John Wick: 2. felvonás filmkritika

2017. február 25.
73.9761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Végre, végre, végre!!! - ez járt egyfolytában a fejemben a John Wick 2 vetítésen ülve. Nem azért mert annyira vártam a második felvonást, az ok csupán annyi, hogy már az első percekben azt éreztem, egy igazi, vérbeli akciófilm érkezett végre a mozikba, az utóbbi idők szirupos tinifilmjei között itt egy igazán kirívó, karakteres mozi. Na de ne szaladjunk ennyire előre!
Advertisement


Keanu Reeves az egyik kedvenc színészem a jelenleg aktív vászonhősök között, minden filmjére magas elvárásokkal ülök be, és ő rendre teljesíti is azokat. Persze leginkább az akcióhős figura az ő terepe, a John Wick pedig már az első epizóddal megmutatta, hogy ha valami, akkor ez a film kőkemény akciófilm, a főszerepben egy kőkemény figurával. A Chapter 2-re közel három évet kellett várni, de megérte, Mr. Wick figurája nem csak hogy beért, de emelte is a szintet: ha lehet, még pörgősebb, még lazább és még véresebb mint az első epizód volt.

A bevált recept nem sokban változott, hősünkkel ott folytatjuk a második felvonást, ahol az elsőt abbahagytuk. Az orosz maffia jelentős hányadának likvidálása után Wick visszaszerzi járgányát és még legújabb kutyája is vígan csahol mellette, amikor - bármennyire is ellenáll - újabb megbízatást kap. Az elutasítás lehetetlen, hiszen emberünket vérszerződés köti, a kiszabott feladatot végre kell hajtani.

Egy viszonylag egyszerű de rafinált csavarral Wick immáron a maffia mellett a komplett Continental ellen megy harcba, mindenki rá vadászik, egyedül ő minden bérgyilkos és gonsztevő célpontja - de ahogy megszoktuk, senkinek nincs esélye! A magányos akcióhős figurája 110%-ra van pörgetve: ha láttál már a végletekig laza, mégis bitang kemény, elpusztíthatatlan arcot, akkor ezt szorozd meg kettővel, John ezer és ezer sebből vérezve is darál kontinenseken át.

A szakállas osztagnak (plusz egy nő aki néma) 10 másodperce van hátra.

A szakállas osztagnak (plusz egy nő aki néma) 10 másodperce van hátra.


Ha valakinek kimaradt az első epizód, semmiről nem marad le, a szálat könnyedén fel lehet venni, viszont a film megnézése után az előd pótlása garantált.

A rettenthetetlen hős szerepe úgy passzol Keanura, mint az öltöny amiben feszít, a szótlan gyilkológép rezzenéstelen arccal öli halomra ellenfeleit. Mindezt teszi úgy, ahogyan azt kell egy 18 pluszos moziban: fröccsennek az agyvelők (mert csak a headshot az igazi!) és vérnek sem vagyunk híján. A fegyverekben sincs válogatás, a pisztoly és gépfegyver mellett ismét felbukkan a ceruza, amivel Wick nem autogramot osztogat, sokkal inkább az arc átkoreografálására használja - legfőképp a szem drasztikus plasztikázásával érve ezt el.

Bár a film utolsó harmada kicsit megpihen, a közel kétórás mozi nagyrésze tömény akció, nincsenek üresmenetek, hacsak azokat a mesterséges fékeket nem vesszük annak, amiket a rendező Chad Stahelski komponált meg hogy szusszanásnyi szünetet adjon az akciórajongóknak. Ilyen például egy félórás akciójelenet utáni ginezgetés a bárban, ahol az addig egymást püfölő ellenfelek szürcsölgetik italukat, hogy aztán ismét egymásnak eshessenek - óriási, mosolyra fakasztó közjáték, mesteri pontossággal megalkotva.

Neo és Morpheus. Ohh wait!

Neo és Morpheus. Ohh wait!


A képi megvalósításért külön hálás vagyok, az akciójelenetek végre nem idegbeteg kamerarángatásból, másodpercekre vágott snittekből állnak, a vásznon minden a kidolgozott látványról szól, a lövöldözéstől kezdve a párbeszédeken át a verekedésig minden tökéletesen megfigyelhető. A néző azt kapja amit látni szeretne, nem mesterségesen generált izgalmat hanem harci jelenetet néhány kameraállásból, nem rommá vágva hanem annak teljes valóságában és ezzel együtt pompájában.

A színészek megfelelő kiválasztása mindenhol tetten érhető, bár a legtöbben néhány másodpercig láthatók csak - egész addig amíg Wick arra nem jár -, Laurence Fishburne felbukkanása pedig üde színfolt, a két Mátrixos legendát újra együtt látni ilyen kontextusban egész felemelő élmény volt.

A kutyáját most nem bántották. Akkor már nem lenne híd sem.

A kutyáját most nem bántották. Akkor már nem lenne híd sem.


A John Wick: 2. felvonás olyan mint egy Charles Bronson féle Bosszúvágy, mai körítéssel: a hosszan kitartott, nagytotálban megkomponált képek elegyednek a jelenkor akciófilmjeinek erős pörgésével és ez teljesen egyedi atmoszférát teremt, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni. A kíméletlen (anti)hős alakjának második visszatérése még jobb lett mint elődje volt, a végső képkockák pedig előrevetítik, hogy a 3. felvonás lesz a nonpluszultra.

Minden percét imádtam, kötelező akciómozi.

John Wick: 2. felvonás előzetes

 

John Wick: 2. felvonás / John Wick: Chapter 2 (2017)

egy popcornt kérek kólával!
  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2017. február 23.
  • Rendezte: Chad Stahelski
  • Hossz: 122 perc
  • 2017-02-25 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/john-wick-2-felvonas_1.jpg
  • Szereplők: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Common, John Leguizamo, Ian McShane
  • Forgatókönyv: Derek Kolstad
  • Operatőr: Dan Laustsen
  • Vágó: Evan Schiff
  • Zene: Joel J. Richard
8
Chad Stahelski 122 Joel J. Richard 2017-02-25 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/john-wick-2-felvonas_1.jpg
9 hozzászólás

totyak

7 éve, 8 hónapja és 1 napja

Szerintem az első rész fantasztikus volt. Nem volt benne semmi újítás más akciófilmekhez képest, egyszerűen csak lelke volt a filmnek, nagyon átjött a hangulata a néző felé. Naná, hogy nem hagyom ki a második részt sem.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

7 éve, 8 hónapja és 2 napja

[Tiltott felhasználó!]

marco

7 éve, 8 hónapja és 2 napja

WillThaWheel írta:
Hű, egész szépeket írtál róla, nem ezt vártam! röhögő smiley
Végre kifogtam egy jó filmet! röhögő smiley VÉÉÉÉGREEEEE!!! röhögő smiley

válasz erre

WillThaWheel

7 éve, 8 hónapja és 2 napja

Hű, egész szépeket írtál róla, nem ezt vártam! röhögő smiley

válasz erre

Tommy

7 éve, 8 hónapja és 2 napja

Ezek szerint ez a film is beállt abba az egyébként nagyon kicsi sorba, ahol a második rész méltó utód! Mindenképp megnézős!

válasz erre

wegh

7 éve, 8 hónapja és 2 napja

Az első az egyik legkirályabb akciófilm valaha. Örülük, hogy felér hozzá ez is.

válasz erre

Hentes

7 éve, 8 hónapja és 2 napja

Hát akkor nincs más hátra, irány a mozi!

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 8 hónapja és 2 napja

Első részt nem láttam, gondoltam előbb azt kéne megnézni. De így nem várok vele! mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

7 éve, 8 hónapja és 2 napja

Tényleg nagyon jó film mosolygó smiley az elsőt is már nagyon szerettem.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaMonyo profiljaManiac profilja