Féktelen harag 3D filmkritika

2011. február 22.
72.1301
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
gocsa profilja, adatai
gocsa
A Féktelen harag egy hihetetlenül elszállt, elképesztően őrült, bugyuta, B-szagú és egyszerűen nevetséges film. Igaz, mindez félig-meddig jó értelemben véve mondható el róla, és kétség sem férhet hozzá, hogy van nem is egy momentuma, amikor előnyére válnak felsorolt tulajdonságai. De persze mi mást is várhatnánk el tőle, mikor a címében olyan sokat sejtető szavak vannak benne, mint a "féktelen", a "harag" és a "3D". Legyünk őszinték, senki sem úgy ül be egy ilyen mozira, hogy a Schindler listájára számítana. Elég a plakátokra nézni, elég az előzetest látni, és azonnal világossá válnak az instrukciók: agyakat kint hagyni a bejárat előtt, majd kifelé menet felvenni őket; közönséges, mondhatni primitív, de felhőtlen szórakozás következik. Patrick Lussier rendezőnek a szubtilitás és árnyaltság sosem volt az erőssége. A 2009-es Véres Valentin 3D után ez már a második kalandozása a harmadik dimenzióba, illetve a piszkos kis zsánerfilmek világába, és láthatóan mindkettő szép lassan specialitásává válik. Ha mindig is vágytál egy olyan akciófilmre, aminek sztorijában keverednek a sátánimádó szekták, bombázó csajok és tuningolt amerikai verdák (és ismerjük el, ki nem?), akkor tovább nem is kell keresgélned. A Féktelen harag annál egy fikarcnyival se szolgál többel, mint amennyit első ránézésre ígér: mocskos, véres, ostoba, ironikus, bűnös élvezet. Főszerepben a legendás túljátszásokra és hírhedten merev alakításokra egyaránt képes Nic Cage.Féktelen harag 3D filmkritika - 2. kép

Hogy most melyik Cage-dzsel találkozhatunk a vásznakon? Ezt régóta (saccperkábé a Corelli kapitány mandolinja félresikerült olasz akcentusa óta) meglehetősen nehéz feladat jó előre kiszagolnia még a sokat látott filmrajongóknak is, mivel bármelyik szembejöhet velünk a főcím lefutását követően. Vajon a jó színész Nic kerül elő; a tekintélyes bajszú és szeretnivalóan össze-vissza hablatyoló önjelölt szuperhős Nic a Ha/Ver-ből, a zseniálisan féktelen, túlspilázott drogos szörny a Mocskos zsaruból, talán az Ál/Arc tudathasadásos pszichopatája/családapa zsaruja? Vagy inkább a robotpilóta üzemmódra állított Nic, a halott szemű, üres tekintetű Nic, akit olyan felejthető semmiségekben láthattunk, mint a Next, a Szellemlovas vagy a Veszélyes Bangkok? Szerencsénkre a Féktelen haragban valahol a kettő között áll - de legalábbis elviselhető, semmiképp sem idegesítően szürke, semmitmondó. Félreértés ne essék, továbbra is fényévekre van egykori legjobb önmagától, mondjuk a Las Vegas, végállomás díjnyertes teljesítményétől. Most is álmatag arccal, érzelemmentes monotonitással harcolja (vagy inkább vonszolja) magát át a film akadályain - valahogy így festhetett Elvis utolsó perceiben a közismert toaletthelyiségbeli szívrohama előtt - ezúttal azonban a film végülis igényli, hogy ilyen legyen. A történet konfliktusa a központi karakter helyzetéből, illetve azokból a helyzetekből adódik, amikbe kerül, nem pedig személyiségéből, ahhoz igazából semmi köze.

A Féktelen harag egy egyenesen a Pokolból eredő függőhíd képével nyit, amelyen éppen egy klasszikus amerikai "muscle car" süvít át. A volánnál Milton (Nicolas Cage) ül, akinek sikerült kiszabadulnia még Sátán markából is, az örök kárhozatból, csak hogy teljesíthesse személyes küldetését, és bosszút állhasson szerette haláláért. A kiszemelt áldozat Jonah King, a szektavezér, aki végzett Milton lányával és most unokáját is hasonló sorsra szándékszik juttatni.

Féktelen harag 3D filmkritika - 3. kép

Nem főhősünk az egyetlen azonban, aki átjutott a Pokolból az élők világába. A Könyvelő (William Fichtner parádés jutalomjátéka) egyfajta természetfeletti fejvadász, aki nem bánik senkivel sem kesztyűs kézzel. Ő kapja feladatul, hogy hozza vissza Miltont oda, ahová való. Milton ugyanakkor rendkívül eltökélt, és szökése során még megállt, hogy magával vigyen egy nagyerejű fegyvert is kénköves lángokkal borított új otthonából, ami majd segítségére lesz céljai elérésében. Piper (Amber Heard) egy fiatal és magabiztos pincérnő, akinek minden vágya otthagyni a várost, ahol él, miután pasiját, Franket (Todd Farmer) egy másik nővel találta az ágyban.


Féktelen harag 3D filmkritika - 4. kép

Piper elköti Frank tuningcsodáját, ami pontosan Milton ízlésének megfelelő közlekedési mód. A két szereplő összetalálkozik, és hamarosan már nyomában is vannak Kingnek, aki rájött, hogyan tudná magát az ördögöt, Belzebubot megidézni a Földre. Milton elrabolt lányunokáját tervezi feláldozni, átjárót teremtve ezzel a két világ között. Elindul a hajsza, a verseny az idővel, miközben Milton és Piper nyomában ott lohol a legyőzhetetlen ellenfél. Amolyan pszeudo-Terminátor struktúra. A Féktelen harag nettó 100 percnyi hangos, mocskos, fényesítetlen, kirobbanóan magas oktánszámú akciót ígér, és többé-kevésbé be is váltja ezt. Ha nem is maximálisan, de túlnyomó részt képes megfelelni várakozásainknak. A Féktelen harag örvendetesen lubickol saját vérességében és erőszakosságában. Egyesek talán a Tarantino-szerű jelzővel illetnék, de sokkal helytállóbb lenne a kevésbé túlzó (és jóval kevesebb negatív konnotációval bíró, az (ál)entellektüel táborhoz sokkal lazábban kötődő) Rodriguez-szerű minősítés: a dialógusok csiszolatlanok, életlenebbek, és sokkal egyszerűbbek, mint az az oly sokat méltatott, a befogadhatósági határokon gyakran túlmenő verbális maszturbáció, ami QT védjegyévé vált. A történet kiszámítható és az eredetisége is megkérdőjelezhető, de pontosan illik egy könnyed estére szánt kikapcsoló mozizáshoz. A Féktelen harag nem rest olcsó húzásokhoz nyúlni, bugyuta, és nem veszi magát túlzottan komolyan. Akármennyire is igyekszik önfeledt lenni, be kell ismerni, láttunk már azért jobban sikerült próbálkozást ebben a mezőnyben: például Golyózápor címmel 2007-ben.


Féktelen harag 3D filmkritika - 5. kép

Fura, de Patrick Lussierre az ember akaratlanul is "friss" filmkészítőként tekint, pedig távolabb nem is állhatnánk az igazságtól. Talán azért hihetjük kezdőnek, mert csak az utóbbi 1-2 évben sikerült betörnie a nagyok közé, korábban a háttérben mozgott, mint televíziós, majd mozifilmes vágó (a Hegylakó sorozatváltozatán, a Rémálom az Elm utcában 7. részén, és a Sikoly-trilógián is dolgozott), aztán forgatókönyvírói és rendezői tudását olyan sokadosztályú ZS-horrorfilmeken tehette próbára, mint Az arkangyal szárnyalása, a Drakula 2000 és két videón megjelenő folytatása, vagy a Fehér zaj 2. része. Ezek mind futószalagon gyártott, papírforma filmek voltak és vajmi kevés lehetőséget adhattak Lussiernek kibontakozni - habár nem sok jóval kecsegtető előrejelzésként működtek. Aki kis pénzből nem tud kreatív lenni, az nagyobb büdzsével felvértezve is csak tisztes iparos lehet, nem több. Lussier pedig pontosan ez, kikaparta magának a megfelelő, hozzá illő piaci rést és amíg van 3D, addig valószínűleg neki is lesz munkája. Todd Farmer, aki az "annyira rettenetesen gagyi, hogy az már jó" Jason X-et jegyezte, majd ezt követően évekig stúdióbérenc íróként dolgozott, a Véres valentin remake alkalmával került össze először Lussierrel. A 80-as évekbeli klasszikus slasher film újrázása ugyan ihlettelen és izzadtságszagú volt, és a lehető leghatásvadászabb 3D-vel volt megtámogatva, de nem vette magát halálosan komolyan, és könnyedén rendezte új sorrendbe a már megszokott slasher koncenviókat. Literszám fogyott alatta a popcorn és üdítő, ez a lényeg.

A Féktelen harag Lussier és Farmer második közös projektje, mely a Véres valentinhez képest egy valamelyest összeszedettebb, átgondoltabb és felszabadultabb film képét adja. Ironikus exploitation móka, sajnos a fárasztó de nem túl okos, a nézőket a kulisszák mögé vonó, könyökkel bökdösős, kikacsintgatós stílust nem tudja elfelejteni, de azért vadsága, szégyentelensége és faarccal bohóckodni kész színészgárdája becsülendő. Lehetett volna Cage saját Crank-szériájának kezdete is ez, de ahhoz nem elég merész, hiányzik belőle az energetikus bolondság, belefut unalmas üresjáratokba, maga Cage pedig túlságosan egy benyugtatózott rocksztár hatását kelti.

Féktelen harag 3D filmkritika - 6. kép

Mivel a Féktelen haragot a háromdimenziós formátumot használó kamerákkal rögzítették és nem utólagosan átkonvertált 3D-ről van szó, ezért a látványba nem sok helyen lehet belekötni. Igen, az effektusok középszerűek, néhol egészen gyatrák, igen, a 3D arcátlan és leplezetlen, de senki nem is emleget Oscar-díjakat a film kapcsán. Azon ritka esetek közé tartozik a Féktelen harag, amikor a régi-új technológia előnyére válik a sztorinak, támogatja azt, a képünkbe repülő golyók, a felénk fröcsögő vér csak pluszt jelentenek, hozzáadnak még valamit a szórakozásunkhoz. Öröm látni azokat az olcsó trükköket, amiket Mr. Cameron annyira foggal-körömmel likvidálni szeretne.


Féktelen harag 3D filmkritika - 7. kép

Jön, lát, rombol, és semmiért sem kér bocsánatot; a Féktelen harag sokkolni, agysejteket ölni és szórakoztatni akar. Mindegyik sikerül neki. Egészen kellemes meglepetés az uborkaszezonban, felesleges túlgondolni, a cselekmény bárgyú, de nem idegesítően az, van egy-két béna poén, az erőszak időnként túlpörgetett, és sok a túlzásba vitt öncélú meztelenkedés, de összességében nincs másról szó, mint egy jó kis régi iskolás ártatlan zsánerfilmről. Bűnös élvezet, a jobbik fajtából, még ha mondjuk meg sem közelíti az Expendables szintjét. A forgatókönyv nem egy mestermű, de jó ritmusú és csak ritkán lelassuló történettel bír, a karakterei suták, egydimenzósak, mindenkiből dőlnek az egysorosok, azonban mindez teljesen illik a hangnemhez. A sztori és vele együtt a tempó néha kicsit leül, de a Féktelen harag még így is egyedi, a sorból kilógó darab - 70-es évekből kölcsönzött laza, nemtörődöm érzésével hasonlít a 2007-es Halálbiztoshoz, csak jóval érdekesebb annál. Nic Cage játéka nem érdekel méltatást, de a lényeg, hogy illik karakteréhez. A vak is láthatja, hogy Cage azért vállal el évente olyan pofátlanul sok szerepet, hogy pénzügyi gondjait megoldhassa. Gyakorlatilag új műfajt teremt ezzel: Cagesploitation. Fichtner egyértelműen jól érzi magát a főgonosz bőrében, kiváló karakterszínész, és olyan figurát kapott, amivel bőven tud mit kezdeni. Humoros, karizmatikus, szarkasztikus, erőteljes. Heard szimpatikus, érzelmes és "tökös", már ha ilyet lehet állítani egy csajról, mindenféle áthallás nélkül. Olyan, mint Megan Fox, ha Fox tehetségesebb lenne.

Féktelen harag 3D filmkritika - 8. kép

A Féktelen harag egy "azt kapsz, amit látsz" típusú film. Nincsenek magasztos céljai, tulajdonképpen egy elolvasás után azonnal kidobni való ponyva mozgóképre ültetve. Nem túl maradandó, de amíg tart, addig baromi élvezetes hullámvasútút, megfelelő hozzáértéssel és remek stílusérzékkel elkészítve, ha 30 évvel ezelőtt jelent volna meg, egyből rákerült volna a Grindhouse címke. Lussier és Farmer kívülről-belülről ismerik az exploitation műfajt, a jelenlegi nagyokhoz (Aja, Marshall) nem tudnak felnőni, pótléknak, míg azok nem jönnek ki új filmmel, ugyanakkor megteszik. A 3D nem csak hab a tortán, majdhogynem integrális része a történetnek, valahogy úgy, ahogyan nemrég Alexandre Aja Piranhája esetében. Nem váltja meg a világot, nem fogunk rá évek múlva is emlékezni, de arra jó, hogy kikapcsoljon kicsit minket.

Féktelen harag 3D előzetes

 

Féktelen harag 3D filmkritika / Drive Angry 3D (2011)

  • Műfaj: akcióthriller
  • Hazai premier: 2011. február 24.
  • Rendezte: Patrick Lussier
  • Hossz: 104 perc
  • Szereplők: Nicolas Cage, Amber Heard, Billy Burke, William Fichtner, Katy Mixon
  • Forgatókönyv: Todd Farmer, Patrick Lussier
  • Operatőr: Brian Pearson
  • Vágó: Devin C. Lussier, Patrick Lussier
  • Zene: Michael Wandmacher
3 hozzászólás

DNS

10 éve, 5 hónapja és 4 napja

Az rendben van, ha valaki kint hagyja az agyát, amikor bemegy a moziba - a probléma ott kezdődik, ha távozáskor elfelejti visszatenni

válasz erre

Vendég

10 éve, 5 hónapja és 5 napja

nagyon nagy film lehet, megnézem

válasz erre

marco

10 éve, 5 hónapja és 5 napja

Elfogult vagyok Cage-el szemben, nagyon csipem a palit.

És nem húztad le, ez külön öröm é bódottá!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaSándorkolbász profiljamarco profiljaGargameth profiljadarkomen profilja