I.e. 10000 filmkritika

2008. március 14.
84.7711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Egy kor, mikor még Egyiptom sem büszkélkedhetett piramisokkal. Egy kor, mikor rabszolgákat kisebb favakból rabolták össze. Egy kor, ahonnan legendák születnek. Nos időszámításunk előtt 10000-ben ez jellemezte a civilizációt. A film egy történetet mesél el ebben az időben, mikor D'Leh szerelmét egy idegen horda elrabolja. D'Leh pedig felkerekedik, hogy megtalálja a nőt akit mindenkinél jobban szeret. Általában pár pillanatig gondolkozom, hogyan is kezdjek egy filmkritikát. Nos itt nem lesz nehéz.
 


Felsőbb utasításokra: A film nagyon jól sikerült! Minden tekintetben kiemelkedik a mostanában vetítettek közül. A történet párját ritkítja, a színészek fenomenálisak és a látvány magával ragadó. Egyszóval egy ékkő lesz a DVD - akarom mondani - a Blu-Ray polcomon fél év múlva. (eddig a felsőbb utasításból adódó kritika) (Vettem!:D - Marco)

I.e. 10000 filmkritika - 2. kép

A helyzet ennyire azért nem rossz. Sőt. Igaz kérték, hogy ha lehet erről azért ne olyan sok rosszat. És ez azt jelentené, hogy a film hagy némi kivetni valót maga után. Hát sajnos hagy, de azért nem olyan sokat, hogy ne kellene legalább egyszer megnézni. Véleményem szerint ez egy tipikus egyszer nézhető film a szó nem negatív értelmében. Hogy rövid és tömör legyek a negatívumokkal és mert megígértem pár sorban összefoglalnám a nekem nem igen tetsző vagy hibának/hiánynak tartott momentumokat. Történetét tekintve nem ad semmi újat.


I.e. 10000 filmkritika - 3. kép

A szerelmét követő hős bármire képes, még civilizációkat is képes tönkretenni. Nem tudnék egy olyan jelenetet mondani amit emlékezetesnek, maradandónak tartanék. A valóságtól igencsak elrugaszkodott jellemek, melyek igaz, igen jól kialakítják a jó és a rossz oldalt, mégis talán nem a legjobb megoldásokat alkalmazva érték el a kellő hatást. A vizuális effektusok néhol a PS2-es játékok szintjén volt. Ennyi és nem tovább...

D'leh törzséhez egy nap egy kislány csapódik. A közösség anyasámánja megjövendöli, hogy aki ennek a lánynak lesz a párja, az fogja népét a felvirágozás irányába elindítani. Evolet szép lassan felcseperedik és igazi nővé ér. D'Leh, bár elsőre a lányba szeret, vár a pillanatra mikor törvényesen is egyek lehetnek.


I.e. 10000 filmkritika - 4. kép

Ez majdnem sikerül is, de végül közbeszól egy elkorcsosult nép portyázó csapata és D'Leh népének egy részét magukkal viszik rabszolgának. Természetesen Evolet-et is elviszik. D'Leh-nek nem is kell több. Három társával elindulnak hogy a démonok után menjenek a nagy hegyen túlra és visszaszerezzék a lányt és a törzs többi tagját is. Útjuk során sok kalandot élnek át és megtudják, a démonok ugyanolyan emberek mint ők, csak törzsük mérete és "tudása" jóval meghaladja a többi kis népét.

Így képesek ilyen szörnyű tettekre, hogy rabszolgasorba taszítsanak kisebb törzseket. A hordát sikerül D'Leh-ének utolérni és már majdnem sikerül is kiszabadítaniuk Evolet-et, de a szerencse még nem az ő oldalukon állt.

I.e. 10000 filmkritika - 5. kép

Végül kénytelenek elmenni oda, ahol az emberi élet mit sem ér. Csak egy a lényeg, hogy az uralkodó minden kívánsága teljesüljön és az most egy piramis megépítése volt. Az út során a kalandok mellett sokan csatlakoznak D'Leh-hez és végül egy igen hatékony csapattal áll a nagy törzzsel szemben. Persze ez a csapat töredéke a nagy és legyőzhetetlen birodalomhoz képest, de ennek ellenére elszántan, készen a halálra megtámadják rabszolgáktól hemzsegő várost.


I.e. 10000 filmkritika - 6. kép

A film végét most nem fejteném ki, hiszen így nem lenne értelme beülni megnézni a 10000-et. Mikor vége lett a filmnek, felemás érzésem volt. Egyik részről tetszett a film, másfelől viszont úgy éreztem, nem biztos hogy a mostani gondolkodásmód lehetővé teszi ennek a filmek a megemésztését. Mi sem bizonyítja ezt jobbam, mint a mellettem ülő lány mozdulatai. 6-8-szor órára pillantás, rejtett ásítás és unott artikulálatlan morgás.

Mivel engem érdekelnek az ilyen filmek én jól szórakoztam rajta és sajnáltam volna, ha valamilyen okból kimaradt volna az életemből ez a film. Ha valaki a moziújságot lapozgatja, hátha talál valami jó kikapcsolódást egy-két órára, a 10000 B.C. egy jó választás lehet.

I.e. 10000 előzetes

 

I.e. 10000 filmkritika / 10,000 B.C. (2008)

  • Műfaj: Kaland/Dráma
  • Hazai premier: 2008. március 13.
  • Rendezte: Roland Emmerich
  • Hossz: 109 perc
  • Szereplők: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis, Joel Virgel
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr: Ueli Steiger
  • Vágó: Alexander Berner
  • Zene: Thomas Wanker
9 hozzászólás

Tibit

12 éve, 1 hónapja és 16 napja

Vendég írta:
Történelem meghazuttoló f*s mióta vannak a piramis építők és az ősemberek 1 időbe?-.-
Miért kéne, hogy történelem hű legyen? A történelem filmek nagy része elég rugalmasan viszonyul a régmúlt eseményeihez, felturbózzák a sztorit, hogy eladható legyen!
Erről a filmről meg senki nem állította, hogy történelemhű, nem is kell annak lennie! Mért te azt hitted, hogy i.e. 10e körülről tudják, hogy mi történt az emberiséggel? Ló****t nem tudnak arról a korról, semmi írásos emlék, csak egy halom barlangrajz (amik néha nagyon értékesek, de legtöbbször semmitmondók).
Felháborodásod alaptalan!

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 16 napja

Történelem meghazuttoló f*s mióta vannak a piramis építők és az ősemberek 1 időbe?-.-

válasz erre

Tibit

13 éve, 3 hónapja és 15 napja

Nekem leginkább a hajós rész tetszett, az amikor sokáig üldözték őket és végül egy folyóhoz érve meglátták, hogy már hajóra szálltak (1. nagy kép). Nem tudom, engem ez a rész fogott meg! Mindegyik filmben van egy kedvenc részletem, és az általában nem az amit a többiek is 1.nek tartanak. Amúgy király film!

válasz erre

nemabob

13 éve, 5 hónapja és 10 napja

jo a történet látványos pörgös ezért zezszik

válasz erre

arni

13 éve, 9 hónapja és 1 napja

szeretnem letolteni csak nem tudom hogy hogyan

válasz erre

Vendég

14 éve, 27 napja

ez egy nagyon de nagyon jo film

válasz erre

Vendég

14 éve, 1 hónapja és 23 napja

hogy lehet hozzajutni a film feliratahoz?????

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 13 napja

ez a film non tuti ajánlom mindenkinek!!!!!!!!!!

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 21 napja

érdekelnek az ilyen témáju filmek....mielőbb megnézem---

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt