Jurassic World: Bukott birodalom filmkritika

2018. június 07.
71.0601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A folyatások korában már azon sem lepődünk meg különösebben, ha a folytatásnak is van folytatása. A hosszú évek után újra előrángatott, Michael Crichton regénye alapján Steven Spielberg által életre keltett, a hajdanán korszakalkotó és ma is népszerű Jurassic Park világa három esztendővel ezelőtt is akkorát szólt, hogy a Jurassic World minden idők egyik legtöbb bevételt termelő mozija lett.
Advertisement


Habár az eredeti, 1993-as film két folytatásánál mindenképp látványosabb és szórakoztatóbb produkciót kaptunk, a félig-meddig remake-nek tekinthető Jurassic World az első Jurassic Parkhoz képest sokszor nem tűnt többnek egy trendi, színes-szagos és nem ritkán rágógumi ízű blockbusternél. A Bukott birodalom a Park sztorijára - egy milliomos egy szigeten dinoszauruszokat klónoz és pénzért mutogat, hogy azok azután elszabaduljanak - nagyban hajazó World utóhatásait kívánja elénk tárni, de vajon ezúttal sikerült-e valamiféle mélységet is csempészni a látványos akciózás és ijesztgetések mögé?

A Bukott birodalom a Nublar szigeten történt Indominus-féle "baleset" után három évvel veszi fel a fonalat, amikor is arról folyik a vita, hogy meg kell-e menteni a szigeten maradt állatokat a küszöbön álló vulkánkitöréstől, avagy - már csak az emberiség érdekében is - jobb lenne sorsukra hagyni őket.

Míg azonban a politikusok a pro és kontra érveket boncolgatják, a John Hammond egykori partnereként a dinoszauruszok klónozásáért felelős Sir Benjamin Lockwood (James Cromwell) már meg is bízta embereit az állatok kimenekítésével. Ehhez pedig nem más, mint a legutóbbi parkigazgató, Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) segítségét kéri, de természetesen a nő (ex?) barátja, a raptorszelídítő Owen Grady (Chris Pratt) sem maradhat ki a mókából.

A dinók és a tűzhányó elől menekülő hőseinknek azonban hamarosan rá kell döbbenniük, hogy ismét nem a természettől kell a legjobban tartaniuk. Egyes embereknek ugyanis eltökélt szándéka, hogy a 65 millió éve kihalt állatokon az attrakció mellett különböző irányú kutatások céljából, jó pénzért túladjanak...

Wheatley (Ted Levine) és zsoldos csapata nem fél a dinóktól, pedig nem ártana

Wheatley (Ted Levine) és zsoldos csapata nem fél a dinóktól, pedig nem ártana


Noha a World-höz képest rendezőváltás történt, az azt Spielberg védőszárnyai alatt levezénylő Colin Trevorrow ez alkalommal is kivette a részét a munkából, ám most csupán a forgatókönyvírásban jutott szerephez. Annyi bizonyos, hogy írótársával, Derek Connolly-vel egy, a teljes franchise-on átívelő történettel rukkoltak elő, mely valamilyen szinten minden olyan elemet tartalmaz, ami eddig a Jurassic Park széria szerves részét képezte.

Noha ezen elemek elegyét sikerült egészen jó arányban eltalálni, túlságosan sok meglepetéssel vagy újdonsággal nem találkozhatunk a filmben. Így nyilván nem csodálkozunk azon, hogy egyes emberek most is igyekeznek hasznot húzni az akár az emberiség létére is veszélyt jelentő lényekből, mint ahogy azon sem, hogy újfent kapunk egy eddig nem látott hibridet (Indoraptor), ami még intelligensebb és félelmetesebb elődeinél.

Az Indoraptor kifinomult érzékei elől nem egyszerű elrejtőzni

Az Indoraptor kifinomult érzékei elől nem egyszerű elrejtőzni


Maga a cselekmény egyébként nagyjából olyan, mintha a Jurassic Park 2. és 3. részének főbb motívumait elegyítené, csak azokhoz képest némileg felturbózott módon. Az persze egyáltalán nem baj, hogy végre elszakadunk a dinókat pénzért mutogató parkok ötletétől, amiből már valóban nehéz lenne bármi újat kihozni. Ugyanakkor azt, hogy a középpontban valóban az állatok sorsa és az ember felelősségének kiemelése álljon, csak félig-meddig sikerült megvalósítani.

Tény, hogy a tudományosság már az eredeti JP-nak sem volt a legfőbb erőssége, mint ahogy azt sem túlzás kijelenteni, hogy a jó dinók a rossz dinók ellen elég gyermeki megközelítése volt az őslények bemutatásának. Az egész sokkal inkább a kalandról és a látványról szólt, ez pedig alapvetően a Bukott birodalomban is megvan, ami kicsit olyan, mint egy Jurassic Park best of válogatás.

Az ijesztéseket és a feszültségkeltést még tovább fokozták, melyhez kiváló parternek bizonyult egy olyan, jó nevű horror- és akciórendező, mint J. A. Bayona (Árvaház, A lehetetlen), akinek már a dráma terén is van tapasztalata (Szólít a szörny).

A IT-s Franklin (Justice Smith) sem vágyott arra, hogy ilyen közelről lásson dinoszauruszt

A IT-s Franklin (Justice Smith) sem vágyott arra, hogy ilyen közelről lásson dinoszauruszt


A Bukott birodalom legnagyobb gyengesége alighanem az, hogy míg az eredeti Jurassic Park esetében rácsodálkozhattunk a majdnem élethű dinókra és a fantasztikus világépítésre, addig itt mindez már csupán nyomokban van jelen. Az állatok megvalósítása azonban minden eddiginél élethűbbre sikeredett - általában még a közeliknél is elhisszük az alkotóknak, hogy igazi, élő és lélegző dinoszauruszokat látunk.

Részben ennek is köszönhető, hogy ha nem is túl mélyen, a film képes valamilyen szinten emocionálisan hatni a nézőre. Néha valóban lehet sajnálni az állatokat, akik végképp nem tehetnek semmiről, csupán saját túlélési és egyéb ösztöneiket követik.

Habár a sablonos gonosz figurákat újfent megkapjuk, Owen és Claire között most is megvan a kellő kémia ahhoz, hogy párosuk képes legyen elvinni a hátán a produkciót. Még úgy is, hogy a többi szereplő nem hagy túlságosan mély nyomot: a Lockwood unokáját alakító kislány például szimplán aranyos, míg Jeff Goldblum káosz-szakértőjének szerepe nem több egy rövid és nosztalgikus cameo-nál, mely mintegy keretbe kívánja foglalni a történéseket.

Amikor még a nevelt raptor is kicsi és cuki volt...

Amikor még a nevelt raptor is kicsi és cuki volt...


Miközben tehát valamilyen szinten a dolog morális oldalával is foglalkozik a narratíva, nyilván semmivel sem többet, mint amennyire egy hasonló popcorn mozitól elvárható. Vagyis a Jurassic Word folytatása tipikus blockbuster: egy picit elgondolkodtató, de nem annyira az eszünkre, mint inkább az érzéseinkre próbál hatni, és ezt igen szórakoztató módon teszi.

A Bukott birodalom - amellett, hogy a World néhány hibáját (lásd magassarkúban való rohangálás) kiküszöböli, illetve elődjét néhány szempontból túl is szárnyalja - összességében sikeresen előkészíti a terepet a trilógia lezárásának, mely kétségtelenül érdekfeszítő kérdéseket vetít előre.

Jurassic World: Bukott birodalom előzetes

 

Jurassic World: Bukott birodalom / Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2018. június 07.
  • Rendezte: J.A. Bayona
  • Hossz: 128 perc
  • 2018-06-07 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/jurassic-world-bukott-birodalom_1.jpg
  • Szereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Ted Levine, Toby Jones, James Cromwell, B. D. Wong, Jeff Goldblum
  • Forgatókönyv: Colin Trevorrow
  • Operatőr: Oscar Faura
  • Vágó: Bernat Vilaplana
  • Zene: Michael Giacchino
7.5
J.A. Bayona 128 Michael Giacchino 2018-06-07 17:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/jurassic-world-bukott-birodalom_1.jpg
5 hozzászólás

DNS

6 éve, 3 hónapja és 11 napja

Yanez írta:
Gyakorlatilag mindenütt lehúzták, s egyértelművé tették, hogy gyengébb az első résznél. Tényleg mindenütt. Eddig ez az első pozitív kritika, amibe sikerült belebotlanom. Az viszont rejtély marad... hogyhogy? A film majd jó lesz nekem egy esős délután, s ezt dinó fanként mondom.
Nos, egyrészt mi itt a GC-n mindig megírjuk a saját véleményünket, akkor is, ha az eltér másokétól. Csak azért nem fogunk beállni a sorba, hogy benne álljunkkacsintó smiley

Másrészt pedig nem teljesen világos, mit értesz az első rész alatt, bár gondolom, hogy nem az 1993-as Jurassic Parkot. Ha viszont a Jurassic World első részét, akkor csak az lenne a kérdésem, vajon mitől volt olyan erős vagy kiemelkedő az a film, hogy ne lehetett volna - ha nem is feltétlenül sokkal - túlszárnyalni? Attól talán csak nem, hogy azt is nagyon sokan látták, mint pl. a Halálos iramban 7. részétröhögő smiley

válasz erre

Vidoros

6 éve, 3 hónapja és 11 napja

Nálam kötelező mozi, és most a reményemet is visszaadtad hogy érdemes rá beülni. mosolygó smiley

válasz erre

Yanez

6 éve, 3 hónapja és 11 napja

Gyakorlatilag mindenütt lehúzták, s egyértelművé tették, hogy gyengébb az első résznél. Tényleg mindenütt. Eddig ez az első pozitív kritika, amibe sikerült belebotlanom. Az viszont rejtély marad... hogyhogy? A film majd jó lesz nekem egy esős délután, s ezt dinó fanként mondom.

válasz erre

VaPe

6 éve, 3 hónapja és 11 napja

Így is úgy is megnéztem volna, viszont így most jobban várom! mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

6 éve, 3 hónapja és 11 napja

Hát akkor ez egyértelműen megnézős. mosolygó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Monyo profiljaManiac profiljamarco profilja