Holnap után filmkritika

2004. június 03.
73.5221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Remélhetőleg holnap után nem lesz olyan időnk mint amilyen a filmben sújtja a Föld északi részét.

Bár kitudja!? Lehet hogy már csak egy szikra kell és ismét eljönnek azok a fagyos napok, mikor egy mamut bundája sem védne meg minket a kellemetlen hideg időtől. A film igen reálisan mutatja be azt a pillanatot, amikor már nincs mit tenni, mert a jég újabb korszaka beköszöntött. Egypár nappal a film megnézése után is amondó vagyok, igen érdekes hatással volt rám a film.


Holnap után filmkritika - 2. kép

Az elmúlt napok borongós ideje is közbejátszatott persze. Mivel nem telt el úgy nap, hogy mikor kinéztem az ablakon az égre és láttam egypár borúsabb felhőt, ne körvonalazódott volna bennem a gondolat: „Ebből még tornádó is kialakulhat”. Valószínű ez annak tudható be, hogy a film olyan realisztikusra sikerült, hogy a valós időjárási eseményeket próbáljuk (én biztosan) kapcsolatba hozni a filmben megjelenő vihar előszelével. Persze ez szerencsére sosem igazolódik be és csak jót nevetek, milyen nagy hatással volt rám a film.

Holnap után filmkritika - 3. kép

Maga film kivitelezése átment a léc alatt. Persze nem simán, néhol akadtak kisebb hibák, melyek elenyészők mégis igen zavaró lehet azok számára, akik a mondanivalóra és a dialógusok kivitelezésére figyelnek a legjobban.
A rendezést Roland Emmerich-re bízták, akinek a nevéhez fűződik a Godzilla (1998), a Függetlenségnapja (1996), a Csillagkapu (1994), és Mel Gibson főszereplésével A hazafi című filmek. Ebből csak az következhet, hogy ismét egy igen igényes és kellemes mozifilm vár ránk. És hát ez nincs is másként.
A szereposztás sem lehanyagolható: Dannis Quaid, Jack Hall szerepében a magszállott kutatót alakítja, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy fia életét megmentse. Jake Gyllenhaal, Sam Hall, Jack Hall fia, aki nagy tudásának köszönhetően és egy lány iránt érzett szerelme végett ment oda honnan kevesek térnek vissza.

Holnap után filmkritika - 4. kép

Ezek után lássuk mit is gyúrtak össze 124 percbe.
Jack éppen a délisarkon kutat, mikor szemtanúi lesznek, ahogy egy Manhatten méretű jégtömb szakad le a sarki fagyott csúcsból. Ezek a jelek is azt mutatják, a gázok, mérgező anyagok, melyeket a levegőbe eresztünk nagyon veszélyesek lehetnek hosszú távon. Jack egy ülésen, melyen a kormány is jelen van felvázolja milyen veszélyekkel járhat ha ilyen tendenciában rongáljuk környezetünket. Egyet hibázott csak el a beszéd alatt. Nem mondott pontos időpontot arra, mikor is várható a katasztrófa. Csak annyit: 100 vagy 1000 év.
Csak két három nullát tévedett. Mivel a pillanat elérkezett.

Holnap után filmkritika - 5. kép

Az erős jégolvadástól az óceánban lévő sós és édesvíz aránya megváltozott, melytől az áramlatok eltolódtak, így az egyenlítő irányából érkező meleg áramlatok megszűntek. Ettől pedig beindul egy láncreakció. Először csak pár helyen észleltek drasztikus hőmérsékleti változásokat, melyekről azt hitték egyszerű műszaki probléma. De mikor már 3-4 helyről érkeztek hihetetlen mértékű hőmérsékleti zuhanások, már késő volt. Jack még megpróbálta még egyszer meggyőzni a korlátolt látású politikusokat, de mind hiába. Eközben Sam, Jack fia éppen egy olyan városban volt leendő barátnőjével, ami a biztos pusztulásra van ítélve. New York városát egy hatalmas szökőár öntötte el. Már lepte el jó 15 méter magasságig.
Sam is barátai, jó pár menekülővel egy könyvtárban húzták meg magukat.
Ezek után még kellemetlenebbé fordult az idő, mikor rohamosan esni kezdett a hőmérséklet. Olyannyira, hogy a várost elárasztó víz, rövid idő alatt teljesen megfagyott.

Holnap után filmkritika - 6. kép

A nemzetközi űrállomáson lévő legénység elhűlve kísérte figyelemmel amit három kontinens méretű tornádó változtatja meg teljes mértékben a Föld északi részén az éghajlatot. Pár nap alatt az északi jégtakaró több ezer kilométert húzódott lefelé, melynek hatására az itt elhelyezkedő városok a kopár jégbirodalmának uralma alá kerültek.
A film végén tehát megérkezik az új jégkorszak az északi félteken lakóknak.
Pozitívumok: Vizuális élmény maximális. Olyannyira, hogy másnap, harmadnak mikor az égre néztem, vártam mikor alakul ki egy pusztító tornádó.
Negatívumok: A dialógusok túl közhelyesek és gyérek.
Összességében nagy filmről van szó, ami nem szabad kihagyni.

Holnap után
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció, sci-fi
Hossz: 120
Készült: 2004
Premier: 2004-05-27
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Day After Tomorrow
Rendező: Roland Emmerich
Szereplők: Jake Gyllenhaal
Emmy Rossum
Dennis Quaid
Fényképezte: Ueli Steiger
Anna Foerster
Díszlet: Victor J. Zolfo
Írta: Roland Emmerich
Producer: Roland Emmerich
Mark Gordon
 

Holnap után filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
5 hozzászólás

fnx

6 éve, 3 napja

Egyszer be is fog következni

válasz erre

nemabob

12 éve, 9 hónapja és 27 napja

HATÁSOS FILM MEGKELL HAGYNI

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 4 napja

mé nem lehet megnézni

válasz erre

C64 fun

17 éve, 7 hónapja és 27 napja

Hihetetlen qrva nagy film. Rengeteg benne a speciális effekt, és nagyon el van találva az egész... Igazi fílingje van!!!!

válasz erre

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 17 napja

Végre egy bazi nagy film! Az independence day óta nem láttam ilyen monumentális filmet. Hatalmas képi megvalósítás, röviden ez a film lényege... ***** jó, ne hagyd ki (ráadásul szinkronos)!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljadarkomen profiljasony1515 profilja