Gothika filmkritika

2004. április 05.
72.4601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Horrofilmeket kedvelők gondolom nagyon várták már ezt a filmet. Mint minden film ez is megérkezett ki hazánkba. Pontosabban Április 8.-án bárki megnézheti, aki el tud menni moziba. Egy kiközés mindenesetre van. Ha idegzetünket nem kívánjuk túlzottan koptatni, gondolkozzunk el azon nem e lenne jobb maximum ? majdan ? könyvben elolvasni ezt a filmet. Ha mégis elmegyünk, úgy vigyázzunk arra, hogy a kukoricás doboz tartalma maradjon a neki kijelölt helyen akkor is mikor az ominózus pillanatokban, egy kis zenei rásegítésel ilyesztegetnek minket, mondván most meg kell itt ilyedni.

Horrorfilmek esetében ritka az, hogy sok nagy sztár szerepeljen bennük. Ez esetben viszont igen kellemes a felhozatal. Főszereplőkén az Oscar-díjas Halle Berry tündököl. Mellé társul Robert Downey, Jr. És Penélope Cruz is. Ezek mellet küldön érdemes megjegyezni, hogy a producerek között jelen van Robert Zemeckis akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek mint a Forrest Gump, Vissza a jövőbe, Kapcsolat, Trükkös fiúk és a nem rég bemutatott Ház a kísértet-hegyen.

Gothika filmkritika - 2. kép

A filmet a Dark Castle cégtől kaptuk, akik igen erősen a horrorfilmekre specializálódtak. A 13 kísértet, a Szellemhajó és most a Gothika elött jelenik meg logó-animációjuk.
Tehát ezeket mérlegelve biztosak lehetünk abban, hogy ez a film ütős nézettséget fog produkálni.
Lássuk akkor a történetet.

Gothika filmkritika - 3. kép

Dr. Miranda Gray egy női fegyház és elmegyógyintézetben dolgozik mint pszichológus. Páciensei mind valamilyen gyilkosság végett kerültek ide. Egy ilyen személy Chloe (Penélope Cruz) is, ki megvan róla győződve, hogy szörnyű borzalmakat mesél el Mirandának. Egy normális ember számára ezek a látomások, abszurdnak hatnak és így egyértelmű hogy Chloe elmebeteg.
Miranda férje (Charles S. Button) az intézet vezetője és szinte mindenki legjobb barátja. Mondhatni az egész város elismeri, tiszteli és szereti. Házasságuk kiegyensúlyozott bár van egy kis szálka köztük. A szálka neve pedig Dr. Pete Graham (Robert Downey Jr.). Szintén az intézetben dologozik, mint az egyik legjobb orvos. Ő és Miranda kellemes érzelmi szálakat táplálnak egymás iránt, de mivel van egy férj is, így csak álmaikban lehetnek egymáséi.
Egyik este, Miranda éppen a Chloe anyagát dolgozta át, mikor áramszünet borított kellemetlen sötétséget az intézetre. Így nem volt mint tenni, lement egyet úszni mielőtt elindult volna haza. Úszás után gyors léptekkel a kocsijához sietett, nehogy megázzon, mivel éktelen nagy zivatar volt aznap éjjel. Útban hazafelé kénytelen volt másik úton menni, mivel normál hazavezető utat lezárták vízátfolyás miatt. Ekkor következett be az mi megváltoztatta Miranda életét. Éppen egy alagúton hajtott keresztül miközben férjével beszélt telefonon. Az mobil leárnyékolódott, így zajos lett a vonal. Miranda egy pillanatra levette a tekintetét az útról hogy megnézze mi lehet a baj a készülékkel. Mikor visszanézet, a semmiből egy női alak jelent meg pont az út közepén.

Gothika filmkritika - 4. kép

Egy hajszálon múlott, hogy elgázolja az agyonázott jelenséget. Mikor odasietett hozzá, akkor láttam hogy egy megkínzott fiatal lány áll előtte. Ekkor hírtelen a lány lángokba borult, elkapta Miranda fejét. Majd teljes sötétség...
Mikor Miranda magához tért a munkahelyén találta magát. De most az egyik cellában, egy fegyházi rabruhában. Mikor megérkezik Dr. Grahem hogy elmondja mi is történt, már erős dühkitörései vannak Mirandának. Egy részről mondhatjuk hogy bolond, vagy másrészről, hogy értetlenségében és tehetetlenségében kifakadt magából.
Dr. Graham szörnyű tényt közöl volt munkatársával. Miranda megölte férjét és úgy tűnik minden bizonyíték egyértelmű.

Gothika filmkritika - 5. kép

Innentől szörnyű pillanatok várnak Mirandára, melynek a végén belátja, hogy páciensei lehet, hogy nem is bolondok és azok akik közel állanak a szívéhez, nem is olyan ártatlanok (normálisak).
A film idegeket feszítő jeleneteket tartalmaz, így aki nincs hozzászokva az ilyenhez, az most hagyja ki ezt a filmet.
Pozitívumok: Horrorfilmnek tízes alá. Azért nem kapja meg a full pontot, mert helyenként az értelmetlenségig fokozzák az izgalmakat.
Negatívum: Ahogy az előbb írtam, helyenként logikátlan túlzásokba esnek a film készítői.
Én örülök hogy láthattam a filmet, de nem biztos hogy örülnék, ha még egyszer meg kellene néznem.

Gothika
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Horror
Hossz: 95
Készült: 2004
Premier: 2004-04-09
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Gothika
Rendező: Mathieu Kossovitz
Szereplők: Halle Berry
Robert Downey Jr.
Charles S. Dutton
John Carroll Lynch
Penélope Cruz
Fényképezte: Matthew Libatique
Díszlet: Graham "Grace" Walker
Írta:
Producer: Joel Silver
Robert Zemekis
Susan Levin
 

Gothika filmkritika / ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
3 hozzászólás

Vendég

13 éve, 4 hónapja és 4 napja

***** jó film:

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 22 napja

szerintem jó film

válasz erre

Vendég

17 éve, 10 hónapja és 19 napja

már nagyon várom ,hogy láthasam

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

darkomen profilja