Hős6os filmkritika

2015. január 07.
71.8962
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Miután a Disney 2009-ben felvásárolta a Marvelt töméntelen képregényével és hősével együtt, az egeres cég agytrösztjei annak minden kreációját megvizsgálták, a leghíresebbektől kezdve a legismeretlenebbekig, azt kutatva, miből lenne érdemes újabb adaptációkat készíteni. A szélesebb közönség számára valószínűleg semmitmondó Hős6os a vonzó koncepció mellett már csak azért is felkeltette az alkotók és a fejesek figyelmét, mert az alacsony vagy épp nem létező rajongói elvárás miatt kedvükre alakíthatták a figurákat és a cselekményt.


A Disney első, Marvel képregényhősöket felvonultató animációs mozija lényegében a kompjúteranimációs filmek és a japán anime sajátos összeházasítása, mind látványban, mind tartalmi elemeiben (lásd tipikus amerikai és japán karakterek, San Fransokyo városa, kevert építészeti stílusú Golden Gate híd, és még sorolhatnánk). Noha túlnyomóan bevett összetevőkből építkezik, a különleges helyszínek és körülmények között akciózó, hétköznapi figurák révén a Hős6os új színt hoz a szuperhősfilmek igencsak telített palettájára.

Hiro és technikaőrült barátai jól megértik egymást

Hiro és technikaőrült barátai jól megértik egymást


A történet középpontjában Hamada Hiro, a technikaőrült csodagyerek áll, aki azonban egészen addig csupán pazarolja tehetségét, míg egy nap bátyja, Tadasi elviszi a helyi egyetem robotlaboratóriumába. A srácnak itt sikerül olyan rendkívüli gépezeteket, az egység erejével gyakorlatilag bármilyen tárgyat megépítő mikrobotokat létrehoznia, melyek hamar felkeltik az iparág nagyágyúinak és másoknak a figyelmét.

Miután tragikus baleset(?) történik és a mikrobotok elszabadulnak, Hiro leghűségesebb társához, a Baymax nevű, pufók és nagydarab, ám végtelenül segítőkész medikusrobothoz fordul támogatásért, majd vele együtt egyetemi barátait is szuperhősökké alakítja, hogy felvehessék a küzdelmet a San Fransokyot fenyegető veszéllyel szemben.

The Dark Side...

The Dark Side...


A film cselekménye lendületes, s bár főleg a nyomozós és a szuperhős-sztorik sablonjaiból építkezik, végig emberközeli és mérsékelten erőszakos marad. Ami pedig legalább ilyen fontos, hogy a karakterek szerethetők - a puha öleléssel és kemény karaterúgásokkal egyaránt rendelkező Baymax instant kedvenc, sőt némi túlzással talán ikonikusnak nevezhető figura, s miközben Hiro a történet motorja, a robot a lelke az egésznek. A jellemfejlődés, noha nagyjából megmarad a hasonló produkcióktól megszokott szinten, nagyon is jelen van és érzékelhető, így végig drukkolunk a főhősnek és szintén esendő barátainak.

...and the Light.

...and the Light.


A megvalósítás úgyszintén segít beszippantani a nézőt: az új technológiával készített animáció nagyon szép és aprólékosan kidolgozott, a környezet egy-egy pillanatra olyan hatást kelt, mintha valós helyszíneken forgatott, élőszereplős filmet látnánk. A 3D ugyan nem egy Avatar-szint, panaszkodni sincs rá különösebb okunk, s ezúttal egy picit talán még hozzá is tesz a moziélményhez. A Pixar szakértelmének és profizmusának hatása nagyon meglátszik a Disney Animation munkáján, amiről többek között a Toy Story rendezőjeként elhíresült, ezúttal producerként jegyzett John Lassater gondoskodott.

Hiro mostohája szerencsére nem gonosz boszorkány

Hiro mostohája szerencsére nem gonosz boszorkány


A Hős6os esetében tipikus gyermekbarát Disney-mozival van dolgunk, melynek narratívája és humora csupán a kellő mértékben infantilis, azonban ennek ellenére a felnőttek számára is szórakoztató, továbbá rendelkezik azzal az erénnyel, hogy népszerűsíti a tudományt a fiatalok körében. A Disney tehát tovább halad a jól kitaposott ösvényen, s ha nem is mutat igazán egetrengető vagy korszakalkotó újdonságot, a saját maga számára felállított standardok alapján igényes és színvonalas szórakoztatást produkál némi morális tanmesével egybekötve.

A nagy csapat ünnepel (a háttérben Hiro bátyja, Tadasi)

A nagy csapat ünnepel (a háttérben Hiro bátyja, Tadasi)
Hős6os előzetes

 

Hős6os filmkritika / Big Hero 6 (2014)

  • Műfaj: animációs film
  • Hazai premier: 2015. január 08.
  • Rendezte: Don Hall, Chris Williams
  • Hossz: 102 perc
  • Szereplők: Závodi Marcell, Rajkai Zoltán, Zsigmond Tamara, Bogdányi Titanilla, Nagy Ervin, Bozsó Péter, Sörös Sándor, Széles Tamás, Bozó Andrea, Fehér Tibor
  • Forgatókönyv: Jordan Roberts, Daniel Gerson, Robert L. Baird
  • Operatőr:
  • Vágó: Tim Mertens
  • Zene: Henry Jackman
16 hozzászólás

rDAVE

6 éve, 2 hónapja és 7 napja

Aranyos, vicces, látványos és szerencsére senki sem fakad dalra, viszont mégis egy kissé súlytalannak éreztem a végén. Egy ilyentől nem kell sok, csak egy pici... Talán, ha többet munkálkodik rajta a Pixar, akkor meglenne az a kis plusz. Ennek ellenére nagyon szórakoztató és külön tetszett ez a kevert világ, a kis apróságok japánból.

válasz erre

MKrisz45

6 éve, 4 hónapja és 7 napja

Ez remek rajzfilm lett ! Mindenkinek ajánlom aki szeretne nevetni egy jót

válasz erre

wegh

6 éve, 5 hónapja és 3 napja

Így, hogy Oscart is kapott mindenképpen meg kell valamikor néznem.

válasz erre

italianman

6 éve, 5 hónapja és 27 napja

Újra rászoktam a rajzfilmekre !

válasz erre

Kekmedve

6 éve, 6 hónapja és 15 napja

Moziba szinte már csak animációs filmekért megyek! Nagyon tetszett a hős 6-os!

válasz erre

DGergely

6 éve, 6 hónapja és 17 napja

Jó film, érdemes megnézni

válasz erre

Imperator

6 éve, 6 hónapja és 18 napja

Keveset hallottam a filmről, viszont ez a cikk meghozta hozzá a kedvemet, mindenképp megnézem majd. Szeretem a szuperhősös témákat.

válasz erre

Gólem

6 éve, 6 hónapja és 19 napja

Jó ez a kritika és külön öröm hogy pozitív mindvégig!

Nem fogom kihagyni, de megvárom dvd-n, vagy tévében. Ilyenre már nem megyek moziba, kicsit unom őket.

válasz erre

WillThaWheel

6 éve, 6 hónapja és 23 napja

Jónak tűnik, elmondásotok alapján is, tuti nem fog kimaradni.

válasz erre

csirkee

6 éve, 6 hónapja és 23 napja

Cuki mese! Megnézem

válasz erre

Krees9116

6 éve, 6 hónapja és 23 napja

Tényleg jó lett, talán a Hihetetlen Családhoz tudnám leginkább hasonlítani. Nem csak a szuperhősös alapfelállás miatt, hanem úgy élményre is. Családi mozinak kiváló kisebb gyerekekkel, de ha gyermeklelkületű vagy, vagy szereted az animációs filmeket, akkor is simán megéri.

Ahogy befejezték, remélem lesz folytatás, én szívesen látnám

válasz erre

skyman

6 éve, 6 hónapja és 23 napja

5t3v3nk3 írta:
Zseniális darab mindenki menjen moziba!!! Ez tipikusan az a film, ahol a tinik , fiatal felnőttek szülök jobban szórakoznak a gyerekeknél!
Ezt Én is hasonlóan látom

válasz erre
12a(z) 2 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profilja