Godzilla (2014) filmkritika

2014. május 14.
72.2321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amikor a Daigo Fukuryu Maru (Szerencsés Sárkány 5.) nevű japán halászhajó teljes legénysége az 1954-es Bikini-szigeteken történt hidrogénbomba robbantások következtében sugárfertőzést kapott, senki nem gondolhatta hogy a tragédia hagyatékaként egy olyan filmlavina indul el, amit 60 év elteltével épp a kísérleti robbantást végrehajtó USA fog megkoronázni. Márpedig így történt, a szám szerint harmincadik (ebből 28 japán) Godzilla-feldolgozás kihátrálva az 1998-as amerikai remake árnyékából egy ízig-vérig tipikus Godzilla film lett, annak minden bugyuta de egyben látványos és szórakoztató kellékével.

Kicsit kövér, kicsit gumi. Olyan mint az eredeti Godzilla

Kicsit kövér, kicsit gumi. Olyan mint az eredeti Godzilla


A Warner Bros jó döntést hozott, amikor Gareth Edwards rendező kezébe adta a megfilmesítés lehetőségét, hiszen ezzel egy igazi rajongónak adott szabad kezet, hogy elmesélje a maga verzióját. Ennek folyamányaként pont olyan szörnyet kapunk, amilyet várunk: monumentálisat, brutálisat, de ezzel együtt mégis egy szerethető lényt - olyat, amilyet eddig csak a japán feldolgozásokban kaphattak a rajongók.

Godzilla (2014) előzetes
1954. március 1-jén az amerikai Castle Bravo nevű hidrogénbomba rádióaktív szennyeződése a Daigo Fukuryu Maru (Szerencsés Sárkány 5.) nevű japán halászhajó teljes legénységét megfertőzte, akik közül egy személy meg is halt. Japán kérte az USA-t hogy segítsen a megbetegedetteken, de az Egyesült Államok ezt megtagadta, sőt a felelősségét sem ismerte el. Tanaka Tomojuki producer ezután vetette fel az első Godzilla film ötletét, hogy ezzel hívják fel a világ figyelmét a bomba irtózatos hatásaira. Godzilla egy kaidzsu, magyarul óriásszörny, aki először Honda Isiro rendező 1954-es Godzsira című filmjében szerepelt.


Godzilla was here

Godzilla was here


A film viszonylag lendületesen kezdődik, a történeti szál alapjait lefekteti az első percekben, amire később mind a két óra (rá)épül. Adott egy atomreaktor valahol Japánban, ahol a helyi tudósok és szakemberek mellett amerikai koponyák is dolgoznak. Érdekes rengéseket mérnek a műszerek, természetesen senki nem aggódik, csak Joe Brody (Bryan Cranston) aki úgy gondolja, a jelenség nem az anyatermészetnek tulajdonítható, hanem valami egészen más áll a háttérben. Persze a balsejtelem beigazolódik, pár perc múlva az atomreaktor a földdel válik egyenlővé, a romok alá temetve Joe feleségét (Juliette Binoche), akinek itt véget is ér a szerepe.

Joe rögeszmésen ragaszkodik elméletéhez és felesége emléke valamint a tudós bizonyítási vágya miatt másfél évtized múltán is keresi a jelenség eredetét. Akarva-akaratlanul segítségére lesz ebben katonaként szolgáló fia, Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson), aki bár szeretné lezárni a múltat, apja miatt mégsem tudja ezt megtenni. Amikor a katasztrófához vezető jelenségek ismétlődni kezdenek, együtt mennek vissza abba a városrészbe, ami a szerencsétlenség óta lezárva áll, sugárfertőzöttség okán. Kiderül, hogy nagyon csúnya turpisságok állnak a háttérben, Joe-nak igaza volt és elkezdődik a tulajdonképpeni haddelhadd.

Nem angyalok potyognak az égből hanem katonák

Nem angyalok potyognak az égből hanem katonák


Itt kell megjegyeznem, az ilyen stílusú filmek nagy rajongója vagyok, a blockbuster mozikat nekem találták ki, gyakorlatilag az éves popcorn bevitelem tizedét képes vagyok egy ilyen film alatt bevinni a szervezetbe. A kaland elemekkel átszőtt scifi-mese olyan filmipari kaszt, amit vagy nagyon utál valaki, vagy hagyja magát sodródni az árral és csak élvezi a látványt és a lehetetlen helyzeteket. A Godzilla pontosan ilyen, egy lehetetlen helyzetben találjuk magunkat, hiszen nincsenek olyan óriásszörnyek bolygónkon, akik képesek pillanatok alatt városokat lerombolni, sőt olyanok sincsenek, amelyikek atommal táplálkoznak. Nos itt mindegyikből kapunk.

A M.U.T.O. (Massive Unidentified Terrestrial Organism) elnevezésű szörny mint főellenség jelenik meg a filmben, sőt annak azonnal két példánya is, egy repülésre alkalmas hím és egy hatalmasra nőtt nőstény. A kicsit denevérre hasonlító kék-vörös egyedek annak rendje és módja szerint színre lépésük után azonnal elkezdik ritkítani a populációt, és bár hős katonáink felveszik velük a harcot, nem sok eredényt érnek el. Egy laza Cunami kíséretében rettegett Godzillánk ekkor lép a színre és bár láthatóan semmibe veszi az emberiséget, mégsem tekint ránk elsődleges táplálékként, a MUTO-kra veni a fogát és világító farkát.

Spoiler: nem üti el a vonat a srácot. Sőt túlél mindent.

Spoiler: nem üti el a vonat a srácot. Sőt túlél mindent.


A film gyakorlatilag a harcoló háromszög (Godzilla-emberiség-MUTO) történetét meséli el, gigantikus képekkel, hatalmas csatajelenetekkel és brutális harcokkal. A MUTO-k hatalmasak, azonban Godzilla mellett még így sem rúghatnak labdába, az eddigiek közül ez a leghatalmasabb, amit láthattunk. Tüzet okád (szerintem valami gáz alapút, mert kéken világít hahaha), időnként világító hatalmas farka durvább mindennél, gyakorlatilag bármit leamortizál vele.

A stúdió és a rendező is biztosra akart menni, így a legmonumentálisabb megvalósítást láthatjuk, ami szörnynél elképzelhető. Minden képkockán érezhető, látható, mennyire kicsi az ember Godzillához képest, a képi világ tökéletesen adja vissza az arányokat. A CGI csapat nagyszerű munkát végzett, élethű látványvilágban van része a nézőnek. A hangeffektekkel sincs gond, abszolút követi a vizuális élményt minden tekintetben, azt hiszem Godzilla sivító-visító-dübörgő ordítását szokás velőtrázónak nevezni. A csatajelenetek brutálisak, gigantikus épületek között még gigantikusabb szörnyek rombolnak porig mindent.

Ott a farka, kapd el, rajta...

Ott a farka, kapd el, rajta...


Történetet nagyon nem kell keresni a filmben, a szokásos menetet követi, és ehhez a színészi játék is alkalmazkodik. Ami gyakorlatilag kevés beszédben, tágra nyílt szemekben és csodálkozó arcokban na és persze síkításokban, meneküléses tömegjelenetekben ki is merül. Ez viszont így van jól, ebben a filmben még a főszereplők is csak statiszták, a szerepük kimerül néhány amúgy is egyértelmű dolog megmagyarázásában, áltudományos okfejtésekben és a túlélési ösztön bemutatásában.

Hogy ne csak magasztaljam a mozit, fontosnak tartom megemlíteni a 3D feleslegességét. A Godzilla ordít a 3D jelenetekért, szinte minden percben olyan jelenetet látunk, ahol kötelező lenne a komoly térhatás. Ennek ellenére egy teljesen felesleges 3D-konverziót kapunk, ami az élményen nem ront, viszont teljesen feleslegessé teszi a film nem csak az Imax, de bármelyik 3D teremben történő megtekintését. Aki 2D-ben nézi meg, semmit nem veszít és még szemüveget sem kell felvennie - az Imax speciális áráról nem is beszélve.

Mintaapa: gyere fiam, menjünk be egy tiltott területre, floppít lopni!

Mintaapa: gyere fiam, menjünk be egy tiltott területre, floppít lopni!


Talán kicsit több világos jelenet is jó lett volna, a film nagy része sötétben játszódik, de az összhatáson végeredményben nem ront, minden tökéletesen látható így is, viszont hiányzik egy-egy jól megkomponált nappali jelenet.

A 2014-es Godzilla tehát a kötelező mozik listájára kerül, kihagyni mindenkinek vétek, grandiózus élményben lesz része a nézőnek, a történeten nem kell gondolkodni, nincs felesleges érzelgősség, csak a színtiszta dara. Nagyszerű Godzilla felfolgozás!
 

Godzilla (2014) filmkritika / Godzilla (2014)

  • Műfaj: Kalandfilm
  • Hazai premier: 2014. május 15.
  • Rendezte: Gareth Edwards
  • Hossz: 123 perc
  • Szereplők: Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Ken Watanabe, Bryan Cranston, David Strathairn
  • Forgatókönyv: Max Borenstein
  • Operatőr: Seamus McGarvey
  • Vágó: Bob Ducsay
  • Zene: Alexandre Desplat
23 hozzászólás

gokuvsvegita

5 éve, 4 hónapja és 4 napja

Én még nem láttam a filmet, de majd valamikor megnézem.

válasz erre

Kekmedve

5 éve, 4 hónapja és 15 napja

Ez 10/10? A színészi játék kritikán aluli, holott az lenne a fókusz, mivel Godzilla nem szerepel a filmben sajnos a főszereplő és a szenvedése az meg valami borzalmas, kicsit több Heisenberg talán segített volna , nekem ez a film 5/10 teljesen átlagos, egyszer nézős és akkor is kicsit megbánós

válasz erre

Vendég

5 éve, 4 hónapja és 22 napja

ebbe a filmbe sztem csak annyi a legfőbb probléma hogy túlsok modzillás jelent van!!! sztem most már azért 2014ben nem engedhető meg az hopgy egy filmet a szőrnyek vigyenek el másfél óráig.... kell bele dráma meg romantika is különben unalmas.. különben meg hol van ebből Bruse Wirris meg Starlone amikor legalább két ilyen nagy névnek is lődöznie kéne a szörnyet nem ám csak hogy így meg úgy! na remélem érthető a kritikám de amúgy a kritikával egyetértek ez egy 10/10es alkotás a javából!!!

válasz erre

Scoo

5 éve, 4 hónapja és 25 napja

Én sajnos ennyire nem vagyok elnéző. Nagyon jók azok a részek, mikor a szörnyek vannak, de az emberek...huh...borzasztóak. A főszereplő és mindenki más is nagyon gyenge, de nem csoda, mivel alig alig vannak megírva. Náluk már csak a történet gyengébb...Nagyon nagy kár érte, mivel a megközelítés, a drámai sötét tónus tetszett volna. Kár, hogy nem lehet izgulni senkiért se. Az pedig borzasztóan nagy fekete pont, hogy mindenhova beraktak egy kisgyereket (de még kutya is van!). A folytatásra keressenek egy rendes forgatókönyvírót és elégedett leszek a moziból kijövet. Ettől függetlenül nem bántam meg, hogy moziban néztem meg, de ha majd újranézem otthon az biztos, hogy csak azokat a jeleneteket fogom megnézni ahol minimum egy szörny is jelen van.

válasz erre

totyak

5 éve, 5 hónapja és 5 napja

Én még nem láttam, de a tesóm most nézte meg 3D-ben. Ő azt mondta neki tetszett, bár a 3D miatt felesleges volt fizetni pluszban. Egyrészt nem is volt olyan látványos, másrészt meg hozzászokott a szeme 5 perc után és már nem is volt olyan nagy csoda.

válasz erre

Alex

5 éve, 5 hónapja és 6 napja

Nagy rakás trágya ez a film. Pedig elég elfogadó vagyok.

válasz erre

5t3v3nk3

5 éve, 5 hónapja és 6 napja

WillThaWheel írta:
Azért is elmegyek moziba! Nem írtad le pl., hogy hogyan győzik le...
Nem, is győzik le..

válasz erre

rDAVE

5 éve, 5 hónapja és 7 napja

WillThaWheel írta:
Azért is elmegyek moziba! Nem írtad le pl., hogy hogyan győzik le...
Évekig csak gyors kaját és kólát adnak neki.

válasz erre

WillThaWheel

5 éve, 5 hónapja és 7 napja

PaulMarloW írta:
A filmben van egy mutáns gyík ami lerombolja fél new yorkot aztán valahogy legyőzik.Szerintem el se menj a moziba.
Azért is elmegyek moziba! Nem írtad le pl., hogy hogyan győzik le...

válasz erre

PaulMarloW

5 éve, 5 hónapja és 7 napja

Vendég írta:
Nagyon megnézős! FB-n valaki írta hogy spoileres a cikk de én nem találtam benne spoilerveszélyt úgyhogy no para!
A filmben van egy mutáns gyík ami lerombolja fél new yorkot aztán valahogy legyőzik.Szerintem el se menj a moziba.

válasz erre

kpal

5 éve, 5 hónapja és 8 napja

Látványosra sikerült . De nekem a egyel régebbi is tetszik ,az akkori megoldásokkal.

válasz erre

rDAVE

5 éve, 5 hónapja és 10 napja

Vendég írta:
Nagyon megnézős! FB-n valaki írta hogy spoileres a cikk de én nem találtam benne spoilerveszélyt úgyhogy no para!
Ez a film amúgy sem túlságosan sztori központú.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profilja