Halálos iramban 8. filmkritika

2017. április 12.
71.2361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A 2015-ös Halálos iramban 7. minden idők hatodik legnagyobb kasszasikerévé vált, így a tragikus autóbalesetben elhunyt Paul Walker hiányában is garantált volt a folytatás. A kérdés csupán annyi, hogy vajon lehet-e még fokozni a dolgokat, a fizikának és a józan észnek gyakran ellentmondó, képtelennél is képtelenebb, azonban kétségtelenül egyre látványosabb autós és akciófilmes mutatványokat? És ami ugyanolyan fontos: mi újat mutathatnak nekünk a már alaposan kimerített, amúgy sem elsősorban a sokrétegűségükről ismert karakterek?


Köszönhetően ama trendnek, hogy szinte epizódonként jön egy-egy újabb ellenlábas, csak hogy később csatlakozzon a bandához, a csapat létszáma már így is tekintélyesre nőtt - a Walker által életre keltett Brian O'Conner és párja, Mia (Jordana Brewster) kiszállása ellenére -, ami azt jelenti, hogy az egyes szereplőkre ugyanolyan vagy még kevesebb idő jut a cselekményben. Főgonoszból természetesen most is újat kapunk, de hogy mégse legyen olyannyira kiszámítható a történet, ezúttal az alkotók a sokat hangoztatott "család" tematikáján csavartak egy nagyot.

A felütésben újfent békés, mondhatni idillikus állapotoknak lehetünk tanúi, lévén a csapat tagjait kivétel nélkül felmentették a korábbi vádak alól, s míg mindenki más tisztes polgárként éldegél, Dom (Vin Diesel) és Letty (Michelle Rodriguez) a nászutasok gondtalan napjait tölti. Ám váratlanul feltűnik egy titokzatos kiberbűnöző, a felettébb eredeti nevű Cipher (Charlize Theron), aki nem pusztán visszacsábítja a bűn világába Domot, de még arra is ráveszi, hogy árulja el társait, minden másnál fontosabbnak tartott családját.

A furcsa szabályok szerint játszó, ám mindig segítőkész ügynök, Mr. Senki (Kurt Russell) támogatásával, a rendíthetetlen Hobbs (Dwayne Johnson) vezetésével a banda ismét felveszi a kesztyűt, még ha ez alkalommal saját jóbarátjukkal és vezetőjükkel is kell szembeszállniuk a ravasz hackerek mellett. Sőt a legutóbbi kalandban még halálos ellenségként számon tartott Deckard Shaw-t (Jason Statham) is sikerül beszervezni, hogy aztán feltuningolt járgányaik és izmaik révén újfent megakadályozzák egy nagyobb világkatasztrófa bekövetkezését.

Ha Dom nincs velük, a csapat tagjai (majdnem) tanácstalanok

Ha Dom nincs velük, a csapat tagjai (majdnem) tanácstalanok


Az említett csavaron túl egyébként a recept tökugyanaz (bár miért is változtattak volna rajta a széria népszerűsége láttán?): feltuningolt verdák, hiányos öltözetű macák, változatos és egzotikus helyszínek, lehetetlen kunsztok és figurák, plusz bunyó ezerrel. A korábban látottakat azért annyival sikerült meghaladni, hogy a zúzás minden eddigi léptéket felülmúl, a teljes történet folyamán összetört autók száma pedig alighanem abszolút rekord nem csupán a Halálos iramban franchise, hanem az összes valaha elkészült film szempontjából.

A fő helyszín a változatosság kedvéért New York City, de láthatjuk Havannát és más városokat, de még a felettébb extrémnek számító északi sarkkör vidékét is. Ami az utóbbit illeti, a jeges száguldozás és a tengeralattjáróval való kergetőzés azért kicsit már tényleg elvetette a sulykot - bár nyilván nem azok számára, akik épp az ilyen, mondhatni kevésbé reális, ám annál pörgősebb és látványosabb jelenetek miatt kedvelik a franchise-t.

Amikor a tengeralattjáró utoléri a száguldó autókaravánt...

Amikor a tengeralattjáró utoléri a száguldó autókaravánt...


Összességében azért annyit le lehet szögezni, hogy az idők során fokozatosan változott a koncepció: míg kezdetben főleg az autóversenyeken volt a hangsúly, addig később inkább a tolvajlásra terelődött, most pedig már a kémkedésnek jut egyre nagyobb szerep a csúcsra járatott járgányok mellett. A legfontosabb kérdés azonban mégis az, hogy vajon mennyire áll össze egy egésszé a különböző helyszínek, karakterek és motivációk kavalkádja, illetőleg mennyire sikerült az alkotóknak új színt vinni a szereplők viszonyába?

A folyton a családról és összetartozásról papoló Dom pálfordulása alapvetően még hihető is volna, azonban az azt előidéző Cipher, akinek döcögős háttértörténetét csupán az előző részekre való, retrospektív visszautalások révén ismerhetjük meg valamelyest, nem éppen a legmeggyőzőbb és legeredetibb ellenlábas. Noha Theron szexi és külsőségeiben menő antagonista - kivéve, amikor nem annyira -, azon ő sem tud segíteni, hogy karaktere egy totál egydimenziós, közhelyes figura, kinek hűvös, számító kegyetlensége nyilvánvaló, motivációi, tettei igazi mozgatórugói azonban teljes ködbe burkolóznak.

Cipher (Charlize Theron) kényszeríti Domot, hogy szembesüljön önmagával

Cipher (Charlize Theron) kényszeríti Domot, hogy szembesüljön önmagával


Az, hogy Cipher Dom ellenpólusaként éppen a család, a társak jelentéktelenségét hangsúlyozza, homlokegyenest szembemenve a széria alapvető filozófiájával, adott körülmények között akár érdekes konfliktus is lehetne, ám a faék egyszerűségű forgatókönyv, illetve vázlatszerű jellemábrázolás miatt lényegében semmit sem tesz hozzá a franchise-hoz.

Szerencsére a filmnek azért van némi önkritikája, néha-néha még ki is kacsint ránk (lásd a Johnson-Statham párost vagy Helen Mirren cameoját), és ekkor néhány pillanat erejéig valóban képes derültséget okozni, némi változatosságot adva az egyébként önismétlő narratívának. A csipkelődve rivalizáló, ámbár kissé már ellaposodó Roman (Tyrese Gibson) és Tej (Chris "Ludacris" Bridges) közötti ökörködés szintén nyújt néha egy kevés vidámságot, de a fő sztori aktuális irányának tekintetében csak remélni lehet, hogy a következő epizód jobban kibontja majd a szereplők közötti viszonyokat.

Kettő az egyben, azaz a Statham-mozit a moziban már ingyen kapjuk

Kettő az egyben, azaz a Statham-mozit a moziban már ingyen kapjuk


A Halálos iramban 8. része egyszeri agykikapcsolós szórakozásnak megteszi, csak ne kellene kifizetni érte a mozijegyet... Illetve ideális esetben valaki meghív minket, merthogy moziban egyszer érdemes megnézni a nagy vászon és a szinte szó szerint alattunk dübörgő motorok (illetve moziterem) miatt, hogy azután gyorsan el is felejthessük az egészet.

Halálos iramban 8. előzetes

 

Halálos iramban 8. filmkritika / The Fate of the Furious (2017)

  • Műfaj: akciófilm
  • Hazai premier: 2017. április 13.
  • Rendezte: F. Gary Grey
  • Hossz: 136 perc
  • Szereplők: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Charlize Theron, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris Bridges, Scott Eastwood, Kurt Russell, Helen Mirren
  • Forgatókönyv: Chris Morgan
  • Operatőr: Stephen F. Windon
  • Vágó: Paul Rubell, Christian Wagner
  • Zene: Brian Tyler
9 hozzászólás

Skyker

3 éve, 5 hónapja

En szeretem ezt a franchise-t, de ez az irrealitas az tulzas. Ertem en, hogy akciofilm, meg vagany, meg kell az extra akcio jelenet, de nekem egyik masik sajnos mar tulzas. Pedig tenyleg imadtam ezeket a sorozatokat.

válasz erre

kpal

3 éve, 6 hónapja és 7 napja

DNS írta:
Én pedig annak a több tíz millió nézőnek gratulálok világszerte, akik megveszik a mozijegyet erre a filmre, jó eséllyel 1 milliárd dollár körüli vagy afeletti összbevételt produkálva
Már most lenyomta a Star Wars 7-et ,pedig az se ki pénzt hozott ennyi nap alatt.

válasz erre

ValaMalDoran

3 éve, 6 hónapja és 9 napja

-Mik a tervek a jövőre nézve? Hogyan adjuk ki az elkövetkező részeket? -Hogyhogy hogyan? Halálos Iramban!
Kár, hogy Uwe Boll már kilépett a filmgyártásból. Tőle megnéztem volna egy adaptációt. Akkor legalább sírva nevethettem volna filmnézés közben. Így csak szimplán elszunyókálok rajta...

válasz erre

DNS

3 éve, 6 hónapja és 11 napja

Direktor írta:
Gratulálok a kritika írójának, hogy ebből a hulladékból tudott ilyen cikket írni. És azért is hogy képes volt végigülni!

Ezt a részt természetesen még nem láttam, de a többi annyira selejt hogy hihetetlen.
Én pedig annak a több tíz millió nézőnek gratulálok világszerte, akik megveszik a mozijegyet erre a filmre, jó eséllyel 1 milliárd dollár körüli vagy afeletti összbevételt produkálva

válasz erre

Direktor

3 éve, 6 hónapja és 11 napja

Gratulálok a kritika írójának, hogy ebből a hulladékból tudott ilyen cikket írni. És azért is hogy képes volt végigülni!

Ezt a részt természetesen még nem láttam, de a többi annyira selejt hogy hihetetlen.

válasz erre

kpal

3 éve, 6 hónapja és 11 napja

Nekem még mindig az első a BEST! ,de azért ezek a részek is kellemes kikapcsolódást nyújtanak .

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 6 hónapja és 11 napja

***** unalmasak már ezek a futószalagon gyártott epizódok. Az első kettő még oké, de nyolc rész. Nemár...

válasz erre

rDAVE

3 éve, 6 hónapja és 12 napja

Az underground versenyes dolog miatt szerettem az elején, de a folytatásokat feleslegesnek érzem. Az előző részben volt egy Deftones szám és Paul Walker-től is elbúcsúztak. Nekem ennyi elég, hogy tisztes búcsút vegyek a sorozattól és ezt még torrentről se szedjem le. Megleszek a rettenetes párbeszédjeik nélkül.

válasz erre

totyak

3 éve, 6 hónapja és 12 napja

Láttam az eddigi összes epizódot. Nem mondom, hogy Oscar-díjas alkotások, de én jól szórakoztam rajtuk. Pár órás kikapcsolódásnak ez is meg fogja tenni.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

havrillal profiljaBvektor profiljaWickedSick profiljagery1113 profilja