G.I. Joe - Megtorlás filmkritika

2013. április 04.
75.2531
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Ha létezik tipikus amerikai akciófilm, akkor a G.I. Joe a műfaj "tökéletes" megtestesítője, mely az amerikai popkultúra szerves részévé vált Hasbro figurák, illetve a köréjük szőtt képregények és animációs sorozat élőszereplős adaptációja. A félelmet nem ismerő, macsó és elkötelezett katonák az USA-n kívül a világ számtalan országában, így nálunk is ismertek és népszerűek voltak - gondoljunk csak bele, anno melyik kissrác ne játszott volna az "akciófigurák" elnevezést meghonosító bábukkal az 1980-as és 90-es években? S bár e nemzedék - melynek jómagam is tagja vagyok - időközben felnőtt, vajon ki vagy mi akadályozhatná meg, hogy az újabb generációk életének, ha nem is ugyanabban a formában, de valamiképpen a részévé váljon a G.I. Joe márkanév? Az amerikanizált világban immár mindenhol hősként aposztrofált kommandósok és örök ellenségeik csatározásai természetesen túlságosan nagy, mondhatni kihagyhatatlan lehetőséget jelentettek a filmipar számára, így törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb a mozivásznakat is meghódítja a jelenség, amire végül 2009-ben került sor.


Az átütőnek semmiképp sem nevezhető, azonban a rajongók számára kellően szórakoztató A Kobra árnyéka anyagi sikere után elmaradhatatlan folytatás eredetileg 2012 nyarán érkezett volna, a tervet azonban a Paramount az utolsó pillanatban megváltoztatta - a bemutatót végül majdnem egy teljes évvel elhalasztották, a 3D-s technikára való konvertálásra hivatkozva. Könnyen lehet, hogy a stúdió és a producerek így akartak még több fiatal nézőt bevonzani a mozikba, különösen azután, hogy az első részben szerepelt színészek nagy része nem kívánt élni az újabb lehetőséggel. Azon túlmenően, hogy Dennis Quaid Hawk tábornoka már nem vezeti a G.I Joe-kat, a dögös vörös Scarlett-et alakító Rachel Nichols sem vállalta a szerepet, miután az alávaló és szexi Bárónő bőréből kibújt Sienna Miller, valamint a manapság sokkal jobb ajánlatokkal büszkélkedő Joseph Gordon-Levitt (Kobra Parancsnok) is visszakozott.


Az USA elnöke (Jonathan Pryce) és a rosszak: Kobra Parancsnok (Luke Bracey) és Tűzbogár (Ray Stevenson)

Az USA elnöke (Jonathan Pryce) és a rosszak: Kobra Parancsnok (Luke Bracey) és Tűzbogár (Ray Stevenson)


Helyettük - nyilván nem bagóért - olyan, jól csengő névvel bíró sztárokat szerződtettek, mint Bruce Willis vagy Wayne "The Rock" Johnson a közönségkedvenc figurák szerepében jól bevált Kígyószem (Ray Park) és Viharárny (Byung-hun Lee) mellé, akik azonban továbbra is csupán a másodvonalban mozognak. Rajtuk kívül visszatérő szereplőként üdvözölhetjük az álcázás mestereként ismert Zartant (Arnold Vosloo) és Kobra Parancsnokot (akit ezúttal a sokatmondó nevű Luke Bracey játszik) a rossz oldalon, a hősöket pedig elsősorban az első részben zöldfülű protagonistaként megismert Duke (Channing Tatum) képviseli. Az utóbbi azonban ezúttal jócskán háttérbe került, és a Megtorlás valódi főszereplőjének sokkal inkább Barikád (Dwayne Johnson) tekinthető. Ez így persze még mindig igen kevés, ha az alaposan megcsappant szereplőgárdát és azt nézzük, hogy az "ős G.I. Joe"-ként látható Willis is csupán mellékszereplő, ezért az alkotók néhány klasszikus figurát is bedobtak az üstbe, mint amilyen például Flint/Kovakő (D.J. Cotrona) vagy Firefly/Tűzbogár (Ray Stevenson).

Duke (Channing Tatum) és Kovakő (D.J. Cotrona) szóhoz sem jut Barikád mellett

Duke (Channing Tatum) és Kovakő (D.J. Cotrona) szóhoz sem jut Barikád mellett


A Megtorlással a sorozat a régi gárda hiányában szinte teljesen új irányt vett a sztori tekintetében, vagyis a történet nem egyenes, A Kobra árnyéka befejezéséből közvetlenül következő, hanem jócskán továbbgondolt folytatást kapott. A bevezetőbeli narrációból megtudjuk, hogy Kobra Parancsnokot és Destro-t (akit már szintén nem az első részben látott Christopher Eccleston alakít) időközben elfogták, és elzárva tartják egy szuperbiztos(nak hitt), földalatti létesítményben, miközben a korábban Duke szerelme tárgyaként bemutatott Bárónő vagy Scarlett sorsáról egyetlen szó sem esik, sőt Destro-t is elintézik csupán egy kézlegyintéssel, mielőtt még valóban beindulna a cselekmény. A jól felszerelt, szélsőséges terroristaszervezetként - s egyben a G.I. Joe-k ősellenségeiként - ismert Kobra célja természetesen ezúttal is a világuralom, melyet aljas cselszövéssel, megfélemlítéssel és erőszakkal igyekeznek megvalósítani.


A Kobra árnyéka ezúttal London városára vetül

A Kobra árnyéka ezúttal London városára vetül


Magát a cselekményt valójában nincs is sok értelme tovább boncolgatni, mivel az tipikusan azokból a sablonokból építkezik, mint a hasonló mozik általában. Pusztítás az most is van, ám csupán öncélú módon, a látvány kedvéért, mivel a rendkívül felszínesen ábrázolt emberi sorsokat és kapcsolatokat nemigen tudjuk átérezni. Városok dőlnek romba, kormányok kerülnek a csőd szélére, miközben a sztori a végletekig elcsépelt, a már megszokott klisékkel teli, a cselekmény pedig még az első részhez képest is egyszerű, mint a kő, és legalább olyan bugyuta, ezúttal viszont szinte minden szív és lélek nélkül. A forgatókönyvet a Zombieland íróinak köszönhetjük, de a történeten vagy a narratíva minőségén ez sem sokat segített - mint ahogy az sem, hogy az első részt dirigáló Stephen Sommers rendezőt is lecserélték Jon Chura (Step Up 2, Step Up 3D, Justin Bieber: Soha ne mondd, hogy soha), aki sajnos nem túlságosan jeleskedik az emberi kapcsolatok, motivációk és egyéb jellemvonások bemutatásában, s bár kétségtelenül rendelkezik némi fantáziával és vizuális látásmóddal, a dráma és a humor sem igazán tartozik az erősségei közé.


Lady Jaye, az ügyeletes kemény csaj

Lady Jaye, az ügyeletes kemény csaj


Az sem sokat javít a helyzeten, hogy akad súlyos emberveszteség, ami a karakterek számára a nagyfokú motivációt hivatott indokolni, a nézőből pedig együttérzést próbál kiváltani, azonban mindezt minimális és csupán átmeneti sikerrel teszi. Hiába időzünk viszonylag sokat egyes karakterek háttértörténetével (pl. Viharárényék vagy Lady Jaye), azok szinte teljesen súlytalanok maradnak, mivel a forgatókönyvírók minden próbálkozása ellenére alapvetően egy- , maximum másfél dimenziós, papírmasé figurákat látunk. És ezen a Bruce Willis által életre keltett "ős" G.I. Joe, a csapat névadójaként szolgált Joe Colton tábornok megjelenése nemhogy nem változtat, sőt a fickó éppenhogy a klisés, egysíkú karakterek legjobb példája, akiről jóformán semmit sem tudunk meg a filmben. Úgy tűnik, Hollywoodban már mindenki azt hiszi, elég, ha bedobják Willist néhány jelenet erejéig egy moziba, és az máris sikeres lesz, csupán azért, mert ő Bruce Willis, az akcióhős - pedig megfelelően kidolgozott szerep és forgatókönyv híján ő sem tehet csodát, legfeljebb rutinból, már-már unott arccal lenyomja ugyanazt a figurát minimális különbséggel.

Bruce Willis most sem adja könnyen az életét

Bruce Willis most sem adja könnyen az életét


A G.I. Joe "mitológiából" jól ismert, egyéb karakterek sem jártak sokkal jobban: vagy alig szerepelnek a filmben - például Destro, és tulajdonképpen Zartan is, aki szinte végig álca alatt, más színész megformálásában látható -, vagy teljesen jellegtelenek, mint Flint, akinek habkönnyű jelenlétét jóformán észre sem lehet venni azon jelenetekben, melyekben szerepel. Igazi főgonoszról sem beszélhetünk: túl sok játékidő a szintén rendkívül jellegtelen és feledhető Kobra Parancsnoknak sem jutott, akit ebben a formában szinte bárki el tudott volna játszani, mivel jóformán végig egy zárt maszk mögé bújik. A klasszikus, a képregényekből és animációs sorozatokból jól ismert, idegbajos alaknak nyoma sincs, de legalább a régi, megszokott külsejének örülhetnek a rajongók... A domináns szerepben látható Dwayne Johnson akár még el is vihetné a hátán az egész produkciót, kellőképpen feszes sztori és valódi főgonosz híján azonban ez még számára sem lehetséges - legnagyobb ellenfele a filmben Tűzbogár, de ez is csupán alkalmi rivalizálásnak nevezhető, főleg Kígyószem és Viharárny ősi ellenségeskedéséhez képest.

Barikádnak nem kell attól tartania, hogy a hallgatag Kígyószem (Ray Park) a szavába vág...

Barikádnak nem kell attól tartania, hogy a hallgatag Kígyószem (Ray Park) a szavába vág...


A másik fő gond a filmmel, mint már említettem, hogy a drámai és komikus összetevők fajsúlya minimális, így azzal is jobban jártunk volna, ha ezen üresjáratokat képző részeket minimálisra csökkentik az akció javára, ami legalább értékelhető a filmben. A látványra természetesen most is sokat áldoztak az alkotók, a harcok koreográfiája pedig időnként rendkívül aprólékos és dícséretes, s bár gyakran erős túlzásokat, a realitástól jócskán eltérő megmozdulásokat láthatunk, egy ilyen, popcorn mozitól nem is igen várhat mást az ember. Azt viszont le kell szögezni, hogy a 3D-konverzió teljesen felesleges volt, mivel az eredmény sokszor inkább idegesítő mintsem élvezhető hatást kelt. Leginkább az mutatja a film 3D-s változatának redundanciáját, hogy az nemhogy a történethez, de még a látványhoz sem igen tesz hozzá... Ezzel együtt látványfilmnek még elmegy a produkció, annál azonban semmi több - hiába, hogy nem egy agyalós mozi, alapvetően túlságosan komolyan veszi magát, és az ennek ellensúlyozását szolgáló kikacsintásból sem sokat találunk benne.

...a repülő Kígyószem viszont annál veszélyesebb

...a repülő Kígyószem viszont annál veszélyesebb


A Megtorlásról általánosságban elmondható, hogy jóformán semmit sem tesz hozzá az első részhez, és még ahhoz képest is egyértelmű visszalépésként könyvelhetjük el, hisz míg A Kobra árnyékábant nézve valamelyest pozitív irányba billent a mérleg nyelve, a folytatás teljességgel elvész a szürke középszerűségben. Mindazonáltal az Egyesült Államokban így is komoly anyagi sikerrel debütált a produkció, amiből az a tanulság, hogy manapság egy jól bevált márka és néhány nagy név valóban elegendő lehet az üdvösséghez. Apropó márkanév: azt rebesgetik, hogy hamarosan egy G.I. Joe - Transformers crossover-mozi is készülhet - és ha jövőre a Transformers 4. része szintén hozza az elvárt bevételeket, akkor vajon ki fogadna az ellen, hogy meg is valósul?

Kobraaaaaaaaaaaaa!

Kobraaaaaaaaaaaaa!




G.I. Joe - Megtorlás előzetes

 

G.I. Joe - Megtorlás / G.I. Joe: Retaliation (2013)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2013. április 04.
  • Rendezte: Jon M. Chu
  • Hossz: 110 perc
  • 2013-04-04 18:05:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/gi_joe__megtorlas_1.jpg
  • Szereplők: Dwayne Johnson, Bruce Willis, Channing Tatum, Jonathan Pryce, Ray Park, Byung-hun Lee, Adrianne Palicki, Arnold Vosloo, Ray Stevenson
  • Forgatókönyv: Rhett Reese, Paul Wernick
  • Operatőr: Stephen Windon
  • Vágó: Roger Barton, Jim May
  • Zene: Henry Jackman
Jon M. Chu 110 Henry Jackman 2013-04-04 18:05:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/gi_joe__megtorlas_1.jpg
16 hozzászólás

kishege2003

11 éve, 3 hónapja és 20 napja

Tetszett ahogy az első rész kezdődött "A nem túl távoli jövőben" röhögő smileyDD
Látványos és nosztalgikusröhögő smiley ki nézte a mesét régen ?

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 2 napja

Megnézem majd, amikor több időm lesz ilyenekre. De ezt biztos, hogy nem barátnővel fogom, ő nem bírná a témát röhögő smiley

válasz erre

Feti

11 éve, 6 hónapja és 2 napja

Cobra Commander FTW! Destro mondjuk nekem hiányzott. szomorú smiley

válasz erre

Tibee984

11 éve, 7 hónapja és 4 napja

Jó film lett röhögő smiley

válasz erre

sandorxxx

11 éve, 7 hónapja és 7 napja

EZ NAGYON JO FILM lattam megvannekem!!!!!!!!!! nyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileymenő smiley

válasz erre

Scal

11 éve, 7 hónapja és 12 napja

tényleg érdekelne, hogy a mélyen tisztelt rendező úr, aki 3 táncfilmet meg a Justin Bieber filmet művelte ez előtt, miből gondolta hogy alkalmas lesz egy akciófilm dirigálásásra? jah, és hogy kivel feküdt le mindezért?

válasz erre

lycanlord

11 éve, 7 hónapja és 12 napja

Ugyan nem moziban láttam, de téll jó lett

válasz erre

Fox95

11 éve, 7 hónapja és 14 napja

Az effektek azok jók, de még csak nem is súrolja az első rész színvonalát. De legalább a szereplőket jól válogatták össze.

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 3 napja

Nagyon bejövős mozi!

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 7 napja

Nem tetszik.szomorú smiley

válasz erre

Raiden

11 éve, 11 hónapja és 7 napja

Szódával elmegy,a kosztümök viszont elég jól sikerültek..

válasz erre

csirkee

11 éve, 11 hónapja és 7 napja

mivel én láttam az elsőt, ez a mostani nagyon elüt tőle...nekem nem tetszik, tipikus dara...lőnek-ölnek-rombolnak

ezért moziba nem megyek el az tuti de tv-ben lehet meglesem majd

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja