Harry Potter és az Azkabani fogoly filmkritika

2004. június 18.
82.2101
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Kevés olyan film van, aminek a premierjére ennyien lennének kíváncsiak. A Harry Potter hisztéria az én véleményem szerint egy csöppet túl van lihegve, de úgy tűnik a rajongók valóban ölni tudnának egy jegyért. Az első hivatalos vetítésen minden fontosabb személy megjelent, így ők már pontosan tudják mitől olyan lebilincselő a harmadik rész is. Egyet azért érdemes már most az elején kikötni. A mostani rész egy hajszállal közelebb van horror kategóriához mint két elődje.

/>
Harry Potter és az Azkabani fogoly filmkritika - 2. kép

Így aztán kérdésessé válik, kinek is szól ez a mese. Személy szerint én nem vagyok egy nagy Harry Potter rajongó, ami abból is adódhat, hogy túl erőltetettnek érzem a film éhezők – már már – őrületig fajuló rajongását. A rajongó klubokban a gyerekek varázsló órákat vesznek és persze szemüveg mögül olvassák a varázsigéket tartalmazó könyveket. Még a végén valaki valóban elsüt egy két varázslatot és valósággá válik az ami ma még csak mese.
De azért mi maradjunk meg a realitás talaján és lássuk mit is hoztak össze 135 percben. Alfonso Cuaron rendező munkáit eddig nem sok esetben láthattuk. Talán az egyik legemlékezetesebb filmje a Szép remények volt Robert De Niro, Gwyneth Paltrow és Ethan Hawke főszereplésével. Ezzel a filmmel egy kicsit elkalandozott a dráma, romantika és vígjáték világától, de a film megnézése után bizton állíthatom ez a stílus is fekszik neki.


Harry Potter és az Azkabani fogoly filmkritika - 3. kép

A főszereplőkhöz társul a harmadik részben Gary Oldman, aki Sírius Black-et alakítja. Ő az a színész aki bármilyen szerepet is kapjon hibátlanul játssza el.
Természetesen az alap csapat nem változott, így Daniel Radcliffe mellett ismét megjelenik Emma Watson (az én kedvencem) és Rupert Grint.
Bár még igencsak gyerekek, mégis olyan lelkesedéssel játszanak, hogy már már apró profi mozzanatokat is megvillanatanak.
A film bevezetője nem túl szokványos. Egy fiatal hang vezet be minket a harmadik részbe és biztosít a felől, hogy a most következő harmadik rész nem lesz unalmas.
Ekkor még nem hittem, hogy első hírek, mely szerint igen horrorisztikus a film valóban igaz lenne.
Az első pár perc valóban az első két részben megszokott mókás jelenetek voltak. Viszont miután elindultunk Roxfortba a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, igen közel kerülünk az Elm utca félelmetes hangulatához. És ez a hangult alig alig csökken a film során. Ezért egy kissé elgondolkodtató, hogy a filmet hány éves kortól lehetne megtekinteni. Persze mivel ez alapjában véve gyerekeknek szóló történet, így gondolom ezért tekintenek el a 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelzéstől.
A történet:
Harry 13 éves. Most lesz harmadikos a varázslóiskolában. Dursley-éknél él még, mert már alig bírja ki őket. Ez már odáig fajul, hogy megszegi az egyik legfontosabb törvény, mely szerint az iskola falain kívül nem szabad varázsolni, ha csak végképp nincs más megoldás. Miután mégis varázstudományával kellemetlen helyzetbe hozza nem éppen kedves rokonait, úgy dönt elmegy otthonról. Nemsokára egy busz veszi fel, ami elviszi egy fogadóba, ahol ismét találkozik barátaival és varázstudó társaival. Megtudja hogy egy bizonyos Sírius Black megszökött az Azkabanból. Onnan ahonnan még senkinek nem sikerült.
Irány az iskola. Elkezdődik Harry és barátai számára a harmadik és egyben legveszélyesebb éve.


Harry Potter és az Azkabani fogoly filmkritika - 4. kép

Új tanár is érkezik ebben az évben, Lupin professzor aki rögvest a növendékek szívébe lopja magát közvetlenségével és barátságos stílusával. Hermione ismét egy kicsit kirí a tömegből, mivel egyik pillanatban nincs sehol viszont a következőben már ott ül Harry és Ron között. Egy mellékszálként kerül a történetbe Hagrid és Csikócsőr akit Harry sikeresen megszelídít. De egy sajnálatos baleset révén Csikócsőrt meg kell hogy öljék, mivel veszélyes teremtménynek minősítették.
Eközben minden kiderül Sírius múltjáról. Jó barátsában volt Voldemort-tal és ő segédkezett abban is a gonosz varázsló rátaláljon Harry szüleire. Síriust az iskola közelében látták, így dementorok kezdik őrizni a tanulókat. Ezek a lények igen veszélyesek és rémisztőek. Ők adják a film igáz hátborzongató hangulatát.


Harry Potter és az Azkabani fogoly filmkritika - 5. kép

Ahogy haladunk előre a történetben derül ki minden. Sírius valójában nem bűnös, de bizonyíték hiányban nem képes megvédeni magát. Az igazi bűnös Ron patkánya Makesz, aki valójában egy gyárva varázsló aki így álcázza magát.
Harry és Hermione közösen az időt is uralmuk alá hajtva járnak mindennek a végére, melynek köszönhetően egy ártatlan életnek sem kell meghalnia és Harry egy lépéssel ismét közelebb kerülhetett céljához, hogy nagy varázsló váljék belőle.
Összegezve a filmet, mindössze annyit nem értek, kinek is szánják a filmet. Gyerekeknek kellene, de egy kicsit furcsa volt azt látni és hallani, hogy a mellettem ülő 7-8 éves kislány minden harmadik jelenetnél összerezzen és az odébb ülő gyerekek szipogva tartják vissza sírásukat. Továbbá erőteljesen olyan érzése van az embernek, mintha egy gyér történetet csavartak megvolna többször és ebből készült film. Persze ezzel együtt is egy igen látványos és magával ragadó filmet üdvözölhetünk a Harry Potter 3. részében.
Ha bátor vagy és nem vélsz a dementorok csókjától „irány a moziba be”.

Képek
Š 2003. Warner Bros. Entertainment
Harry Potter Publishing rights Š J.K.R.

Harry Potter és az Azkabani fogoly
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: kaland, fantasy
Hossz: 135
Készült: 2004
Premier: 2003-06-10
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Rendező: Alfonso Cuaron
Szereplők: Emma Watson
Robbie Coltrane
Rupert Grint
Daniel Radcliffe
Fényképezte: Michael Seresin
Díszlet: Jany Temime
Írta: Alfonso Cuaron
Producer: David Heyman
 

Harry Potter és az Azkabani fogoly / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
50 hozzászólás

fnx

7 éve, 1 hónapja és 6 napja

Ez is jó rész

válasz erre

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 11 napja

hogy lehett letőlteni, Ez egyszerű , csak írd be a google-be ,hogy Harry Potter 1-5 .Ja és a világ legjobb filmje (szerintem)és már 7éves korom ota igy gondolom minden része megvan könyvben és filben is. És tuttira ott leszek JULI 5-DIKÉN mert az lesz a végsők végső csatája !!!!! imádom azta filmet imádom imádom!!

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 2 napja

szuper!

válasz erre

Vendég

12 éve, 4 hónapja és 12 napja

Név:Viki

Nagyon szeretem a HP-t és ez a kedvenc részem!Sajnos filmben még nem látam deh olvastam és nagyon jó!

válasz erre

skyman

12 éve, 6 hónapja és 15 napja

Vendég írta:
tudjátok hogy kell megnézni egy filmet ?
ugy h szépen fogod magad, elmész a moziig, megvezsed a jegyed esetleg egy kis pop corn és kóla, beülsz a terembe, végig nézed a filmet, aztán vígan hazamész.
Egyébb kérdés?

válasz erre

Vendég

12 éve, 6 hónapja és 15 napja

valaki válaszoljon !!!

válasz erre

Vendég

12 éve, 6 hónapja és 15 napja

tudjátok hogy kell megnézni egy filmet ?

válasz erre

Vendég

12 éve, 7 hónapja és 26 napja

én se tom

válasz erre

Marduk

12 éve, 10 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
valaki mongyame gmár hogy lehet letőlteni!!!!!!!!! előre is kőszőnőm!!!!!!
Ez a gamechannel.Nem egy olyan letöltögetős oldal.

válasz erre

marco

12 éve, 10 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
valaki mongyame gmár hogy lehet letőlteni!!!!!!!!! előre is kőszőnőm!!!!!!
Szerintem tiplizz. Köszi.

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
olvastátok már a 7-t
én még nem!!!!!!

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 9 napja

Vendég írta:
filmbe kértem
valaki mongyame gmár hogy lehet letőlteni!!!!!!!!! előre is kőszőnőm!!!!!!

válasz erre
12345a(z) 5 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja