Elit játszma filmkritika

2018. január 05.
71.0411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
Mivel januárban újfent igen kevés - mondhatni nulla - blockbuster és mainstream produkció debütál a mozikban, engedjetek meg némi kitekintést egy olyan film irányába, mely mindazonáltal sokak érdeklődését felkeltheti. Írója és rendezője az eddig forgatókönyveiről (Egy becsületbeli ügy, Pénzcsináló, Steve Jobs) elhíresült, A közösségi hálóért Oscar-díjat nyert Aaron Sorkin, aki ezúttal is igencsak izgalmas, valós alapokon nyugvó témát dolgozott fel.
Advertisement


Kiindulópontként annak a Molly Bloomnak a saját memoárját használta, aki hosszú éveken át exkluzív pókerklubot működtetett filmsztárok, sportolók, üzleti mogulok sőt alvilági figurák és maffiózók számára, mígnem az FBI végül lekapcsolta. A felettébb magas IQ-val rendelkező, talpraesett hölgy történetének mozgóképes adaptációját valaki találékonyan úgy titulálta, mint "A Wall Street farkasának női változata", ami a nyilvánvaló különbségek ellenére, bizonyos szempontból nem is áll messze az igazságtól.

Noha a film in medias res módon Molly közveszélyes bűnözőknek kijáró letartóztatásával kezdődik, a Charlie Jaffey ügyvédnek (Idris Elba) előadott visszaemlékezések során fokozatosan fény derül tetteire és családi hátterére. Megtudjuk, hogy professzori címmel bíró, klinikai szakpszichológusként dolgozó apja, Larry (Kevin Costner) mindig nagyon magas elvárásokat támasztott vele szemben, amit olimpiai síelő és profi amerikai futballjátékos bátyja sikerei csak még tovább tetéztek.

Molly azonban hiába kezdett bele szintén ígéretesnek látszó sportkarrierjébe, egy súlyos gerinc-rendellenesség hamar véget vetett álmainak. Miután Los Angelesben belekóstol a hírességeket és nagyágyúkat felvonultató pókerjátszmák menedzselésébe, egy idő után úgy dönt, inkább a saját erejéből szervez partikat. A kirobbanó siker azonban egyre nagyobb tétekkel járt együtt, míg végül Molly kénytelen átlépni a törvényesség és az illegalitás keskeny határmezsgyéjén...

Jaffey ügyvéd (Idris Elba) igyekszik szót érteni titkolózó ügyfelével

Jaffey ügyvéd (Idris Elba) igyekszik szót érteni titkolózó ügyfelével


Az Elit játszma annyiban hasonlít a Jordan Belfort történetét feldolgozó Wall Street farkasához, hogy ugyanaz a lényeges kérdés itt is mindvégig ott motoszkál a háttérben: nevezetesen, meddig hajlandó elmenni valaki, aki kezdetben nem rendelkezik korlátlan anyagi erőforrásokkal, a siker érdekében? Mivel azonban most nem egy férfi, hanem egy nő a főszereplő, aki ráadásul némileg más utat jár be, a központi kérdés mégis inkább az: hogyan lehet sikeres egy nő a férfiak világában?

Miközben Sorkin indirekt módon meg is adja a választ, a narratíva fő mozgatórugója mindvégig az marad, hogy Molly miért cselekszik úgy, ahogy, illetve mi befolyásolja elsősorban a döntései során. Lassan, de fokozatosan bontakozik ki előttünk a szigorú apjának megfelelni akaró, ám arra képtelen lány drámája, végeredményben tehát az egész történet megint csak az emberi sorsokról és kapcsolatokról szól.

Majd én megmutatom, hogy kell ezt csinálni!

Majd én megmutatom, hogy kell ezt csinálni!



Az első rendezéséhez képest biztos kézzel irányító Sorkin érzékletesen mutatja be a felemelkedés és a bukás, illetve a karrierben és sikerességben egymást váltó hullámhegyek és hullámvölgyek működését és lélektanát. A szereplők pszichológiája mindig is központi és igen erős eleme volt Sorkin munkáinak, mely során nagyban támaszkodott a karakteres és kifejező színészi alakításokra.

Az Elit játszmára meglehetősen komoly színészgárdát sikerült összeverbuválniuk az alkotóknak. A stabil morális iránytűvel rendelkező ügyvéd szerepében Idris Elba nagyszerűen reflektál Molly megnyilvánulásaira, miközben hihetővé teszi annak fokozatos kitárulkozását.

Az apát játszó Kevin Costnernek legalább ugyanilyen fontos szerep jut - a veterán színész kiváló alakítása révén a film végére képes a kezdetben eléggé egysíkúnak és érzéketlennek tűnő karakternek valódi mélységet adni. S teszi mindezt úgy, hogy közben három különböző színésznővel lép interakcióba, akik mindannyian a lányát személyesítik meg annak eltérő életszakaszában.

Molly apja, Larry (Kevin Costner), ha kell, kiáll a lánya mellett

Molly apja, Larry (Kevin Costner), ha kell, kiáll a lánya mellett



Számomra ugyanakkor a film gyengébb pontja Jessica Chastain, aki noha még mindig gyönyörű és remek színésznő, a huszon- és harmincéves Molly szerepére nem biztos, hogy a legjobb választás volt. Egyrészt azért már ő is elérte a negyedik x-et, ami alkalomadtán bizony kitűnik, másrészt az adott karakter által sugallt tulajdonságokat nem mindig képes maradéktalanul, teljességgel hiteles módon átadni.

Bár a mellékszereplők nagy része csupán funkcionális célt szolgál, akadnak további figyelemreméltó alakítások. Különösen jó és érdekes volt látni a félénk ifjú geek szerepébe beskatulyázott Michael Cera-t, aki meglepően izgalmas színt hozott a pókerjátszmák egyébként is sokszínű világába. A hangulatot fokozza, hogy a karakterek között sokszor izzik a levegő, olykor szinte érezni az asztal körül vibráló energiát.

Mr. X (Michael Cera) figuráját állítólag egy bizonyos DiCaprio-ról mintázták

Mr. X (Michael Cera) figuráját állítólag egy bizonyos DiCaprio-ról mintázták



Kisebb negatívum, hogy esetenként bizony igencsak felpörög a narráció, s olykor csak úgy repkednek a számok és a különböző adatok, amiket nehéz követni. Na meg a pókerhez kötődő szakszavak, amit elsősorban a játék ismerői és kedvelői fognak nagyra értékelni, de a produkció többrétegű jellege miatt talán nem lesz túl zavaró a laikus nézők számára sem.

Ebben segíthetnek többek között a párbeszédek, melyek Sorkin másik erősségének számítanak, és itt is jól megírtak és gyakran szellemesek. A hangvétel a komoly tartalom ellenére alapvetően könnyed, és a Sorkintól megszokott fanyar, de általában jól eltalált humor úgyszintén nagyban hozzájárul a film élvezhetőségéhez.

Éppen ezért, még ha nem is minden kristálytiszta a cselekményben, s még ha a megvalósítás nem is olyan tökéletes, mint A közösségi háló esetében volt, az Elit játszma egy igen tanulságos és szórakoztató alkotás. A premiert pedig aligha véletlenül igazították a díjátadó szezon előttre, ahol valóban esélyes lehet néhány elismerésre a produkció.

Elit játszma előzetes

 

Elit játszma / Molly's Game (2017)

elég csak egy nachos, köszi
  • Műfaj: Krimi
  • Hazai premier: 2018. január 04.
  • Rendezte: Aaron Sorkin
  • Hossz: 140 perc
  • 2018-01-05 15:33:52 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/elit-jatszma_1.jpg
  • Szereplők: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera
  • Forgatókönyv: Aaron Sorkin
  • Operatőr: Charlotte Bruus Christensen
  • Vágó: Alan Baumgarten
  • Zene: Daniel Pemberton
7.5
Aaron Sorkin 140 Daniel Pemberton 2018-01-05 15:33:52 https://www.gamechannel.hu/pictures/cinemachannel/elit-jatszma_1.jpg
9 hozzászólás

iPet

6 éve, 8 hónapja és 5 napja

Pár napja láttam végre. Szerintem nyugodtan üljetek be rá, baromi jó kis múvi.

válasz erre

Ronalddo

6 éve, 8 hónapja és 23 napja

1000feri írta:
5 év múlva röhögő smiley
HBO-ra gondoltam. Az kb fél év, talán 7 hónap.

válasz erre

1000feri

6 éve, 8 hónapja és 23 napja

Ronalddo írta:
Majd tévében elég lesz ez.
5 év múlva röhögő smiley

válasz erre

DNS

6 éve, 8 hónapja és 23 napja

totyak írta:
Furcsa kettősség uralkodik bennem, mert a történet nem tűnik érdekesnek számomra, viszont jó pontot kapott. Ráadásul Costneren kívül a szereplőket sem kedvelem.
Tény, hogy az ilyen típusú filmek nem valók mindenkinek, ezért nem árt óvatosnak lenni. Ha valakinek kétségei vannak, lehet, hogy jobb, ha egyelőre elhalasztja a megtekintését, nehogy aztán visszasírja a mozira fordított idő- és pénzmagotmosolygó smiley

Egyébként a jövő hétre készült volna kritika a The Commuter: Nincs kiszállás c. filmről, de végül sajnos nem jutottam el a vetítésére. Az lehet, hogy többeket érdekelne - bár könnyen előfordulhat, hogy nagyjából azt kellett volna írnom róla, hogy "nem kiemelkedő darab, de aki bírja a Liam Neesonnal futószalagon készülő akció-thrillereket, annak valószínűleg ez is bejön majd". Annyi viszont biztos, hogy arra sem lehetett volna egyértelműen azt mondani, hogy az való mindenkinekmosolygó smiley

De már nem kell sokáig várni, hamarosan vége az év eleji pangásnak és díjátadó szezonnak, hogy aztán februártól lényegében beinduljon a blockbuster-dömping.

válasz erre

Mordorer

6 éve, 8 hónapja és 23 napja

Az ilyen csajos hősös meg menő üzletember csajos filmeket nem nagyon szoktam szeretni de erre lehet benevezek. Ez igen sok pont. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

6 éve, 8 hónapja és 24 napja

Majd tévében elég lesz ez.

válasz erre

totyak

6 éve, 8 hónapja és 24 napja

Furcsa kettősség uralkodik bennem, mert a történet nem tűnik érdekesnek számomra, viszont jó pontot kapott. Ráadásul Costneren kívül a szereplőket sem kedvelem.

válasz erre

VaPe

6 éve, 8 hónapja és 24 napja

7.5? meglepett smiley Azt hittem ez egy **** film. röhögő smiley Na akkor mozi lesz.

válasz erre

zender

6 éve, 8 hónapja és 24 napja

Bírom ezt a stílust. Benevezek rá.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja