Így neveld a sárkányodat 3. filmkritika

2019. február 19.
79.4571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Az Így neveld a sárkányodat filmek a nyilvánvaló cukiság mellett olyan, fontos témákat dolgoznak fel szórakoztató formában, mint a felnőtté válás, a barátság, a veszteség vagy a másság elfogadása. A humoros és könnyed hangvétel azonban a kisebbek számára is nagyban megkönnyíti a látottak befogadását, amihez a felettébb színes és mozgalmas animáció úgyszintén hozzájárul.
Advertisement


A 2010-ben indult trilógia immár elérkezett a befejező részéhez, a kezdetben a sárkányok ellen harcoló, majd velük békében együtt élő viking törzs történetének lezárásához. Az eddigi két epizód során kissé esetlen protagonistánk, az ifjú Hablaty a törzsfő fiából apja többé-kevésbé elismert örökösévé vált, folyamatos jellemfejlődésről téve tanúbizonyságot. Már csak egy ugyanolyan tartalmas, valamiféle hatásos csattanóval ellátott sztori kellett a befejezéshez - lássuk, megkapjuk-e ezt az eredetileg A rejtett világ alcímmel ellátott alkotástól!

Amint arra az eredeti cím is utal, Hablaty egy eldugott sárkány-világot keres, amiről az apja, Pléhpofa mesélt neki még régen, kisgyerek korában. Az egyre inkább elszaporodó, a hibbant-szigeti idillt veszélyeztető sárkányvadászok hatására hősünk úgy dönt, megkeresi a sárkányok ősi otthonát, ahol reményei szerint az övéi nyugalomban élhetnek majd megszelídített házi kedvenceikkel.

Azonban váratlanul feltűnik a színen egy új fúria, aki alaposan összezavarja a dolgokat, lévén Hablaty sárkány-barátja, Fogatlan teljesen rákattan a fajtájából még sosem látott, fehér nőstényre. A helyzetet kihasználva egy veszedelmes és könyörtelen sárkányvadász, Mogor mindent megtesz azért, hogy elválassza egymástól a barátokat, és a sziget összes sárkányát az uralma alá hajtsa. Hablaty nehéz döntés előtt áll, miközben azzal is szembesülnie kell, hogy menyasszonya, a belevaló Asztrid nem mindenben támogatja őt.

Hablaty és Asztrid szeret a tűzzel játszani

Hablaty és Asztrid szeret a tűzzel játszani


A narratíva továbbra is igen összetett, az eddigi szálakat logikus módon viszi tovább, sőt további fontos témákkal is bővül, mint például a felelősség, az elköteleződés és az elengedés. Van kellő bonyodalom és karakterfejlődés, s még ha egy-egy pillanatra úgy is érezzük közben, hogy egy helyben toporgunk, a történet hamar tovább lendül.

Az újabb kihívást ezúttal elsősorban Mogor testesíti meg, aki némiképp egy újabb variáció ugyanarra a témára, a sárkányokat üldöző, a velük való békés együttélést kategorikusan elutasító hozzáállásra. Habár a fickónak van karizmája, túlságosan sok réteggel nem rendelkezik, és - alighanem a fent említettek miatt - sok hasonlóságot mutat az előző rész főgonoszával, Drákóval.

Mogor kedvenc játékszere a nyílpuska, de szónokolni is szokott

Mogor kedvenc játékszere a nyílpuska, de szónokolni is szokott


Tény, hogy a filmben akad néhány nem túl eredeti, az eddigi részeket ismerők számára egyfajta deja vu-ként ható ötlet, illetve egyszer némi Avatar-utánérzést is tapasztaltam. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy ilyen, a Star Wars-hoz és hasonlókhoz képest relatíve igencsak parányi univerzumban, fix karakterekkel már elég nehéz újdonságot mutatni.

Annak ellenére azonban, hogy a franchise mostanra érezhetően megfáradt kissé, épp jókor fejezték be a történetet. A sárkányok és az emberek kapcsolata is tágabb perspektívába került a lezárás által, miközben mind sztori, mind pedig érzelmi töltet szempontjából kielégítő módon sikerült pontot tenni Hablaty és Fogatlan felettébb szerethető kalandjai végére. További pozitívum, hogy az animáció a második rész óta is láthatóan fejlődött, ami a sokszereplős jeleneteknél és az akcióknál egyaránt megmutatkozik.

A világos és a sötét újfent egymásra talál - hát nem aranyos?

A világos és a sötét újfent egymásra talál - hát nem aranyos?


Ami engem személy szerint a legjobban zavart, az az volt, hogy az én mércém szerint már kicsit túltolták a humornak szánt kreténséget, de ez nyilván ízlés és szocializáció kérdése. Ezt viszont mintegy ellensúlyozza, hogy a cukiságot sikerült kimaxolni a produkcióban: a sárkányok macskákról és egyéb házi kedvencekről mintázott bohóckodása biztosan ellágyítja a kicsik és az állatbarátok szívét. Aki mondjuk nem az, annak eme széria eleve nem túlzottan ajánlott...

Az Így neveld a sárkányodat záró epizódja alapvetően ugyanolyan remek családi mozi, mint elődei, és talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy a gyerekek biztosan élvezni fogják. De szerintem az sem létezik, hogy a gyermeki énjüket egy kicsit is megőrző felnőttek ne érzékenyülnének el egy pillanatra sem ezen a filmen, melyben a szórakoztatás és a mondanivaló egészséges arányú egyvelege még mindig jól működik.

Így neveld a sárkányodat 3. előzetes

 

Így neveld a sárkányodat 3. / How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Animációs
  • Hazai premier: 2019. február 21.
  • Rendezte: Dean DeBlois
  • Hossz: 104 perc
  • 2019-02-19 19:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/igy-neveld-a-sarkanyodat-3_1.jpg
  • Szereplők: Hamvas Dániel, Csifó Dorina, Kéry Kitty, Rosta Sándor, Barbinek Péter, Besenczi Árpád
  • Forgatókönyv: Dean DeBlois
  • Operatőr: Gil Zimmerman
  • Vágó: John K. Carr
  • Zene: John Powell
7.5
Dean DeBlois 104 John Powell 2019-02-19 19:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/igy-neveld-a-sarkanyodat-3_1.jpg
4 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 6 hónapja és 5 napja

[Tiltott felhasználó!]

VaPe

5 éve, 6 hónapja és 5 napja

Nem fogok rohanni megnézni. Nekem ez valahogy nem bejövős széria.

válasz erre

Ronalddo

5 éve, 6 hónapja és 6 napja

Aranyos sorozat, eddig is terveztem megnézni, de most előrébb veszem a listán. mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 6 hónapja és 6 napja

Szép pontot kapott! meglepett smiley Mondjuk nekem ez a széria nem igazán jön be, de tévében majd jó lesz.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja