Förtelmes főnökök 2. filmkritika

2014. november 26.
71.3441
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Mint már tudjuk, manapság Hollywoodban szinte minden mozinak leforgatják a folytatását, ha a korábbi rész vagy részek egy kicsit is nyereségesnek bizonyultak. Mivel általában inkább az anyagi, mintsem az alkotói motiváció vezet létrejöttükhöz, ezek a folytatások az esetek többségében igencsak kétes értékűek, sőt sokszor bizony a teljesen felesleges jelző sem mondható túlzónak.


Ezen trendbe minden további nélkül illeszkedik a Förtelmes főnökök 2, melynek három esztendeje készült első része többszörösen visszahozta a belefektetett "csekély" 35 millió dollárt (plusz a marketingköltséget), így szinte borítékolható volt a második felvonás - mellyel kapcsolatban az egyetlen, számunkra érdekes kérdés csupán az, vajon képesek voltak-e az alkotók annyi új vért pumpálni a történetbe, hogy még egyszer érdemes legyen beülni rá a moziba.

Az első rész alapvetően arról szólt, hogy három hétköznapi fickó és egyszerű alkalmazott megpróbálta likvidálni zsarnokoskodó főnökeit, amit persze igazi pancserek módjára elpuskáztak, a végén valahogy mégis megúszták a büntetést. A történtek után Nick (Jason Bateman), Dale (Charlie Day) és Kurt (Jason Sudeikis) elhatározza, hogy soha többé nem akar függeni senkitől, ezért saját vállalkozásba kezdenek. Habár az induló tőkének szűkében vannak, Zuhanyhaver fantázianevű termékük felkelti egy milliárdos befektető playboy fiának, Rex Hansonnak (Chris Pine) a figyelmét, miáltal látszólag garantált sikert jelentő szerződéshez jutnak.

Amikor azonban Rex apja, az üzletben könyörtelen és gátlástalan Burt (Christoph Waltz) pofára ejti őket, az örök vesztesek újfent bajba kerülnek, amiből kétségbeesetten próbálnak kikeveredni. Mindenféle jogi és egyéb lehetőség híján végül emberrablásra adják a fejüket, amihez a nyilvánvalóan burokban élő, elkényeztetett Rex tökéletes alanynak tűnik.

Őrült tervük végrehajtásához ismét segítséget kérnek a rossz tanácsairól híres keményfiútól, Dean "Motherfucker" Jonestól (Jamie Foxx), ugyanakkor a terápiára járó, ám még mindig ugyanolyan nimfomán fogorvosnő, Dr. Julia Harris (Jennifer Aniston) is visszatér, hogy megnehezítse a három önjelölt bűnöző már amúgy sem túl egyszerű életét.

Az üzletben könyörtelen Burt Hanson (Christoph Waltz) és sármőr fiacskája, Rex (Chris Pine)

Az üzletben könyörtelen Burt Hanson (Christoph Waltz) és sármőr fiacskája, Rex (Chris Pine)


A folytatás cselekményére nem is igen érdemes több szót vesztegetni, mivel az többé-kevésbé ugyanaz pepitában, mint az első részé, némiképp tovább csűrve-csavarva, plusz néhány "új" ötlettel kiegészítve, melyeket azonban már máshol is láthattunk (a gazdag fószer félresikerült elrablását például nemrég a Pain & Gain c. filmben).

Jobbára ugyanazok a sablonok és fordulatok ismétlődnek tehát, mint a három évvel ezelőtti moziban vagy más, hasonló filmekben, a humor pedig az altesti poénok és a filmes utalások furcsa, ennek ellenére mégis egyre gyakrabban látható egyvelegét alkotja.

A töretlenül nimfomániás Julia (Jennifer Aniston) és legújabb kiszemeltje

A töretlenül nimfomániás Julia (Jennifer Aniston) és legújabb kiszemeltje


A Förtelmes főnökök 2. alkotói ugyanabba a hibába estek, mint amit az ilyen, ún. "felnőtt vígjátékok" alkotói újra és újra elkövetnek - nevezetesen, hogy bármi is legyen az adott film témája, a párbeszédeket és a vicces(nek szánt) jeleneteket teletűzdelik szexuális és egyéb testi funkciókkal kapcsolatos utalásokkal, és a felnőtt szereplők sokszor úgy társalognak egymás között, mintha a hormonjaik miatt túlfűtött érzékekkel rendelkező kamaszok volnának.

A rögtönzött szituációk nem egyszer teljesen életszerűtlenek és erőltetettek, jellemfejlődés mint olyan pedig nem létezik, a "protagonisták" ugyanúgy semmit sem tanulnak a hibáikból, mint az első részben - persze ha tanulnának, azzal rögtön meg is szűnne az apropó a folytatáshoz.

Ha bűnt készülsz elkövetni, szükséged lesz egy jó tervre is

Ha bűnt készülsz elkövetni, szükséged lesz egy jó tervre is


A Förtelmes főnökök 2-őt csupán az menti meg a teljes kudarctól és érdektelenségtől, hogy időnként egész tűrhetően képes krimi-paródiaként, a gengszteres-emberrablós mozik egyfajta sarkított verziójaként funkcionálni. A három kétbalkezes, botcsinálta bűnöző újfent bebizonyítja, hogy kutyából nem lesz szalonna, miközben mi időről időre jókat derülünk rajtuk (amikor épp nem az ízléstelen vagy félresikerült gegeken bosszankodunk). A faramuci szituációval kapcsolatos poénok és néhány olyan fordulat egész jól működik a filmben, melyet nem egy az egyben az első részről kopíroztak.

A piperkőcnek tűnő Rexet sem ejtették a feje lágyára

A piperkőcnek tűnő Rexet sem ejtették a feje lágyára


Chris Pine feltűnése üde színfolt az alapvetően lehengerlő modorú és igazi sármőr, ám meglepő húzásokra képes, és ezért szinte kiszámíthatatlan "milliomoscsemete" szerepében. Általa sikerült némi vérfrissítést pumpálni egy olyan folytatásba, melyben kizárólag az egyre unottabban játszó Jason Batemannel és a trió többi, nem sokkal kevésbé egysíkú tagjával sehogyan sem lehetett volna még egyszer ugyanazt eladni, és Rex karaktere révén még egy-két váratlan fordulatot is tartogat számunkra a történet.

Jamie Foxx "álkemény csávójának" kibővített szerepéhez és a még mindig kőkemény főnökként tetszelgő Kevin Spacey-hez is kapcsolódik néhány derűs pillanat, míg a többiek produkcióját - némi jóindulattal - inkább átlagosnak és könnyen feledhetőnek lehetne nevezni.

Csak még egyszer adj nekünk tanácsot, Motherfucker!

Csak még egyszer adj nekünk tanácsot, Motherfucker!


Az azonban nem írható az ő számlájukra, hogy a forgatókönyvírók által sulykolt mondanivaló, miszerint becsületes átlagemberek sosem válnak hirtelen céltudatos és határozott, profi bűnözőkké, még ha a helyzet úgy is "kívánja", megreked az alkalmi és felszínes álbölcselkedés szintjén, kiegészülve például az olyan, a levegőben lógó egysoros igazságokkal, hogy "pénzt csak pénzből lehet csinálni". Egy ilyen jellegű "felnőtt vígjátéktól" persze aligha várhattunk ennél többet, miáltal a Förtelmes főnökök 2. összességében egy egyszer nézhető alkotás, de még egy rész már biztos, hogy túl sok lenne belőle (lásd a Másnaposok 3. esetét).

Akinek tetszett az első rész, annak jó eséllyel a folytatás is bejön majd - aki azonban csak egy könnyed vígjátékra vagy paródiára vágyik, és nem kedveli, ha a humor gyakran a szexuális ösztönök és egyéb altesti funkciók körül forog, az jobban teszi, ha inkább elkerüli.

Hárman a pácban

Hárman a pácban




Förtelmes főnökök 2. előzetes

 

Förtelmes főnökök 2. / Horrible Bosses 2 (2014)

  • Műfaj: Vígjáték
  • Hazai premier: 2014. november 27.
  • Rendezte: Sean Anders
  • Hossz: 108 perc
  • 2014-11-26 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/fortelmes_fonokok_2_1.jpg
  • Szereplők: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Chris Pine, Jennifer Aniston, Jamie Foxx, Christoph Waltz, Kevin Spacey
  • Forgatókönyv: Sean Anders, John Morris
  • Operatőr: Julio Macat
  • Vágó: Eric Kissack
  • Zene: Christopher Lennertz
Sean Anders 108 Christopher Lennertz 2014-11-26 15:30:00 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/fortelmes_fonokok_2_1.jpg
11 hozzászólás

fnx

9 éve, 9 hónapja és 23 napja

Trailer alapján nem ígérkezik rossznak.

válasz erre

gamerbobo01

10 éve, 1 hónapja és 8 napja

a trailer ütősre sikerült, ezt a filmet tuti megnézem, egy kis röhögés soha sem árt! kacsintó smiley a színészek meg nem is lehetnének jobbak! menő smiley

válasz erre

Yanez

10 éve, 1 hónapja és 21 napja

Ahol Aniston szexmániást alakít, az rossz film nem lehet. mosolygó smiley Az első úgy ahogy elment, szerintem ez is megkapja majd a szemeimet.

válasz erre

DNS

10 éve, 1 hónapja és 21 napja

csirkee írta:
éppen ezért írtam azt, hogy ezt úgy kell nézni, hogy éppen nincs semmi az agyadban mint egy valóvilágot röhögő smiley röhögsz röhögsz és ennyi, volt egy 1,5 óra agykikapcsolásod

de kellenek ilyen filmek mosolygó smiley
Hát, hogy ilyen filmek mennyire kellenek, azt nem tudom, de szerintem azoknak, akik a hasonló "agykikapcsolós" poénokon jól szórakoznak, igazából összefüggő történet sem kell... Elég lenne azokat pl. egy stand up comedy keretében, különálló szösszenetek formájában előadni, és a hatás lényegében ugyanaz - legfeljebb egy kicsit töményebb - lennemosolygó smiley Ezzel nem áll szándékomban senkit megbántani, csak azt mondom, hogy én egy filmtől ennél többet várok el, ha már éppenséggel egy moziba ülök be, nem pedig egy "kabaréba".

Valóvilágot meg soha nem néztem, és nem is igazán tervezem a jövőben semmosolygó smiley

válasz erre

1000feri

10 éve, 1 hónapja és 22 napja

majd....1 esős..havas szombat estére

válasz erre

bekecs

10 éve, 1 hónapja és 22 napja

Nagyon szigorú voltál a filmmel DNS...mosolygó smiley Hétvégén megnézem, aztán elmondom, nekem hogy tetszett. Csak egy kóla, egy popcorn és a film. Nem viszek be gondolatokat...röhögő smiley

válasz erre

csirkee

10 éve, 1 hónapja és 22 napja

DNS írta:
Nem is húztam le annyira, mint amennyire lehetett volnakacsintó smiley És ha megnézed, jót is írtam róla, nem csak rosszat... Igaz, többek között Anistonnal is túlzásba vitték a dolgokat, de az még nem is a legrosszabb, hisz végső soron ő egy szexmániás nőcit alakítmosolygó smiley

Amúgy ez megint egy tipikusan megosztó film, ami rögtön szembetűnik, ha az ember megnézi az értékeléseket az IMDb-n: míg a nagyközönség részéről majdnem 7-es átlagot kapott, a kritikusok csak 40% körülre értékelték. Az igazság, mint általában, most is valahol a kettő között van... Szóval ha a kritikám végén adnék rá mondjuk egy 50-55%-ot, akkor szerintem az eléggé reális lennemosolygó smiley
éppen ezért írtam azt, hogy ezt úgy kell nézni, hogy éppen nincs semmi az agyadban mint egy valóvilágot röhögő smiley röhögsz röhögsz és ennyi, volt egy 1,5 óra agykikapcsolásod

de kellenek ilyen filmek mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

10 éve, 1 hónapja és 22 napja

Kíváncsi vagyok rá mert az első részt imádtam.mosolygó smiley Ha mocskosabb a szöveg ebben, akkor ezt még jobban fogom imádni!röhögő smiley

válasz erre

DNS

10 éve, 1 hónapja és 22 napja

csirkee írta:
Eléggé lehúztad röhögő smiley ezt üres fejjel kell megnézni, de azért tény, hogy néha kicsit túlzásba esnek a szexuális utalásokkal, főleg az Aniston, de ettől függetlenül jó kis film. mosolygó smiley
Nem is húztam le annyira, mint amennyire lehetett volnakacsintó smiley És ha megnézed, jót is írtam róla, nem csak rosszat... Igaz, többek között Anistonnal is túlzásba vitték a dolgokat, de az még nem is a legrosszabb, hisz végső soron ő egy szexmániás nőcit alakítmosolygó smiley

Amúgy ez megint egy tipikusan megosztó film, ami rögtön szembetűnik, ha az ember megnézi az értékeléseket az IMDb-n: míg a nagyközönség részéről majdnem 7-es átlagot kapott, a kritikusok csak 40% körülre értékelték. Az igazság, mint általában, most is valahol a kettő között van... Szóval ha a kritikám végén adnék rá mondjuk egy 50-55%-ot, akkor szerintem az eléggé reális lennemosolygó smiley

válasz erre

zender

10 éve, 1 hónapja és 22 napja

Jennifer Aniston megint istennő...mosolygó smiley

válasz erre

csirkee

10 éve, 1 hónapja és 22 napja

Eléggé lehúztad röhögő smiley ezt üres fejjel kell megnézni, de azért tény, hogy néha kicsit túlzásba esnek a szexuális utalásokkal, főleg az Aniston, de ettől függetlenül jó kis film. mosolygó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Kung Fu Panda 4.

Kung Fu Panda 4.

Wonka

Wonka

Dzsungelhajsza

Dzsungelhajsza

legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja