John Wick: 3. felvonás - Parabellum filmkritika

2019. május 17.
77.3111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A John Wick filmek Keanu Reeves akciósztárként való reneszánszát jelentették néhány évvel ezelőtt, és annyira népszerűvé váltak, hogy a széria immár a harmadik felvonásához érkezett. Az időközben ötvenötödik életévébe lépett, a Mátrix-szal közkedveltté vált színész azonban még mindig legalább annyira elemében van, mint a hasonló korú Tom Cruise az M:I sorozatban, miáltal majdhogynem elhisszük nekik, hogy valóban képesek azokra a brutális kunsztokra, amiket a vásznon bemutatnak.
Advertisement


A John Wick filmekben nagyon is szükség van az efféle hitelesség-növelésre, mivel maguk az akciók sokszor olyannyira eltúlzottak bennük, hogy egyébként az egész könnyen önmaga rossz értelemben vett paródiájába fordulhatna. Mindazonáltal amellett, hogy az eddigi részek kőkemény akciófilmek voltak, némi (ön)ironikus beütéssel is rendelkeztek, mintegy mutatva a közönségnek, hogy azért nem kell - mint ahogy nem is lehet - véresen komolyan venni őket. A kérdés ugyanakkor jogos: vajon hová lehet még fokozni mindezt?

John Wick (Reeves) ezúttal olyan szorult helyzetben van, mint még soha: a világ összes bérgyilkosa őt akarja levadászni. Mivel megszegte azt az alapvető szabályt, hogy a bűnözőknek menedéket nyújtó Hotel Continental területén tilos gyilkolni, 14 millió dolláros vérdíjat tűznek ki a fejére. Ráadásul a befolyásos nemzetközi bérgyilkos szervezet, a Felső Kör is ki akarja iktatni, akikkel szemben igen kevés szövetségese akad.

A még rá vadászó ellenfelei által is legendának tekintett Wick talán utolsó esélye egykori bajtársa, a dögös bérgyilkosnő, Sofia (Halle Berry). Miközben a nő segítségével hősünk a titokzatos nagyfőnök felkutatására indul, a hidegvérű Ítélethozó (Asia Kate Dillon) megtorlásként igyekszik a férfi ellen fordítani barátait, a hotelt igazgató Winstont (Ian McShane) és a körzet bűnözőinek fejét, a Királyt (Laurence Fishburne) is...

A Király (Laurence Fishburne) és Winston (Ian McShane) megtárgyalja a szitut

A Király (Laurence Fishburne) és Winston (Ian McShane) megtárgyalja a szitut


A leszámolások tehát folytatódnak, a sokat emlegetett következmények tovább gyűrűznek az első felvonás, azaz az első rész óta, ahol minden baj Wick betegségben elhunyt feleségétől kapott kutyájának megölésével kezdődött. Protagonistánk azonban hiába igyekszik kiszállni a vérontásból, ebben a világban ez egyáltalán nem olyan egyszerű: mint a törvényes világban, itt is mindennek megvan a maga rendje, és a Felső Kör mindenkit helyretesz, aki ellenáll vagy vét a szabályok ellen.

Mintegy a mélyenszántó filozofikus mondanivalóra való utalásként már maga az alcím is egy ókori latin mondásra vezethető vissza: Si vis pacem, para bellum, vagyis ha békét akarsz, készülj a háborúra. Mindez valójában csak ürügyként szolgál arra, hogy a szériában eddig is végeláthatatlannak tűnő öldöklés még tovább folytatódjon, ami bizony igényel némi kreativitást annak érdekében, hogy a dolog ne fulladjon látványos, ám meddő akcióorgiába.

A bérgyilkos Zéró (Mark Dacascos) még közterületen sem hagyja békén hősünket

A bérgyilkos Zéró (Mark Dacascos) még közterületen sem hagyja békén hősünket


Ennek elkerülésére a John Wick 3. egyfajta versengést csinál abból, hogy hányféleképpen lehet kivégezni valakit, és bevallom, jómagam egy idő után már felhagytam a számolással. Emiatt azonban a film számos kegyetlen és brutális jelenetet tartalmaz, szóval akik nem bírják az ilyesmit, azoknak egyáltalán nem való ezen alkotás - persze az első két rész veteránjait erre aligha kell figyelmeztetni, sőt valamennyire talán el is várták a folytatástól.

Tény, hogy a különböző gyilkolási módszerek és harcművészeti megoldások a maguk morbid módján igen szórakoztatóak, főleg mivel a produkció még a korábbiakhoz képest is viccesebbre veszi a figurát. Ez önmagában persze egyáltalán nem baj, mivel annak is megvan a maga határa, hogy akár a legvéresszájúbb nézők meddig képesek befogadni a legyőzhetetlen és szinte sérthetetlen bérgyilkos-szuperhős mindenkit legyakó performanszát.

Sofia (Halle Berry) szintén kutya- és fegyverbarát

Sofia (Halle Berry) szintén kutya- és fegyverbarát


Miközben eddig az egész széria alapvetően a direkt módon eltúlzott, szép magyar kifejezéssel élve over-the-top, a maguk valószerűtlenségében már-már művészi magasságokba emelkedett harcokról szólt, a Parabellumban a szereplők elkezdték aktívan kifigurázni az őrült szituációt és önmagukat egyaránt, félig-meddig parodizálva a hasonló alkotásokat. A Mátrixra és egyéb akciómozikra való kikacsintások pedig még több mögöttes tartalommal bírnak az egyes színészek (Reeves, Fishburne, Mátrix, mondjam még?) konkrét vonatkozásában.

A John Wick 3. lényegében így kezdődik és így is végződik, a kettő között azonban mégis akad egy elég jelentős üresjárat, illetve visszatérés a komolysághoz, ahol pedig sokkal drámaibb húrokat penget a narratíva. Az effajta érzelgősebb és filozofikusabb megközelítés azonban igencsak ellentmond a laza, önreflektív és paródiába hajló stílusnak, különösen akkor, ha a kettő között nincs meg a kellő összhang és átjárás.

Hogy lovas harc még nem volt? Pipa!

Hogy lovas harc még nem volt? Pipa!


A produkció legnagyobb gondja tehát a kiegyensúlyozatlanság, illetve az, hogy nem igazán tudja eldönteni, mi legyen valójában. És amikor a poénok alábbhagynak, az egyszeri néző - a többnyire alaposan és szépen kidolgozott koreográfia ellenére - mégiscsak elkezdi unni a sok bunyózást, főleg, amikor a szereplők számtalan durva sérülést követően még mindig egymásnak feszülnek.

Tény, hogy a fizikalitás egészen brutális, és a színészek Keanu Reeves-szel az élen nagyon odatették magukat. Az mindenképpen megsüvegelendő, hogy az akciósztár még ötven felett sem kíméli magát, és láthatóan mindent elkövetett az alkotás sikeréért.

Ami hibádzik a produkcióban, az nem is annyira rajta múlik, mint inkább a forgatókönyv és a rendezés kisebb hiányosságain. És miután a 3. rész végére még mindig nem született meg a sztori lezárása, a várható folytatás(ok) tekintetében változatlanul fennáll a kérdés: vajon hová lehet még fokozni mindezt?

John Wick: 3. felvonás - Parabellum előzetes

 

John Wick: 3. felvonás - Parabellum / John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2019. május 16.
  • Rendezte: Chad Stahelski
  • Hossz: 130 perc
  • 2019-05-17 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/john-wick-3-felvonas--parabellum_1.jpg
  • Szereplők: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Laurence Fishburne, Marc Dacascos, Asia Kate Dillon, Anjelica Huston
  • Forgatókönyv: Derek Kolstad
  • Operatőr: Dan Laustsen
  • Vágó: Evan Schiff
  • Zene: Tyler Bates
7
Chad Stahelski 130 Tyler Bates 2019-05-17 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/john-wick-3-felvonas--parabellum_1.jpg
9 hozzászólás

totyak

5 éve, 2 hónapja és 10 napja

A színészt szeretem és szerintem az első rész igazán összeszedett volt. A másodikat viszont egyfajta copy-paste-nek éreztem. ezt az új epizódot nem láttam még és moziban biztosan nem is fogom megnézni. Ez a film nekem nem az a szórakozás, amiért kicsengetem a mozijegy árát.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 2 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

petrovicsz

5 éve, 3 hónapja és 1 napja

Imádom az összes részt, a legnagyobb forma! mosolygó smiley Jövő héten nézem!

válasz erre

Hentes

5 éve, 3 hónapja és 1 napja

Nálam alapfilm, mindenképp mentem volna rá, de örömmel olvastam hogy vannak tényleg pozitívumai. mosolygó smiley

válasz erre

fighterlaci

5 éve, 3 hónapja és 1 napja

Hát nem tudom, elmenjek-e rá. A kritika arra ösztönöz, de alapvetően már a másodikkal kimaxolták szerintem. Ha mondjuk trilógia lenne és itt lezárnák, azt mondom ok, de tudom hogy még többet akarnak csinálni belőle... wtf smiley

válasz erre

DNS

5 éve, 3 hónapja és 1 napja

Direktor írta:
Túl sok már ebből a sorozatból is. És tervezik a következő részeket. Nem tudom, hogy mehetett bele Keanu Reeves...
Gondolom elég jól megfizetik érte, plusz így még tovább fennmarad a köztudatbanmosolygó smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 3 hónapja és 2 napja

Túl sok már ebből a sorozatból is. És tervezik a következő részeket. Nem tudom, hogy mehetett bele Keanu Reeves...

válasz erre

muki

5 éve, 3 hónapja és 3 napja

Biztosan megnézem majd. Az első kettő nagyon bejött. Igazi darálós film.

válasz erre

Eltohn

5 éve, 3 hónapja és 3 napja

Sokkal rosszabra számítottam kritikában. Nem vagyok annyira rápörögve de dvd-n jó lesz majd. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profilja