Éjszaka a múzeumban filmkritika

2007. február 01.
79.1391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Bár a mozikba úgy kerül a film - elméletileg - hogy akciófilm besorolást kap, én mégis inkább vígjátéknak mondanám. Vagyis Ben Stiller egy újabb sablon filmje. Kellemes, szórakoztató, egész estés, családi komédia (Illetve akciófilm, ha úgy nézzük). Tételezzük fel, hogy a New York-i Természetrajzi múzeumban éjszakánként a kiállított bábuk - mérettől függetlenül életre kelnek és igen sok borsot törnek az éjszaki őr orra alá, míg ő meg nem elégeli a dolgot. Olyan hírességek tűnnek fel a színen mint: Theodore Roosevelt, Octavius római hadvezér, Attila a hun, Columbus, vagy éppen egy csontig lesoványodott Tyrannosaurus Rex.Éjszaka a múzeumban filmkritika - 2. kép

Mielőtt nagyon belemennénk a film elemzésébe, meg kell jegyeznem, hogy nem igazán bírom Ben Stiller-t. Nem mondom, hogy rossz színész lenne, mert nem is az. De talán túl van sztárolva a maga hetven-egynéhány filmjével és a The Ben Stiller Show-jával. Persze biztos az irigység szól belőlem, mivel én igen kis eséllyel indulok még az irányába is, hogy egy filmben akár statisztaként alkalmazzanak. No de nem is ez a lényeg. A lényeg, hogy ha szeretjük az ilyen filmeket akkor biztos jól fogunk szórakozni.
Ami engem elsőre a pozitív vélemény irányába terelt az a tény hogy - az általam kedvelt Futottak még (Extras) főszereplője, - Ricky Gervais is kapott egy kis szerepet. Bár itt most nem igen tudta megmutatni milyen játékra is képes valójába, de nekem ennyi is elég volt hogy pozitívnak értékeljem a filmet.


Éjszaka a múzeumban filmkritika - 3. kép

A filmet az a Shawn Levy rendezte, aki A Rózsaszín párduc vagy a Szakítópróba című filmeknél is hasonló szerepet töltött be. Az alapötlet Milan Trenc tollából való, melyet Ben Garant és Thomas Lennon dolgozott át nézhető formátumba. Lássuk miről is szól ez a remek alkotás.
Larry Daley, mint a amerikai szülők nagy többsége, elvált. Mivel a házasságnak egy gyermek volt az eredménye, így a láthatóságnak köszönhetően néha együtt lehet kisfiával. Sajnos emellett a munka nem megy tökéletesen és végül bármilyen munkát szívesen hajlandó lenne elvállalni. Hogy-hogy nem jött egy lehetőség. Éjjeliőri állás a New York-i Természetrajzi múzeumban.


Éjszaka a múzeumban filmkritika - 4. kép

Első látásra nagyon is kellemes, nyugodt munkának tűnt. De ha így lenne, akkor film igen semmitmondó könnyed film lenne. Egy egyiptomi kiállítási tárgy végett a múzeumban lévő bábuk, méretüktől függetlenül életre kellnek. Larry elsőként egy életre kelt TyRex csontvázzal találkozott, aki éppen a folyosón elhelyezett itatóból próbálja a szomját oltani. Egy rövid kergetés után azért persze kiderült, hogy inkább szelíd kutyuliként lehet vele bánni, mint vérszomjas dinoszauruszként. Ezek után jönnek a többiek. Az kis indiánokat még sikerült leszerelnie, de a római légiók és vadnyugati cowboy-ok már majdnem túl nagy falatnak bizonyultak Larry számára.
A vadon állatai is feltűnnek a színen és egy csapat oroszlán közel került a táplálkozás lehetőségéhez, melynek alanya, vagy inkább tárgya persze majdnem Larry lett. A legveszélyesebb fenevad egy kis - mások szerint nagyon jámbor, szeretni való - majom volt, aki ha csak tehette borsot tört főhősünk orra alá.


Éjszaka a múzeumban filmkritika - 5. kép

Az első nap után Larry közel volt ahhoz, hogy kilépjen, de végül természetesen marad és az idő előrehaladtával majdhogynem sikerült rendet tenni. Csak majdhogynem. Mivel közben kiderült, hogy a régi éjjeliőrök a titokzatos fáraó még titokzatosabb könyvére áhizotnak. Vagyis el kívánják tulajdonítani. Ennek oka pedig igen egyszerű. Aki birtokolja eme tárgyat - legyen bármilyen öreg is -, az éjszakánként olyan energiával és erővel rendelkezik, mint fiatalon.
Végül Larry-nek és a megelevenedett bábukkal élükön Theodore Roosevelt-el együtt kell felvenniük a harcot a gaz exőrökkel. És mivel ez egy vidám egész estés vígjáték, így természetesen a vége csak pozitív lehet.

Összességét tekintve a filmnek semmi hibája nincs. Aki az ilyen filmekre van beállva az biztos meg fogja nézni egyszer-kétszer. Én egyszer megnéztem és egy kellemeset vidultam. Tegye meg mindenki a következő Ben Stiller produkcióig.

Éjszaka a múzeumban
Nemzetiség: Amerikai
Jellemző: Akció, Vígjáték
Hossz: 108 perc
Készült: 2006.
Premier: 2007. Január
Forgalmazza: Intercom

Eredeti cím: Night at the museum
Rendező: Shawn Levy
Szereplők: Ben Stiller, Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Jake Cherry, Bill Cobbs, Robin Williams
Fényképezte: Guillermo Navarro
Díszlet: Lin MacDonald
Írta: Millan Trenc könyve alapján, Thomas Lennon
Producer: Michael Barnathan, Chris Columbus, Bob Ducsay
 

Éjszaka a múzeumban filmkritika / Night at the Museum ()

 • Műfaj:
 • Hazai premier: nincs még időpont
 • Rendezte:
 • Hossz: 0 perc
 • Szereplők:
 • Forgatókönyv:
 • Operatőr:
 • Vágó:
 • Zene:
 • IMDb:
 • Gyártó:
 • Forgalmazó:
 • Honlap:
16 hozzászólás

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 17 napja

jo

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 11 napja

Nagyon jó film az első is meg a második is..
CSak keresem már mióta a Fáraót.. vagyis a színészt aki alakítja.. Valaki tudja?? HELP PLs

válasz erre

Vendég

11 éve, 8 hónapja és 25 napja

óltári jó a filmed

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja

Vendég írta:
nagyon jó szerintem ha meg lett volna dvd-ben akkor vagy 100-szor is végignézném
szerintem még a légy holdon is jó

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja

nagyon jó szerintem ha meg lett volna dvd-ben akkor vagy 100-szor is végignézném

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 20 napja

nekem tetszett a film

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 20 napja

Baromság

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 20 napja

confused: kaki volt a film

válasz erre

Angyalka89

13 éve, 4 hónapja és 16 napja

Szerintem is nagyon jó ez a film!Családban a többiek is bírták

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 20 napja

sztem jo

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 napja

itt csak te írogatsz, sztm senki se fog válaszolni

válasz erre

Vendég

14 éve, 1 hónapja és 26 napja

marhaság nem jön be semmi játék pedig ki van irva ugy hogy hülyeség

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljarDAVE profiljagery1113 profilja