Godzilla (2014) filmkritika

2014. május 14.
75.3031
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amikor a Daigo Fukuryu Maru (Szerencsés Sárkány 5.) nevű japán halászhajó teljes legénysége az 1954-es Bikini-szigeteken történt hidrogénbomba robbantások következtében sugárfertőzést kapott, senki nem gondolhatta hogy a tragédia hagyatékaként egy olyan filmlavina indul el, amit 60 év elteltével épp a kísérleti robbantást végrehajtó USA fog megkoronázni. Márpedig így történt, a szám szerint harmincadik (ebből 28 japán) Godzilla-feldolgozás kihátrálva az 1998-as amerikai remake árnyékából egy ízig-vérig tipikus Godzilla film lett, annak minden bugyuta de egyben látványos és szórakoztató kellékével.

A Warner Bros jó döntést hozott, amikor Gareth Edwards rendező kezébe adta a megfilmesítés lehetőségét, hiszen ezzel egy igazi rajongónak adott szabad kezet, hogy elmesélje a maga verzióját. Ennek folyamányaként pont olyan szörnyet kapunk, amilyet várunk: monumentálisat, brutálisat, de ezzel együtt mégis egy szerethető lényt - olyat, amilyet eddig csak a japán feldolgozásokban kaphattak a rajongók.

1954. március 1-jén az amerikai Castle Bravo nevű hidrogénbomba rádióaktív szennyeződése a Daigo Fukuryu Maru (Szerencsés Sárkány 5.) nevű japán halászhajó teljes legénységét megfertőzte, akik közül egy személy meg is halt. Japán kérte az USA-t hogy segítsen a megbetegedetteken, de az Egyesült Államok ezt megtagadta, sőt a felelősségét sem ismerte el. Tanaka Tomojuki producer ezután vetette fel az első Godzilla film ötletét, hogy ezzel hívják fel a világ figyelmét a bomba irtózatos hatásaira. Godzilla egy kaidzsu, magyarul óriásszörny, aki először Honda Isiro rendező 1954-es Godzsira című filmjében szerepelt.


Godzilla was here

Godzilla was here


A film viszonylag lendületesen kezdődik, a történeti szál alapjait lefekteti az első percekben, amire később mind a két óra (rá)épül. Adott egy atomreaktor valahol Japánban, ahol a helyi tudósok és szakemberek mellett amerikai koponyák is dolgoznak. Érdekes rengéseket mérnek a műszerek, természetesen senki nem aggódik, csak Joe Brody (Bryan Cranston) aki úgy gondolja, a jelenség nem az anyatermészetnek tulajdonítható, hanem valami egészen más áll a háttérben. Persze a balsejtelem beigazolódik, pár perc múlva az atomreaktor a földdel válik egyenlővé, a romok alá temetve Joe feleségét (Juliette Binoche), akinek itt véget is ér a szerepe.

Joe rögeszmésen ragaszkodik elméletéhez és felesége emléke valamint a tudós bizonyítási vágya miatt másfél évtized múltán is keresi a jelenség eredetét. Akarva-akaratlanul segítségére lesz ebben katonaként szolgáló fia, Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson), aki bár szeretné lezárni a múltat, apja miatt mégsem tudja ezt megtenni. Amikor a katasztrófához vezető jelenségek ismétlődni kezdenek, együtt mennek vissza abba a városrészbe, ami a szerencsétlenség óta lezárva áll, sugárfertőzöttség okán. Kiderül, hogy nagyon csúnya turpisságok állnak a háttérben, Joe-nak igaza volt és elkezdődik a tulajdonképpeni haddelhadd.

Nem angyalok potyognak az égből hanem katonák

Nem angyalok potyognak az égből hanem katonák


Itt kell megjegyeznem, az ilyen stílusú filmek nagy rajongója vagyok, a blockbuster mozikat nekem találták ki, gyakorlatilag az éves popcorn bevitelem tizedét képes vagyok egy ilyen film alatt bevinni a szervezetbe. A kaland elemekkel átszőtt scifi-mese olyan filmipari kaszt, amit vagy nagyon utál valaki, vagy hagyja magát sodródni az árral és csak élvezi a látványt és a lehetetlen helyzeteket. A Godzilla pontosan ilyen, egy lehetetlen helyzetben találjuk magunkat, hiszen nincsenek olyan óriásszörnyek bolygónkon, akik képesek pillanatok alatt városokat lerombolni, sőt olyanok sincsenek, amelyikek atommal táplálkoznak. Nos itt mindegyikből kapunk.

A M.U.T.O. (Massive Unidentified Terrestrial Organism) elnevezésű szörny mint főellenség jelenik meg a filmben, sőt annak azonnal két példánya is, egy repülésre alkalmas hím és egy hatalmasra nőtt nőstény. A kicsit denevérre hasonlító kék-vörös egyedek annak rendje és módja szerint színre lépésük után azonnal elkezdik ritkítani a populációt, és bár hős katonáink felveszik velük a harcot, nem sok eredényt érnek el. Egy laza Cunami kíséretében rettegett Godzillánk ekkor lép a színre és bár láthatóan semmibe veszi az emberiséget, mégsem tekint ránk elsődleges táplálékként, a MUTO-kra veni a fogát és világító farkát.

Spoiler: nem üti el a vonat a srácot. Sőt túlél mindent.

Spoiler: nem üti el a vonat a srácot. Sőt túlél mindent.


A film gyakorlatilag a harcoló háromszög (Godzilla-emberiség-MUTO) történetét meséli el, gigantikus képekkel, hatalmas csatajelenetekkel és brutális harcokkal. A MUTO-k hatalmasak, azonban Godzilla mellett még így sem rúghatnak labdába, az eddigiek közül ez a leghatalmasabb, amit láthattunk. Tüzet okád (szerintem valami gáz alapút, mert kéken világít hahaha), időnként világító hatalmas farka durvább mindennél, gyakorlatilag bármit leamortizál vele.

A stúdió és a rendező is biztosra akart menni, így a legmonumentálisabb megvalósítást láthatjuk, ami szörnynél elképzelhető. Minden képkockán érezhető, látható, mennyire kicsi az ember Godzillához képest, a képi világ tökéletesen adja vissza az arányokat. A CGI csapat nagyszerű munkát végzett, élethű látványvilágban van része a nézőnek. A hangeffektekkel sincs gond, abszolút követi a vizuális élményt minden tekintetben, azt hiszem Godzilla sivító-visító-dübörgő ordítását szokás velőtrázónak nevezni. A csatajelenetek brutálisak, gigantikus épületek között még gigantikusabb szörnyek rombolnak porig mindent.

Ott a farka, kapd el, rajta...

Ott a farka, kapd el, rajta...


Történetet nagyon nem kell keresni a filmben, a szokásos menetet követi, és ehhez a színészi játék is alkalmazkodik. Ami gyakorlatilag kevés beszédben, tágra nyílt szemekben és csodálkozó arcokban na és persze síkításokban, meneküléses tömegjelenetekben ki is merül. Ez viszont így van jól, ebben a filmben még a főszereplők is csak statiszták, a szerepük kimerül néhány amúgy is egyértelmű dolog megmagyarázásában, áltudományos okfejtésekben és a túlélési ösztön bemutatásában.

Hogy ne csak magasztaljam a mozit, fontosnak tartom megemlíteni a 3D feleslegességét. A Godzilla ordít a 3D jelenetekért, szinte minden percben olyan jelenetet látunk, ahol kötelező lenne a komoly térhatás. Ennek ellenére egy teljesen felesleges 3D-konverziót kapunk, ami az élményen nem ront, viszont teljesen feleslegessé teszi a film nem csak az Imax, de bármelyik 3D teremben történő megtekintését. Aki 2D-ben nézi meg, semmit nem veszít és még szemüveget sem kell felvennie - az Imax speciális áráról nem is beszélve.

Mintaapa: gyere fiam, menjünk be egy tiltott területre, floppít lopni!

Mintaapa: gyere fiam, menjünk be egy tiltott területre, floppít lopni!


Talán kicsit több világos jelenet is jó lett volna, a film nagy része sötétben játszódik, de az összhatáson végeredményben nem ront, minden tökéletesen látható így is, viszont hiányzik egy-egy jól megkomponált nappali jelenet.

A 2014-es Godzilla tehát a kötelező mozik listájára kerül, kihagyni mindenkinek vétek, grandiózus élményben lesz része a nézőnek, a történeten nem kell gondolkodni, nincs felesleges érzelgősség, csak a színtiszta dara. Nagyszerű Godzilla felfolgozás!

Godzilla (2014) előzetes

 

Godzilla (2014) / Godzilla (2014)

  • Műfaj: Kaland
  • Hazai premier: 2014. május 15.
  • Rendezte: Gareth Edwards
  • Hossz: 123 perc
  • 2014-05-14 19:50:37 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/godzilla_2014_1.jpg
  • Szereplők: Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Ken Watanabe, Bryan Cranston, David Strathairn
  • Forgatókönyv: Max Borenstein
  • Operatőr: Seamus McGarvey
  • Vágó: Bob Ducsay
  • Zene: Alexandre Desplat
Gareth Edwards 123 Alexandre Desplat 2014-05-14 19:50:37 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/godzilla_2014_1.jpg
23 hozzászólás

Vendég

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

Nagyon megnézős! FB-n valaki írta hogy spoileres a cikk de én nem találtam benne spoilerveszélyt úgyhogy no para!mosolygó smiley

válasz erre

Fáraó

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

Vendég írta:
Pedig ez elég közel áll az eredeti karakterhez.
Félre értettél, lehet rosszul is fogalmaztam mosolygó smiley
Ebbe nekem pont az nem tetszik hogy túl közel áll az eredetihez röhögő smiley

De persze csak akkor tudok erről pontosabb véleményt mondani ha már láttam a filmet röhögő smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

Fáraó írta:
Hát én kétkedve fogadom a filmet... Valahogy képek-videók alapján számomra túl bugyuta ez a féle Godzilla karakter...

Lehet a 98-as filmnek nem volt sok köze az eredetihez, de szerintem ez nem is volt baj. Nekem nagyon bejött, és inkább annak vártam volna egy folytatást. De hát ki tudja, lehet ez is jó lett mosolygó smiley

Én meg csak reménykedni tudok hogy minél hamarabb kiadják dvd-re mosolygó smiley
(A mozi még mindig nem opció vidéken...)
Pedig ez elég közel áll az eredeti karakterhez.

válasz erre

marco

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

5t3v3nk3 írta:
I am Not in Godzilla.... I AM THE GODZILLA!!!!
(Breaking Bad fanoknak kis bónusz agyf#sz..röhögő smiley)

Moziban nézős film ez, de nekem valahogy a szálkásabb Godzy jobban bejött, lehet mert a rajzfilm nagy kedvencem.

"... monumentálisat, brutálisat, de ezzel együtt mégis egy szerethető lényt..." - Godzy Godzy Kawaii Desu =^°^= röhögő smiley röhögő smiley

"...időnként világító hatalmas farka durvább mindennél..." >>Hentai verzió.

Szóval irány a filmszínház!
Akkor átjött a lényeg, jóvan! röhögő smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

[Tiltott felhasználó!]

Fáraó

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

Hát én kétkedve fogadom a filmet... Valahogy képek-videók alapján számomra túl bugyuta ez a féle Godzilla karakter...

Lehet a 98-as filmnek nem volt sok köze az eredetihez, de szerintem ez nem is volt baj. Nekem nagyon bejött, és inkább annak vártam volna egy folytatást. De hát ki tudja, lehet ez is jó lett mosolygó smiley

Én meg csak reménykedni tudok hogy minél hamarabb kiadják dvd-re mosolygó smiley
(A mozi még mindig nem opció vidéken...)

válasz erre

csirkee

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

Úgy indultam neki, hogy csalódni fogok, de szerencsére nem csalódtam. mosolygó smiley Nagyon jó film, jók a harcos jelenetek. Érdemes megnézni, de tény, ne imax-ben mert nincs értelme.

válasz erre

Vendég

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

Nekem a 98-as nagyon tetszett bár annak nem sok köze volt az igazi Godzilla mítoszhoz.mosolygó smiley Ez jobb annál?

válasz erre

rDAVE

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

Pont olyan, amilyenre számítottam, tuti megnézem! mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

De jó lehet!!!!

válasz erre

wegh

10 éve, 9 hónapja és 15 napja

Durva jó a látványvilága röhögő smiley Már nagyon vártam.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja