Godzilla II - A szörnyek királya filmkritika

2019. május 30.
78.0661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
A kaijuk, azaz ősi és bazi nagy szörnyek visszatérő mitológiája, mely a hasonló tradíciókban bővelkedő Japánból származik, mondhatni második virágkorát éli mostanság, pláne a számítógépes megvalósítás filmipari alkalmazásának mindennapossá válásával. Eme különös és tiszteletet parancsoló lények közül talán Godzilla a legikonikusabb, ám mivel ez már a 35. mozi az ő szereplésével, nem könnyű számon tartani az összefüggéseket.
Advertisement


Jelen kritikánk tárgya a 2014-es, Gareth Edwards rendezte Godzilla reboot folytatása, mely immár egy újabb franchise, a Legendary Pictures által megálmodott Szörnyverzum harmadik epizódja, a Kong: Koponya sziget után. A Legendary valójában annyira biztos a dolgában, hogy A szörnyek királya debütálását meg sem várva már az újabb folytatást is leforgatták, melyben King Kong és Godzilla feszül egymásnak. Jól látható tehát a stúdió koncepciója: minél több a monszta és minél nagyobb a csetepaté, annál jobb.

A fenti felfogást már A szörnyek királyában is csúcsra járatják, mivel az emberek alapvetően Godzillára hagyatkoznak abban, hogy legyőzze Ghidorah királyt (háromfejű sárkányt) és az általa felélesztett Titánokat. Azonban nem mindenki ért egyet a Monarch nevű kripto-zoológiai szervezet veszélyes ténykedésével: az állatok viselkedésére és kommunikációjára szakosodott Dr. Mark Russell (Kyle Chandler) például határozottan a szörnyek kiirtására buzdít.

Volt felesége, Dr. Emma Russell (Vera Farmiga) viszont hisz abban, hogy az istenszerű lények és az emberek békében élhetnek egymás mellett, és ezért még a férjével közösen kifejlesztett, a szörnyeket részben irányítani képes Orca nevű berendezést is képes bevetni. Az Alan Jonah ezredes (Charles Dance) vezette öko-terroristák pedig egyenesen abban hisznek, hogy vissza kell állítani a természetes rendet, hogy a Föld megtisztulhasson az emberiség mocskától.

És amikor a Titánok tényleg elszabadulnak, az ember fia már nem sokat tehet, legfeljebb imádkozik az életben maradásért... Hacsak nem a lánya, a tizenkét éves Madison Russell (Millie Bobby Brown), aki egy ponton úgy dönt, ideje a saját kezébe venni a dolgokat.

Dr. Emma Russell (Vera Farmiga) nem bánja, ha lánya, Madison (Millie B. Brown) is a szörnyek közelében legyeskedik

Dr. Emma Russell (Vera Farmiga) nem bánja, ha lánya, Madison (Millie B. Brown) is a szörnyek közelében legyeskedik


A szörnyek királya cselekménye nem igazán foglalkozik olyan dolgokkal, mint a fokozatos építkezés vagy feszültségnövelés - ehelyett inkább rögtön belecsap a lecsóba, minimális felvezetéssel a tombolás megkezdése előtt. Ennek eredményeképpen az új főszereplőkről is csupán néhány odavetett információból tudunk meg valamit, miközben azt se nagyon lehet követni, ki kivel vagy ki ellen van és miért.

Ugyanakkor bizonyos szereplőknek az elvileg közvetlen előzményként szolgáló 2014-es Godzillából itt egyszerűen nyoma sincs, az elsőszámú protagonista Ford Brody-t és családját is beleértve. Persze Brody, ahogyan a folytatásban Russell-ék, valójában inkább csak az eseményekkel sodródó figura volt, az igazi hangsúly helyettük Godzillára és a szörnyekre helyeződik.

Dr. Mark Russell (Kyle Chandler) a Monarch társaságában várja ki a Föld végzetét

Dr. Mark Russell (Kyle Chandler) a Monarch társaságában várja ki a Föld végzetét


Míg azonban az első rész még a maga módján viszonylag realisztikus módon közelítette meg a témát, egészen hihető módon bemutatva a Godzilla és a Titánok által okozott káoszt és az emberek reakcióját, A szörnyek királya szinte teljességgel szakít mindenféle józan megfontolással. A folytatásban az alkotók mindenféle kínos szövegeket és magyarázatokat adtak a szereplők szájába, hogy azok ürügyként szolgáljanak a szörnyek összecsapásához és a szinte végeláthatatlan zúzáshoz.

Miközben a tudományhoz vagy akár a valósághoz általában nagyon kevés köze van az elhangzottaknak, a környezetvédelem, illetve a természettel való egyensúly sulykolása is inkább csak egyfajta divatos címszó, amit az alkotók igyekeztek a zászlajukra tűzni. Habár az, hogy a szörnyek a természeti katasztrófák szimbólumai lennének, hordoz magában némi potenciált egyfajta művészi kifejezésmódra, itt annyira szájbarágós módon kerül tárgyalásra, hogy az már fájdalmasan átlátszó.

Dr. Serizawa (Ken Watanabe) a kevés visszatérő szereplő közé tartozik

Dr. Serizawa (Ken Watanabe) a kevés visszatérő szereplő közé tartozik


Egy effajta blockbustertől, ami elsősorban a szórakoztatásra van kihegyezve, persze nyilván nem szabad sokat várni, a rengeteg logikátlanság és nyilvánvaló képtelenség viszont alapból elfojt mindenféle komoly mondanivalót. A sztori és a jellemábrázolás súlyos hiányosságai pedig még azon pozitívumot is semmissé teszik, hogy néha egészen decens alakításokat láthatunk az igen jónevű színészgárda részéről, mivel többnyire maguk az eljátszott szituációk azok, amelyek nem méltók hozzájuk.

Nem tudom, ki hogy van vele, de úgy gondolom, ezért felesleges volt lecserélni Gareth Edwards-t, aki a Zsivány Egyes óta nem is forgatott hasonló kaliberű produkciót. A helyébe lépő Michael Dougherty a forgatókönyvírásban semmiképpen, a rendezésben pedig legfeljebb részben jeleskedik, amennyiben a vizuális- és hangeffektek, valamint az akciók ezúttal is a topon vannak. Sőt, a látvány és a hangzás grandiózusságát itt már tényleg a csúcsra járatták - ezek után nehéz elképzelni, hová lehet még mindezt fokozni.

Vigyázat, monszta 6 óránál!

Vigyázat, monszta 6 óránál!


A Godzilla II - A szörnyek királyát ezért talán úgy lehetne röviden jellemezni, hogy egy alaposan túlspilázott popcorn mozi - egy tipikusan olyan blockbuster, amit egyszer esetleg meg lehet nézni, ám akkor mindenképpen egy kellőképpen nagy vászonnal és ütős hangrendszerrel ellátott moziban ajánlatos azt megtenni, mivel szinte semmilyen házimozi sem képes visszaadni ugyanazt az érzést.

A látvány tekintetében egyedül a 3D okoz csalódást, ami kihasználatlan és szinte teljesen észrevehetetlen, pedig lett volna benne potenciál. Ugyanakkor a film értékelése azért annyi, amennyi, mert újfent jó példáját láthatjuk annak, hogy a legmodernebb vizuális effektusok és technikai megoldások sem pótolhatják a jó sztorit és a magukkal ragadó karaktereket.

Godzilla II - A szörnyek királya előzetes

 

Godzilla II - A szörnyek királya / Godzilla: King of the Monsters (2019)

majd tévében, az ismétlést...
  • Műfaj: Sci-fi
  • Hazai premier: 2019. május 30.
  • Rendezte: Michael Dougherty
  • Hossz: 131 perc
  • 2019-05-30 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/godzilla-ii--a-szornyek-kiralya_1.jpg
  • Szereplők: Kyle Chandler, Vera Farmiga, Ken Watanabe, Ziyi Zhang, Millie Bobby Brown, Charles Dance
  • Forgatókönyv: Michael Dougherty
  • Operatőr: Lawrence Sher
  • Vágó: Roger Barton
  • Zene: Bear McCreary
5
Michael Dougherty 131 Bear McCreary 2019-05-30 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/godzilla-ii--a-szornyek-kiralya_1.jpg
8 hozzászólás

totyak

5 éve, 2 hónapja és 10 napja

Szerencse, hogy nem is vártam tőle többet, mint ami le van írva és megmondom őszintén nekem ennyi elég is. Pár óra agykikapcsolós szórakozás, ez ennyit tud, de annak tökéletes.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 2 hónapja és 17 napja

[Tiltott felhasználó!]

Ronalddo

5 éve, 2 hónapja és 18 napja

Ebben kb ennyi van, nekem pont elég lesz hogy kikapcsoljon két órára..

válasz erre

VaPe

5 éve, 2 hónapja és 18 napja

Nekem tetszett az előző, kíváncsi vagyok rá, bár mindenki lehúzza. röhögő smiley

válasz erre

Tuhajohn

5 éve, 2 hónapja és 18 napja

Szombaton megyek rá IMAX-ben. Ha láthatok pár látványos jelenetet már elégedett jövök ki a moziból.

válasz erre

Mordorer

5 éve, 2 hónapja és 18 napja

Nálam megnézős, az előzőt is szerettem.

válasz erre

muki

5 éve, 2 hónapja és 18 napja

Ugye senki nem lepődött meg igazából? mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 2 hónapja és 18 napja

Várható volt hogy **** lesz.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja