Gru 3. filmkritika

2017. június 28.
70.9031
DNS profilja, adatai
DNS
Ma már szinte minden nagy stúdiónak megvan a maga animációs franchise-a, természetesen az egyéb, élőszereplős sikerszériák mellett. A jelenség persze nem a véletlennek köszönhető, hiszen ezek a rendszerint jól bevált recept szerint készülő, populáris címek megbízható bevételi forrást jelentenek Hollywoodnak, ahol a befektetők és részvényesek látszólag egyre kevesebbet hajlandók kockáztatni.
 

Dru és Gru, a két eltitkolt ikertestvér igyekszik bepótolni az elvesztett közös éveket

Dru és Gru, a két eltitkolt ikertestvér igyekszik bepótolni az elvesztett közös éveket


A Universal stúdió érdekeltségi körébe tartozó Illumination Entertainment, akik időközben A kis kedvencek titkos életét és az Énekelj! című zenés darabot is összehozták, most újra a nagy sikert aratott, immár két részt is megért Gru-hoz és a szintén különálló mozit kiérdemelt Minyonokhoz nyúlt vissza, meglátva a további potenciált az elsősorban a gyerekek által közkedvelt karakterekben. Ha egyetlen szóban kellene összefoglalni a Gru 3-at, azt mondanám, jópofa - de lássuk részleteiben, mire számíthatunk ezúttal kedvenc szuperhős-gonosztevőnktől és annak elvetemülten cuki, sárga segédeitől!

Gru 3. filmkritika előzetes
Miután Gru menő gonosztevőből három kislány, Margo, Edith és Agnes felelős apukájává, majd a bájos ügynöknő, Lucy férjévé vált, rendes családfőként kénytelen tisztességes munkával, az Anti Gonosz Liga munkatársaként közveszélyes bűnözők üldözésével megkeresni a napi betevőt. Amikor azonban az asszonnyal együtt felsülnek Balthazar Bratt, a nyolcvanas évek egykori sztárjából lett, frusztrált és bosszúra éhes szociopatájának kézre kerítésével, mindketten elveszítik állásukat, ráadásul még a minyonok is csalódottan fordítanak hátat a jó oldalhoz ragaszkodó főnöküknek.

Csodák csodájára azonban éppen ekkor érkezik a hír Gru rég nem látott apjának haláláról, és, ami még váratlanabb, mindaddig eltitkolt testvére, Dru létezéséről. A család meg is látogatja Dru-t annak távoli, malacokkal teli szigetén, ahol fivére menő kütyüi és fegyverarzenálja láttán Gru újfent kacérkodni kezd a rosszfiúság gondolatával. Miközben az ikrek közös kalandra indulnak, a minyonok szintén kalamajkába keverednek, és a Hollywood ellen továbbra is bosszút forraló Bratt is akcióba lendül...

Balthazar Bratt valósággal meghal a stílusban, mégis hatékony gonosztevő

Balthazar Bratt valósággal meghal a stílusban, mégis hatékony gonosztevő


A Gru 3. lényegében nem más, mint egy minyonok és Gru film kvázi "kettő az egyben" ötvözete, a "miért ne üssünk két legyet egy csapásra" elgondolás mentén. Noha kétségtelenül az apró sárga bestiák a legnagyobb sztárok a kicsik szemében, a minyonokból egy teljes film már túlságosan is sok és tömény volt (ennek ellenére annak is tervezik a folytatását, hiszen a kasszáknál igen szépen termelt).

Itt szerencsére megfelelő módon adagolták a jelenlétüket a főszereplők történetszála mellett, így egyik sem válik túlságosan egysíkúvá és unalmassá, különösen a szűk másfél órás játékidőn belül. A filmben a börtönös és a tehetségkutatós epizódok a minyonok legjobban eltalált és legstílusosabb akciói, melyek tényleg nagyon viccesek és valamelyest még túl is mutatnak a tőlük megszokott sztereotípiákon.

A magukra hagyott minyonoknál csak a rabosított minyonok veszélyesebbek

A magukra hagyott minyonoknál csak a rabosított minyonok veszélyesebbek


A történet egészét tekintve ugyanakkor nyilvánvaló, hogy már nemigen tudtak semmi újat kitalálni az alkotók, ezért elővették a már ezerszer ellőtt, hosszú évekig titkolt, ám váratlanul megtalált ikertestvér aduját. Tény, hogy a sztori sokszor klisés és helyenként elég butácska, összességében viszont a karakterek még mindig szerethetők, a tálalás és a humor pedig a legtöbb felnőtt számára is kellőképp szórakoztató.

Habár a retro-vonal behozása szintén nem túl eredeti húzás, annyi előnyt mindenképp jelent, hogy a 80-as évek slágerei révén az idősebbek, illetve a szülők is nosztalgiázhatnak, miközben gyermekük jókat kacag az esetlen hősök és a minyonok kalandjain.

A laza hangvétel és a rengeteg poénkodás mellett azért akad néhány, komolytalanul csomagolt, mégis velősebb téma, mint például a családi kötelékek fontossága, az önmegvalósítás és a személyes válság, hogy csak néhányat említsek. Lényegét tekintve azonban újfent ugyanaz a dilemma köszön vissza Gru esetében - legyek gonosz vagy ne legyek? -, ezt igyekeznek még tovább csűrni-csavarni az alkotók.

Lucy aggódva figyeli a testvérek gyanús mesterkedését

Lucy aggódva figyeli a testvérek gyanús mesterkedését


Az ámokfutóvá vált tévésztárt akár a mindent és mindenkit bedaráló, álomgyári gépezet és modern média kritikájának is tekinthetnénk - mármint akkor, ha valóban több lenne egyszerű felszínes, a gegek számát és a nosztalgiát növelni kívánó szereplőnél. Szerencsére kerge antagonistánk elég nagy kihívást jelent és elég viccesen unortodox ahhoz, hogy egysíkúsága ellenére méltó módon szórakoztató ellenfél legyen, a két, barátságosan rivalizáló testvér pedig dinamikus duót alkot, jól kiegészítve egymást.

Mivel sikerült némi érzelmi töltést vinni a narratívába, valamennyire lehetséges nézőként azonosulni a szereplőkkel, főleg a még tiszta gyermeki lélek hathatós támogatásával. Akik ilyennel, illetve igazi gyerkőccel rendelkeznek, azok számára ajánlott kategória a Gru 3, de valószínűleg mindenki szeretni fogja, akinek bejött a Minyonok és az első két epizód.
 

Gru 3. filmkritika / Despicable Me 3 (2017)

egy jegyet megér. egyet.
  • Műfaj: animációs film
  • Hazai premier: 2017. június 29.
  • Rendezte: Kyle Balda, Pierre Coffin
  • Hossz: 90 perc
  • Szereplők: Scherer Péter, Nemes Takách Kata, Makranczi Zalán
  • Forgatókönyv: Cinco Paul, Ken Daurio
  • Operatőr:
  • Vágó: Claire Dodgson
  • Zene: Heitor Pereira, Pharrell Williams
6.5
4 hozzászólás

totyak

10 hónapja, 2 hete és 2 napja

Szeretem az animációs filmeket, nagyon sokat megnézek, néha olyanokat is, amik szinte nem is kapnak semmi hírverést, nem is ismertek itthon. Láttam a Gru-1-2-t is, nem voltak rosszak, de van ezeknél sokkal jobb is. Azért persze majd valamikor ezt is megnézem.

válasz erre

Patrik94

10 hónapja, 2 hete és 2 napja

Erre én is benevezek!

válasz erre

Direktor

10 hónapja, 2 hete és 2 napja

Ki nem hagynám!

válasz erre

muki

10 hónapja, 2 hete és 2 napja

Mindkét részt imádtam ez is kötelező!

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaYanez profiljaturatur profiljaBvektor profiljaSunyi78 profiljagery1113 profiljaNeurotic profilja