Éjszaka a múzeumban filmkritika

2007. február 01.
77.6841
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Bár a mozikba úgy kerül a film - elméletileg - hogy akciófilm besorolást kap, én mégis inkább vígjátéknak mondanám. Vagyis Ben Stiller egy újabb sablon filmje. Kellemes, szórakoztató, egész estés, családi komédia (Illetve akciófilm, ha úgy nézzük). Tételezzük fel, hogy a New York-i Természetrajzi múzeumban éjszakánként a kiállított bábuk - mérettől függetlenül életre kelnek és igen sok borsot törnek az éjszaki őr orra alá, míg ő meg nem elégeli a dolgot. Olyan hírességek tűnnek fel a színen mint: Theodore Roosevelt, Octavius római hadvezér, Attila a hun, Columbus, vagy éppen egy csontig lesoványodott Tyrannosaurus Rex.
 Éjszaka a múzeumban filmkritika - 2. kép

Mielőtt nagyon belemennénk a film elemzésébe, meg kell jegyeznem, hogy nem igazán bírom Ben Stiller-t. Nem mondom, hogy rossz színész lenne, mert nem is az. De talán túl van sztárolva a maga hetven-egynéhány filmjével és a The Ben Stiller Show-jával. Persze biztos az irigység szól belőlem, mivel én igen kis eséllyel indulok még az irányába is, hogy egy filmben akár statisztaként alkalmazzanak. No de nem is ez a lényeg. A lényeg, hogy ha szeretjük az ilyen filmeket akkor biztos jól fogunk szórakozni.
Ami engem elsőre a pozitív vélemény irányába terelt az a tény hogy - az általam kedvelt Futottak még (Extras) főszereplője, - Ricky Gervais is kapott egy kis szerepet. Bár itt most nem igen tudta megmutatni milyen játékra is képes valójába, de nekem ennyi is elég volt hogy pozitívnak értékeljem a filmet.


Éjszaka a múzeumban filmkritika - 3. kép

A filmet az a Shawn Levy rendezte, aki A Rózsaszín párduc vagy a Szakítópróba című filmeknél is hasonló szerepet töltött be. Az alapötlet Milan Trenc tollából való, melyet Ben Garant és Thomas Lennon dolgozott át nézhető formátumba. Lássuk miről is szól ez a remek alkotás.
Larry Daley, mint a amerikai szülők nagy többsége, elvált. Mivel a házasságnak egy gyermek volt az eredménye, így a láthatóságnak köszönhetően néha együtt lehet kisfiával. Sajnos emellett a munka nem megy tökéletesen és végül bármilyen munkát szívesen hajlandó lenne elvállalni. Hogy-hogy nem jött egy lehetőség. Éjjeliőri állás a New York-i Természetrajzi múzeumban.


Éjszaka a múzeumban filmkritika - 4. kép

Első látásra nagyon is kellemes, nyugodt munkának tűnt. De ha így lenne, akkor film igen semmitmondó könnyed film lenne. Egy egyiptomi kiállítási tárgy végett a múzeumban lévő bábuk, méretüktől függetlenül életre kellnek. Larry elsőként egy életre kelt TyRex csontvázzal találkozott, aki éppen a folyosón elhelyezett itatóból próbálja a szomját oltani. Egy rövid kergetés után azért persze kiderült, hogy inkább szelíd kutyuliként lehet vele bánni, mint vérszomjas dinoszauruszként. Ezek után jönnek a többiek. Az kis indiánokat még sikerült leszerelnie, de a római légiók és vadnyugati cowboy-ok már majdnem túl nagy falatnak bizonyultak Larry számára.
A vadon állatai is feltűnnek a színen és egy csapat oroszlán közel került a táplálkozás lehetőségéhez, melynek alanya, vagy inkább tárgya persze majdnem Larry lett. A legveszélyesebb fenevad egy kis - mások szerint nagyon jámbor, szeretni való - majom volt, aki ha csak tehette borsot tört főhősünk orra alá.


Éjszaka a múzeumban filmkritika - 5. kép

Az első nap után Larry közel volt ahhoz, hogy kilépjen, de végül természetesen marad és az idő előrehaladtával majdhogynem sikerült rendet tenni. Csak majdhogynem. Mivel közben kiderült, hogy a régi éjjeliőrök a titokzatos fáraó még titokzatosabb könyvére áhizotnak. Vagyis el kívánják tulajdonítani. Ennek oka pedig igen egyszerű. Aki birtokolja eme tárgyat - legyen bármilyen öreg is -, az éjszakánként olyan energiával és erővel rendelkezik, mint fiatalon.
Végül Larry-nek és a megelevenedett bábukkal élükön Theodore Roosevelt-el együtt kell felvenniük a harcot a gaz exőrökkel. És mivel ez egy vidám egész estés vígjáték, így természetesen a vége csak pozitív lehet.

Összességét tekintve a filmnek semmi hibája nincs. Aki az ilyen filmekre van beállva az biztos meg fogja nézni egyszer-kétszer. Én egyszer megnéztem és egy kellemeset vidultam. Tegye meg mindenki a következő Ben Stiller produkcióig.

Éjszaka a múzeumban
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció, Vígjáték
Hossz: 108 perc
Készült: 2006.
Premier: 2007. Január
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Night at the museum
Rendező: Shawn Levy
Szereplők: Ben Stiller, Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Jake Cherry, Bill Cobbs, Robin Williams
Fényképezte: Guillermo Navarro
Díszlet: Lin MacDonald
Írta: Millan Trenc könyve alapján, Thomas Lennon
Producer: Michael Barnathan, Chris Columbus, Bob Ducsay
 

Éjszaka a múzeumban filmkritika / Night at the Museum ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
16 hozzászólás

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 8 napja

jo

válasz erre

Vendég

9 éve, 7 hónapja és 2 napja

Nagyon jó film az első is meg a második is..
CSak keresem már mióta a Fáraót.. vagyis a színészt aki alakítja.. Valaki tudja?? HELP PLs

válasz erre

Vendég

9 éve, 7 hónapja és 15 napja

óltári jó a filmed

válasz erre

Vendég

9 éve, 7 hónapja és 18 napja

Vendég írta:
nagyon jó szerintem ha meg lett volna dvd-ben akkor vagy 100-szor is végignézném
szerintem még a légy holdon is jó

válasz erre

Vendég

9 éve, 7 hónapja és 18 napja

nagyon jó szerintem ha meg lett volna dvd-ben akkor vagy 100-szor is végignézném

válasz erre

Vendég

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

nekem tetszett a film

válasz erre

Vendég

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

Baromság

válasz erre

Vendég

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

confused: kaki volt a film

válasz erre

Angyalka89

11 éve, 3 hónapja és 6 napja

Szerintem is nagyon jó ez a film!Családban a többiek is bírták

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 11 napja

sztem jo

válasz erre

Vendég

11 éve, 10 hónapja és 27 napja

itt csak te írogatsz, sztm senki se fog válaszolni

válasz erre

Vendég

12 éve, 16 napja

marhaság nem jön be semmi játék pedig ki van irva ugy hogy hülyeség

válasz erre
12a(z) 2 -ből

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Hellblade profiljaWarriorAutobot profiljaNeurotic profiljaManiac profiljakpal profiljaReichert Viktor profiljarDAVE profiljaHUNSacha profiljamarco profiljagery1113 profilja