Hang nélkül 2. filmkritika

2021. június 17.
92.1751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Mit szólnál hozzá, ha folyamatosan egy ellenséges idegen faj által képviselt fenyegetés alatt kellene élned, ráadásul majdhogynem pisszenés nélkül, nehogy felfedezzenek? Lényegében ez volt a koncepciója a 2018-as, az Emily Blunt - John Krasinski házaspár nevével fémjelzett első résznek, melynek valamelyest sikerült új fuvallatot hoznia a horrorfilmek egyre elcsépeltebbé váló műfajába.
Advertisement


A kettejük főszereplésével, illetve Krasinski rendezésében készült produkció a mozikban és a kritikusok körében egyaránt sikert aratott, s bár eredetileg nem terveztek hozzá folytatást (hiszi a piszi!), a Paramount Pictures végül mégis zöld utat adott a további jelentős bevétellel kecsegtető második epizódnak.

A Hang nélkül 2. mellesleg újfent olyan mozi, melynek bemutatója halasztásra került a világjárvány miatt, ám ennek premierjét végül a 2021. szeptember 17-es dátumról mégis előbbre hozta a stúdió, talán éppen annak aktualitása okán. A csend és a kényszerű bezárkózás ugyanis éppen olyasmi, amiben bőven lehetett részünk az utóbbi bő egy év során, majdhogynem bárhol is éltünk ezen a földgolyón, így alighanem még inkább át tudjuk érezni annak nyomasztó hatásait.

A franchise-zá bővült Hang nélkül cselekményében pedig - ahogyan azt a cím is sugallja - központi szerepet játszanak a hangok, illetve azok hiánya, de még a filmzene is csak a legritkábban szólal meg, hogy pluszban rájátsszon a tetőfokára hágó feszültségre. A félelmetes és brutális, alapvetően primitív és teljesen vak, ám kiváló hallással rendelkező idegenek még a legapróbb neszre is felfigyelnek, így szinte lehetetlen tartósan elrejtőzni előlük - különösen egy olyan világban, ahol az élet és a közművek leállását követően szinte teljes mértékben csend uralkodik.

Evelyn Abbott (Emily Blunt) és a békés kisváros lakói még sosem láttak ilyesmit

Evelyn Abbott (Emily Blunt) és a békés kisváros lakói még sosem láttak ilyesmit


Ebben a világban követjük figyelemmel az USA keleti partja közelében élő Abbott család megpróbáltatásait. Miután a család feje, Lee (Krasinski) az első rész végén hősiesen feláldozta magát szerettei megmentése érdekében, a harcedzett feleség, Evelyn (Blunt), a két nagyobb gyermek, Marcus (Noah Jupe) és a siket Regan (Millicent Simmonds), valamint az invázió után született testvérük immár nélküle kénytelenek boldogulni a kilátástalannak tűnő helyzetben.

Otthonuk pusztulása után sok választásuk nem lévén elindulnak, hogy az esetleges többi túlélő után kutassanak. Egy közeli rejtekhelyen hamarosan Lee korábbi barátjába, a katonaságtól leszerelt Emmettbe (Cillian Murphy) botlanak, aki tragikus körülmények között egész családját elveszítette. Ám hiába kérik a férfi segítségét, hogy biztonságosabb helyet keressenek, az már látszólag teljesen belenyugodott a "sors akaratába".

Az idegenek azonban továbbra is a környéken ólálkodnak, a sebesült Marcus pedig sürgősen orvosi ellátásra szorul. Ráadásul Regan a fejébe veszi, hogy tudja, hogyan bánjon el a lényekkel, és ezért hajlandó mindent kockára tenni...

Lee Abbott (Jon Krasinski) egy pisszenést sem szeretne hallani siket lányától, Regantól (Millicent Simmonds)

Lee Abbott (Jon Krasinski) egy pisszenést sem szeretne hallani siket lányától, Regantól (Millicent Simmonds)


Bevallom, jómagam nem láttam a sokak által dicsért első részt, ám azt el kell ismernem, hogy a feszültségkeltés a folytatásban is kiváló, a film atmoszférája szinte egész végig hátborzongató. Az alaphangot megalapozandó, a narratíva rögtön egy hosszabb visszatekintéssel indít az első rész előzményeire.

Habár a gyanútlan kisvárost sújtó invázió kezdete erősen a Világok harcát idézi, a baljós hangulat és a kilátástalanság érzésének megteremtésére több mint alkalmas, és az első rész ismeretének hiányában is bevezet bennünket a film sötét és rettegéssel teli világába.

A hangulatteremtés mellett tehát a történet világának felépítése, illetve folytatása is elismerésre méltó és következetes. Habár a siket családtag miatt egymással jelnyelvvel kommunikálni képes csapat esélyei az átlagnál valamivel jobbak a túlélésre, a helyzetük továbbra sem irigylésre méltó. A párbeszédek hiányában pedig óhatatlanul előtérbe kerülnek a környezeti zajok és neszek, amelyeket ráadásul Regan "bőrébe bújva" nem vagy csak tompítva hallhatunk.

A csonka család menekülőben, Marcus-szal (Noah Jupe) a sereghajtó szerepében

A csonka család menekülőben, Marcus-szal (Noah Jupe) a sereghajtó szerepében


A narratívát maximálisan kiszolgáló hangkeverés mellett a vágás úgyszintén a feszültség maximalizálását szolgálja, ami egyrészről hatásos húzás, ugyanakkor néha picit teátrálissá teszi a látottakat. Míg az első rész inkább egy valóban "csendes", pszichológiai jellegű horror volt, addig a folytatás már jóval akcióorientáltabbnak nevezhető.

Időnként előfordulnak a horrorfilmekre jellemző ijesztgetések és klisék, mint például a legalkalmatlanabb pillanatban megcsörrenő mobiltelefon, melyek csábításának az alkotók láthatóan nem voltak képesek ellenállni.

Ennek ellenére a sztori nagyrészt képes a realitás és az életszerűség talaján maradni - legalábbis a saját keretei között. Amire mondjuk eddig nem volt magyarázat, vagy ahol eddig is "kilógott a lóláb", ott ezúttal sem leszünk sokkal okosabbak.

Emmett (Cillian Murphy) szerint már nem csak a borotválkozás tök felesleges

Emmett (Cillian Murphy) szerint már nem csak a borotválkozás tök felesleges


Mindazonáltal a narratíva sikeresen eléri, hogy ne a hiányosságokra, hanem magukra a szituációkra és a karakterekre koncentráljunk, akik igyekeznek megőrizni tartásukat és emberségüket, miközben mások már feladták a reményt, vagy minden civilizáltságot levetkőzve a gyanútlan menekülőkre támadnak, hogy kifosszák őket.

A kitartáson és az emberségünk megőrzésén túl a filmben további pozitív, és még csak elcsépeltnek sem számító üzeneteket is felfedezhetünk, elsősorban az ezúttal prominens szerepet játszó siket lánynak köszönhetően. Regan kiváló ellenpontot képez a családja elvesztése után magába forduló Emmett-tel, híven reprezentálva a tényt, hogy a gyermekek néha még olyankor is képesek hinni a megoldásban, amikor a felnőttek már beletörődtek a "megváltoztathatatlanba".

A lyukat nem a puska ütötte...

A lyukat nem a puska ütötte...


Továbbá arra is rávilágít, hogy a fogyatékossággal élő emberek egyéb területeken kiemelkedőnek bizonyulhatnak, összességében pedig ugyanolyan értékes tagjai lehetnek egy családnak, közösségnek vagy a társadalomnak, mint mások. Mindez különösképp azért kerülhet hiteles módon ábrázolásra, mert a Regant alakító ifjú színésznő a valóságban is siket, így teljes mértékben képes beleélni magát a karakter helyzetébe. Az immár rutinos Cillian Murphy-nek pedig egyáltalán nem nehéz elhinni, hogy, bár alapvetően jót akar, labilissá vált személyisége időnként pengeélen táncol.

A narratíva súlya ellenére ugyanakkor a Hang nélkül 2. esetében távolról sem olyan filmről van szó, melynek megtekintése közben túlságosan sokat kellene gondolkodni a látottakon. A lényeg mindenekelőtt a hangulaton és a feszültség fenntartásán van, s bár a szokásos közhelyek mellett kifinomultabb megoldásoknak is tanúi lehetünk, a befejezés például meglehetősen mesterkéltre és szájbarágósra sikeredett.

Szólj, ha te is láttad, amit én!

Szólj, ha te is láttad, amit én!


Mindenesetre összességében egy magas színvonalon kivitelezett horrorról beszélhetünk, még ha az - a hangokkal való játékon túl - nem is képes sok eredetiséget felmutatni. Ha azonban elvonatkoztatunk a Világok harcára és egyéb klasszikusokra (lásd Alien, Jurassic Park, Cápa stb.) hajazó eszköztártól, illetve a más filmekből összeollózott szörnyektől, amelyeket a produkció csupán afféle kellékként használ a történetmeséléshez, akkor a Hang nélkül 2. egy bő másfél órás, szórakoztató borzongásnak éppen megteszi.

A film előnye, hogy az első rész hiányában is kellőképp követhető és szórakoztató. A magam részéről úgy gondolom, hogy amit lehetett, már kihoztak a témából, innen aligha lehet megfelelő színvonalú folytatást készíteni.

Ez persze korántsem szokta visszatartani az álomgyári filmkészítőket, és már elvileg tervben is van egy spin-off, illetve időközben egy lehetséges harmadik részt is belengettek.

Hang nélkül 2. előzetes

 

Hang nélkül 2. / A Quiet Place Part II (2021)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Horror
  • Hazai premier: 2021. június 17.
  • Rendezte: John Krasinski
  • Hossz: 97 perc
  • 2021-06-17 15:45:51 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/hang-nelkul-2_1.jpg
  • Szereplők: Emily Blunt, Cillian Murphy, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Djimon Hounsou, John Krasinski
  • Forgatókönyv: John Krasinski
  • Operatőr: Polly Morgan
  • Vágó: Michael P. Shawver
  • Zene: Marco Beltrami
7
John Krasinski 97 Marco Beltrami 2021-06-17 15:45:51 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/hang-nelkul-2_1.jpg
6 hozzászólás

totyak

2 éve, 11 hónapja és 13 napja

Szerintem azért érdemes lett volna olyannak írni az értékelést, aki látta az első részt, mert így DNS-nek ez nem egy folytatás, hanem egy szimpla film, még ha tudja is, hogy ez egy második rész.

Amúgy nekem az rémlik, hogy az első rész végén rájött a család a dögök gyenge pontjára, ellenszerére, akkor itt miért nem használják?

Meg még sok kérdés felmerül bennem. Pl. miért nem telepítenek zajkeltő berendezéseket és amikor odamegy az UFO, levadásznák csendben? Vagy miért kell egy ilyen világban a mobiltelefonnak hangosra állítva lennie?

Én amúgy még nem láttam a másodikat, az első viszont tetszett.

válasz erre

Patrik94

2 éve, 11 hónapja és 24 napja

Végre filmek, végre mozi! mosolygó smiley Ezt nem hagyom ki, első nagyon tetszett.

válasz erre

fighterlaci

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Zsír, akkor ebből megnézés lesz! mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Ritka az ilyen hogy a folytatás is jól sikerül!

válasz erre

muki

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Hmm ritkán ilyen jó egy folytatás. meglepett smiley

válasz erre

VaPe

2 éve, 11 hónapja és 25 napja

Ez igen jó kritikát kapott! meglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja