Jurassic World: Világuralom filmkritika

2022. június 09.
104.9671
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Összességében kellett vagy nyolc év hozzá, ám végül mégiscsak elérkeztünk arra a pontra, amikor a második Jurassic-trilógia is lezárul. 1993-ban még maga Steven Spielberg rendezett korábban soha nem tapasztalt látványosságot Michael Crichton nagysikerű regényéből. Azután sajnos nagyot esett a színvonal, amit az immár Colin Trevorrow vezényletével elkészült Jurassic World és annak folytatása sem volt képes teljes mértékben helyreállítani.
Advertisement


A mindkét trilógia egyfajta konklúziójaként szolgáló fináléra azonban az új és a régi sztárokat is sikerült összeverbuválni, és a világjárvány szintén csak tovább növelte az amúgy is egyre intenzívebb várakozást. Ráadásul az előző rész, a Bukott birodalom igen látványos "kliffhenger"-rel, azaz a levegőben lógó befejezéssel ért véget, lévén a szigetről elszállított dinoszauruszok lényegében elszabadultak a szárazföldön.

Valahol persze mindig is affelé tartott a franshise, hogy az egész világon dinók rohangáljanak, ahol együtt kell élniük a másik domináns fajjal, vagyis az emberiséggel - vagy inkább nekünk kell együtt élnünk velük. Mint azonban tudjuk, két domináns faj ugyanúgy nem fér meg egymással egy közös ökoszisztémában, mint két dudás egy csárdában...

Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) még mindig rajong a cuki dinókért, Dr. Alan Grant (Sam Neill) pedig Dr. Ellie Sattlerért

Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) még mindig rajong a cuki dinókért, Dr. Alan Grant (Sam Neill) pedig Dr. Ellie Sattlerért


A Világuralom cselekménye négy esztendővel a Bukott birodalom eseményei után játszódik. Owen (Chris Pratt) és Claire (Bryce Dallas Howard), miközben elszántan küzdenek a dinoszauruszok megóvásáért, féltve őrzik Benjamin Lockwood lányának klónját, Maisie-t (Isabella Sermon), akin többen is szívesen kísérleteznének.

Ezalatt a paleobotanikus Ellie Sattler (Laura Dern) egy felettébb aljas vállalati összeesküvés nyomába ered, amihez segítségül hívja régi barátját és partnerét, Dr. Alan Grant-et (Sam Neill) is. Kutakodásuk során ismét útjukba sodorja az élet a káoszelméletről előadásokat tartó Dr. Ian Malcolm-ot (Jeff Godlblum), aki azonban a jelek szerint immár átállt a rossz oldalra.

Végül a szálak egybefutnak, és régi-új hőseink mindannyian szembekerülnek a kétes célokkal bíró Biosyn Genetics-szel, illetve annak mindenre elszánt vezetőjével, Dr. Dodgsonnal (Campbell Scott). Na és persze mindenféle cuki és kevésbé cuki dinoszaurusszal, akik nem tétováznak felfalni vagy péppé zúzni őket, ha az útjukba kerülnek...

A Biosyn-vezér Dr. Lewis Dodgson (Campbell Scott) kikéri a szakértő Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) véleményét a kialakulóban lévő káosszal kapcsolatban

A Biosyn-vezér Dr. Lewis Dodgson (Campbell Scott) kikéri a szakértő Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) véleményét a kialakulóban lévő káosszal kapcsolatban


A Világuralom premierje előtt az egyik legnagyobb kérdés talán az volt, hogyan fogja ábrázolni a film az elszabadult dinoszauruszok és az emberek kapcsolatát. Nos, a bevezetőben kapunk egy gyors összefoglalót egy médiariport formájában, ami arról hivatott biztosítani bennünket, hogy ez nem nyílt háború a dinók és az emberek között - időnként ugyan összefutunk velük, mint mondjuk egy farkassal vagy egy medvével, de nem folyik öldöklő küzdelem a napi túlélés érdekében (legalábbis a mi fajunk számára).

Habár Dr. Wu (BD Wong), a dinoszauruszok klónozásáért felelős genetikus is visszatér, már távolról sem csak ő képes dinókat létrehozni, mivel a technológia lényegében nyílt forráskódúvá vált időközben. Ennek ellenére a történet - mondhatni eléggé szimbolikus módon - óriásira megnövelt sáskák körül forog, melyek pusztítását csak Dr. Wu képes megállítani Maisie és a Kék utódjaként különleges módon világra jött kis raptor tanulmányozása révén.

Owen Grady (Chris Pratt) sem először motorozik dinóval a nyomában

Owen Grady (Chris Pratt) sem először motorozik dinóval a nyomában


Mindazonáltal az újabbnál újabb hibridek előállítása már kezdett kissé unalmassá és hiteltelenné válni, ezért a produkció alapvetően szakít a koncepcióval. Ennek köszönhetően jónéhány olyan új dinoszauruszt kapunk, amelyek adott formájukban léteztek vagy létezhettek: ilyen többek között a főellenfélként látható Giganotosaurus, amely elvileg a valaha élt legnagyobb szárazföldi ragadozónak számít.

Colin Trevorrow író-rendező szerint a Világuralom egy tudományos thriller, és hangvételét tekintve ez áll legközelebb az eredeti Jurassic Parkhoz. Tény, hogy - főleg a bemutatott állatok tekintetében - akadnak részletek, amelyek akár valósághűnek vagy ahhoz közelinek is nevezhetők.

A baj csak az, hogy az egész felállás irreális: hisz nyilvánvalóan nincs az az isten, hogy a kormányok a valóságban hagynák szabadon garázdálkodni a dinoszauruszokat, miközben azok veszélyt jelentenek az emberekre és az mai ökoszisztémák egyensúlyára. A hideg környezetben élő vagy a jeges vízben úszkáló dinókról pedig már ne is beszéljünk...

Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) ezúttal magassarkú nélkül, ám nyakig a vízben kénytelen menekülni

Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) ezúttal magassarkú nélkül, ám nyakig a vízben kénytelen menekülni


Vagyis ha arról van szó, mennyire elgondolkodtató mozival vagy egy tipikus hollywoodi blockbusterrel van dolgunk, akkor bizony erősen az utóbbi felé billen a mérleg nyelve. Az rendben van, hogy kihangsúlyozzák annak fontosságát, hogy harmóniában kell élnünk a természettel, mindez azonban alig hat többnek üres frázisnál.

A narratíva igencsak önismétlő, elsősorban a nosztalgiára épít, miközben a cselekmény nem sok újdonságot képes felmutatni. Habár már nem egy szigeten vannak a dinók, mégis kapunk egy újabb Jurassic Parkhoz hasonló létesítményt. Újfent adott továbbá egy gonosz, vagy legalábbis erősen kétes szándékú vállalat, amelyet leginkább csak a saját haszna érdekel - és még sorolhatnánk.

A szereplők viszonyai szintén sokszor megkérdőjelezhetők, egyes mozzanatok pedig nem tűnnek többnek utólagos belemagyarázásnál. Owen és Claire látszólagos eltökéltsége, hogy jóvátegyék korábbi hibáikat, elsősorban arra szolgál, hogy az akció közepébe hajszolja őket, miközben valódi jellemfejlődésük minimális. A régi protagonisták pedig, noha azt talán túlzás lenne állítani, hogy kizárólag a kirakat kedvéért csatlakoztak, valójában bárki mással helyettesíthetők lennének, amennyiben nem jutna kiemelt szerep a nosztalgiának.

Maisie Lockwood (Isabella Sermon) ugyanúgy érzi a dinó-erőt, mint a veteránok

Maisie Lockwood (Isabella Sermon) ugyanúgy érzi a dinó-erőt, mint a veteránok


Maga a történet meglehetősen túlbonyolított, sőt időnként eléggé zavaros, a motivációk sem igazán egyértelműek. Ráadásul az akciójelenetek sem mindig mentesek ettől a hibától - az egymással harcoló dinók esetében például előfordul, hogy lényegében követhetetlen, ki kicsoda és kivel van.

Mondom ezt annak ellenére, hogy a CGI és a praktikus trükkök elegye az esetek többségében igen meggyőzőre sikeredett. Az, hogy a filmben több animatronikus bábot használtak a dinók felvételeinél, mint a korábbi Jurassic World moziknál, alapvetően jót tett a produkciónak.

A megvalósítás tehát látványos, az adrenalin pedig pörög, ezért kifejezetten unatkozni nemigen lehet a film közben. A baj csak az, hogy sajnos túl sok a közhely és az önismétlés, illetve nem elég, hogy a tudományosság erősen megkérdőjelezhető, a mondanivaló is felettébb ingatag lábakon áll. Azt pedig alighanem már eddig is tudtuk, melyiktől kell jobban félnünk: a dinóktól, vagy az emberi önzéstől és hülyeségtől.

Vajon hol láttunk már ilyet korábban?

Vajon hol láttunk már ilyet korábban?


Colin Trevorrow nem tehetségtelen rendező, de ami a történetmesélést illeti, abban legfeljebb imitálni próbálja Spielberget és az igazi nagyokat, azonban amit produkál, az egyáltalán nem meggyőző. Így aligha meglepő, hogy a Világuralom távolról sem nyújtja számunkra azt az élményt és csodát, amit annak idején a Jurassic Park megtekintésekor érezhettünk.

Míg az első Jurassic World legalább részben képes volt megidézni a klasszikus filmet, addig a trilógia előrehaladtával újfent csökkent a színvonal. Így sajnos a befejezés is maximum egyszer nézős alkotás lett - még ha ez nem is feltétlenül jelenti azt, hogy nem lesz sikeres a mozikban.

Vagyis a franchise jövője hiába bizonytalan, mivel a Jurassic(TM) márkanév már egy túlságosan jól bejáratott fejőstehén, aligha kétséges, hogy lesz még folytatás...

Jurassic World: Világuralom előzetes

 

Jurassic World: Világuralom / Jurassic World Dominion (2022)

majd tévében, az ismétlést...
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2022. június 09.
  • Rendezte: Colin Trevorrow
  • Hossz: 146 perc
  • 2022-06-09 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/jurassic-world-vilaguralom_1.jpg
  • Szereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Jeff Goldblum, Sam Neill, Isabella Sermon, BD Wong, Omar Sy
  • Forgatókönyv: Colin Trevorrow, Emily Carmichael
  • Operatőr: John Schwartzman
  • Vágó: Mark Sanger
  • Zene: Michael Giacchino
5.5
Colin Trevorrow 146 Michael Giacchino 2022-06-09 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/jurassic-world-vilaguralom_1.jpg
6 hozzászólás

muki

1 éve, 11 hónapja és 2 napja

Ha lenne bennük betyárbecsület, most hagynák abba! röhögő smiley

válasz erre

petrovicsz

1 éve, 11 hónapja és 4 napja

Várható volt hogy **** lesz, nem vagyok meglepve.

válasz erre

Patrik94

1 éve, 11 hónapja és 4 napja

"majd tévében, az ismétlést..."

Tökéletesen egyetértek! röhögő smiley

válasz erre

Gólem

1 éve, 11 hónapja és 4 napja

Ahogy a kritikából érzem, magát a történet fonalát veszíthette el a sorozat. Hiába minden effekt, minden CGI ha a hangulat nem adja. Kedvencem volt az első két rész annak idején...

válasz erre

Imperator

1 éve, 11 hónapja és 4 napja

Az első World még jó kis nosztalgia film volt, melyben azért volt annyi változtatás, hogy ne tűnjön az első remake-jének. A folytatás viszont nálam nagyon félrecsúszott, a felénél kínomban már ki akartam nyomni. Gondoltam az eredeti szereplők miatt legalább a nosztalgia elviszi a hátán a filmet, de a jelek szerint még ők se tudják menteni a helyzetet. Kár érte, jól indult a trilógia.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 11 hónapja és 4 napja

Éreztem hogy **** lesz, nagy kár érte. szomorú smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljaM.O.R.P.H. profiljamarco profilja