Herkules filmkritika

2014. július 24.
71.4511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A kritikánk legfrissebb tárgyát képező Herkules egy újabb hőseposz a filmvásznon, melynek alapját - részben legalábbis - újfent egy képregény szolgáltatta (Hercules: The Tracian Wars - Herkules: A trák háborúk). Ráadásul ismét azon ritka esettel állunk szemben, amikor Hollywood egy éven belül két, egymástól elviekben független filmmel rukkol elő ugyanabban a témában. Az esztendő elején debütáló Herkules legendája már hatalmasat bukott, lássuk tehát, mire volt képes az ezidáig felemás alkotásairól ismert Brett Ratner rendező és alkotógárdája.


Herkules, avagy szintén közismert nevén Héraklész a görög mitológiából lehet ismerős, alakja máig az emberfeletti erő és hősiesség megtestesítője. Zeusz főisten és egy halandó asszony, Alkméné frigyének gyümölcse lévén maga is félisten, akire azonban Zeusz felesége, Héra születése óta ferde szemmel tekintett, ezért a halandók közt volt kénytelen tengetni napjait. Jelen film cselekménye azután játszódik, hogy Herkules teljesítette a Eurüsztheusz athéni király és Héra által rárótt feladatait, avagy a mitológia szerinti tizenkét, rendszerint különféle rettegett szörnyek legyőzéséből álló munkáját, melynek egyúttal hírnevét is köszönheti.

A próbák teljesítése után Herkules (Dwayne Johnson) zsoldosként keresi a boldogulást a földiek között, melyben szokatlan társakból, ám egytől-egyig kiváló harcosokból álló kis csapata segíti, ifjú és nagyszájú unokaöccse, Iolaus (Reece Ritchie) pedig gondoskodik "bátyja" félelmetes hírének öregbítéséről, bármerre is járjanak éppen. Egy szép napon azonban a trákok királya, Cotys (John Hurt) és fiúgyermekét egyedül nevelő leánya, Ergenia (Rebecca Ferguson) kéri a segítségét egy kegyetlen zsarnok elleni küzdelemben. Mivel hősünk nem tud ellenállni a felkínált aranynak és a bajba jutottak szolgálatának, vállalja a kihívást, ám hamarosan konfliktusba kerül önmagával és saját múltjával, mely évek óta sötét árnyként kíséri mindenhová.

A hős és kompániája segít, ha baj van

A hős és kompániája segít, ha baj van


Talán nem árulok el túlságosan nagy titkot azzal, hogy a történet lényegében egy polgárháborúról szól, melybe a protagonista és társai gyanútlanul keverednek bele, és végül nem csupán az ellenséggel, hanem saját lelkiismeretükkel is szembe kell nézniük. A gond csupán annyi, hogy a szereplők sorsa majdhogynem teljesen érdektelen marad a néző számára, és a Herkules személye körüli rejtély és ellentmondás, illetve az őt érő támadások dacára a cselekmény sohasem képes igazán kibontakozni. Az alkotók jól láthatóan a főszereplő belső vívódására kívánták helyezni a hangsúlyt, ami ennek ellenére kidolgozatlan és erőtlen maradt, ily módon alapjaiban megnehezítve a Herkulessel való azonosulást.

Pain & gain

Pain & gain


A filmen ugyan látszik Ratner és forgatókönyvíróinak próbálkozása az emocionális töltet biztosítására, ezen törekvés azonban mindvégig kudarcba fullad: a karakterek sablonosak, a narratíva vontatott és unalmas, klisé klisé után követi egymást. A cselekmény kiszámítható, az izgalmi faktor minimális - ráadásul az alkalmi komédiázás sem képes igazi változatossággal szolgálni, lévén a főszereplő (fél)isteni mivolta és sérthetetlensége körül forgó poénok hamar fárasztóvá válnak, ezen kívül pedig csak meglehetősen közhelyes, úgyszintén már ezerszer látott-hallott humorral operál a produkció.

Nesze, te disznó!

Nesze, te disznó!


Habár a CGI nem mindig a legmeggyőzőbb, a látvány összességében megállja a helyét, különösen a - részben Magyarországon felvett - gyönyörű tájak tekintetében. A csaták rendben vannak, igaz semmi olyat nem prezentálnak, amit még nem láthattunk a hasonló jellegű alkotásokban. Noha a Herkules kétségtelenül a látványra lett kihegyezve, ez önmagában - még IMAX 3D-vel együtt is - kevés egy jó filmhez, ha a valódi lélek hiányzik belőle.

Veterán trák harcosok (Sitacles és Cotys király) veterán színészek (Peter Mullan és John Hurt) alakításában

Veterán trák harcosok (Sitacles és Cotys király) veterán színészek (Peter Mullan és John Hurt) alakításában


Hiába a szerep kedvéért tökéletessé gyúrt testű Dwayne Johnson karizm(áj)a, egyedül ő sem képes elvinni a hátán az egyébként gyenge lábakon álló sztorit. Rajta kívül ugyan több kiváló színész is játszik a produkcióban, karaktereik igen kevés inspirációval és "fűszerrel", szinte minden eredetiség híján kerültek megalkotásra, miáltal a kellemesebb - a kiemelkedőhöz képest ugyanakkor még mindig feledhető - filmes pillanatok száma is minimálisnak mondható. A mükénéi királynét alakító Palvin Barbara pedig mindössze néhány másodpercig látható, szövege nincsen, csupán annyi a dolga, hogy jól mutasson a vásznon - vagyis lényegében a filmre jellemző módon pusztán újabb látványelemként funkcionál.

Palvin Barbara ugyan nem bír nagy színészi múlttal, de jól fest a vásznon

Palvin Barbara ugyan nem bír nagy színészi múlttal, de jól fest a vásznon


A Herkules ugyan nem nézhetetlen - már csak azért sem, mert másfél órás játékidejével a tűréshatáron belül marad -, de nagy valószínűség szerint csupán a fiatalabb korosztály körében számíthat általános sikerre. Az azonban minimális kockázattal megjósolható, hogy a stúdiók anyagi elvárásait bőven teljesíti majd a film, azaz jócskán megtérülhet a belefektetett, Hollywoodban ma már majdhogynem átlagosnak számító 110 millió dollár. Brett Ratner ténykedéséről ugyanakkor elmondható, hogy a direktor ezúttal sem tudott felülemelkedni önmagán, és újfent egy tucatmozit tett le elénk az asztalra.

Herkules előzetes

 

Herkules filmkritika / Hercules (2014)

  • Műfaj: akció, kaland
  • Hazai premier: 2014. július 24.
  • Rendezte: Brett Ratner
  • Hossz: 98 perc
  • Szereplők: Dwayne Johnson, Ian McShane, Rufus Sewell, John Hurt, Joseph Fiennes, Ingrid Bolso Berdal, Rebecca Ferguson, Reece Ritchie, Palvin Barbara
  • Forgatókönyv: Ryan J. Condal, Evan Spiliotopoulos
  • Operatőr: Dante Spinotti
  • Vágó: Mark Helfrich, Julia Wong
  • Zene: Fernando Velázquez
12 hozzászólás

marco

6 éve, 10 hónapja és 5 napja

Végül csak megnéztem moziban. Nekem nagyon tetszett. Se több se kevesebb mint amit egy ilyen filmtől elvárok.

válasz erre

italianman

6 éve, 10 hónapja és 12 napja

Óhh.Az a híressé vált tekintet. Nekem 100% hogy kimarad az életemből.

válasz erre

Matyigeek

6 éve, 10 hónapja és 12 napja

Az előző hétrn láttam.
Nekem tetszett.
Idén a második film amit nem tartok pénzkidobásnak.(A részemről)

válasz erre

totyak

6 éve, 10 hónapja és 13 napja

Valamikor én is megnézem, mert időtöltésnek jó, de nem várok sokat. egyszer megnézem, elfelejtem. Dwayne Johnson egy fura szerzet. Színésznek nem jó, de mégis bírom őt a filmvásznon.

válasz erre

marco

6 éve, 10 hónapja és 17 napja

csirkee írta:
Jó kis szerepet kapott Palvin Barbi
Jah, királynő. Pár másodpercig.

A filmet majd blurayen megnézem...

válasz erre

csirkee

6 éve, 10 hónapja és 17 napja

Jó kis szerepet kapott Palvin Barbi

válasz erre

Azer11

6 éve, 10 hónapja és 21 napja

Előnye a filmnek, hogy Herkules egy bunkóval csinál bacont

válasz erre

rDAVE

6 éve, 10 hónapja és 23 napja

Meglepett, mikor Barbi feltűnt az előzetesben, ott már tudtam, hogy meg kell nézni.
Ettől a filmtől már az első videó után se mély tartalmat vártam.

válasz erre

WillThaWheel

6 éve, 10 hónapja és 23 napja

Nocsak, Barbika már ilyen "big playa"..? Biztosan megnézem majd, valamikor, de nem moziban.

válasz erre

kpal

6 éve, 10 hónapja és 24 napja

Amibe Rock van az már jó lehet .
(Ez a Palivn csajszi szép szép ,de az utcán naponta jön velem szembe szinte nulla simnk nélkül szebb Nők )

válasz erre

zender

6 éve, 10 hónapja és 24 napja

Mindenképp megnézem. Már csak a magyar csaj miatt is!

válasz erre

wegh

6 éve, 10 hónapja és 24 napja

A képek alapján nagyon látványos lehet, de Szikla bácsi szerintem soha nem volt (és nem is lesz) jó színész. Moziba inkább nem ülök be ilyen agyatlan filmre.

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja