Inferno filmkritika

2016. október 13.
70.2941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az Inferno latin eredetű szó, jelentése: pokol, alvilág. A kritika tárgyát képező filmben - amellett, hogy Dante híres művére, az Isteni színjátékra való utalásként szerepel - átvitt értelemben magára a pokolra vonatkozik, ami az emberiségre vár egy pusztító vírusnak köszönhetően.


A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok után Dan Brown újabb regénye sem kerülhette el a megfilmesítést - az író Inferno című kötete 2013-ban jelent meg, sokat tehát nem vacillált a stúdió az adaptációval. E történetek legfőbb ismérve a misztikum, a rejtély, a kaland és a világméretű veszély, melyek között szereplők tekintetében az egyetlen összekötő kapocs a Tom Hanks által életre keltett Robert Langdon, a rendkívüli észjárással megáldott, harvardi szimbológia-professzor.

Míg Brown sorozatának kötetei mind bestsellerek lettek, a közönség és a kritika eléggé felemásan fogadta a filmváltozatokat, és alighanem az Inferno-ra is hasonló sors vár majd. A sablonos, mára már igencsak elcsépeltnek számító sztorielemek (amnézia, a világ megváltása és megmentése) eleve kétkedésre késztetheti az alkalmi nézőket, miközben a könyvek rajongói sem biztos, hogy pont azt kapják, amire számítottak.

A film cselekménye lényegében annyiban összefoglalható, hogy magának a már említett vírusnak a birtoklásáért folyik a versenyfutás, mely alkalmas az emberiség jelentős részének kiirtására. Langdon társa, Dr. Sienna Brooks (Felicity Jones, akit mindig öröm látni, és erre felkapottá válása óta szerencsére egyre több az alkalom) meglepő módon egy tudományokért és rejtvényekért rajongó orvos, aki Firenzében veszi kezelésbe az elmúlt két nap emlékeit felidézni képtelen professzort.

Christoph Bouchard (Omar Sy) minden követ megmozgat a prof kézrekerítéséért

Christoph Bouchard (Omar Sy) minden követ megmozgat a prof kézrekerítéséért


Az antagonista ezúttal egy afféle őrült tudós és aktivista, Bertrand Zobrist (Ben Foster), aki a fejébe vette, hogy a pusztító vírus segítségével még azelőtt megtizedeli - illetve tervei szerint megfelezi - az emberiséget, hogy a Föld rohamos túlnépesedése miatt egész fajunk eltűnne az evolúció süllyesztőjében. Mindez ugyan szép és jó, amennyiben aktuálisnak tekinthető dilemmát boncolgat, azonban igazán sajnos semmi újat sem képes hozzátenni a témához, a narratíva pedig néhány elemét kivéve egyáltalán nem nevezhető realisztikusnak.

A cselekménnyel kapcsolatban még az izgalmas jelzőt is lehetne használni, ha nem akadnának időről-időre olyan, hiteltelen vagy éppen megmosolyogtató - komolyan mindenesetre elég nehezen vehető - fordulatok, melyek alkalmasak a kétkedés felfüggesztésének megszakítására, ami viszont elengedhetetlen volna ahhoz, hogy végig beleélhessük magunkat a produkcióba.

Habár a felvetett problémák (túlnépesedés, a környezet pusztítása, tömeges kihalás és az emberiség végzete) súlyát már csak komolyságuk és a valós fenyegetés miatt is át lehet érezni, magát a konkrét történetet egy tapasztalt mozinéző, illetve általában tájékozott ember csak igen komoly fenntartásokkal képes befogadni.

Elizabeth Sinskey (Sidse Babett Knudsen), a WHO vezetője is a vírusra vadászik

Elizabeth Sinskey (Sidse Babett Knudsen), a WHO vezetője is a vírusra vadászik


Ha már egyszer a realizmust mint művészi kifejező eszközt alapból elvetették, az alkotók - Langdon professzor látomásain keresztül - rendkívül szuggesztív vizualitással igyekeznek bevonni a közönséget, ami az arra fogékonyak számára felettébb nyomasztó vagy akár ijesztő is lehet. Ugyanakkor hiába kifogástalan most is Tom Hanks játéka, mint általában, az időnként igen gyenge párbeszédeknek és tudománytalan történetvezetésnek köszönhetően még ő sem mindig képes eladni számunkra a látottakat, illetve a hallottakat.

Színésztársai úgyszintén próbálkoznak, és megteszik, amit tőlük telik, ám a sztori fordulatai néha olyan megalapozatlanok, hogy minden igyekezetük ellenére sem tudják hitelesen átadni azokat. A Felicity Jonestól, Ben Fostertől és Omar Sy-tól látottak néhány kivétellel még csak-csak megemészthetők, Irrfan Khan karakterének jelleme és motivációi azonban annyira ködösek, hogy igazából az sem teljesen világos, mit keres a filmben Harry Sims és az általa vezetett Konzorcium.

Harry Sims (Irrfan Khan) a nehézfiút játssza, hogy olyan is legyen

Harry Sims (Irrfan Khan) a nehézfiút játssza, hogy olyan is legyen


Összességében azért le kell szögezni, hogy sokkal ez a rész sem marad el a korábbi Dan Brown adaptációktól, ezért aki szerette az eddigi két filmet a szériában, annak alighanem ez is elnyeri majd a tetszését. De akár az alkalmi néző számára is kellemes kikapcsolódásnak, mondhatni szórakoztató popcorn mozinak bizonyulhat az Inferno, amennyiben képes otthon hagyni a kételkedését és a józan eszét, átadva magát a vírusért és az emberiség újabb megmentéséért folytatott hajsza izgalmainak.

Senki ne csodálkozzon, ha néha ismerős hazai arcokat vél felfedezni a filmben, lévén az Inferno újfent egy olyan hollywoodi produkció, melyet - részben legalábbis - Magyarországon forgattak.


Inferno előzetes

 

Inferno filmkritika / Inferno (2016)

  • Műfaj: thriller
  • Hazai premier: 2016. október 13.
  • Rendezte: Ron Howard
  • Hossz: 121 perc
  • Szereplők: Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster, Omar Sy, Irrfan Khan, Sidse Babett Knudsen
  • Forgatókönyv: David Koepp
  • Operatőr: Salvatore Totino
  • Vágó: Tom Elkins, Daniel P. Hanley
  • Zene: Hans Zimmer
5 hozzászólás

1000feri

4 éve, 3 hónapja és 19 napja

Könyvben tetszett....filmen-a rókabőr esete??

válasz erre

Hentes

4 éve, 3 hónapja és 20 napja

Eléggé elkanyarodtak a misztikus világtól azért... De persze biztos megnézés lesz, kritika is jó.

válasz erre

totyak

4 éve, 3 hónapja és 20 napja

Láttam a két korábbi epizódot, ha nevezhetem így őket. A Da Vinci kód mint első film még nem is volt rossz, viszont az Angyalok és Démonok nekem már nem igazán tetszett. Félek tőle, hogy az Inferno szinte ugyanaz lesz, csak nem antianyag lesz benne, hanem gyilkos vírus és nem a Vatikánban, hanem fene tudja hol. Egyszer majd megnézem, moziba nem megyek el rá.

válasz erre

Patrik94

4 éve, 3 hónapja és 20 napja

Imádom ezt a sorozatot. Hétvégén mozi.

válasz erre

Mordorer

4 éve, 3 hónapja és 20 napja

Megnézős.

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaWickedSick profiljadarkomen profiljaMonyo profiljaManiac profilja