert az első része siker volt-e. Nem bírom azokat amiket csak azért folytatnak hogy : Nosza csináljunk még egyet. Mint a Másnaposok 2. Az első rész besz*rás volt te ez a második egy CTRL+C CTRL+V. Semmi új. amit meg folytatni kéne azt meg nem folytatják.

válasz erre

Shade

13 éve, 5 hónapja és 3 napja

BDSAeron írta:
Nagyon jó film. Csak az nem tetszik, hogy nyitva hagyták a sztoryt és cseszték folytatni.
Majd talán egyszer folytatják, lehet hogy 10évvel késöbb, kitudja. Vagy nem, a Godzilla filmet is úgy fejezték be, hogy nem igen akartak folytatást, de úgy lett vége, hogy hagytak egy nyitott szálat, ha esetleg mégis folytatnák.

válasz erre

BDSAeron

13 éve, 5 hónapja és 3 napja

Nagyon jó film. Csak az nem tetszik, hogy nyitva hagyták a sztoryt és cseszték folytatni.

válasz erre

Vendég

15 éve, 5 hónapja és 19 napja

végre 1 film ami 2237-ben történikkacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 10 napja

Jó volt
röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 8 hónapja és 9 napja

Imádom ezt a filmet!!!

válasz erre

Vendég

17 éve, 3 hónapja és 17 napja

Ez a film a kedvencem!!!!!!!!!!!!!!Imádom!!!A legjobb!! mosolygó smiley??????röhögő smileymenő smileymosolygó smileykacsintó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profiljaManiac profilja