Hallam Foe filmkritika

2008. március 17.
75.0561
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Marjanka profilja, adatai
Marjanka
A Hallam Foe egy igen érdekes film. Egy elvarázsolt mese a felnőtté válás útjának örömeiről, fájdalmairól. A főszereplő tapasztalatai, élményei biztosan ismerős húrokat pendítenek meg mindenkiben, aki még emlékszik, milyen is volt tinédzsernek lenni. Én személy szerint a pszichológus hallgatóknak kötelezővé tenném, valószínűleg simán kihoznának a srác elemzéséből egy doktorit. A mozi Peter Jinks - aki mellesleg a rendező David Mackenzie jó barátja - azonos című novellája alapján készült.


A Hallam Foe mélyen a lélekbe nyúl, de nem leterhelően; Hallam életerejével száguldunk át rajta végig. Ez egy szerelmi történet, egy meghiúsult bosszú története, a felnőtté válás története. David Mackenzie rendező szerint a film azért készült, hogy a nézők élvezzék. Sokféle ízt egyesít, és nem mindegyik édes, de ízletes a végeredmény. Elvégre elkerülték a cinikus filmkészítői attitűdöket, a műfaj és a klisék csapdáját, nincs túldíszítve, túl bonyolítva. Egy igazi élő kortárs film a maga drámájával, és humorával. Jamie Bell pedig ( a főszereplő Hallam Foe-t alakítja, és őt a Hipervándorban láthattuk legutóbb) szenzációsan adta vissza ezt a zavarodott, érzékeny karaktert.


Hallam Foe filmkritika - 2. kép

Adva van egy fiatal -17 éves ? srác, akinek az édesanyja öngyilkosságot követett el, és ettől kissé megbuggyan. Semmi gond ezzel, elvégre a traumákat valaki vagy feltudja dolgozni, vagy nem. Ha szakértő segítségét kérik, akkor talán nem kezdi el kukkolni a fél falut. Na jó, az egészet. És talán az sem történik meg vele, hogy anyja szemceruzájával és rúzsával kifesse az arcát, száját, és köröket rajzoljon a mellbimbói köré, miközben ? a jóégtudja honnan- a fejére egy borzszerűnek látszó sapkaszerű tárgyat erősít. Még Jamie Bell is elgondolkodott rajta, amikor először olvasta a forgatókönyvet, hogy 'Te Jó Ég, ez milyen film?'.

Oké, hogy fiatal, és valószínű tinédzser mindenki volt, vagy lesz egyszer, és mindenkiben megfordul, hogy csinálni kellene valami eltérőt, valami társadalom pukkasztót, csakhogy megmutassuk 'mi' mások vagyunk, de Hallam Foe néha túllő a célon. Apjával ( Ciarán Hinds) egy klassz kis skóciai birtokon élnek nővérével Sarah-val, és persze a mostoha anyjával ( Claire Forlani) Verityvel, aki mellesleg az apja titkárnője volt, anyja haláláig. Utána, már ahogy a titkárnőknél lenni szokott, a főnök elvette feleségül. Persze ha minden asszisztens úgy nézne ki, mint Claire Forlani, ( akit a Ha eljő Joe Black-ből ismerhetünk, tudják ő volt az, aki elcsavarta Brad Pitt fejét) akkor lehetséges több ilyen frigy jönne létre.

Hallam Foe filmkritika - 3. kép

Hallam sem tudja túltenni magát rajta. Majdhogynem úgy, ahogy Gollam a Gyűrűk Urában, szeretve gyűlöli a nőt. Mindent megtesz, hogy bizonyítékra leljen, mostoha anyja a gaz gyilkos. De egy nő, aki meg van áldva az intuíció nagy varázsával, rájön a figyelő szokására, és itt jön a jó öreg zsarolás trükk. Vagy megtudja a papa, vagy elmegy. Ez még nem ijeszt meg egy kamaszt, az viszont igen, amikor kikezd vele a mostoha anyja, szexuálisan. Kicsit bizarr, de erre mondom én, hogy érdekes film.


Hallam Foe filmkritika - 4. kép

Hallam egyébként is sérült, zavarodott, ez pedig beteszi nála a kaput, aminek következtében elszökik otthonról. Megszakít minden kapcsolatot édesnek egyáltalán nem mondható családjával, és nekivág egy új életnek. Edinburgh-ban köt ki, ahol szembesül azzal, most már nincs aki enni adjon. A számláját letiltották, szóval ez itt kérem a kő komoly élet. Mit tehet ilyenkor egy fiatal? Nem adja fel. Alkalmazkodik új körülményeihez, ha nem is olyan könnyű.. Nekem sem ment volna könnyen. Az igazság az, hogy én is elhánytam volna magam, ha arra ébrednék patkányok tömkelege mászkál rajtam, hiába láttam a L'ecsót. Hallam is bolyong, és próbál magára találni. Az eredeti novellában valószínűleg sokkal részletesebben le van írva az edinburgh-i kószálás, de picinykét megváltoztatták a történet folyását, hiszen elég hosszú időszakot ölel fel a könyv, amit a filmkészítésnél nem volt lehetőség kibontakoztatni.
Hallam Foe filmkritika - 5. kép

Így néha kicsit hiányosnak éreztem a történetet, annak ellenére, hogy érthető volt minden.

Például amikor folytatja a srác a kukkolós életmódot - aminek azért előnyei is vannak -, találkozik anyja hasonmásával Kate-tel (Sophia Myles). Kiderül Kate egy hotelben dolgozik, amolyan HR-sként, és munkát kér tőle. Itt azért feltűnt, hogy Hallam Foe kamasz létére nagyon szépen, választékosan, és lenyűgözően beszél. Nem sokat mozgok tinédzserek körében, de úgy látom mostanában a félszavas mondatok a nyerők, ám lehet ez csak kis hazánkra vonatkozik. Miután jó a beszélőkéje Hallamnek, természetesen megkapja a mosogatói állást. Habár lakása még mindig nincs, és jobbára valami alagsorban alszik, sikerült legalább a napi betevőjét megszereznie. Azonban itt megjegyezném, hogy a film alatt egyszer láttam mosakodni... Lehet, hogy nincs túl nagy jelentősége, de ez úgy feltűnt.

Mindenesetre Hallam - mivel szereti a kalandokat - felfedezi a hotel óratornyát, ahonnan pontosan rálát Kate lakásának ablakára. Innen már adott a helyzet, hogy ott rendezze be kis fészkét. Amikor éppen nem dolgozik, akkor nyugodtan leskelődhet álmai nője után. Munkája során pedig barátságot köt egy szociálisan hátrányos helyzetű idős úrral Rajmonddal (Maurice Roëves), aki szintén mosogatóként tengeti életét. Mint mindenhol, itt is megvan a hierarchikus felépítés; Rajmond az első találkozásnál közli, ne kekeckedjen vele, mert ő már ölt embert. Valszeg itt kezdődik a barátságuk, ami a filmből nem nagyon jön át, de az eredeti könyvben részletesen ki van dolgozva ( azt mondják).

Hallam Foe filmkritika - 6. kép

Aki megnézi a Hallam Foe-t, az láthatja, hogy leginkább tisztelgés Edinburgh-hoz, hiszen a film erre helyezi a hangsúlyt. Igazán érdekes szemszögből mutatja be a várost. Madártávlatból. Gótikus, nagyon városias, sok templomtoronnyal és öreg kőépületekkel. Ezeken az épületeken szökdécsel Hallam, mert néha nem elégszik meg a távcsővel való kukkolással. Egy ilyen alkalommal szembesül a ténnyel, hogy Kate-nek viszonya van a családos hotel managerrel Alasdair-el ( Jamie Sivers ).

Innentől kezdve kezdődik a két férfi viaskodása a nőért, hiszen Alasdair rájön, hogy a fiú figyeli őket. De mivel Hallam sem a fejére esett kiskorában, és még hozzá is tett az IQ gyarapodásához, így fordulatos eseményekkel teli napok után úgy tűnik győz a 'néző szimpatikusabb' szereplő. De egy titok sem maradhat titok, főleg ha egy sértett férfi van a dologban, ezért Hallam-nak színt kell vallania. Kate - aki szintén elég problémás karakter, és a pszichológusoknak egy másik doktori lehetőséget adna - elfogadja a fiút.


Hallam Foe filmkritika - 7. kép

Persze ez nem megy könnyen a másik fél részéről sem. Gondoljunk csak bele. Itt van anyuci hasonmása, aki dögös sztriptíz jelenet után magáévá tenné fiatal szereplőnket.. Hmm, kissé bizarr. A reagálás is. Mármint Hallam részéről. Aranyos volt, ahogy a szemét eltakarva közli, hogy ő bizony homokos. Nincs ugyan barátja, de rendkívül szimpatizál a homokosokkal. Végül is győz a szerelem -féle vonzalom, és akár boldogan is élhetnének amíg meg nem halnak. Hacsak nem tűnne elő a homályból a srác családja. Ahogy lenni szokott, nem csupán szeretetből keresték meg. Igaz a film leginkább Hallam szemszögét mutatja, de gondoljunk csak bele a másik oldalba. Egy mostoha anya, aki nem tudja elfogadtatni magát, és belefáradt az örökös harcba. Egy apa, aki már elvesztette egy feleséget, és nem tud mit kezdeni kisfelnőtt, bolondnak tűnő fiával. Megmondom őszintén, én igazából nem tudtam szívből utálni ezeket a karaktereket.


Hallam Foe filmkritika - 8. kép

Rá akarják venni a fiút, hogy adja áldását némi változtatásra a birtokon. Nem megy könnyen, hiszen Hallamban még mindig fortyog a düh Verity látványától, aki, mint egy utolsó döfésként elég lélekkavaró dolgot közöl a fiúval. Tudjuk e hibáztatni azért, hogy ezek után kissé meg akarja ölni mostoha anyját? Jó, persze, azért vagyunk emberek, hogy az ilyen érzelmi kilengéseinket szabályozni tudjuk, és főként a rend őrei nem ajánlják ezt a reakciót, ámbátor még a törvény is enyhítő körülménynek veszi a 'hirtelen felindulásból' elkövetett tetteket. Mielőtt tényleg valami végzeteset, és visszafordíthatatlant tenne főhősünk, valami helyreszökken az agyában. Talán ebben nagy szerepet játszik az, hogy megtudja az igazságot.

Hallam Foe filmkritika - 9. kép

A mozi egy szerelmeslevél Edinburgh-höz. Érdekessége, hogy a rendező (David Mackenzie) ennyi idősen költözött Edinburgh-ba, mint Hallam, és a hotel is az ő első munkahelye volt, de tagadja a további életrajzi ihletést.

Hallam Foe előzetes

 

Hallam Foe filmkritika / Hallam Foe (2007)

  • Műfaj: romantikus dráma
  • Hazai premier: 2008. március 20.
  • Rendezte: David Mackenzie
  • Hossz: 95 perc
  • Szereplők: Jamie Bell, Sophia Myles, Ciarán Hinds, Jamie Sives, Claire Forlani
  • Forgatókönyv: David Mackenzie;Ed Whitmore
  • Operatőr: Giles Nuttgens
  • Vágó: Colin Monie
  • Zene: Matt Biffa
1 hozzászólás

Vendég

13 éve, 11 hónapja és 18 napja

hót hülyeség és a hapek is nyomi:confused

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

nurbanu profiljaManiac profilja