Jégkorszak: A nagy bumm filmkritika

2016. július 14.
71.4341
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az igencsak népszerű, 2002-ben indult animációs szériának A nagy bumm immár az ötödik egészestés epizódja. A színvonal, mint a hasonló franchise-oknál általában lenni szokott, ez esetben is fokozatosan csökkent - azonban hogy, hogy nem, az egyes részek egyre nagyobb bevételt produkáltak, igencsak tekintélyes summát hozva a Fox stúdiónak, ami a mai álomgyári szokások ismeretében borítékolhatóvá tette, hogy a folytatás előbb-utóbb megérkezik.
Advertisement


Animál(t) hőseinknek ezúttal egy Föld felé száguldó meteorral kell szembenézniük, a tét természetesen újfent a kihalás elkerülése. Ebben A dínók hajnalában megismert, nagydumás menyét, Buck lesz a segítségükre, aki viszont magával vonzza néhány dinoszaurusz "pajtását", csak hogy ne legyen olyan egyszerű a veszély egyébként is lehetetlennek tűnő elhárítása.

Nem mintha régi kedvenceinknek ne lenne épp elég gondja egyébként: Manny immár felnőtt lánya, Kisbarack házasodási tervein van kiakadva, Diego és Shira képtelen eldönteni, rálépjen-e az utódnemzés rögös útjára, a nem épp magabiztos, állandóan szórakozott Sid pedig még mindig az igazit keresi, ám úgy látszik, hiába. A társaság persze megint egyként fog össze a katasztrófa elkerülése érdekében - még a nehézségek ellenére is, melyeket a folyton ökörködő Eddie és Ropsz csak tetéz komolytalan hozzáállásával.

Természetesen a közönségkedvenc Motkány is visszatért, változatlanul szó nélkül ontva magából a szerencsétlenkedést, amit azután is igyekeztek még tovább fokozni az alkotók, hogy látszólag már nemigen volt hova. A makkját megszállottan üldöző kis rágcsáló immár nem szimplán csak magát szivatja, de a világ összes katasztrófájának és kataklizmájának ő lesz az okozója, megcáfolva a kisebb gyermekek számára alighanem egyébként is túl ködös kihaláselméleteket.

Sid előtt felcsillan a remény, hogy két kihalási esemény közt mégis társra leljen

Sid előtt felcsillan a remény, hogy két kihalási esemény közt mégis társra leljen


Ami a fő sztorit és annak szereplőit illeti, ők lényegében sokadszorra is eljátsszák ugyanazt egy újabb katasztrófával, kalandjaikat pedig legfeljebb néhány újabb karakter felbukkanása teszi némileg változatosabbá. Az alapvető formula azonban továbbra is ugyanaz, vagyis az alkotók a családi problémákat vegyítik a különböző katasztrófahelyzetekkel, amit egyrészt máshol már rengetegszer láthattunk, az "apokalipszis pepitában" téma pedig már nemigen tud igazi újdonsággal szolgálni.

Vagyis a sorozat mostanra igencsak kifáradt, kevés az eredeti ötlet, viszont sok a nyúlás innen-onnan, ami a Jégkorszak-fanokon kívül az átlagos filmrajongók számára is unalmas lehet. Az egész széria kezd egy hosszan elnyújtott szappanoperára hasonlítani, ennyi erővel viszont akár epizodikus tévésorozatot is lehetne belőle kreálni (természetesen szerényebb költségvetéssel). A látvány egyébként rendben van, az animáció tetszetős, a 3D is elmegy, még ha nem is nyújt semmi extrát.

Buck vezet világtalant

Buck vezet világtalant


A színvonal ugyanakkor messze jár a mindenki számára könnyen befogadható, családi szórakoztatástól - az amúgy sem mindig penge narratíva leginkább csak a legkisebbek igényeit képes kielégíteni. Mondom ezt annak ellenére, hogy a Jégkorszakkal kapcsolatban - más animációs filmekkel, illetve franchise-okkal némileg ellentétben - mindig is úgy gondoltam, hogy elsősorban a kisiskolás korosztályt célozta meg közönségként.

Tény, hogy animációs filmből lassan már annyi lesz, mint égen a csillag - és hogy ezen a telített piacon mikor fullad ki végleg a franchise, az már alighanem csak némi idő kérdése...

Jégkorszak: A nagy bumm előzetes

 

Jégkorszak: A nagy bumm / Ice Age: Collision Course (2016)

  • Műfaj: Animációs
  • Hazai premier: 2016. július 14.
  • Rendezte: Mike Thurmeier, Galen T. Chu
  • Hossz: 94 perc
  • 2016-07-14 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/jegkorszak-a-nagy-bumm_1.jpg
  • Szereplők: Geszti Péter, Mihályi Győző, Berzsenyi Zoltán, Csankó Zoltán, Bognár Gyöngyvér, Berkes Bence, Pálmai Anna, Patkó Csenge, Csőre Gábor
  • Forgatókönyv: Michael J. Wilson, Michael Berg, Yoni Brenner
  • Operatőr: Renato Falcao
  • Vágó: James Palumbo, Christopher Campbell, Erin Crackel
  • Zene: John Debney
Mike Thurmeier, Galen T. Chu 94 John Debney 2016-07-14 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/jegkorszak-a-nagy-bumm_1.jpg
8 hozzászólás

kpal

8 éve, 4 hónapja és 3 napja

1x nézhető ,de az első 3 rész még többször is élvezhető ennyi év után is.

válasz erre

csirkee

8 éve, 4 hónapja és 3 napja

Gyerekeknek megunhatatlan ebben biztos vagyok, de nem sokat ér már. Az első még talán talán jónak mondható de a többi... Nem fogom megnézni az biztos.

válasz erre

DNS

8 éve, 4 hónapja és 3 napja

VaPe írta:
Ebből van MÉGEGY? meglepett smiley meglepett smiley meglepett smiley

Nemár, nem igaz hogy képtelenek felismerni mikor lesz már túl sok. wtf smiley
Tudod, ma már ezeket (is) csak az anyagiak (vagyis a bevételi számadatok) érdeklik...

válasz erre

petrovicsz

8 éve, 4 hónapja és 3 napja

Sejtettem hogy ez már azért elég lapos lesz. szomorú smiley Persze megnézem, mert egy részt sem hagytam ki, de maximum 3 rész kellett volna...

válasz erre

VaPe

8 éve, 4 hónapja és 4 napja

Ebből van MÉGEGY? meglepett smiley meglepett smiley meglepett smiley

Nemár, nem igaz hogy képtelenek felismerni mikor lesz már túl sok. wtf smiley

válasz erre

Marduk

8 éve, 4 hónapja és 4 napja

Habár ezek a filmek egyre rosszabbak, de valahogy még mindig jobbak, mint a legtöbb képregényfilm. Mindig tudnak újabb dolgokkal jönni azért, és annyira nem repetitív.

válasz erre

totyak

8 éve, 4 hónapja és 4 napja

Láttam az összes eddigi részt és bár tény, hogy a negyedikre fikarcnyit sem emlékszem, biztos, hogy anno jól szórakoztam rajta. Ha több hozzám hasonló emberke is van a világon, aki szinte mindenféle animációs filmet megnéz, akkor nem fog kihalni ez a műfaj, nem kell izgulnia senkinek. Tuti ezt is megnézem előbb-utóbb, bár az igaz, hogy egy mozijegyet erre most nem pazarolok el.

válasz erre

Paint

8 éve, 4 hónapja és 4 napja

Az első 4 részt már láttam, és tény, hogy a színvonal mindig süllyedt, a legutóbbi részben a Nagyin kívül nem volt semmi igazán vicces, vagy eredeti az egészben, de majd ezt is megnézem.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja