Éjszakai hajsza filmkritika

2015. március 16.
70.2131
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Korunk Clint Eastwoodja kétségtelenül Liam Neeson, aki megannyi akciófilmben bizonyította az utóbbi években hogy hiába ugyanazt a figurát hozza szinte minden egész estés moziban, mégis mindig ugyanannyira szeretjük, legyen akár jó vagy rossz fiú, avagy éppen bérgyilkos. Jimmy Conlon (Liam Neeson) visszavonult, lepukkant bérgyilkos, akinek már semmi nem fontos az életben, egészen addig amíg fiát, Mike-ot (Joel Kinnaman) ki nem akarják nyírni...


Az ifjabbik Conlon ugyanis bármennyire is szeretné a normális emberek idilli életét élni (család, kutya gyerekek), nem éppen a legjobb társaságban dolgozik meg a betevő falatért. Az egyik éjszakai taxizgatás során Mike gyilkosság szemtanúja lesz, minek következményeként a drogdíler Danny Maguire (Boyd Holbrook) - akit egyébként Flash-ekben látható Balaar szinkronizált - el akarja tenni láb alól. A dolog azonban máshogy alakul, a díler esik áldozatául Jimmy fegyverének.

A baj csak az, hogy a megboldogult drogterjesztő Jimmy főnökének és egyben egyetlen barátjának, Shawn Maguire-nek (Ed Harris) a fia, amiért a kegyetlen maffiafőnök azonnal vérdíjat tűz ki az egykori cimbora és fiának fejére. Ha mindez még nem lenne elég, az egész New York-i rendőrség is rájuk akaszkodik és ezzel megindul az Éjszakai hajsza.

Liam Neeson nemigen tud hibázni, ha szerepről van szó, bár az is igaz hogy Qui-Gon Jinn óta szinte kizárólag stukkerral a kezében hadonászik, de tény hogy mindez semmit nem von le színészi képességeiből. Az Éjszakai hajsza pergősen indul majd kicsit leül, aztán újra felpörög, de Neeson folyamatosan fenntartja a figyelmet, a rendező Jaume Collet-Serra pedig erősen tartja a gyeplőt, nem engedi unalomba fulladni a történetet.

Egy ismerős jelenet, új színészekkel

Egy ismerős jelenet, új színészekkel


Bár vannak klisék, már többször látott jelenetek, mégsem fordul át sehol a film ismétléssé. Az egyik jelenetben, amikor az üldöző és az üldözött találkozik, Serra a Szemtől szemben ikonikus kávézós jelenetét idézi meg, amelyben először kerül egymással szembe Robert DeNiro és Al Pacino. Bár ezzel nem teremt a rendező filmtörténeti mérföldkövet, hiszen az említett film ezt már megtette, azonban olyan erős pillanatként kerül be a filmbe, amit kevés akciómozinál jegyzünk meg.

Neeson és Harris nagyszerűen fest együtt a vásznon, tökéletes ellenfelei egymásnak és ettől kap a film egy karakterisztikát, amit végig meg is tart. Bár ahogy említettem, van üresjárat, de ez nem olyan mértékű hogy lapos hangulatba menjünk át, a kellő pillanatban Serra visszarántja a figyelmünket a vászonra. A két címszereplő mellett feltűnnek még jól ismert nevek a filmben, egy cameo erejéig felbukkan Nick Nolte, aki pontosan úgy néz ki, ahogy az egyik rendőrségi fotón, ami fellelhető mindenféle megosztókon, de Harding felügyelő szerepében Vincent D'Onofrio is végigkísér minket a történeten.

Apja és fia (Balaar hangjával :) )

Apja és fia (Balaar hangjával :) )


Utóbbi egyébként talán az egyetlen rendőr New Yorkban akit nem pénzel a maffia és aki valóban nyomoz a bűnesetek után, így nem csoda hogy tipikus magyar rendőr módjára bevesz minden maszlagot amit a szája szélére kennek a bűnszervezetek, nyeli a csalisztorit mint kacsa a nokedlit és emiatt pont azt nem üldözi akit kéne. Persze előbb-utóbb (nagyon utóbb) ráeszmél a valóságra, de addigra pár hullát még legyártanak futószalagon a srácok.

A képi világ nem igazán hagy kívánnivalót maga után, lövöldözések, üldözéses jelenetek, robbanások vannak dögivel, panasz nem lehet a megvalósításra sem. A kameramozgás szerencsére nem a rángatózó féle, így a jelenetek nem követhetetlenek, bár néhol azért kezd pár pillanatra átmenni ebbe a típusba az operatőr, de szerencsére valaki még időben lefogja a kezét. A hangok, kísérőzenék a helyükön vannak, megfelelő atmoszférát adva a történetnek.

Ed Harris is hadonászik de jól áll neki a maffiagóré szerep (is)

Ed Harris is hadonászik de jól áll neki a maffiagóré szerep (is)


Az Éjszakai hajsza vérbeli akciómozi, ami ötvözi a már-már retro hangulatú 80-as, 90-es évek filmjeit a modern lendületű alkotásokkal, mindezt olyan módon teszi, hogy a néző egész jól szórakozik, fel sem tűnik a közel két órás vetítési idő.

Éjszakai hajsza előzetes

 

Éjszakai hajsza filmkritika / Run All Night (2015)

  • Műfaj: Akció
  • Hazai premier: 2015. március 12.
  • Rendezte: Jaume Collet-Serra
  • Hossz: 114 perc
  • Szereplők: Liam Neeson, Vincent D'Onofrio, Ed Harris, Joel Kinnaman, Genesis Rodriguez, Common
  • Forgatókönyv:
  • Operatőr: Martin Ruhe
  • Vágó: Dirk Westervelt
  • Zene: Alan Silvestri
8 hozzászólás

jezzahun

6 éve,

Amiben Liam Neeson szerepel az már tuti jó lesz. Meg fogom majd nézni ha lesz dvd formátumban.. jónak tűnik és Liam Neeson neve garancia arra hogy jó is a film...

válasz erre

marco

6 éve, 3 napja

becsehely írta:
Steven Segal megirigyelné ezt a méltó alakítást. Csodálkozom, hogy még nincs közös filmjük. Például Nico elrabolva 1-2.
De gonosz vagy.

válasz erre

becsehely

6 éve, 3 napja

Steven Segal megirigyelné ezt a méltó alakítást. Csodálkozom, hogy még nincs közös filmjük. Például Nico elrabolva 1-2.

válasz erre

zender

6 éve, 3 napja

Mindenképp megnézős, főleg ilyen kritika után!

válasz erre

totyak

6 éve, 3 napja

Liam Neeson tényleg tipikusan az a színész, akinek egy arca van, minden filmje egy sémára épül, de valahogy mégis a legtöbb film nézhető. Nem azt mondom, hogy többször is megnézném őket, de másfél-két óra kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas. Ezt is meg fogom nézni. A Non-Stop is elég jó (pont tegnap volt a tv-ben), Az Elrabolva részek is (bár a 3-at nem láttam), vagy akár a Sírok között is.

válasz erre

ENCELADUS

6 éve, 3 napja

Liam Neeson-nel nem lehet rossz filmet csinálni

válasz erre

Ronalddo

6 éve, 3 napja

Hmmm ez igen jó filmnek ígérkezik! Bírom mindkét színészt, Ed Harrist különösen!

Na majd ha hozzánk is ideér a film...

válasz erre

Tommy

6 éve, 3 napja

Liam Neeson az egyik kedvenc színészem. Akkor is megnézném ha nem lenne jó film. Így meg pláne!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljarDAVE profiljadarkomen profilja