Evan, a minden6ó filmkritika

2007. augusztus 02.
91.4221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Miután minden idők legdrágább vígjátéka többszöri büdzséemelés után végre elkészült, csúfosat bukott az első hétvégén Amerikában. A 175 millió dollárból készült film mindössze 32 millió dollárt kaszált a premierhétvégén. Ez azért persze annyira nem rossz, hiszen a dobogó első helyére tökéletesen megfelelt. Sőt, az amerikai lehúzó kritikák ellenére én azt mondom, marha jókat röhögtem Steve Carell ökörködésein!
 

/>
Evan, a minden6ó filmkritika - 2. kép

Adott egy viszonylag (sajnos manapság egyre kevésbé) ismert sztori: Noé bárkája. Bibliai szakértők szerint kb 4400 évvel ezelőtt özönvíz sújtotta a Földet, melyet csak egyetlen hajó vészelt át, az Isten parancsára épített bárka. Noé feleségét, három gyermeküket, és minden állatból egy párat szállásolt el a bárkán. A vízözön több, mint 360 napig tartott, és minden élőlényt elpusztított a Földön, kivéve Noét és csapatát.


Evan, a minden6ó filmkritika - 3. kép

Evan Baxter (Steve Carell - 40 éves szűz, A minden6ó, Család kicsi kincse) tv-s hírolvasóból kongresszusi képviselővé lép elő. Gyönyörű házat, pöpec verdát vesznek, a család boldogan lubickol a pénzben, Evan olyan irodát kap, amelyről álmodni sem mert volna... Minden a boldogságról, a vidámságról és a nyugalomról szól...
...Amíg meg nem jelenik Isten. Isten (Morgan Freeman - Millió dolláros bébi, A remény rabjai, A gyűjtő) közli Evan-nel, hogy újabb vízözön lesz, ezért meg kell építenie a bárkát. Ehhez minden segítséget megad Isten, faszerszámokat, faanyagot, szakadt ruhát, miegymást. Természetesen Evan először őrültnek nézi a mindenhol minden helyzetben feltűnő, magát Istennek nevező embert, de lassan be kell látnia, hogy ez a valóság.

Evan, a minden6ó filmkritika - 4. kép


Evan, a minden6ó filmkritika - 5. kép

A bárka építése a gyerekek segítségével tehát elkezdődik, az álommunkának a kongresszusban lőttek, a családnak lőttek, és a normális emberi külsőnek is lőttek. Ugyanis Evan olyan bozontos, és ugyanúgy öltözik, mint maga Noé. És hiába a nyírás, a szőrzet azonnal újra ott figyel szerencsétlen Evan arcán, ha pedig nem a szakadt göncöt veszi fel, meztelenül kénytelen élni az életét. Az Úr ugyanis csak ezt a kinézetet engedélyezi, amíg készül a bárka.
Természetesen Evant mindenki komplett idiótának tartja, még akkor is, amikor a madarak állandóan ülnek rajta, szállnak felette, és amikor minden lépését tigrisek, majmok, kutyák, krokodilok követik. Ha leül az akvárium elé, a halak azonnal ott vannak körülötte, még a beszórt kaja sem érdekli őket.

Evan, a minden6ó filmkritika - 6. kép


Evan, a minden6ó filmkritika - 7. kép

Természetesen ez rengeteg komikus helyzetet szül, amit a forgatókönyvírók ki is használtak. Gondoljunk bele, milyen egy hosszú hajú, hosszú szakállú, ötezer éves madárkakával megrakott ruhában flangáló forma az amerikai kongresszusban! Steve Carell nagyon élvezi a szerepet és tündököl is benne. Az első részben megismert mellékalak itt ki tud bontakozni, és valljuk be, nem egyszer magát a nagy Jim Carreyt is odaveri. A A minden6ó anyagilag ugyan nagy siker volt és az amerikai kritikusok is magasztalták, viszont a közönséget nagyon megosztotta. A hatalmas vígjátéknak kikiáltott Jim Carrey féle bohóckodás nem ütött akkorát, mint amekkora summát a kasszában hagytak érte az emberek. A legtöbben csalódottan jöttek ki a moziból. A folytatás viszont valószínűleg máshogy sül el, és ez köszönhető Steve Carellnek, akinek ez a szerep sokkal jobban megy, mint Carreynek, aki nem tartotta jó húzásnak elvállalni a folytatást. Szerencsére a csúnyácska Jennifer Aniston is így gondolkodott, és helyette a nő a filmben a sokkal bájosabb Lauren Graham (Gorilla bácsi, Tapló télapó, Édes november).


Evan, a minden6ó filmkritika - 8. kép

Baxter tehát maga a megtestesült hülye mindenki szemében. Még felesége, a bájos Joan (Lauren Graham) is elhagyja, és viszi magával a gyerekeket is... Mit tehet ilyenkor a magára maradt modern Noé? Hiszen egyedül nem megy az építkezés... Hát persze! Szól az állatoknak! Pakol az elefánt, emel a zsiráf, hurcol a majom, őrt áll a tigris! A csapat szorgosan építi az őket majdan megmentő monumentális fatákolmányt. Közben Joan maga is találkozik az Istennel (természetesen inkognitóban), aki rávilágít arra, mennyire fontos a család és az összetartás. Így a pereputty természetesen visszatér, hogy együtt, újult erővel építsék meg a hatalmas hajót.


Evan, a minden6ó filmkritika - 9. kép

Persze a kongresszusban erős posztot elfoglaló Long képviselőt (John Goodman - A Flintstone-család, Ne folytassa, felség!, Hollywoodi lidércnyomás), aki mellesleg annak a városkának az ura, ahol Evan a bárkáját építi, rettenetesen felbőszíti az építkezés, és maga Baxter. Mindent elkövet, hogy meghiúsítsa a tervet, eltávolítja Baxtert a kongresszusból, és le akarja bontatni az időközben felépült bárkát. Amikor már kissebb rajongótábora van az őrültnek titulált ex-hírolvasó képviselőnek, akkor végleg betelik a pohár: felvonul a bontó-brigád, a rendőrség jótékony segítségével. És hogy sikerül-e megakadályozni a bárka elkészülését, és lesz-e vízözön? Mindjárt kiderül, de kicsit még a forgatásról...


Evan, a minden6ó filmkritika - 10. kép

A forgatókönyvíró, Steve Oedekerk ismét kitett magáért. Az Ace Ventura filmek, a Bölcsek Kövére filmek, a Minden6ó forgatókönyve után a Nekem8-ban már nem csak szöveget írt, hanem rendezett is. Az Evan, a minden6ó bár nem a legkomikusabb forgatókönyve, de azért igen rendesen meg van pakolva poénokkal. Tom Shadyac rendezőnek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Bölcsek kövére, Hantaboy, vagy a Minden6ó. Közismert róla, hogy engedi a színészeit játszani, szabadjára engedi őket, hogy improvizáljanak, ezzel is megadva az egyéniséget, amit csak egy színész tud belevinni a szerepbe önmaga játékával. Ez a szemléletmód ebben a filmben is bevált.
A filmhez olyan zenét kellett komponálni, ami egyrészt könnyed, laza, hiszen mégis vígjátékról van szó, másrészt ugyebár Bibliai elemkről beszélünk, tehát kellett egy olyan légkört teremteni, aminek segítségével átérezzük az események súlyát. Erre a feladatra az alkotók John Debney-t kérték fel, aki a Passió, a Star Trek: Új nemzedék és sok más egyéb film mellett a Sin City zenéjét is komponálta.

Tom Shadyac rendezőt már a Minden6ó forgatásakor foglalkoztatta egy új, különálló fejezet, ami nem egy szokványos folytatás. Az alapötlet már akkor, négy évvel ezelőtt is adott volt: Isten és a bárka. A modern Noé szerepére olyan szereplőt képzeltek, aki önző, ambíciózus és csak magával foglalkozik, mégis benne van a vágy, hogy változtasson a világon. Evan Baxter a hírolvasó szerepében adott volt, hiszen már az első részben is felhívta magára a figyelmet Bruce Nolannel folytatott állandó versengésével. A nézők minden jelentére emlékeztek. Így adott volt Steve Carell, aki örömmel vállalta el a szerepet a Minden6ó folytatásában.

Evan, a minden6ó filmkritika - 11. kép

A forgatáson 177 különböző állatfajt vonultattak fel, akiket Mark Forbes idomított be. Ennyi állatfaj még soha nem szerepelt egy filmben sem eddig. A betanítás rengeteg munkával járt, hiszen az állatokat olyan dolgokra kellett megtanítani, amelyyel segíthetnek egy bárka építésében. A bevilágításhoz gyakran helyettesítették háziállatok a vadakat. Két ló rendszeresen volt dublőre nagytestű és veszélyes állatoknak, melyeket aztán később vettek fel a blue screen előtt, majd a vizuális effektekért felelős stáb és a vágó Scott Hill beillesztette őket a képre.

A filmet véleményem szerint érdemes megnézni, mindenképp megér egy mozit. Az első részt mindenképp übereli, bár előre látom, hogy ezzel a véleményemmel lesz, aki nem ért egyet. Mindenesetre röhögni lehet rendesen, és nem csöpög a romantikától, mint az első rész. Kicsit nekem olyan érzésem volt a film nézése közben, mint a Távkapcs-nál, egy vígjáték, amiben van némi mondanivaló, vagy bölcselkedés. Vagy valami, amit nem is igazán tudok meghatározni...

Evan, a minden6ó filmkritika - 12. kép

És hogy lesz-e özönvíz? Lesz. Átszakad a város energiaellátásáért felelős vizigát, és hihetetlen mennyiségű víz zúdul le a hegyekből, amely egész a kongresszus épületéig viszi magával a bárkát. A bárka megvédi az állatokat, és rengeteg embert, így tehát az özönvíz nem marad el és a bárka elvégzi a feladatát. A kérdés igazán az, hogy akkor minek is jöttek ide zsiráfok és elefántok, ha nem az egész Föld volt veszélyben? Ez rejtély, hiszen az egész Földet elárasztó özönvíz nincs a filmben és soha nem is lesz, mert Isten az első özönvíz után megígérte Noénak, hogy soha többé nem lesz még egy özönvíz (Mózes I. 9:11).

Evan, a minden6ó előzetes

 

Evan, a minden6ó / Evan Almighty (2007)

  • Műfaj: Vígjáték
  • Hazai premier: 2007. augusztus 09.
  • Rendezte: Tom Shadyac
  • Hossz: 96 perc
  • Szereplők: Steve Carell, Morgan Freeman, Lauren Graham, John Goodman, Wanda Sykes
  • Forgatókönyv: Steve Oedekerk
  • Operatőr: Ian Baker
  • Vágó: Scott Hill
  • Zene: John Debney
20 hozzászólás

Cyb

13 éve, 11 hónapja és 13 napja

Steve Carell nem egy Jim Carry de azért remek a film

válasz erre

Vendég

15 éve, 22 napja

hogy kell ltöltseni itt a filmet???

válasz erre

Vendég

15 éve, 27 napja

na és it hogy fogol ezt a ****t letöl,teni
?

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja

de nekem nem ez a film kell ami itt van hanem van egy másik része és abba van benne
Jim Carrey

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja

Sziasztok valaki tudja hogy a jim carrey filmjét hogy kell letölteni a minden6ó-t írjátok meg az
E-mail cimemre cofield349@freemail.hu' target='_blank' rel='nofollow'>scofield349@freemail.hu ra köszi

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja és 19 napja

Mi tudja hol kell letölteni a filmet

Vadoocka

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 3 napja

Have you ever seen the rain ha erre gondolsz =) jószám pussz

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 6 napja

Nekem az első szám címe kéne az Evan a minden6óból.Nem tudjátok a címét???Előre is köszi.

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 14 napja

Kösz szépen!
Regina George

válasz erre

marco

15 éve, 3 hónapja és 15 napja

Vendég írta:
Ami Johnny Simmons-ról szól!
Regina George
Jaaaaaa!

Sokmindent nem lehet róla találni, még friss a szakmában. De ez a két link jó kiindulópont lehet:
Johnny Simmons IMDb
Johnny Simmons képek

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 15 napja

Ami Johnny Simmons-ról szól!
Regina George

válasz erre

marco

15 éve, 3 hónapja és 16 napja

Vendég írta:
Már nem kell mert tudom!De ha tudnátok egy oldalt mondani azt megkösszönném!
Regina George
Milyen oldalt???

válasz erre
12a(z) 2 -ből

kapcsolódó hírek, cikkek

A minden6ó

A minden6ó

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt